Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bangladesh regeert wereldranglijst zonne-energie

  •  
15-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Zonnepaneel_300.jpg
Snelste uitbreiding van zonne-energie ter wereld vindt plaats in Bangladesh
In het energie-arme Bangladesh zijn inmiddels een miljoen huizen te vinden met zonnepanelen. Daarmee is het Aziatische land het snelst groeiende land ter wereld dat zonne-energie inzet.
Dat meldt topman Nazmul Haq van de overheidsdienst die de panelen goedkoop verstrekt.
Dit is de snelste uitbreiding van zonne-energie waar ook ter wereld”, zegt Haq. “We passeerden de mijlpaal van 1 miljoen huizen 18 maanden eerder dan gepland. We streven nu naar 2,5 miljoen huishoudens in 2014”, meldt hij tegen De Morgen.
Steeds meer inwoners van Bangladesh kunnen zonne-energie betalen. De zonnepanelen kunnen in kleine maandelijkse termijnen afbetaald worden. Zo’n 60 procent van de 150 miljoen inwoners heeft geen toegang tot stroom. Voor verlichting werd veelal dure kerosinelampen gebruikt, maar ze zonnepanelen wordt nu voor steeds meer mensen rendabeler.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Joaquim
Joaquim15 jun. 2011 - 17:57

Zij zien ook dagelijks de effecten van klimaatverandering. Als je oogsten mislukken door kolenencentrales ga je er geen nieuwe bij bouwen. Zo simpel is het gewoon.

eeweew
eeweew15 jun. 2011 - 17:57

Is natuurlijk volkomen logisch, ze hebben daar geen net en het is handiger dan iets verbranden. Daarbij hebben ze ook geen groot verbruik, dus geen groot efficiënt zonnepaneel nodig, klein en inefficiënt voldoet. Ik kan me niet voorstellen dat iemand hiervan opkijkt.

doeidoei
doeidoei15 jun. 2011 - 17:57

Zonne-energie boven wapens lijkt mij een goeie prioriteit.

sjaakie2
sjaakie215 jun. 2011 - 17:57

Bangladesh is ook zo,n vooruitstrevend land.

[verwijderd]
[verwijderd]15 jun. 2011 - 17:57

Ergens moet ik hier keihard om lachen. Nederland is qua duurzame industrie ingehaald door een ontwikkelingsland. Way to go Henk en Ingrid... Dikke pluim voor Bangladesh!

2 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos15 jun. 2011 - 17:57

Ja, mooi toch. Die Rutte hoor je nooit meer over zijn Groenrechts. En het kan waarschijnlijk in Bangladesh omdat ze daar minder energie nodig hebben, geen neon-reclames en meters vriezers in de super die staan te loeien omdat er geen deuren op of voor zitten zodat je altijd een jas mee moet nemen omdat je binnen vernikkelt van de kou, of winkeldeuren die in de winter open staan met van die warme lucht blazers.

Berthold2
Berthold215 jun. 2011 - 17:57

U lacht ergens wel helemaal verkeerd omdat u een paar zeer essentiële zaken overslaat. Geen probleem, u krijgt vandaag de oorkonde: "1e prijs wensdenken op woensdag. Dikke pluim voor de Bijstandskoning.

AE911TRUTH
AE911TRUTH15 jun. 2011 - 17:57

Wat geeft meer co2 uitstoot, het produceren van miljoenen zonnepanelen per maand (die uitgeput raken na een jaar of dertig), of een kolencentrale die dertig jaar meegaat? Misschien kan Bangladesh zonne-collector torens gaan bouwen, spiegels gaan wel lang mee. Een aantal geothermische centrales zou trouwens veel beter zijn, boren doen de regeringen toch al, naar goud, diamanten, kopererts, olie en kolen.

2 Reacties
glambalk
glambalk15 jun. 2011 - 17:57

Het is duidelijk dat je je nog niet voldoende hebt verdiept in zonnepqanelen laat staan in het productieproces. Zonnepanelen raken nooit op maar gaan hoogstens minder produceren maar ook dat is gering. Er zijn al zonnepanelen van 50 jaar oud (sharp) die nog steeds 90% van hun oorspronkelijk vermogen aan stroom leveren.

glambalk
glambalk15 jun. 2011 - 17:57

In NL is de hoeveelheid CO2 die nu nog nodig is voor het productieproces na 3 jaar gecompenseerd met de uitgespaarde CO2 productie doordat stroom CO2 vrij wordt opgewekt. Als in de woestijnen zg breaders worden gebouwd waarmee met CSP centrales de grondstoffen worden bewerkt dan wordt dat nog vele malen minder.