Joop

Barbados dumpt Britse koningin als staatshoofd en wordt republiek

  •  
29-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
FILES - BRITAIN - BARBADOS - ROYALS - POLITICS - REPUBLICANISM

© (FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on October 21, 2021 shows Britain's Queen Elizabeth II (L) attending the ceremonial opening of the sixth Senedd, in Cardiff, Wales, on

De wereld staat op het punt een republiek rijker te worden: Barbados neemt afscheid van de Britse koningin Elizabeth als staatshoofd. In plaats daarvan wordt de huidige gouverneur Sandra Mason de eerste president van het Caribische eiland. Daarmee komt een einde aan de bijna 400-jarige kolonisatie.
Barbados werd in 1966 formeel onafhankelijk en maakte sindsdien deel uit van het Brits Gemenebest, met aan het hoofd de Britse kroon. Met dat laatste waren ze op Barbados wel klaar. Of zoals de 50-jarige Sharon Bellamy-Thompson uit de hoofdstad Bridgetown het verwoordt :
"Toen ik als klein meisje over de koningin hoorde, werd ik altijd heel enthousiast. Maar naarmate ik ouder werd, vroeg ik me af wat deze koningin eigenlijk voor mij en mijn land betekent. Het sloeg nergens op. Een vrouwelijke Barbadaanse president hebben is fantastisch."
Ook jonge activisten als Firhaana Bulbulia is blij dat de Britse koningin nu eindelijk aan de kant wordt geschoven. Zij wijst erop dat het Britse kolonialisme dat volgde op tweehonderd jaar slavernij ervoor heeft gezorgd dat er nog altijd veel ongelijkheid is op het eiland: ‘De echte ketenen waren dan wel verbroken en hoefden we niet langer te dragen, maar de mentale ketenen bleven in onze manier van denken bestaan.’
Maandag en dinsdag zijn er op Barbados ceremonies om Groot-Brittannië uit te zwaaien. Daarbij is ook de Britse kroonprins Charles aanwezig. De 73-jarige Mason is sinds 2018 gouverneur-generaal van Barbados. Premier blijft Mia Mottley, die dit jaar indrukwekkende toespraken gaf voor de VN en op de klimaattop in Glasgow over de kwetsbaarheid van eilandstaten tijdens de klimaatcrsisi. Na de bekendmaking dat Barbados als republiek verder zou gaan, benadrukte Mottley dat het land van plan is goede banden met Groot-Brittannië te onderhouden en ook onderdeel zal blijven uitmaken van het Gemenebest.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

OlavM
OlavM30 nov. 2021 - 23:00

De roze hoed van de nieuwe president is het mooiste. Zij wint. De kleur van koningin Elisabeth II is meer oud-roze. Vandaar.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 dec. 2021 - 10:36

De outfit van Lizzie heeft mijn voorkeur. Thatcher droeg ook een iconische parelketting. Kamala Harris laat zich eveneens zelden zonder parels zien. “A string of pearls is the ultimate finishing touch” https://www.vogue.co.uk/news/article/kamala-harris-pearls

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 dec. 2021 - 15:16

Off topic: Ze is opmerkelijk fotogeniek, zelfs al 95-jarige nog en altijd perfect gekleed, ook zonder hoed (altijd colour-coordinated). Dat ze een opleiding als vrachtwagenchauffeur en monteur achter de rug heeft is haar niet aan te zien. https://www.vogue.co.uk/tags/queen-elizabeth-ii

dirk den boer
dirk den boer1 dec. 2021 - 18:08

Weer eens helemaal eens, Danielle, very colour-coordinated indeed, dat is bij die nieuwe queen wel anders, maar ja, piepjonge republiek (net uit het ei), dan mag je nog wat bijleren. Vlijtig Liesje kleur (!!busy Lizzy) combineren met licht blauw, ohohoh, maar ja, beginnersfout......Liz kan bogen op 600 jr lange traditie in adviseurs.....

PVDB2
PVDB230 nov. 2021 - 21:17

Normaal gesproken zal men het wel moeten hebben van toerisme. Maar dat ligt nu met corona aardig stil. Men meer geld binnen kunnen krijgen als men zeer gunstige (lage) fiscale beleid gaat voeren om wat kapitaal aan te trekken of mensen met kapitaal. Zoals er wel meer in de Cariben aanwezig zijn (Cayman en Virgin Islands). Van laatstgenoemde is dat deels Brits. En de Cayman Islands zijn een overzees gebiedsdeel. Het zoveelste belastingparadijs dus. Als je geen gewilde grindstoffen hebt, of ertsen dan moet je je inkomst ergens anders verwerven...

dirk den boer
dirk den boer30 nov. 2021 - 15:42

Vandaag in de VK: zat China weer te stoken bij de elite/politiici in Barbados om helemaal op eigen benen te staan zodat ze hun politiek van leningen en infrastructuur en invloedssfeer kunnen laten gelden? Schijnt dat ze dat op andere caraibische eilanden (Jamaica) ook al doen. Lijkt me ook wel interessant voor een groot rijk land zonder veel landbouwgrond, je harkt de bananen en de suiker, kokos, vainille zo binnen voor leuk tarief (mijnbouw zal tegen vallen). Wat ik me dus afvraag, dat oude kolonialisme vd Europese landen is o zo slecht en verderfelijk, maar wat denken Joop reaguurders hier nou van die Chinese nieuwe manier van , ja wat, neo-kolonialisme, of hoe je het ook wilt noemen??

5 Reacties
Knertel
Knertel30 nov. 2021 - 18:41

En wat heeft dit irrelevante verhaal te maken met de keuze voor een gekozen staatshoofd? En als het gaat om dat nieuwe kolonialisme van de Chinezen weten we dat ze zelfs in Nederland voet aan de grond hebben gekregen. Met dank aan Ruben Terlou en zijn briljante documentaire serie over de Nieuwe Zijderoute. Als d'r masr geld wordt verdiend is het motto. Maar nogmaals, wat heeft dat te maken met Barbados die kiest voor een President? Leg eens uit.

dirk den boer
dirk den boer30 nov. 2021 - 20:00

Lees het liever in de Volkskrant van vandaag, was niet mijn idee, die krant moet je toch nog wel ergens op de kop kunnen tikken. Ik schrok vooral van Chinese bemoeienis in die andere Caraiben, het gaat maar door. Het eiland St Vincent, naast Barbados, heeft onlangs in een referendum tegen onafhankelijkheid gestemd, zou er in Barbados een referendum geweest zijn( dan staat China buiten spel)? In Suriname niet gestemd per referendum, en met reden, dan was het feest niet door gegaan. Al was de rol van China in die tijd nog niet zo agressief en berekenend als die nu is.

Knertel
Knertel30 nov. 2021 - 21:13

@dirk den boer Allemaal zeer verontrustend, maar wat heeft dat met de keuze van Barbados voor een president te maken?

Knertel
Knertel1 dec. 2021 - 8:37

Bovendien is Saint Vincent and Genadines al sinds 1979 geen kolonie meer van het Verenigd Koninkrijk. In 2009, dus niet onlangs, heeft de bevolking in een referendum er voor gekozen om QE2 te handhaven als staatshoofd. Maar dat had dus niks met onafhankelijkheid te maken. Onafhankelijk was het land op dat moment al 20 jaar.

dirk den boer
dirk den boer1 dec. 2021 - 14:59

Dat geldt natuurlijk net zo voor Suriname, ook onaffhankelijk sinds decennia, maar wel met een gouverneur tot 1975, en de grenzen met Guyana moesten tot die tijd door NLse leger verdedigd. Wat ik me afvraag, of Barbados nu ook mee mag doen aan de Olympische spelen? Als republiek? Niet met de winterspelen lijkt me (alhoewel? was er niet een of ander tropisch eilandje dat mee deed aan bobsleeen? je kunt het zo gel niet denken tegenwoordig, of het bestaat al wel)

Farmer2
Farmer230 nov. 2021 - 13:47

Waarschijnlijk hoopt het VK dat het lukt. Maar waarschijnlijk: Symboolpolitiek, ze kunnen vaak niet zonder de centjes.

Bernie2
Bernie230 nov. 2021 - 11:47

Mooi zo, weer een koloniaal stukje aambei in het achterste van Queen Elizabeth teruggeschoven. Zou mooi zijn als de volgende dito actie van de oorspronkelijke Argentijnse rechthebbenden op de Malvina's (of Falklands zoals UK'ers dat gebied noemen) komt om zo 'strijkijzer Thatcher' postuum terug te meppen naar een nog vrije mijnschacht waar ze hoort.

5 Reacties
Tuckers
Tuckers30 nov. 2021 - 12:07

'Zou mooi zijn als de volgende dito actie van de oorspronkelijke Argentijnse rechthebbenden op de Malvina’s (of Falklands zoals UK’ers dat gebied noemen) komt om zo ‘strijkijzer Thatcher’ postuum terug te meppen naar een nog vrije mijnschacht waar ze hoort.' Argentinië is failliet beste Bernie.

Bernie2
Bernie230 nov. 2021 - 13:44

Tuckers, Hoe het land er economisch voor staat is mijn zaak niet, het enige dat ik betoog in mijn bijdrage dat de Malvina's terug moeten naar de rechtmatige eigenaar.

Herr Vorragend
Herr Vorragend30 nov. 2021 - 16:50

@Bernie Je bedoelt dat akkefietje in 1982 tussen Thatcher en de fascistische junta van Argentinië ? De junta kraamde toen wat nationalistische en misplaatse anti-koloniale onzin uit om de eigen bevolking af te leiden van de gepleegde misdaden zoals de vele verdwijningen van linkse opponenten. De bevolking van de Falkland Eilanden bestaat overigens voor 100% ui Britten waaraan niks gevraagd werd. Er was en is geen oorspronkelijke bevolking die destijds overmeesterd en uitgebuit is. Je vergelijking met Barbados slaat nergens op.

Tuckers
Tuckers30 nov. 2021 - 21:48

@Herr Vorragend Wacht maar tot dat Bernie er achter komt waar de 'oorspronkelijke bevolking' van Argentinië vandaan komt.... Ignorance is bliss laten we dan maar zeggen.

EricDonkaew
EricDonkaew1 dec. 2021 - 5:37

@Herr Vorragend ------------------------------------- Je hebt helemaal gelijk. Sommige mensen hier zijn alleen maar extreem vanwege het extreem-zijn. Waar ze dan extreem in zijn, maakt ze dan kennelijk niet veel meer uit. De Falklands horen alleen geografisch een beetje bij Argentina, maar voor de rest totaal niet. Bernie kiest partij voor een rechtse dictatuur.

nomen nescio
nomen nescio30 nov. 2021 - 10:50

[quote]Maar naarmate ik ouder werd, vroeg ik me af wat deze koningin eigenlijk voor mij en mijn land betekent.[/quote] Dat heb ik nou met ons koningshuis.

Victor Barendrecht
Victor Barendrecht30 nov. 2021 - 6:49

"Daarmee komt een einde aan de bijna 400-jarige kolonisatie." Barbados was sinds 1966 al onafhankelijk en zal ook nu het een republiek wordt lid van het Gemenebest blijven. En dat net als met de Koningin een ceremoniële functie voor de president die zoals zoveel niet door verkiezingen op hun positie gekomen is. Bovendien zullen het niet de oorspronkelijke bewoners zijn die hun land terugkrijgen waarmee voor hen als enige die daar recht van spreken over hebben de kolonisatie voortduurt. Beschuldigingen uiten en verwijten maken doe ik daarentegen tegen geen enkele inwoner van Barbados of ze nu wit, zwart, Barbadaan, Brits, of wat dan ook zijn.

2 Reacties
De Baas
De Baas30 nov. 2021 - 9:16

???????????????? zo kan je elke vorm van accountability vermijden, lkr makkelijk of niet ????????????????????????. #simplesoul

dirk den boer
dirk den boer30 nov. 2021 - 22:15

Wit, zwart, geel of indiaan Allen noemen zich Barbadiaan

Eid
Eid30 nov. 2021 - 5:46

Meestal blijkt t stoere onafhankelijk verklaren, niet zo onafhankelijk als het ineens om de centjes gaat...

1 Reactie
Knertel
Knertel30 nov. 2021 - 10:54

Behalve als je al onafhankelijk bent sinds 1966.

[verwijderd]
[verwijderd]29 nov. 2021 - 20:31

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Knertel
Knertel29 nov. 2021 - 21:47

Land is al sinds 1966 onafhankelijk. Net als Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en tal van andere onafhankelijke landen hadden ze Elizabeth II als staatshoofd. Straks dus niet meer. Dan is het een republiek geworden. Oei, oei, wat een gevaarlijke keuze.

Knertel
Knertel30 nov. 2021 - 8:25

Ik zeg alleen dat Barbados niet meer QE2 als staatshoofd heeft. Waarom afscheid nemen van die familie van uitvreters nadelig zou moeten zijn voor Barbados? Geen idee, vertel het maar.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9329 nov. 2021 - 19:17

Er zullen er wel meer volgen want het is ook een beetje een gek historisch overblijfsel. Aan de andere kant heeft het ook voordelen. Het staatshoofd is in veel landen slechts ceremonieel en door de queen aan te houden als staatshoofd neemt het ook weer gedoe weg. Anders krijg je van die saaie presidenten als Duitsland en Italië.

1 Reactie
Gualtero
Gualtero29 nov. 2021 - 22:03

Ik heb niks tegen saaie presidenten (m/v). Als ze hun werk goed doen mogen ze saai zijn. Ik heb liever een saaie president die zijn/haar werk goed doet en verstandig beleid voert dan opvallende malloten als Trump, Bolsonaro, Duterte ... en vul maar aan.

Uw Psychiator
Uw Psychiator29 nov. 2021 - 18:37

Mooi, weer iets bijgeleerd: 'Barbadaanse president'. Dat bijvoeglijke naamwoord laat zich horen, mensen. Het is welluidend, en aldus veel mooier dan: 'Barbadosse president', of: 'Barbadosser president', of het ergst: 'Barbadossiaanse president', dat doet al te veel aan carnavalsverenigingen denken, en het kan alles in dit tijdperk van inclusiviteit en verbinding natuurlijk écht niet. (Als ik het wel heb, sprak men in het Engels ook al over 'Barbadians' als zijnde de inwoners van dit land.) Typically Tropical, reeds... bezie en hoor deze clip uit ons eigen Toppop (8 augustus 1975), een ode aan dat eiland: https://www.youtube.com/watch?v=ruFQSwRMpXY ...en vergeet niet te genieten van de prachtige psychedelische lichteffecten op de achtergrond... de toekomst van nu was toen al uitgevonden, reeds. Ik miste nog wel Ad Visser en het ballet van Penny De Jager. Maar dat is dan ook alles.

3 Reacties
Gualtero
Gualtero29 nov. 2021 - 22:12

'We zoeken het op!" Evenwel, ook Van Dale houdt zich op de vlakte. Het Esperanto is glashelder: Barbado, bnw. barbada, inw.: barbadano. Dus: geen i benodigd. Wel zo duidelijk!

Eric Minnens
Eric Minnens30 nov. 2021 - 8:06

Barbadaans klinkt toch een beetje onnatuurlijk. Dat komt volgens mij door die 'n' in 'aans'. In Barbados zit geen 'n'. Ik zou derhalve willen pleiten voor Barbadees. Al smelt elk argument m.b.t. welk Barbadees adjectief dan ook, pijlsnel weg onder de Barbadese zon. Bovendien, als er eenmaal een adjectief is gekozen, valt daar moeilijk meer van af te wijken. De oudste rechten hé... Dus zullen we het met Barbadaans moeten blijven doen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 nov. 2021 - 10:04

Barbadaans zal wel vooral een "woordenboek" woord blijken te zijn. Ook Barbados speelt nauwelijks een rol in het dagelijkse nieuws.

dirk den boer
dirk den boer29 nov. 2021 - 18:34

Wat ik me dus afvraag of die ongelikjheid daar zal toenemen of afnemen, ik houd het op dat eerste (zoals het geval in Suriname). We zullen zien, over 5 jaar de balans!

10 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 nov. 2021 - 19:41

Puur symbolisch gebaar neem ik aan, maar als ze er gelukkiger van worden vooral doen.

EenMening
EenMening29 nov. 2021 - 20:17

@Dirk Suriname was inderdaad 5 jaar na de onafhankelijkheid een dictatuur.

Knertel
Knertel29 nov. 2021 - 21:50

Het land is al sinds 1966 onafhankelijk. Ze hebben er nu voor gekozen om Elizabeth II te vervangen door een president. Dat is alles. Vergelijking met Suriname slaat nergens op.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 nov. 2021 - 8:01

Mason en wellicht ook Motley zullen dan wel met pensioen zijn.

Eric Minnens
Eric Minnens30 nov. 2021 - 8:21

@DD "symbolisch gebaar" Jawel. Maar symbolen kunnen tot cymbalen worden, zoals je weet. En dat dichterlijke uur van de dood laat ik dan maar even buiten beschouwing. (#Achterberg)

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 nov. 2021 - 10:10

Symbolen zijn belangrijk en symbolische gebaren ook. Voor Lizzie heb ik wel een zwak ergens.

dirk den boer
dirk den boer30 nov. 2021 - 11:34

Ook Suriname was vrijwel onafhankelijk, sinds 1954 meen ik, Knertel, alleen buitenlandse zaken en defensie bleven aan NLse regering. Dat veranderde dus pas in 1975, Suriname los van NLse bemoeienis (maar niet van fondsen, tjeeminee wat is daar niet heen gevoeid sindsdien, die toevloed houdt pas op als er daar dan iets onwelgevalligs gebeurt (zoals in 1980), het is te hopen dat het in Barbados wel rustig blijft, voor de bananen zijn ze in ieder geval slechts deels afhankelijk van Suriname, onlangs weer 2 containers heen gegaan van het staatsbedrijf, inmiddels)

dirk den boer
dirk den boer30 nov. 2021 - 11:41

By the way Eric, die symbolen/cymbalen waren de stoffer en blik van de werkster die de onderant van kast en lediknat kent, wel een verschil dus met de queen en haar mooie broche en paarlen collier.

Knertel
Knertel30 nov. 2021 - 18:32

@dirk den boer En wat heeft dat irrelevante verhaal te maken met een land dat er voor kiest om een niet democratisch gekozen lid van een uitvreters familie te vervangen door een gekozen staatshoofd?

Eric Minnens
Eric Minnens30 nov. 2021 - 20:39

@dirk den boer De wegen van Achterberg zijn nog steeds ondoorgrondelijk...

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland29 nov. 2021 - 18:23

Wel onderdeel van het gemenebest dan is het dus gewoon symboolpolitiek.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens30 nov. 2021 - 9:08

@Griezel, Je moet symbolen niet onderschatten.