Banken nauwelijks maatschappelijk verantwoord bezig
• 20-09-2010
• leestijd 2 minuten
Vooral wanneer het beleggen voor klanten betreft worden eigen maatschappelijke criteria genegeerd
Banken houden zich bij het beleggen voor klanten niet aan maatschappelijke criteria, zoals mensenrechten, klimaatverandering en wapenproductie. Dit terwijl bijna alle banken de criteria zelf hebben ontwikkeld. Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).
SOMO onderzocht de grote vijf Europese banken; ING, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas en Santander. Uit het onderzoek blijkt dat de criteria grotendeels wel toegepast worden wanneer de banken directe investeringen doen in projecten of deze financieren.
ING bestrijdt de conclusie van
het rapport. In een reactie zegt een woordvoerder de bank:
Onze criteria gelden voor alle bedrijfsactiviteiten die wij voor eigen rekening en risico uitoefenen […] Dit betekent dat bedrijven die we via de bank niet financieren, omdat ze niet voldoen aan de criteria, ook uitgesloten zijn van onze eigen beleggingen.”
Ook zegt de woordvoerder:
Wij vinden het niet onze rol om voor een ieder die via ING wil beleggen te bepalen wat al dan niet een duurzame belegging is. Wij bieden een vrije keuze aan de klant.
Met de laatste reactie worden de bevindingen van SOMO juist onderschreven. Bij het onderzoek werd er namelijk onderscheid gemaakt tussen het geld dat banken voor eigen rekening beleggen en het geld dat zij voor klanten beheren. ING belegt 124 miljard euro voor eigen rekening. Daarnaast heeft het meer dan 200 miljard euro die voor klanten beheerd wordt.
Onderzoeker Roos van Os noemt als voorbeeld van een bedrijf dat niet voldoet aan de criteria maar waarvan toch aandelen gekocht worden het bedrijf PetroChina. Volgens SOMO heeft dat bedrijf bijgedragen aan de genocide in Darfur. BNP Parisbas, ING en Deutsche Bank hadden samen vorig jaar voor 150 miljoen euro aandelen in PetroChina.
CPB: Omvang banken beperken Het CPB concludeert maandag in
een onderzoek dat de activiteiten van grote banken moeten worden beperkt om toezichthouders te helpen meer grip te krijgen op die instellingen. Zo moeten banken bijvoorbeeld verboden worden te speculeren met het spaargeld van klanten en moeten er grenzen worden gesteld aan de hoeveelheid spaargeld die een bank mag ophalen. Aan de toezichthouders is het volgens het CPB om te letten op risicovolle factoren zoals een sterke winstgroei.