Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bankiers amper gestraft voor megafraude

  •  
18-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
Begrotingsraad weer bijeen na zomerreces

© 2016-08-18 10:06:32 DEN HAAG - Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien arriveert op het Binnenhof, voorafgaand aan de eerste begrotingsraad na het zomerreces. ANP BART MAAT

De vijf (ex-)medewerkers van de Rabobank moeten een boete betalen tussen de 750 en de 3000 euro voor hun betrokkenheid bij de Euribor-affaire. De Rabobank was jarenlang betrokken bij het manipuleren van de Libor- en de Euribor-tarieven. Dankzij een schikking met het hoeven de betrokkenen slechts een boete te betalen, die, zo vindt ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbleom, wel erg laag uitvalt.
De Rabobank betaalde eerder in een schikking al 740 miljoen euro. De vier betrokken individuen troffen een schikking met DSI, het instituut voor zelfregulering in de financiële sector. Een vijfde bankier kreeg een berisping en een boete van 1500 euro opgelegd. Zij is in hoger beroep tegen haar straf gegaan.
De DSI mag overigens een maximale boete opleggen van 25.000 euro. Toch zijn de boetes in deze vele malen lager uitgevallen. ”Ik snap de kritiek dat dit wel heel lage boetes zijn voor een affaire – de Libor-fraude – die grote schade heeft aangericht”, aldus Dijsselbloem. Critici menen bovendien dat als de tuchtrechter geen hogere boetes mag opleggen, een zaak als deze zich in de toekomst wellicht weer voor zal doen. Laatstgenoemde bankier is in ieder geval haar baan kwijt en beboet door de tuchtrechter, maar niet geroyeerd.
Volgens het Openbaar Ministerie is er onvoldoende aanleiding voor vervolging van de betrokken bankiers.
Bij de Euribor-affaire haalden handelaren grotere winsten, doordat de tarieven werden gemanipuleerd. Dat leverde handelaren uiteindelijk een grotere bonus op. Hierbij waren tientallen handelaren betrokken en in een aantal gevallen was ook het management op de hoogte.

Meer over:

fraude, economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.