Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Banken verkopen rekeninggegevens van burgers

  •  
03-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
5400472005_30eb74235d_z
Maar de burger is over andere dingen boos
Eerst kijk je er over heen. Daarna glijdt je oog terug en begin je toch te lezen. Dan twijfel je aan je zelf. Daarna kun je het niet geloven en begin je te googlen. Het blijkt allemaal nog erger dan je dacht.
Inderdaad moeten banken vanaf 1 januari 2018 betaalgegevens van hun klanten verkopen aan derden, tenzij de rekeninghouder daar expliciet bezwaar tegen maakt. Dat is het gevolg van nieuwe Europese regelgeving. Ook blijkt dat de Britse bank Barclays al in 2013 de klanten heeft meegedeeld tot dit soort praktijken over te gaan. In de Verenigde Staten is het ook al schering en inslag, zoals het zakenblad Forbes heeft vastgesteld.
Er is dus niets nieuws onder de zon. Jouw bankrekening en jouw financiële geschiedenis zijn voor de banken gewoon handelswaar. Welke persoonlijke gevolgen dat voor jou kan hebben, is niet hun pakkie-an. Begin augustus beantwoordde de Europese Federatie van Banken een aantal vragen van de Europese Bankenautoriteit. Het ging over wat ze noemden innovatief gebruik van gegevens over consumenten. Het is voor iedereen die denkt dat hij een privéleven leidt best schokkend om te lezen.
Het erge is: dit zal allemaal niets uithalen want er is wel een Europese Federatie van Banken, maar geen Europese Federatie van Rekeninghouders. Er is niets meer tegen te doen. En de banken zullen ongetwijfeld een lijst aanleggen van klanten die hun gegevens liever binnenskamers houden. Achter hun namen komt dan een kruisje.
De boze burger haalt er zijn schouders over op. Die wordt immers bedreigd door de moslim om de hoek. Hij zoekt zijn heil bij volksmenners die als grote vijand wijzen naar mensen die er anders uitzien dan hij zelf. Aan de andere kant van de oceaan stemde hij op Donald Trump, die net Steven Mnuchin tot minister van Financiën heeft benoemd. Dat is een voormalig bankier bij Goldman Sachs, die ook veel mensen dakloos heeft gemaakt nadat hen eerst een rommelhypotheek was aangesmeerd. Hier zal de boze burgers ongetwijfeld vergelijkbare types in het zadel helpen. Wij hebben Wilders, Jan Roos (wie kent die naam nog?) of de rood-wit-blauwe Rotterdammer Bontes tenminste nooit over de verkwanseling van betaalgegevens door banken gehoord. En ook niet de grote Barry Madlener, Wilders’ spreekbuis in het Europees Parlement. Toch hadden ze voor de verandering eens wel reden om de Europese Commissie de les te lezen want de nieuwe regelgeving komt uit de koker van Juncker en de zijnen.
Het opengooien van Uw accountgegevens staat verborgen in een uitgebreide richtlijn over Europees betalingsverkeer. Lees die hier.
 
 

Meer over:

privacy, opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.