Joop

Banken: Bouw hypotheekrenteaftrek af

  •    •  
17-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huizentekoop_300.jpg
Bankensector spreekt zich voor het eerst echt duidelijk uit over omstreden fiscale regelingen
Banken dringen er bij het kabinet op aan de hypotheekrenteaftrek af te bouwen. Deze fiscale regeling is volgens hen één van de belangrijkste redenen waarom de huizenmarkt op slot zit. De twee grootste kredietverschaffers, ING en Rabobank, hebben volgens het Financieel Dagblad een eigen voorstel voor een overgangsregeling bij branchevereniging Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), ingediend.
Boele Staal, voorzitter van de NVB drong er maandag bij de nieuwjaarsreceptie van de sector op aan ‘zonder taboes en blokkades’ te gaan praten over noodzakelijke hervormingen op de huizenmarkt. Staal wil het debat aan gaan met alle betrokkenen waarbij naast de fiscale regeling ook de huurmarkt, het scheefwonen en de startersproblematiek aan de orde komt.
En op het moment dat je over de renteaftrek gaat praten, zal die ook veranderen”, voorspelde hij. “Een blokkade leg je op ethische kwesties, niet op een ordeningsvraagstuk zoals hier aan de orde is”, citeert het Financieel Dagblad.
Banken waren voorheen juist de pleitbezorgers van het systeem waarbij huizenbezitters dertig jaar lang alle rente mogen aftrekken voor de belasting. Het is voor het eerst dat zij zich duidelijk tegen hun eigen systeem keren. Het plan van ING schaft in een klap de regeling over dertig jaar af. Het Raboplan gaat alleen gelden voor annuïteitenhypotheken. Dat zijn hypotheken waarbij er vanuit wordt gegaan dat bij het einde van de looptijd van het betalingstermijn de gehele hypotheeklening is terugbetaald.
Staal benadrukte dat het belangrijk is dat de afbouw van de hypotheekrenteaftrek geleidelijk gebeurt. Dat er aan gesleuteld moet worden is duidelijk. “Niemand gelooft dat de hypotheekrente-aftrek na dit kabinet ongemoeid blijft en regeren is vooruitzien.” De politiek is aan zet, maar alsnog nemen de coalitiepartijen CDA en VVD geen stappen ondanks dat prominenten van hun partij hebben aangedrongen de hypotheekrenteaftrek aan te pakken.
Lees meer bij het Financieel Dagblad: Banken willen afbouw hypotheekrenteaftrek cc-foto: Aloxe Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

geejeehaa
geejeehaa17 jan. 2012 - 16:29

De overheid komt wellicht met een plan om de aftrek aan te passen naar een verplichte aflossing (alleen nog aftrek gebaseerd op een aflossingsscenario). Dat zou het einde van de aflossingsvrije- & spaarhypotheek betekenen. De banken zullen hier mordicus tegen zijn en ws. een andere vorm van beperking HRA bepleiten.

JAWEH
JAWEH17 jan. 2012 - 16:29

Ook hier is compassie duidelijk geen kernwaarde.. NATIONALISEREN DIE HAP!!!!

ockham
ockham17 jan. 2012 - 16:29

Krijgen we nu naast het scheefwonen ook het scheefrijden, rijden in een te kleine auto ?

JanB2
JanB217 jan. 2012 - 16:29

TRAP ER NIET IN. MEN IS OP UW GELD UIT. De banken willen weer hypotheken verkopen, alleen tegen een lager risico. Vandaar deze strategie om de huizenprijzen onder druk te zetten. Het gelag betaalt de bruger die zijn huis met verlies verkoopt (op termijn dus iedereen die momenteel een huis heeft). Dit tuig heeft de economie nu al in een staat gebracht die sinds de jaren 80 niet meer zo slecht is geweest en moet per onmiddelijk gestopt worden voordat er nog grotere ongelukken gebeuren. En de politicus die zich voor het karretje van deze maffia laat spannen stel ik persoonlijk verantwoordelijk voor de economische sabotage die hij daarmee pleegt. HRA aanpassen ja, maar niet op voorspraak en volgens plan van de banken!

2 Reacties
JAWEH
JAWEH17 jan. 2012 - 16:29

ook ik zocht naar het addertje onder het gras Jan, en je hebt GROOT GELIJK. Het wordt tijd voor een staatsbank die een veilige haven moet worden voor alle gewone mensen die door deze haaien anders verslonden worden. bah, bah en nog eens bah

ElKlaasTasso
ElKlaasTasso17 jan. 2012 - 16:29

inderdaad... er moest wel *iets* zijn. Maar goed, als de politiek nu nog steeds niet luistert..

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2012 - 16:29

Als de banken met een plan komen zal het wel heel soepel zijn voor de hypotheeksubsidieslurpers. Liefst nog met een extra subsidie erbij. Bovenop de jaarlijkse 15 miljard HRA subsidie zitten we nu al met een extra subsidie van ruim 2 miljard per jaar voor mindering van overdrachtsbelasting. Dat wordt vast geheel afgeschaft, jaarlijkse extra subsidie voor villabewoners dan ca. 4 miljard. Dan zal ook het huurwaardeforfait er aan moeten geloven. Wat kost dat aan extra subsidie per jaar? Intussen komt minister Spie met een plan om een koopwoning gemakkelijker te verhuren als de vraagprijs voor de oude woning bij aanschaf van een nieuw te hoog is. De huurbescherming en het puntenstelsel gaan er aan. Allemaal om maximaal te kunnen profiteren van die ander (de huurder) die blijkbaar noodgedwongen een dubbele hypotheeksubsidieslurper uit de brand moet helpen. In de bankplannen gaan vast de huren zoals gewoonlijk stevig omhoog. De ‘scheefwoner’ die geen huur- en hypotheeksubsidie ontvangt wordt nog eens extra gedemoniseerd zodat sparen voor de heilig verklaarde HRA woning een onmogelijkheid wordt. Sluit vrijwel naadloos aan op de PvdA plannen voor de woningmarkt. Wanneer komt er nu eens een politieke partij die eens wat geld smijt naar de huurder in plaats van de rijke hypotheeksubsidieslurper? Een uitgangspunt zou kunnen zijn dat iemand met een hoger inkomen nooit meer subsidie kan krijgen voor een woning dan iemand met een lager inkomen.

1 Reactie
geejeehaa
geejeehaa17 jan. 2012 - 16:29

Vertel mij eens welk recht de overheid heeft om de overdracht of het bezit van een huis te belasten? Zeker als de HRA wordt afgeschaft is het belasten van woningbezit niets anders dan ordinaire diefstal. En om je enthousiasme even te temperen: aanpak van de HRA zal wellicht gecompenseerd worden met lastenverlichtende maatregelen. Vlaktaks invoeren, HRA afschaffen en klaar ben je.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2012 - 16:29

Bedenk wel waarom banken dit nu opeens roepen: ze willen met het frisse, uit het niets getoverde geld van de ECB weer wat Nederlanders de schulden in praten, en er hypotheekrente van plukken. De economie aanjagen, zullen zij deze zakkenvullerij zelf liever noemen. Het is eigenlijk een financiele legbatterij waar de kip (u) vrijwillig instapt. Denk even lang en diep na voordat u met deze boeven in zee gaat.

1 Reactie
boeie
boeie17 jan. 2012 - 16:29

een bank is geen "ze", een bank kan niet denken, een bank is een bedrijf met werknemers. Een persoon denkt, welk persoon bedoel je nu precies?

MichelReiziger
MichelReiziger17 jan. 2012 - 16:29

smerige achterbakse farizeeers die banken... Tijd voor de invoer van een staatsbank om starters op een 'veilige' manier geld te lenen voor een woning eof als starter. Overheid gaat rente en aflossingsvoorwaarden bepalen gekoppeld aan inkomensgroepen. Banken worden verplcht zich hieraan te houden. De achterlijkheid van de opgeblazen woningmarkt en al die patjepeeers die van speculatielucht leven moet maar eens afgelopen zijn. Geld moet weer een middel worden.

1 Reactie
boeie
boeie17 jan. 2012 - 16:29

we hebben toch al een paar jaar een staatsbank?

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2012 - 16:29

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, Boele Staal, heeft het op Nieuwsuur nog eens haarfijn uitgelegd. ''Het gaat niet om afpakken wat mensen nu hebben''. Er moet sneller afgelost zodat we die enorme 640 miljard hypotheekschuld verminderen. Er zijn veel manieren om dat te bewerkstelligen en de villabewoners schadeloos te stellen voor de nadelen van die snellere aflossing. Zoals afschaffen van overdrachtsbelasting en verlagen van inkomstenbelasting. Afpakken wat mensen nu hebben, om te bezuinigen op overheidsuitgaven, doe je niet bij villabewoners, daar heb je mensen voor met een PGB, bijstandsuitkering, huurders die hogere huur moeten betalen enzovoorts.

2 Reacties
ockham
ockham17 jan. 2012 - 16:29

Geestig, wie verkocht aflossingsvrije hypotheken ?

JanB2
JanB217 jan. 2012 - 16:29

Boele Staal toont zijn hebzucht en incompetentie. Het gaat dus duidelijk om geld in het laadje van de banken (aflossing), de overheid draait voor de kosten op (belastingverlaging). Ik weet een betere: een maximum aan de door banken gevraagde rente dat beduidend lager ligt dan de huidige rentetarieven. Als een bank dat niet trekt: nationaliseren! De winst: HRA niet meer nodig en eventueel geld vrij voor aflossing zonder dat de burger daar iets van voelt. Probleem is dat Boele Staal ontzettende jeuk krijgt van zo'n voorstel.