Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bange ballen bangalijst moeten met de billen bloot

  •  
27-09-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1522 keer bekeken
  •  
8375388454_31adb8ad7c_k
Waarom mogen studentes in Groningen niet weten wie ze de komende jaren moeten mijden als een druiper?
Wat hebben mannen toch een humor, hè jongens? Je kunt het zo gek niet bedenken, of mannen maken er ‘gewoon een grapje’ van. Soms wil het wel eens uitschieten naar een ‘uit de hand gelopen kwajongensstreek’, maar het komt erop neer dat we wat af kunnen lachen met die mannen. Moeten zelfs. Want als je dat niet doet ben je een humorloze, politiek correcte zure doos die een beurt nodig heeft, maar niet van mij want daar is ze te lelijk voor. Ha ha.
Gore wijven Vorige week was het weer gieren en brullen in Groningen, waar de toekomstige top van het Nederlandse bedrijfsleven alvast even een voorsprong nam op de boardroom en hun vrouwelijke collega’s duidelijk maakte dat ze zich vooral niets in hun hoofd moesten halen wat betreft hun toekomst bij studentenvereniging Vindicat. De boodschap van de samenstellers van de ‘ De Oprechte Almanak 2016 ’ – vol namen, geroofde bikinifoto’s en 06-nummers van eerstejaars studentes – was duidelijk:
Moge de gore wijven met hun kut over een kanon worden getrokken.
Nu zijn dergelijke bangalijstjes zo oud als Methusalem, maar het verschil is dat hun bereik tegenwoordig vele malen groter is dan wat ooit beperkt bleef tot het herentoilet op de kroeg of een smoezelig A4-tje. In de tijd van internet en smartphones betekent op zo’n lijstje staan echter dat je onmiddellijk en langdurig lastiggevallen wordt door een groot aantal engerds die willen neuken (behalve als je nee zegt, want dan was het maar een grapje, wat denk je zelf slet). In Google zullen de namen van de dames die ongevraagd de hoofdrol spelen in ‘Het Ontzet’ nog jarenlang naar de smoezelige PDF-linken, met dank aan gretige inhakers als trollenbunker GeenStijl.
Verwenbon En de heren grappenmakers? Wat zijn de gevolgen voor hen? Nadat het Vindicat-bestuur eerst langdurig geprobeerd heeft de boel te sussen (er werd serieus voorgesteld om de dames maar een saunaverwenbon aan te bieden voor hun leed) zagen zij zich uiteindelijk genoodzaakt de verantwoordelijken te schorsen en een ‘onderzoek’ in te stellen. Uiteraard anoniem, want stel je eens voor dat toekomstige werkgevers hier lucht van zouden krijgen. Dat gun je zo’n jongen niet…
Tot zover bangagate aflevering zoveel. Eind goed, al goed. Toch?
Behalve dan dat dit soort gedrag precies de kern aangeeft van waar het nog steeds misgaat met vrouwenemancipatie. Deze jongens waren veelal nog niet geboren tijdens het WK van ’94, maar slaan dezelfde giftige dogma’s uit die in het Oude Testament al werden vastgelegd. Mannen zijn mensen, vrouwen zijn er om te neuken en hun lichamen bestaan om door mannen geclaimd te worden.
Dit zijn geen onschuldige grapjes. Deze mentaliteit is dezelfde waarmee jongens zichzelf overtuigen dat het oké is om vrouwen tot genotsartikelen te reduceren, om op hen te kruipen als ze slapen (of te dronken zijn om nee te zeggen), om hen stiekem te filmen als ze nietsvermoedend je clubgenoot pijpen of gebruik maken van de huisdouche, om boos te worden als ze je afwijzen.
Discriminatie Je kunt dit seksisme niet los zien van seksueel geweld, maar ook niet van bijvoorbeeld discriminatie op de werkvloer. Als jij jarenlang in een clubje mannen alleen maar over gleuven en sletten hebt lopen blaten, dan zijn dat niet ineens gewaardeerde collega’s op het moment dat je jasje dasje voor een maatpak verruilt. Netwerken is voor ‘die ene chick die ik nog eens geswaffeld heb tijdens de ontgroening ’ toch heel anders als voor ‘die mooie pik van de aedilaatscommissie’.
Daarom zou het goed zijn als dit soort gasten ook eens de consequenties zouden voelen van hun gedrag. Al was het maar dat hun namen gepubliceerd werden, zodat de studentes in Groningen weten wie ze de komende jaren moeten mijden als een druiper. Of dat ze op een vrijdag thuiskomen en hun moeder aan de keukentafel vinden, met een uitgeprinte versie van de gewraakte PDF in een keurig plastic hoesje voor zich:
Zo jongen, leg deze gore kut maar eens uit waarom dat kanon van jou al net zo weinig respect voor vrouwen heeft als voor mijn schone sokken.
cc-foto: Tinker Tailor
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.