Joop

Bankiers tilden Europese overheden voor tientallen miljarden euro's

  •    •  
18-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Morgan_Stanley,_Millenium_Towers,_2016_Budapest
Groepen banken, handelaren en hedgefondsen hebben Europese overheden jarenlang voor tientallen miljarden euro’s opgelicht. Dat blijkt uit onderzoek van internationaal journalistencollectief The CumEx Files waaraan ook het Nederlandse Follow The Money (FTM) meedoet. Via sluwe constructies werden grote bedragen aan dividendbelasting ontweken. Ook werd op grote schaal gefraudeerd.
"De partijen deden aan het zogenoemde dividendstrippen: op verschillende manieren dividendbelasting terugvorderen, terwijl ze daar geen recht op hadden. Soms claimden ze een terugbetaling op basis van vervalste documenten. De bankiers deden zowel aan belastingontduiking, wat illegaal is, als aan belastingontwijking, wat als onrechtmatig wordt gezien maar niet verboden is. Volgens FTM hebben de fraudeurs hiervoor jarenlang strategieën ontwikkeld."
Alleen al tussen 2001 en 2016 werd op die manier zeker 55,2 miljard euro aan belasting niet betaald. Ook in Nederland, waar volgens FTM niet zozeer sprake was van ontduiking als wel van ontwijking. Zo heeft de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley op slinkse wijze zeker 152 miljoen euro onterecht betaalde belasting geclaimd bij de Belastingdienst in een zaak die door de fiscus uiteindelijk verloor. Volgens bronnen binnen de Belastingdienst komt deze manier van belastingontwijking, het dividendstrippen, nog steeds voor.
Andere getroffen landen zijn Frankrijk, Italië, Denemarken en Duitsland. Vooral dat laatste is zwaar getroffen: zo’n 31,8 miljard euro van het totaalbedrag ging ten koste van de Duitse schatkist. Daar was de hoofdschuldige de Zwitserse bank Sarasin & Cie, tussen 2001 en 2016 een dochteronderneming van de Rabobank. Bij de schimmige transacties opgezet door Sarasin waren behalve de Deutsche Bank ook ABN Amro en ING betrokken.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

Cliff Clavin
Cliff Clavin20 okt. 2018 - 10:23

@ Piet de Geus - je zou er goed aan doen om de recente bijdragen van collega-Joper Arjan Fernhout te bestuderen (en dat is heel iets anders als: lezen en arrogant wegwuiven). Jij begrijpt niet eens het verschil tussen 'financieren' (wat een nobele inspanning en bijdrage aan een samenleving kan zijn), en 'financialiseren' (iets dat onze samenleving definitief te gronde kan richten). Bestudeer eens kalm de boeken en artikelen waarnaar ik hier op Joop in de voorbije weken verwees. Ik heb dat zelf gedaan (Greta R. Krippner et al), jij kunt dat dus ook (zij het dat jouw geest zo vergiftigd kan zijn door beurskoersen en zo, dat je hiertoe niet in staat bent - in dat geval raad ik je hulp van de GGZ aan). Piet: 'The Postman Always Rings Twice'.

Cliff Clavin
Cliff Clavin19 okt. 2018 - 21:30

@ Piet de Geus - uiteraard. 'Kennisniveau ver beneden nul'. Jij zit gevangen in je eigen epistemologische wereldje, waarin alles altijd klopt, en en waarin je altijd je eigen gelijk kan halen. Ik geef het je na: je bent een meester als het gaat om stoten onder de gordel, en je bent een wonder van innerlijke consistentie en consequentie. Je spreekt jezelf nooit tegen. Dat kan alleen als iemand niet in staat is om kritisch naar zijn eigen opvattingen en wereldbeeld te kijken. Zo wordt een gebrek tot een gave. Alleen: het leidt alles tot helemaal niets, zoals elke theorie van alles een theorie van niets is. Je was lange tijd hier een flaneur, een kenner van de politieke economie van tegenwoordig, en een afzeiker van formaat. Je rol is uitgespeeld. Je trapte zonet alweer in de een valstrik, die ik elegant voor je opgezet had. Dat je dat zelf niet ziet, dat geeft niet, dat inzicht komt nog wel met de tijd. De tijd zelve is namelijk ongenadig voor mensen als Piet de Geus. Verwijzingen naar de literatuur komen morgen. Niet dat Piet de Geus die ooit lezen zal, hij is te bang voor de realiteit buiten zijn eigen woning, ik ken jouw slag commentatoren. Ik kan alleen maar medelijden hebben, Pietje.

Piet de Geus
Piet de Geus19 okt. 2018 - 20:21

"Eigenlijk mis ik in deze discussie de onzichtbare hand van Piet de Geus" Omdat je kennisniveau zich weer eens ver beneden nul bevindt. Ik geloof op geen enkele wijze in die onzichtbare hand die de markt ordent maar wijs er juist keer op keer op dat de overheid haar functie als marktmeester naar behoren moet vervullen. Iemand met een beetje verstand zou daaruit concluderen dat ik een aanhanger ben van een gemengde economie.

Joop Schouten
Joop Schouten19 okt. 2018 - 14:05

Een roofsysteem nodigt dieven uit.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai19 okt. 2018 - 11:08

Het zijn de aasvliegen van onze samenleving, het tuig van de richel en de uiteindelijke bazen van de EU en ik kots er op.

Rechtse Bal
Rechtse Bal19 okt. 2018 - 10:30

prompt komt de Belastingdienst in de media met de verzuchting dat ze duizenden open plaatsen hebben ... mooi een-tweetje weer van de overheid en de banken .... en wie was ook al weer aan de basis van de Fortis en Amro constructies waar het allemaal begon (in Nederland)?

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 okt. 2018 - 9:13

Waar is de Nederlandse Bank hier?

frankie48
frankie4819 okt. 2018 - 7:01

Mooi om te zien dat een minister wel heeft besloten om het uitsterfbeleid van woonwagenplaatsen in ons land aan te gaan pakken en dit niet langer van gemeentes gaat tolereren, maar doodzonde dat zij niet hetzelfde uitsterfbeleid bij deze beroepsgroep wil of kan toepassen, want die lui zijn pas echt levensgevaarlijk voor elke samenleving!

robheus2
robheus219 okt. 2018 - 5:51

En het gewone volk maar extra belasting betalen terwijl de grootste rovers - gered door de overheid met vele miljarden toen door hun toedoen het gehele financiele systeem dreigde in te storten - er met miljarden van door kunnen gaan. Een pleidooi om die zwaar corrupte bende nu dan wel een keer goed aan te pakken, zware gevangenis straffen en zware boettes zeker niet uitgesloten, is dan ook meer op zijn plaats.

HM van der Meulen
HM van der Meulen19 okt. 2018 - 2:57

Een interview met een Insider, je gelooft je oren niet – #CumExFiles - https://www.youtube.com/watch?v=J1XA320LiUk

1 Reactie
Hank Rearden2
Hank Rearden220 okt. 2018 - 8:10

Dank voor deze link. Verhaal lijkt veel op dat van Rudolf Elmer, klokkenluider die bij Zwitserse bank Julius Baer werkte, uit de school klapte via wikileaks, en vervolgens bedreigd werd door zijn voormalige wergever (1). Geeft wel te denken dat deze zaken zonder klokkenluiders niet boven water zouden zijn gekomen, omdat de beloning te hoog is (enige miljoenen per jaar aan salaris). Alleen zeer principiele individuen zoeken de publiciteit, zo ook deze CumEx getuige. Verhaal stamt overigens al uit 2006, wie weet wat zich in 2018 achter de schermen aan financieel gesjoemel afspeelt. 1. https://www.rudolfelmer.com/

koffieleut2
koffieleut218 okt. 2018 - 23:51

En, moet ik nu verbaast zijn?. Wereldvreemde lui, maar we kunnen niet meer zonder.

2 Reacties
adriek
adriek19 okt. 2018 - 7:21

Wij (het volk) kiezen machtige bestuurders die het volk tegen dergelijke zaken zouden moeten beschermen, maar helaas gaan regeringen steeds meer op boardrooms lijken. Misschien dromen we dat als we bankiers en multinationals alle macht geven we allemaal bij de (financiële) toplaag van de bevolking zullen gaan behoren?

rvb2
rvb219 okt. 2018 - 8:43

@adrieK: Het is dus eigenlijk tijd om meer democratische invloed te krijgen op de boardrooms, zodat we de anti-democratische vrije markt beter kunnen controleren en sturen.

Uitgekleed
Uitgekleed18 okt. 2018 - 20:55

Witte boorden criminelen. Tuig van de bovenste richel

MarjoleinS2
MarjoleinS218 okt. 2018 - 18:10

ABN AMRO ging, onder voorzitterschap van het bestuur van Gerrit Zalm, in 2015 naar de beurs, en weigert daarna vragen van Duitse parlementaire enquête te beantwoorden. Gerrit Zalm die voor zijn overstap naar de ABN-AMRO bij de DSB betrokken was. Een bank die het ook niet zo nauw nam met morele regels en vele klanten geld verloren hebben. En niet helemaal toevallig wordt de afschaffing van de dividend belasting tijdens de formatie besproken waarvan Gerrit Zalm, als niet uitvoerend bestuurder van Shell, de informateur is.

GMatth52
GMatth5218 okt. 2018 - 17:57

rvb: "Steeds blijkt maar weer dat banken structureel crimineel gedrag vertonen. Ze zijn erger dan de hell ’s angels of satudarah, en nooit wordt er iemand gestraft. " Een plichtsgetrouwe burgemeester wil nog wel eens een clubhuis van Satudarah, No Surrender of aanverwanten sluiten. Al moet de betrokken burgemeester -van Haarlem om precies te zijn- onderduiken. Maar ik zie burgemeester Halsema van Amsterdam nog niet de kantoren van de witwassers van zwart geld (ING) of van de belastingontduikers op de Zuidas slopen. Nee, mevrouw Halsema wil liever gebedshuizen sluiten van salafistische moslims, ook al betalen genoemde salafisten keurig hun belasting, en erfpacht, op tijd. En zijn zij zonder strafblad. Ondertussen is loopjongen Rutte, formeel minister-president van het filiaal, pardon, koninkrijk Nederland, druk doende om de achterzakken en brandkasten van zijn werkelijke bazen te vullen: de Bobo's van Ahold-Delhaize, Philips en ING. De big Boss van Unilever hoeft niet eens op te treden, omdat Rutte toch al zijn ledepop is. Rutte verantwoordt zich niet tegenover de democratisch gekozen volksvertegenwoordiging, de Tweede kamer der Staten-Generaal : hij buigt als een knipmes voor de bazen van de grote concerns, de multinationals. De gekozen parlementariërs mogen zich om de tuin laten leiden, en verder als applausmachine dienst doen (alleen de -democratische- oppositie vertikt dat). Verschil moet er zijn, natuurlijk. En wil het een beetje vlotten met de plannen van Klaas Inquart, pardon, Dijkhoff, van de VVD, om de Apartheid in te voeren? Ondertussen worden de bijstandstrekkers veroordeeld tot een quasi slavenbestaan: gelet op de plannen van de NSB, pardon, PVVD, om de bijstandsgerechtigden te dwingen om stukjes van de verlaagde bijstands-, pardon Participatiewets-uitkeringen, "terug" te verdienen: door extra "tegenprestaties". Welkom in Mauthausen. "Arbeit macht frei".

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot19 okt. 2018 - 9:10

'ook al betalen genoemde salafisten keurig hun belasting, en erfpacht, op tijd. En zijn zij zonder strafblad.' Salafisme is net zo'n verderfelijk gif als dit soort bankiers.

Satya
Satya18 okt. 2018 - 16:59

Geld brengt het beste in mensen boven.

Bluesboy
Bluesboy18 okt. 2018 - 16:07

Deze witteboordencriminelen moeten de bak in!

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 okt. 2018 - 15:52

De bezem moet door die augiasstal! Weten ze in Europa nog wel waar ze mee bezig zijn, of zijn het allemaal aandeelhouders! Werkelijk om kotsmisselijk van te worden.

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 okt. 2018 - 15:48

En dan durft het tuig ook nog te klagen dat het publiek zo negatief is over de financiële sector.

Zwerfstein
Zwerfstein18 okt. 2018 - 15:20

goh, je verwacht het niet... vast iemand aan de Zuidas die me kan uitleggen dat dit allemaal prima door de beugel kan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 okt. 2018 - 15:14

Zwitserland weer? Kan niet missen, boycotten dat land. Ik begrijp die rechter niet en de Nederlandse overheid nog minder. Ik weet niet meer waar dit met de wereld naartoe gaat. ABN Amro n.b. een staatsbank? En. dan natuurlijk ING, het kan niet missen. Wat, wie kunnen we nog wel vertrouwen? terug naar het loonzakje zou ik zeggen. Weg met die banken en de macht die ze toebedeeld hebben gekregen.

6 Reacties
LaBou
LaBou 18 okt. 2018 - 16:20

Vergeet de Rabobank niet. Die Zwitser was een dochter van de Rabo.

Cliff Clavin
Cliff Clavin18 okt. 2018 - 16:50

@ Minoes - inderdaad. Je zou er apocalyptische visioenen van krijgen, zo krankzinnig is het allemaal. En van iemand op het minimum wordt voorbeeldig slavengedrag verwacht; voor hem of haar kan een vergeten brief of gemiste afspraak al een aanzienlijk probleem betekenen. Nee echt, we leven in de laatste dagen van een systeem dat van meet af aan crimineel was. Nu ziet iedereen wat er voor een mentaliteit ten grondslag ligt aan het (late) kapitalisme. Je ziet monsters in mensengedaante, gokkers, dieven en moordenaars die zich het liefst in geblindeerde busjes verplaatsen als ze weer eens op rooftocht uitgaan, om publieke (belasting-)gelden te gaan stelen; dat doen ze via een zogenaamde 'tussenpersoon', die zich uitgeeft als minister-president. Wat een surrealistische vertoning is dit alles, wat een farce. Kanttekening: het is bedroevend en beschamend dat nog altijd jonge mensen, ik denk aan studenten in zekere richtingen, en dan vooral de jongens, aan de voeten liggen van deze zware criminelen; ze aanbidden dat smerige wereldje met overgave, ze hopen er zelf deel van uit te gaan mogen maken. Functievereiste: afwezigheid van enig functionerend geweten. Meer hoeft niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 okt. 2018 - 3:44

LaBou Tja ik weet het, had het al gelezen in de NRC. Ik dacht dat het onderwerp hier wel eerder zou verschijnen, dan pas nadat Cliff er aandacht voor gevraagd had. De Rabobank, die van de boeren, waar het CDA een wormvormig aanhangsel van is. Hetzelfde CDA met Wientjes in haar gelederen, die van het midden en kleinbedrijf, alhoewel de heel grote bedrijven, immer aan het langste eind trekken. Die Wientjes die al jarenlang gepleit heeft voor de afschaffing dividendbelasting, het CDA van de vlaktaks! Een van de zeven plagen! Cliff Clavin Die jonge mensen die gingen studeren hebben ze ondervraagd met de laatste verkiezingen. Ze vroegen op de Erasmus-Universiteit waar zij op zouden gaan stemmen. Ze gingen allemaal stemmen op de partij van hun ouders, die daar, zoals de familie, al jarenlang op gestemd hadden. Geen enkele andere reden. En dat heeft dan VWO gehad. Dat zijn onze toekomstige politici. Wat zeggen ze in Rotterdam ook alweer; Niet lullen maar poetsen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 okt. 2018 - 3:46

En die partij was; De VVD!

MarjoleinS2
MarjoleinS219 okt. 2018 - 8:09

Cliff, Blaiming and shaming van uitkeringsgerechtigden is natuurlijk ook een eenvoudige maar doeltreffende afleidingsmanoeuvre. Net zoals de term scheefwoners in het leven is geroepen om een scheef beeld te creeeren en beleggers uit de wind te houden. De VVD onder leiding van Mark Rutte staat vooral voor het in bescherming nemen van en pleiten voor een beleid in het voordeel van het grote geld. Het is eenvoudiger naar beneden te trappen en naar boven te likken. Dit verwijt bestaat al veel langer, maar komt gelukkig nu ook steeds meer op de voorgrond te staan. Rechts beleid waarvan Links de schuld in de schoenen geschoven krijgt. Het bashen van Links door Rechts en populistische partijen, zegt dus ook iets over Rechts populistische politiek bedrijven. Rechts en Populistische politiek bestaat voornamelijk uit anti immigratie standpunten dat de tweedeling op Links en Rechts versterkt. Maar de tweedeling tussen arm en rijk niet vermindert. Integendeel, populistische partijen doen aan cherry picking door de focus te leggen op de angst voor immigratie, echter op sociale standpunten worden kiezers aan hun lot over te laten. De VVD doet ook aan cherry picking en heeft het standpunt van de immigratie overgenomen om niet teveel kiezers aan de populistische partijen te verliezen. Maar doen ook niets om die kiezer te vertegenwoordigen op sociaal beleid. En zo houdt Rechts elkaar in stand. Ondertussen met de frame dat Links geen verhaal heeft. Waar ook nog eens een kern van waarheid inzit want er was geen verhaal om dit te doorbreken. Maar .... ze beginnen elkaar weer terug te vinden. Nu de schone taak van Links om het verschil niet alleen te maken, maar eerst eens te laten zien en te verduidelijken aan de kiezer! Met de afschaffing van de dividendbelasting hebben ze het in de schoot geworpen gekregen. Nu moet Links het ook goed volhouden! Dat er verschil is tussen arm en rijk dat alleen maar groter wordt, dat werknemers weer bescherming verdienen, dat het MKB ondersteuning verdient voor eerlijke concurrentie waar de VVD zo de mond vol van heeft, dat witte boordencriminaliteit moet worden aangepakt en zij niet wegkomen met een schikking. Maai het gras voor de voeten weg van populistische partijen door ze o.a. te wijzen op hun stemgedrag bij moties die ingaan tegen het belang het grootste deel van hun kiezers. De focus moet weer komen te liggen op het belang van de burger, de werknemer en de consument. Een nieuwe vorm van drie-eenheid die steeds meer dreigt te worden vermalen door Rechts, rechts populisme en het grote geld. Wie wil er oorlog als het anders kan!

MarjoleinS2
MarjoleinS219 okt. 2018 - 8:37

Minoes, Ik vrees dat er een hoop opofferingsgerichtheid voor nodig is om het grote geld, in de vorm van Multi Nationals en banken, aan te pakken. Het toverwoord is ze als consument te negeren, links te laten liggen. Maar dit heeft meteen verlies aan banen als bij effect. De consument is niet los te zien van de werknemer. Beide zijn niet los te zien als de kiezer die steun zoekt bij zijn Volksvertegenwoordiging. Diezelfde Volksvertegenwoordiging die een beleid voert tegen het belang van de werknemer alias de consument in. Het stem gedrag van deze drie-eenheid is in beginsel al bepalend. Die wordt echter beïnvloed door de mainstream media, en Social Media dat bol staat van het fakenews. Er zou een krant op moeten staan, of een Linkse tegenhanger van de Rechtse waaronder WNL en Geen Stijl, die eens met ander nieuws komt dan pestgedrag en manipulaties om de stemming te beïnvloeden. We hebben de Correspondent en Follow the Money. Beide onafhankelijke media en ieder op hun eigen terrein, maar allebei verdienen ze meer bekendheid om de kiezer van meer informatie te voorzien zodat deze een meer objectieve keuze kan maken middels het stemrecht. Joop.nl staat als (onderdeel van de VARA) Links bekend en het heeft daarom helaas te maken met het framen van Links, maar gelukkig biedt het nog steeds de mogelijkheid om met elkaar informatie te delen en in debat te gaan. Links en Rechts is altijd welkom om van gedachten te wisselen. Echt enorm belangrijk in deze tijd!! Er valt nog zoveeeeeel te doen of te laten om het ware recht weer recht te trekken.

adriek
adriek18 okt. 2018 - 15:08

Ontduiking en fraude, vervalste documenten. Stevig aanpakken die fraudeurs: goed uitzoeken, terugvorderen, boetes heffen en de verantwoordelijken de gevangenis in en niet te veel dealtjes maken... Ontwijking zal misschien niet aan te pakken zijn, maar men staat natuurlijk wel achteraan bij vergunningen, hulp en subsidievragen. Het onderzoek kan gefinancierd worden met het gevorderde geld en dan blijft er vast nog wel wat over. TV rechten verkopen aan de hoogste bieder, dan levert het ook nog wat op voor volk en vaderland. De praktijk zal anders zijn. De kamer klaagt, de minister verontschuldigd, er wordt met baantjes en bedragen (onder de tafel) geschoven en men gaat gewoon door, hooguit beter verborgen.

Cave Canem
Cave Canem18 okt. 2018 - 14:46

Dat die bedrijven en bankiers gewoon hun gang konden en kunnen gaan begrijp ik wel. Wanneer je als overheid(sinstelling) daartegen wilt optreden kan dit doorgaans alleen via jarenlange processen en procedures, waarin je op voorhand weet dat je tot de tanden gewapende, in dit type transacties supergespecialiseerde advocatenlegers tegenover je hebt staan. Het is dikwijls omtmoedigend om zo’n traject in te gaan, met het grote risico dat je het uiteindelijk voor de rechter op puur formeel juridische gronden verliest, terwijl je weet dat je moreel gezien het gelijk volledig aan je kant hebt. Daar komt nog bij dat in het voordeel van dit soort bedrijven uitgesproken vonnissen in vergelijkbare toekomstige zaken weer als gestolde jurisprudentie wordt misbruikt, zodat je bij voorbaat kansloos bent. Hoe je dergelijk misbruik wel met succes op korte termjn aanpakt, ik zou het niet weten. We mogen al dankbaar zijn dat de ING meteen kapituleerde, na die boete van 775 miljoen. Evengoed had dit ook een jarenlange juridische strijd kunnen worden.

3 Reacties
LaBou
LaBou 18 okt. 2018 - 16:18

Dan heb je zeker ook wel begrip voor die uitkeringsfraudeurs. Of wacht, dan hoef je geen tot de tanden gewapende advocatenlegers te verwachten. Die kun je gewoon een schop geven want er is toch geen hond die er naar kraait.

frankie48
frankie4819 okt. 2018 - 10:05

Beste, Mooi dat jij dat ook schijnt te begrijpen, en dan meteen met de allerlaatste stap in een proces aankomt opdraven. Dat is nou precies waar veel toezichthoudende organisaties over de hele wereld voor gewaarschuwd hebben als wij de financiële sector maar zijn eigen gang laat gaan, het verlies van kennis in nieuwe ontwikkelingen en tools om als toezichthouder daar op tijd in te gaan lopen grijpen. En dit geldt niet alleen voor de financiële sector in dit neoliberale tijdperk.

MarjoleinS2
MarjoleinS219 okt. 2018 - 10:25

LaBou, Precies ????

rvb2
rvb218 okt. 2018 - 14:42

Steeds blijkt maar weer dat banken structureel crimineel gedrag vertonen. Ze zijn erger dan de hell's angels of satudarah, en nooit wordt er iemand gestraft.

Hiltermann
Hiltermann18 okt. 2018 - 14:17

Banken, altijd weer die banken.

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann18 okt. 2018 - 14:23

Banken hebben Rutte met zijn dividend geknoei helemaal niet nodig. Zij halen de dividendbelasting so wie so terug zelfs als die niet betaald is. Bij Morgan Stanley vergeleken is de ING maar een klein prutsertje.

angsthaas2
angsthaas218 okt. 2018 - 13:04

Wat ik ook raar vind is dat criminele instanties als ing en abn amro gewoon reclame mogen blijven maken. Kom bij onze criminele organisatie. Wij beleggen voor u. Natuurlijk is het onze schuls dat we erin trappen.

Meta  Foor
Meta Foor18 okt. 2018 - 12:35

Raden van Bestuur, Toezichthouders, Belastingdienst, Accountants, Klokkenluiders .... allemaal waarschijnlijk zoet gehouden met percentages.. Opvallend weer dat ''iedereen'' op de hoogte was en het jarenlang kan doorgaan.... komt steeds meer voor in het criminele circuit, met als open deuren vaak: '' we hadden ze al in de gaten'', ''het was al opgevallen in de buurt'', ''het is algemeen bekend dat ...'' , klein vb ook : alle gejatte autos verdwijnen over de Duitse grens, alle drugs in de haven van antwerpen en rotterdam .... Iedereen weet het , Niemand doet wat

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 okt. 2018 - 14:08

Wat te denken van de Nederlandse Bank, de toezichthouder?