Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Banenplannen? De banenmarkt wordt nooit meer hetzelfde

  •  
30-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Personeel_ShirleydeJong_300
Overheid trekt honderden miljoenen uit voor banenplannen ... Oud-directeur SCP Paul Schabel over arbeidsmarkt: Vast is te vast, flex is te flex
Minister Asscher van Sociale Zaken heeft tot dusver ruim voor 230 miljoen euro aan banenplannen goedgekeurd. Daarmee moeten 185.000 mensen aan werk komen. Asscher schrijft dat vrijdag aan de Tweede Kamer, zo meldt de Volkskrant. Bij BNR zegt Paul Schnabel, oud-directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat er wat moet gebeuren aan de arbeidswetgeving. ‘Vast is te vast, flex is te flex’, zegt hij.
Het kabinet heeft in totaal 600 miljoen beschikbaar gesteld voor banenplannen, schrijft de Volkskrant. Voorwaarde is dat vakbonden en werkgevers minimaal eenzelfde bedrag uittrekken. Het meeste geld gaat naar begeleiding van ontslagen werknemers naar ander werk, extra leer-werkplekken voor jongeren of het aannemen van mensen met weinig kansen op werk, maar ook naar scholing. Tot nu toe 24 banenplannen goedgekeurd, onder meer in de bouw, de chemie en de kinderopvang.
Volgens Paul Schnabel, kroonlid van de Sociaal Economische Raad (SER), moet echter ook de arbeidswetgeving worden versoepeld. “Flex is te flex en vast is te vast”, zegt hij bij BNR:
Kunnen we die enorme vastigheid niet wat losser maken? Bijvoorbeeld: een werkgever mag een contract afsluiten van elke duur met een werknemer. Alleen als het contract langer is, heeft de werkgever daar een belastingbegunstiging van.
Het kabinet maakt het flexwerk juist moeilijker.
“Een contract kan maar een of twee keer herhaald worden en dan moet iemand in vaste dienst. Iedereen weet: dat gaat precies andersom werken. De flexibiliteit wordt verhoogd ten nadele van de flexwerker. Het is goed bedoeld maar het is de verkeerde kant.
Economisch herstel betekent volgens Schnabel niet meteen herstel van de werkgelegenheid. De arbeidsmarkt is structureel veranderd. De oud-SCP-directeur denkt dat veel banen in het middenkader niet meer terugkomen:
Het enorme rijke winkelaanbod dat we in Nederland hadden, is niet te handhaven. De inkomsten zijn te laag en het personeel te duur. Je ziet daar een uitstoot van bedrijven. Dat komt niet meer terug. Hetzelfde speelt bij banken en verzekeringsmaatschappijen. Die wereld is zo veranderd.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor