Banken verzwijgen wat ze met ons geld doen
• 23-09-2011
• leestijd 2 minuten
Geheimen over omstreden beleggingen komen 'torentjes' niet uit
Ondanks een oproep van het ministerie lappen banken transparantie nog steeds aan hun laars. Van de elf onderzochte banken, geven er acht zo min mogelijk openheid te geven over hun geldstromen naar overheden en bedrijven. Dat blijkt uit het praktijkonderzoek Transparantie van de Eerlijke Bankwijzer. Volgens het onderzoek is het voor consumenten onvoldoende te achterhalen wat hun bank met het geld doet.
Begin dit jaar sprak minister De Jager nog uit dat financiële instellingen ‘transparant en sterk moeten zijn, hun verantwoordelijkheid moeten nemen en het vertrouwen van de consument moeten hebben’. Oppositieleden vreesden toen al dat dit niet zou werken omdat sterke sancties daartoe ontbraken.
Peter Ras, woordvoerder van de
Eerlijke Bankwijzer vindt dat consumenten recht hebben op meer openheid van hun bank.
Ze moeten kunnen weten of hun bank investeert in bijvoorbeeld bedrijven die betrokken zijn bij milieuvervuiling? Of bij slechte arbeidsomstandigheden? Of omstreden wapenleveranties?
Uit een
steekproef bleek dat veel bankmedewerkers zich geen raad weten met vragen van klanten over het maatschappelijk beleid van de bank. “Het bankpersoneel weet het antwoord vaak zelf niet. En kunnen ook niet zeggen waar de informatie wel te vinden is.” Vooral ABN AMRO en NIBC werken niet mee. Zij scoorden het slechtst van de elf banken.
“Wij hebben met onze klanten de afspraak dat we hun namen niet openbaar maken”, zegt een woordvoerder van de Haagse zakenbank NIBC tegen
De Pers. “We verzekeren echter dat we niet met louche bedrijven zakendoen.” ABN AMRO heeft ‘administratieve grenzen’. Daardoor kunnen leningen niet openbaar gemaakt worden. Beide banken zweren echter dat er geen sprake is van onwil.
Het onderzoek van De Eerlijke bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie en de Dierenbescherming en is uitgevoerd door het economisch onderzoeksbureau Profundo en de Consumentenbond. De enige drie banken die wel bovengemiddeld scoorden waren ASN Bank en Triodos (beide met een ‘goed beoordeelt’) en AEGON (met een ‘matig beoordeelt’).