© (FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on October 21, 2021 shows Britain's Queen Elizabeth II (L) attending the ceremonial opening of the sixth Senedd, in Cardiff, Wales, on
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
De roze hoed van de nieuwe president is het mooiste. Zij wint. De kleur van koningin Elisabeth II is meer oud-roze. Vandaar.
De outfit van Lizzie heeft mijn voorkeur. Thatcher droeg ook een iconische parelketting. Kamala Harris laat zich eveneens zelden zonder parels zien. “A string of pearls is the ultimate finishing touch” https://www.vogue.co.uk/news/article/kamala-harris-pearls
Off topic: Ze is opmerkelijk fotogeniek, zelfs al 95-jarige nog en altijd perfect gekleed, ook zonder hoed (altijd colour-coordinated). Dat ze een opleiding als vrachtwagenchauffeur en monteur achter de rug heeft is haar niet aan te zien. https://www.vogue.co.uk/tags/queen-elizabeth-ii
Weer eens helemaal eens, Danielle, very colour-coordinated indeed, dat is bij die nieuwe queen wel anders, maar ja, piepjonge republiek (net uit het ei), dan mag je nog wat bijleren. Vlijtig Liesje kleur (!!busy Lizzy) combineren met licht blauw, ohohoh, maar ja, beginnersfout......Liz kan bogen op 600 jr lange traditie in adviseurs.....
Normaal gesproken zal men het wel moeten hebben van toerisme. Maar dat ligt nu met corona aardig stil. Men meer geld binnen kunnen krijgen als men zeer gunstige (lage) fiscale beleid gaat voeren om wat kapitaal aan te trekken of mensen met kapitaal. Zoals er wel meer in de Cariben aanwezig zijn (Cayman en Virgin Islands). Van laatstgenoemde is dat deels Brits. En de Cayman Islands zijn een overzees gebiedsdeel. Het zoveelste belastingparadijs dus. Als je geen gewilde grindstoffen hebt, of ertsen dan moet je je inkomst ergens anders verwerven...
Vandaag in de VK: zat China weer te stoken bij de elite/politiici in Barbados om helemaal op eigen benen te staan zodat ze hun politiek van leningen en infrastructuur en invloedssfeer kunnen laten gelden? Schijnt dat ze dat op andere caraibische eilanden (Jamaica) ook al doen. Lijkt me ook wel interessant voor een groot rijk land zonder veel landbouwgrond, je harkt de bananen en de suiker, kokos, vainille zo binnen voor leuk tarief (mijnbouw zal tegen vallen). Wat ik me dus afvraag, dat oude kolonialisme vd Europese landen is o zo slecht en verderfelijk, maar wat denken Joop reaguurders hier nou van die Chinese nieuwe manier van , ja wat, neo-kolonialisme, of hoe je het ook wilt noemen??
En wat heeft dit irrelevante verhaal te maken met de keuze voor een gekozen staatshoofd? En als het gaat om dat nieuwe kolonialisme van de Chinezen weten we dat ze zelfs in Nederland voet aan de grond hebben gekregen. Met dank aan Ruben Terlou en zijn briljante documentaire serie over de Nieuwe Zijderoute. Als d'r masr geld wordt verdiend is het motto. Maar nogmaals, wat heeft dat te maken met Barbados die kiest voor een President? Leg eens uit.
Lees het liever in de Volkskrant van vandaag, was niet mijn idee, die krant moet je toch nog wel ergens op de kop kunnen tikken. Ik schrok vooral van Chinese bemoeienis in die andere Caraiben, het gaat maar door. Het eiland St Vincent, naast Barbados, heeft onlangs in een referendum tegen onafhankelijkheid gestemd, zou er in Barbados een referendum geweest zijn( dan staat China buiten spel)? In Suriname niet gestemd per referendum, en met reden, dan was het feest niet door gegaan. Al was de rol van China in die tijd nog niet zo agressief en berekenend als die nu is.
@dirk den boer Allemaal zeer verontrustend, maar wat heeft dat met de keuze van Barbados voor een president te maken?
Bovendien is Saint Vincent and Genadines al sinds 1979 geen kolonie meer van het Verenigd Koninkrijk. In 2009, dus niet onlangs, heeft de bevolking in een referendum er voor gekozen om QE2 te handhaven als staatshoofd. Maar dat had dus niks met onafhankelijkheid te maken. Onafhankelijk was het land op dat moment al 20 jaar.
Dat geldt natuurlijk net zo voor Suriname, ook onaffhankelijk sinds decennia, maar wel met een gouverneur tot 1975, en de grenzen met Guyana moesten tot die tijd door NLse leger verdedigd. Wat ik me afvraag, of Barbados nu ook mee mag doen aan de Olympische spelen? Als republiek? Niet met de winterspelen lijkt me (alhoewel? was er niet een of ander tropisch eilandje dat mee deed aan bobsleeen? je kunt het zo gel niet denken tegenwoordig, of het bestaat al wel)
Waarschijnlijk hoopt het VK dat het lukt. Maar waarschijnlijk: Symboolpolitiek, ze kunnen vaak niet zonder de centjes.
Mooi zo, weer een koloniaal stukje aambei in het achterste van Queen Elizabeth teruggeschoven. Zou mooi zijn als de volgende dito actie van de oorspronkelijke Argentijnse rechthebbenden op de Malvina's (of Falklands zoals UK'ers dat gebied noemen) komt om zo 'strijkijzer Thatcher' postuum terug te meppen naar een nog vrije mijnschacht waar ze hoort.
'Zou mooi zijn als de volgende dito actie van de oorspronkelijke Argentijnse rechthebbenden op de Malvina’s (of Falklands zoals UK’ers dat gebied noemen) komt om zo ‘strijkijzer Thatcher’ postuum terug te meppen naar een nog vrije mijnschacht waar ze hoort.' Argentinië is failliet beste Bernie.
Tuckers, Hoe het land er economisch voor staat is mijn zaak niet, het enige dat ik betoog in mijn bijdrage dat de Malvina's terug moeten naar de rechtmatige eigenaar.
@Bernie Je bedoelt dat akkefietje in 1982 tussen Thatcher en de fascistische junta van Argentinië ? De junta kraamde toen wat nationalistische en misplaatse anti-koloniale onzin uit om de eigen bevolking af te leiden van de gepleegde misdaden zoals de vele verdwijningen van linkse opponenten. De bevolking van de Falkland Eilanden bestaat overigens voor 100% ui Britten waaraan niks gevraagd werd. Er was en is geen oorspronkelijke bevolking die destijds overmeesterd en uitgebuit is. Je vergelijking met Barbados slaat nergens op.
@Herr Vorragend Wacht maar tot dat Bernie er achter komt waar de 'oorspronkelijke bevolking' van Argentinië vandaan komt.... Ignorance is bliss laten we dan maar zeggen.
@Herr Vorragend ------------------------------------- Je hebt helemaal gelijk. Sommige mensen hier zijn alleen maar extreem vanwege het extreem-zijn. Waar ze dan extreem in zijn, maakt ze dan kennelijk niet veel meer uit. De Falklands horen alleen geografisch een beetje bij Argentina, maar voor de rest totaal niet. Bernie kiest partij voor een rechtse dictatuur.
[quote]Maar naarmate ik ouder werd, vroeg ik me af wat deze koningin eigenlijk voor mij en mijn land betekent.[/quote] Dat heb ik nou met ons koningshuis.
"Daarmee komt een einde aan de bijna 400-jarige kolonisatie." Barbados was sinds 1966 al onafhankelijk en zal ook nu het een republiek wordt lid van het Gemenebest blijven. En dat net als met de Koningin een ceremoniële functie voor de president die zoals zoveel niet door verkiezingen op hun positie gekomen is. Bovendien zullen het niet de oorspronkelijke bewoners zijn die hun land terugkrijgen waarmee voor hen als enige die daar recht van spreken over hebben de kolonisatie voortduurt. Beschuldigingen uiten en verwijten maken doe ik daarentegen tegen geen enkele inwoner van Barbados of ze nu wit, zwart, Barbadaan, Brits, of wat dan ook zijn.
???????????????? zo kan je elke vorm van accountability vermijden, lkr makkelijk of niet ????????????????????????. #simplesoul
Meestal blijkt t stoere onafhankelijk verklaren, niet zo onafhankelijk als het ineens om de centjes gaat...
--- Dit bericht is verwijderd —
Land is al sinds 1966 onafhankelijk. Net als Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en tal van andere onafhankelijke landen hadden ze Elizabeth II als staatshoofd. Straks dus niet meer. Dan is het een republiek geworden. Oei, oei, wat een gevaarlijke keuze.
Ik zeg alleen dat Barbados niet meer QE2 als staatshoofd heeft. Waarom afscheid nemen van die familie van uitvreters nadelig zou moeten zijn voor Barbados? Geen idee, vertel het maar.
Er zullen er wel meer volgen want het is ook een beetje een gek historisch overblijfsel. Aan de andere kant heeft het ook voordelen. Het staatshoofd is in veel landen slechts ceremonieel en door de queen aan te houden als staatshoofd neemt het ook weer gedoe weg. Anders krijg je van die saaie presidenten als Duitsland en Italië.
Ik heb niks tegen saaie presidenten (m/v). Als ze hun werk goed doen mogen ze saai zijn. Ik heb liever een saaie president die zijn/haar werk goed doet en verstandig beleid voert dan opvallende malloten als Trump, Bolsonaro, Duterte ... en vul maar aan.
Mooi, weer iets bijgeleerd: 'Barbadaanse president'. Dat bijvoeglijke naamwoord laat zich horen, mensen. Het is welluidend, en aldus veel mooier dan: 'Barbadosse president', of: 'Barbadosser president', of het ergst: 'Barbadossiaanse president', dat doet al te veel aan carnavalsverenigingen denken, en het kan alles in dit tijdperk van inclusiviteit en verbinding natuurlijk écht niet. (Als ik het wel heb, sprak men in het Engels ook al over 'Barbadians' als zijnde de inwoners van dit land.) Typically Tropical, reeds... bezie en hoor deze clip uit ons eigen Toppop (8 augustus 1975), een ode aan dat eiland: https://www.youtube.com/watch?v=ruFQSwRMpXY ...en vergeet niet te genieten van de prachtige psychedelische lichteffecten op de achtergrond... de toekomst van nu was toen al uitgevonden, reeds. Ik miste nog wel Ad Visser en het ballet van Penny De Jager. Maar dat is dan ook alles.
'We zoeken het op!" Evenwel, ook Van Dale houdt zich op de vlakte. Het Esperanto is glashelder: Barbado, bnw. barbada, inw.: barbadano. Dus: geen i benodigd. Wel zo duidelijk!
Barbadaans klinkt toch een beetje onnatuurlijk. Dat komt volgens mij door die 'n' in 'aans'. In Barbados zit geen 'n'. Ik zou derhalve willen pleiten voor Barbadees. Al smelt elk argument m.b.t. welk Barbadees adjectief dan ook, pijlsnel weg onder de Barbadese zon. Bovendien, als er eenmaal een adjectief is gekozen, valt daar moeilijk meer van af te wijken. De oudste rechten hé... Dus zullen we het met Barbadaans moeten blijven doen.
Barbadaans zal wel vooral een "woordenboek" woord blijken te zijn. Ook Barbados speelt nauwelijks een rol in het dagelijkse nieuws.
Wat ik me dus afvraag of die ongelikjheid daar zal toenemen of afnemen, ik houd het op dat eerste (zoals het geval in Suriname). We zullen zien, over 5 jaar de balans!
Puur symbolisch gebaar neem ik aan, maar als ze er gelukkiger van worden vooral doen.
@Dirk Suriname was inderdaad 5 jaar na de onafhankelijkheid een dictatuur.
Het land is al sinds 1966 onafhankelijk. Ze hebben er nu voor gekozen om Elizabeth II te vervangen door een president. Dat is alles. Vergelijking met Suriname slaat nergens op.
@DD "symbolisch gebaar" Jawel. Maar symbolen kunnen tot cymbalen worden, zoals je weet. En dat dichterlijke uur van de dood laat ik dan maar even buiten beschouwing. (#Achterberg)
Symbolen zijn belangrijk en symbolische gebaren ook. Voor Lizzie heb ik wel een zwak ergens.
Ook Suriname was vrijwel onafhankelijk, sinds 1954 meen ik, Knertel, alleen buitenlandse zaken en defensie bleven aan NLse regering. Dat veranderde dus pas in 1975, Suriname los van NLse bemoeienis (maar niet van fondsen, tjeeminee wat is daar niet heen gevoeid sindsdien, die toevloed houdt pas op als er daar dan iets onwelgevalligs gebeurt (zoals in 1980), het is te hopen dat het in Barbados wel rustig blijft, voor de bananen zijn ze in ieder geval slechts deels afhankelijk van Suriname, onlangs weer 2 containers heen gegaan van het staatsbedrijf, inmiddels)
By the way Eric, die symbolen/cymbalen waren de stoffer en blik van de werkster die de onderant van kast en lediknat kent, wel een verschil dus met de queen en haar mooie broche en paarlen collier.
@dirk den boer En wat heeft dat irrelevante verhaal te maken met een land dat er voor kiest om een niet democratisch gekozen lid van een uitvreters familie te vervangen door een gekozen staatshoofd?
@dirk den boer De wegen van Achterberg zijn nog steeds ondoorgrondelijk...
Wel onderdeel van het gemenebest dan is het dus gewoon symboolpolitiek.