Banken reageren als gestoken op kapitaaleis
• 21-11-2013
• leestijd 2 minuten
Volgens de banken zijn er al genoeg regels
Het kabinet wil dat Nederlandse banken hogere kapitaalbuffers aanleggen. Dat zou de banken gezonder maken, stellen politici en wetenschappers donderdag bij een hoorzitting over de toekomst van het bankwezen in de Tweede Kamer. Maar bankiers willen er niets van weten. Zij zeggen steeds dat een verhoging van de buffer de economische groei kan belemmeren, omdat zij dan minder leningen kunnen verstrekken aan kleine bedrijven en particulieren.
Het gaat om een ogenschijnlijk kleine verhoging, vier procent in plaats van drie procent, meldt de
NOS. Voorzitter Albert Röell van de KAS BANK, die namens de kleine banken sprak, noemde het echter “levensgevaarlijk”:
Het klinkt zo makkelijk: een procentje verhogen van 3 naar 4. Ik hoor zelfs mensen spreken over 10 procent. Maar dan denk ik: de gemiddelde temperatuur van het menselijk lichaam is 37 graden. Vier graadjes erbij en je bent dood.
Knoppen
Trouw haalt ING-topman Ralph Hamers aan. Volgens Hamers is er sinds 2008 al veel gebeurd op het gebied van het versterken van de kapitaalpositie van banken, de liquiditeitseisen en het verbeteren van het risicomanagement. Dat draagt er toe bij dat de financiële stabiliteit is toegenomen en de risico’s zijn geminimaliseerd. Verdere regelgeving zou averechts werken. “Cruciaal is dat we niet aan alle knoppen tegelijk gaan draaien”, benadrukte Hamers.
Een verhoging van drie naar vier procent zou de buffers van Nederlandse banken groter maken dan die van andere Europese banken, aldus de NOS. En dat vindt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ook geen goede zaak. “In Europa moeten dezelfde regels gelden, ook wat betreft de buffers”, aldus NVB-voorzitter Buijink tijdens de hoorzitting.
De Tweede Kamer hoorde donderdag ook een aantal wetenschappers over de kwestie. Een aantal van hen bestreed dat Nederlandse banken een slechtere concurrentiepositie krijgen bij een hoge buffer. “Het kan ook een voordeel hebben in termen van rating en kredietwaardigheid”, zei hoogleraar Kool van de Universiteit van Utrecht. “Een beetje leiding nemen, kan geen kwaad”, voegde hij daaraan toe.
Dreigement Het PvdA-Kamerlid Henk Nijboer hekelde de houding van de bankiers tijdens de hoorzitting. Het ‘dreigement’ dat hogere buffers zouden leiden tot minder kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf noemde hij “weinig verheffend”.
Banken kunnen ook extra aandelen uitgeven of snijden in de salarissen, in plaats van de kredietverlening aan het mkb te verlagen. Accepteren van een lagere winst is volgens Nijboer ook een optie.
Wat Nijboer betreft is de buffer van 3 procent echt te laag. Dan kan een bank tegen elke euro in bezit er nog 33 uitlenen. “Geen houdbaar stelsel en ongezond voor de economie”, aldus het PvdA-Kamerlid.