Joop

Bancaire koekies

  •    •  
04-06-2018
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Différents_modèles_de_lecteurs_de_cartes_bancaires
Neen ING, een dikke onvoldoende. Dit is geen overzicht, maar een kwelling
Mijn bank is aan het vernieuwen. Al maanden klonk vreugdevol geschetter, nu is het feit daar: ‘ Internetbankieren kan best makkelijker, vinden wij. Dat ga je zo zeker merken! Mijn ING verandert en dit is nog maar het begin… ’ Na contactloos betalen is mobiel bankieren het nieuwe toverwoord. Alle klanten aan de smartphone, iedereen aan de app. Alles lijkt erop gericht de particuliere klant te paaien en te plezieren, zijn leven te vergemakkelijken. Nooit was bankieren leuker dan nu. Zou het?
De rode loper ligt uitgerold: ‘ Opdrachten in Mijn ING bevestig je met je Mobiel Bankieren App. Met je vingerafdruk, of je eigen persoonlijke mobiele pin. Zo gepiept. Je kunt meteen aan de slag met je bankzaken, inclusief het bevestigen van opdrachten in Mijn ING. Snel, makkelijk en veilig. En het grootste voordeel: je hoeft nooit meer TAN-codes over te tikken.’
Een verbetering voor wie daar moeite mee had, maar zou dit dan het grootste voordeel zijn? Het hele leven bestaat uit cijfercombinaties en passwoorden, ook bij de bank. Codes die de klant zelf moet onthouden, niet op papier of smartphone mag schrijven en die niet op zijn verjaardag of postcode mogen lijken. Los daarvan: hoe onveilig de TAN-codes ook zijn, zoals na tien jaar ineens wordt beweerd, beter iets dan niets. Toch is de ING Bank ermee gestopt, nog voordat het beloofde veilige en deugdelijke alternatief is ontwikkeld. Nu kun je zonder TAN-codes bij je spaargeld. Lekker makkelijk, lekker snel, fluitje van een cent. Zou dit ook gelden voor hackende criminelen die op je betaalrekening komen shoppen en nu zonder verdere obstakels bij je spaarrekening kunnen?
Nu stam ik uit het stenen tijdperk, zie ik mijn bankzaken graag zwart op wit en op papier vastgelegd en zijn de geneugten van de smartphone grotendeels aan me voorbij gegaan. Toch zal ik niet de enige zijn die de ontwikkelingen bij de ING met argusogen gadeslaat.
Gedaanteverwisseling Het begon met de ingrijpende gedaantewisseling van de website van ING Bank en Mijn ING. Het is nog niet af, er verandert dagelijks wel iets, maar alles wordt klaargestoomd voor de klant van de toekomst en het bankieren met een app op de smartphone. Letters als koeien. De klant is geen u meer maar je en jij. Veel reclame. Heel veel wervende tekst gericht op beïnvloeding en gedragsverandering. Uiterst summiere informatie in Jip en Janneke taal. Geen kleine lettertjes in ontoegankelijk jargon. Alles is licht, leuk en lollig. De plaatjes. De video’s. De complimentjes. De infantiliserende Disney icoontjes die een duimpje opsteken als iets is gelukt (betalen bijvoorbeeld) of sip kijken als de opdracht alweer is mislukt (afschriften downloaden, ‘programmeerfoutje’). Het is van zo’n erbarmelijk kleuterniveau dat het een belediging is van het menselijk denkvermogen. En van je klanten.
Mijn ING Het eerste wat je ziet, als je op de computer inlogt op Mijn ING, is een zandlopertje en de tekst: ‘ We zien dat je Internet Explorer gebruikt. Hierdoor werkt Mijn ING niet zo snel. ’ Vreemd. Dat probleem was er vroeger niet. Waarom houdt de bank geen rekening met de webbrowser die Microsoft standaard met Windows meelevert en globaal negen van de tien mensen bij het internetbankieren op de PC gebruiken? De website van ING werkt met Internet Explorer nog steeds als een tierelier. Het kan dus wel.
Nu heb je als digibeet geen idee dat je op een smartphone niets met Internet Explorer te maken hebt en razendsnel door de webpagina’s schiet. Dus haal je je schouders op en denkt: ‘Kinderziekte, gaat wel over.’ Maar het gaat niet over. Drie maanden na de introductie is Mijn ING nieuwe stijl op de computer nog steeds zo traag als modder. Internet Explorer is out , heeft de bank bepaald.
En ineens viel het kwartje. Hier is over nagedacht. Want bij elke klik, opdracht en nieuwe pagina is daar weer dat vermaledijde zandlopertje: ff wachtuh… Uiteindelijk wordt elk mens daar ongeduldig van. Gefrustreerd, machteloos en ook een beetje boos. En wat doet zo’n mens dan? Het probleem oplossen. Naar een andere bank is lood om oud ijzer en een hoop gedoe. Dus drukt hij op de knop, vult zijn smartphone-nummer in. Y presto! Slim van de bank. Zo laat je de klant – die diep in zijn hart misschien veel liever op zijn computer was blijven bankieren – met wat zandlopertjes door de smartphone hoepel springen. Hebbes. Weer een mobiel bankieren klant erbij. Het is toch zo’n succes!
Overzicht Als het zandlopertje van Internet Explorer eindelijk klaar is, openbaart zich bij ‘het overzicht’. Daar staat bijna niets op, alweer vanwege die smartphone. Had je vroeger op Mijn ING een totaaloverzicht (wat is er binnen, wat is er uit, hoeveel heb ik nog, wat moet ik regelen, hoe doe ik dat), nu is alleen het saldo op je betaalrekening zichtbaar. Plus het saldo op je spaarrekening, maar dat kun je ook afschermen, als je niet wilt dat nieuwsgierige aagjes naast je in de trein of bij de kassa van de supermarkt met je meekijken.
Naast deze karige saldo-informatie is er steevast reclame voor een van de produkten van de bank en helemaal onderaan staat – net als op alle pagina’s die nog volgen – een wervende tekst over mobiel bankieren en de aansporing: ‘ Klik hier voor mobiel bankieren ’. No escape possible. Want of u het wilt of niet, u zult door die hoepel. Mobiel bankieren moet.
Doorklikken Wie wil weten waar zijn geld gebleven is, moet doorklikken. Klik 1: naar de betaalrekening. Zandlopertje, ff wachtuh…  Kort rijtje namen en bedragen. Zegt u niets? Wilt u meer weten, iets controleren? Dan zult u elke afschrijving apart moeten aanklikken. Klik 2… ff wachtuh… Oh ja, maandbedrag firma X. Klik 3: terug naar de hoofdpagina… ja, u wilt toch zo graag Internet Explorer blijven gebruiken?!… momentje alsjeblieft… Klik 4: volgende afschrijving… zandlopertje… Hemeltergend hopeloos. Wilt u zien of er nog betaalopdrachten open staan? Van hetzelfde laken een pak. Vroeger ging dat in één oogopslag: hypotheek, premies verzekering, periodieke overboekingen…. Nu staan er alleen bedragen en mag u raden waarvoor die staan. Naadje van de kous weten? Dat kan. Maar dan mag u alle bedragen apart aanklikken. Klik 5, 6 en 7…. Zandlopertje 8, 9 en 10… ff wachtuh 11, 12 en 13…
Neen ING, een dikke onvoldoende. Dit is geen overzicht, maar een kwelling. Moet je nagaan, als je deze informatie niet op het breedbeeldscherm van je computer, maar op het piepkleine scherm van je smartphone wilt bekijken. Daar houd je snel mee op. Weg overzicht. Weg controle. Zeker als straks de papieren afschriften helemaal verdwijnen of voor de gemiddelde sterveling onbetaalbaar worden.
Nu denkt u misschien: ‘Ach mens, wat kan het je schelen, dan kijk je toch niet.’
Maar sommige mensen willen graag weten waar hun geld blijft. Sterker, u bent als klant van de bank verplicht om regelmatig te controleren wat er op uw betaalrekening gebeurt, en of er misschien iets gebeurt wat niet aan de haak is. Tenminste eenmaal in de twee weken moet u dat checken. Doet u dat niet, dan zouden de gevolgen wel eens voor uw rekening kunnen komen, mocht er onverhoopt iets mis gaan (want zo ‘superveilig’ als de bank beweert, is mobiel bankieren niet). Leest u de bankvoorwaarden er maar eens op na. Voor u het weet, bent u de sjaak.
Feedback Omdat ING wil weten wat er aan Mijn ING verbeterd moet worden, mag de klant feedback geven. Weer van die grappige icoontjes: smilies en iets knalroods. Klik je die laatste aan, dan lees je: ‘ Ai, die komt aan! ’ Geloof daar vooral niets van. Tot nu toe heeft de bank geen enkele feedback, verzoek of advies overgenomen. Zelfs het voorstel om klanten net zo te behandelen als de ING zelf behandeld wil worden – met respect en enige manieren – heeft het niet gehaald. Ook de suggestie om een tool te ontwikkelen waarmee klanten zelf kunnen aangeven of zij door de ING met ‘u’ dan wel met ‘je en jij’ aangesproken willen worden, is gesneefd. De bank bedankt zelfs niet voor de moeite, precies zoals hij al had aangekondigd: ‘ Alleen als we een vraag hebben bellen of mailen we je terug.’
Neen, deze klant heeft geen smartphone en die gaat er ook niet komen. Deze meid wil niet aan de app en het mobiel bankieren. Ze blijft lekker ouderwets internetbankieren. Wel houdt ze de ING Bank aan zijn belofte dat er een deugdelijk en veilig alternatief voor de TAN-codes wordt ontwikkeld, liefst voordat haar spaarrekening is leeg gehengeld. Ook wil zij weten waarom de ING Bank zijn klanten het mobiel bankieren zo door de strot prakt, terwijl de bank weet dat mobiel bankieren net als contactloos betalen niet zo veilig is als de bank beweert. En tot slot blijft zij graag papieren afschriften ontvangen – gratis en per post.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (98)

Absconditus
Absconditus7 jun. 2018 - 6:13

De banken zijn al een jaar of 15 bezig om het werk wat eens gewoon door hun ontslagen balie- en loketmedewerkers werd gedaan op hun klanten af te schuiven. Een jaar of 10 geleden werd ik al heel kregel van een stompzinnige reclame-slagzin als; ''De mobiele telefoon is de portemonnee van de toekomst.'' Die kwam dus van de RABO, maar werd niet door hun klanten geslikt. Omdat veel meer mensen hier geen zin in hadden. En daarom doen ze het daar nu heel erg kalm aan en omzichtig. Er zal ongetwijfeld wel een slimme jongen/meid komen die hier een gat in de markt ziet en een bank gaat oprichten voor mensen die normaal willen blijven doen. Wanneer dat het geval is word ik direct klant! Heb niet eens zo'n rotding en wil het ook niet hebben. Meer dan de helft van de Nederlanders zit tegenwoordig uren achter elkaar met zo'n ding te pielen. Zelfs mijn vrouw nog. Onzin op facebook nog het meest. En ze kan mij er maar niet toe bewegen om mij daar ook op te begeven. Want daar schijn je iets op te kunnen doen wat ''chatten'' heet. Maar wie mij iets te vertellen heeft kan mij dat persoonlijk zeggen, of anders mailen of bellen ze maar. En doet laatste moeten ze doen als ik thuis ben. Mijn recentelijk door inruil verkregen nieuwere auto schijnt iets te hebben wat ''bluetooth'' (blauwe tanden??) heet. En wanneer je dat ''activeert'' kun je mij ''handsfree'' (met losse handen??) bellen. Flikker toch een heel eind op met die zooi! NEE!!!

2 Reacties
barendsnoot
barendsnoot7 jun. 2018 - 10:26

Het gaat natuurlijk inderdaad om maximalisatie van de winst van ING. Want als de ING blijkbaar impliciet aangeeft dat internet-bankieren via een browser eigenlijk niet veilig genoeg is, wat let ze dan om hun 'app' zo te ontwikkelen dat die ook op desktop-computers werkt? Dat kost hun natuurlijk wat meer geld, maar gezien de winst die ze maken, vind ik dat dus geen zwaarwegend argument als het om klantvriendelijkheid gaat.

Ch0k3r
Ch0k3r12 jun. 2018 - 6:19

@Absconditus Wel enigzins hypocriet dat je dit stukje niet op je typemachine hebt geschreven en via de post naar Joop hebt opgestuurd.

omaoeverloos
omaoeverloos6 jun. 2018 - 6:55

Als ik de reacties op dit artikel zo eens lees zie ik een heleboel weerstand tegen het gebruik van modern technologie. Dat gaat nog wat worden met de energietranstitie.

3 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin6 jun. 2018 - 16:26

Het maken en inzetten van alle moderne technologie vreet energie en kostbare, zeldzame grondstoffen - bovendien is van vele produkten de levenscyclus opzettelijk zeer kort gehouden, zodat 'de consument' zich gedwongen voelt om zowat elk jaar een nieuwe, 'verbeterde' versie aan te schaffen, terwijl hij in de gebruiksaanwijzing van vorige toestelletje nog niet verder gekomen was dan de inleiding. Vaak zie je 'proprietary batteries', zodat je niet makkelijk en goedkoop kan wisselen. Na twee of drie van die kortlevende generaties van je apparaatje worden die eigen standaards ook veranderd, zodat spaarzaamheid niet beloond wordt, integendeel: weggooien wordt juist aangemoedigd. Wie de techniek blind aanbidt, kan ook alle oplichterij en gevaarlijke verkwisting die erbij hoort niet zien. Ik had tot voor twee jaar geleden een ouderwetse CRT-televisie. Die had een prima beeld. Mensen lachten daar schamper over. Ze verweten me geen aandacht voor energieverbruik te hebben. Ik vroeg dan netjes: zo, en hoeveel platte televisies in welke varianten, en hoeveel PC's, laptops, en smartphones heb jij erdoor heen gejaagd, terwijl ik deze TV gebruikt heb (ik kijk heel weinig televisie, zeg ik erbij)? Ik heb geen bevredigend antwoord gehad, en dat zegt genoeg. Wel had ik mensen aan het denken gezet.

Joe Speedboot
Joe Speedboot6 jun. 2018 - 18:10

'zie ik een heleboel weerstand tegen het gebruik van modern technologie.' Ik zou de gemiddelde leeftijd van de reaguurders hier weleens willen weten..

omaoeverloos
omaoeverloos7 jun. 2018 - 6:38

"Het maken en inzetten van alle moderne technologie vreet energie en kostbare, zeldzame grondstoffen –" Exact, Cliff, daarom is die hele energietransitie een farce. Alleen al in Nederland moeten tienduizenden windmolens, honderdduizenden zonnepanelen, miljoenen warmtepompen, miljoenen inductieplaten, tientallen miljoenen pannen, miljoenen autoos en tientallen miljoenen accu's worden aangesleept om dit te verwezenlijken. Verder, mensen die problemen hebben met een smartphone zullen natuurlijk nooit in een zelfrijdende auto plaatsnemen. Er is nog een lange weg te gaan.

realist3
realist35 jun. 2018 - 15:35

Niemand verplicht mevrouw Schut om klant te blijven bij de ING. Liever terug naar de papieren overschrijvingen, cheques en papiergeld ? Of was de PC wel welkom ?

1 Reactie
Wiewatwaar2
Wiewatwaar26 jun. 2018 - 8:11

"Of was de PC wel welkom ?" kwestie van normaal lezen: Claire geeft aan de desktop goed te vinden en zich vooral te ergeren aan het volgens manipulatieve gedrag van de bank.

JasDon
JasDon5 jun. 2018 - 11:54

Ik vind het overigens vreemd dat er door hele volksstammen alleen in uitdagingen/problemen wordt gedacht. Een goedkope tablet of smartphone voor minder dan 100 euro geeft je gewoon toegang tot de bank. Deze oplossingen zijn daarbij nog eens eenvoudiger in gebruik en veiliger, omdat er niet een derde partij (browser) bij betrokken is en omdat mensen niet voor de gek kunnen worden gehouden met phishing sites. Bij een aantal (wellicht alle) oplossingen, zoals die van de ING is er geen telefoonabonnement nodig. Dus daar zitten ook geen extra kosten. De kosten van een desktop zijn een stuk hoger dan die van een tablet en daarbij is het energieverbruik van een PC ook hoger en de betrouwbaarheid lager. Waarom heb je nog papieren afschriften nodig als je er in een app doorheen kan scrollen of zelfs in afschriften op de tekst kan zoeken? Waarom wordt over de veiligheid van een app getwijfeld wanneer er geen enkele indicatie is dat het onveiliger is dan de vorige oplossing? Waarom wordt de eigen veranderangst als iets belangrijkers gevonden dan het gemak en de voordelen die de andere 95% van de gebruikers wel ervaart?

4 Reacties
barendsnoot
barendsnoot5 jun. 2018 - 12:52

Dat is toch echt een kwestie van hoe je het berekent. Als je al een gewone computer en telefoon (met prepaid) hebt, komen die kosten voor een tablet-computer of smartphone er dus bij. En als ik meer voor iets moet betalen, noem ik dat duurder. Maar dat zal wel ouderwets zijn? Als ING echt klantvriendelijk zou zijn, dan leverden ze gewoon een 'app' voor internet-bankieren die op gewone computers werkt. Maar dat gaat natuurlijk ten koste van _hun_ winst… "De kosten van een desktop zijn een stuk hoger dan die van een tablet en daarbij is het energieverbruik van een PC ook hoger en de betrouwbaarheid lager." Of de kosten van een desktop computer hoger zijn dan die van een tablet, staat nog te bezien. Je moet dan ook de gebruiksduur en prestaties vergelijken, en dan ligt het toch wel anders. Bovendien ga je er vanuit dat je aan een tablet voldoende gebruiksmogelijkheden hebt. Dat hangt echter af van wat je precies met een computer doet. De dingen die ik op mijn computer doe, zie ik mezelf niet op een tablet-computer doen, laat staan een 'smart-phone'.

JasDon
JasDon5 jun. 2018 - 13:36

"Als ING echt klantvriendelijk zou zijn" Dat zijn ze ook echt voor 95% van hun klanten, alleen de technologische achterblijvers hebben er moeite mee. "Je moet dan ook de gebruiksduur en prestaties vergelijken, en dan ligt het toch wel anders." De prestaties zijn niet echt relevant voor een bankieren-app en een langere gebruiksduur signaleert alleen maar een slechter bruikbaar product.

barendsnoot
barendsnoot5 jun. 2018 - 15:22

Als je met "technoligische achterbijvers" mensen bedoelt die geen zin hebben om nog meer te gaan betalen om te kunnen internetbankieren? "De prestaties zijn niet echt relevant voor een bankieren-app" Prestaties zijn wel relevant als ik het alleen met een tablet zou moeten werken, voor zover dat al mogelijk zou zijn. Zoals ik al zei, ik zie mezelf niet op een tablet-computer doen wat ik op een desktop-computer doe, en ik denk dat ik dan ook meer geld kwijt ben voor een tablet. "en een langere gebruiksduur signaleert alleen maar een slechter bruikbaar product." Mijn huidige computer is bijna 8 jaar oud en doet het nog uitstekend. Ik kan het dus geen slechter bruikbaar product noemen. Als je geen desktop-computer nodig hebt, dan ligt het inderdaad iets anders. Maar dat is bij mij, en veel andere mensen niet het geval.

LaBou
LaBou 5 jun. 2018 - 16:32

@JasDon, heb jij een bot geprogrammeerd om hier te reageren? Het valt me op dat je in elke discussie constant dezelfde argumenten herhaalt in wisselende bewoordingen zonder dat je eigenlijk reageert op de ander.

Spelchecker2
Spelchecker25 jun. 2018 - 11:49

Waarom hebben we trouwens het veilig bewaren van geld en het betalingsverkeer (en trouwens ook het creëren van geld) aan de banken overgelaten? Is het belang van het veilig bewaren van geld en van veilig betalingsverkeer niet een dusdanig zwaar wegend algemeen maatschappelijk belang dat we die functies weg zouden moeten halen bij private partijen en in handen van de samenleving zouden moeten leggen? De continuïteit van betalingsverkeer moet natuurlijk ten alle tijde gegarandeerd blijven want anders komt je samenleving volledig tot stilstand. Dus dat je dat als overheid naar je toetrekt lijkt me haast evident. En voor wat die bewaarfunctie betreft: natuurlijk, als je meer/veel rendement zou willen maken dan kun je altijd terecht bij private partijen, maar de staat zou je tenminste de mogelijkheid moeten bieden je geld (wellicht zonder rendement) met staatsgarantie veilig onder te brengen bij een staatsbank. En overigens, hoe kan de EU in Godsnaam verzinnen dat particuliere financiële informatie door banken beschikbaar gesteld moet worden aan derden zodat die daarop nog meer onzinnige financiële diensten kunnen baseren? Me dunkt dat je daarmee de sluizen naar misbruik van (persoons)gegevens, hetzij door (menselijke) fouten hetzij door hacks, wagenwijd openzet. Dring uit naam van een zogenaamde vooruitgang geen lifestyle op. Geef daarom mensen (dat kunnen digibeten zijn, of mensen die grote gevaren zien in de digitalisering van de samenleving) tenminste de optie om met een eenvoudige basisvoorziening veilig aan de financiële samenleving te blijven deelnemen.

madbako
madbako5 jun. 2018 - 10:28

Mijn moeder van 87 zonder smartphone en internet zou de bijdrage, als zij die al kon lezen, zeer gewaardeerd hebben.

Smit3
Smit35 jun. 2018 - 9:57

Alsof ik een stuk van m'n oma lees, dat eronder instemmend wordt begeleid door m'n opa

Andreas Cappen
Andreas Cappen5 jun. 2018 - 8:43

@ Cliff Hoeveel tijd, geld, en moeite besteden wij eigenlijk aan datgene wat ons verkocht (ja, letterlijk, verkocht) wordt als ‘vooruitgang’? >> Als we het over bankzaken hebben; een vergelijking met begin jaren '80: - Je moest je geld bij bank halen (er bestonden nog geen pinautomaten). Dit kon alleen onder werktijd, en vaak stond je in een lange rij. Je kunt nu overal pinnen en ja: dat vind ik een vooruitgang en het levert me veel tijdswinst op. - Geld overmaken kon alleen met overschrijvingsformulieren die je op de post bij bij de bank moest inleveren. Even los van de milieucomponent, kostte dit meer moeite en altijd een paar dagen voordat het geld was overgeschreven. Dus ja: ik vind de huidige situatie een vooruitgang. - Ik kan, als ik zou willen, op ieder moment van de dag mijn uitgaven en saldo controleren. In plaats van maandelijke afschriften (slecht voor het milieu, Cliffie). Ja, dat vind ik een vooruitgang. - Banken zijn er om geld te verdienen, maar je kunt veel beter banken met elkaar vergelijken en overstappen naar een andere bank. Dus ja: dat vind ik een vooruitgang. Het staat je overigens geheel vrij om een bank uit te zoeken die geen internetbankieren heeft, waar je je geld nog gewoon bij de balie moet afhalen en je maandelijks een afschrift op papier krijgt. Ik ken niet zo'n bank, maar je kunt 'm altijd nog oprichten.

7 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin5 jun. 2018 - 12:05

Eh, Andreas - je verspreidt veel lawaai en rook, maar je drukt niets wezenlijks uit. Dus jij denkt dat enkele A4-tjes per maand heel slecht zijn voor het milieu, maar het maken van, het kopen van, en het veelvuldig gebruiken van een smartphone in het geheel niet? Heb je wel enig idee wat voor een beslag de hele IT-industrie (inclusief plunderen van natuurlijke grondstofvoorraden, opleggen van kinderslavernij, de koopziekte inzake iPhones, en al die andere techno-trash met ingebouwde veroudering ('planned obsolescence'), en ook het gebruik van al die energie door servers wereldwijd, op natuur, leefomgeving, en klimaatskwaliteit leggen? Ik weet op grond van je vreemde antwoorden dat je hier geen enkel besef van hebt. Misschien is de aanbidding van de communicatie-technologie de ergste verslaving van dit moment. Want de afhankelijken komen met de raarste en meest onlogische argumenten aanzetten.

JasDon
JasDon5 jun. 2018 - 12:48

"Dus jij denkt dat enkele A4-tjes per maand heel slecht zijn voor het milieu, maar het maken van, het kopen van, en het veelvuldig gebruiken van een smartphone in het geheel niet?" Gelukkig worden er in een volledige desktop minder grondstoffen gestopt dan die telefoon van 100 gram, want anders zou Andreas opeens een punt hebben ;-)

Andreas Cappen
Andreas Cappen5 jun. 2018 - 12:58

@ Cliff je verspreidt veel lawaai en rook, maar je drukt niets wezenlijks uit. >> Jazeker wel. Ik beargumenteer waarom ik de huidige situatie prefereer boven jouw alternatief. Dus jij denkt dat enkele A4-tjes per maand heel slecht zijn voor het milieu, maar het maken van, het kopen van, en het veelvuldig gebruiken van een smartphone in het geheel niet? >> Dit is een drogredenering van je; het opwerpen van een vals dilemma. Ik vraag me alleen af waarom jij, als milieubewust persoon,nog aan het printen bent. Maar als je goed zou lezem, zie je dat dit niet bepaald de kern van mijn argumentatie is. Heb je wel enig idee wat voor een beslag de hele IT-industrie etc >> Oh, daar heb ik heel veel ideeen over. Net zoals ik heel veel ideeen heb hoe slecht het uitprinten van papier wel niet is. Maar wat wil je hier eigenlijk mee zeggen? Dat we geen technologische voortgang mogen boeken omdat de randvoorwaarden niet deugen? Ik weet op grond van je vreemde antwoorden dat je hier geen enkel besef van hebt. >> Dat weet je helemaal niet, want je kent me niet en je geeft bovendien geen enkel tegenargument. Misschien is de aanbidding van de communicatie-technologie de ergste verslaving van dit moment. Want de afhankelijken komen met de raarste en meest onlogische argumenten aanzetten. >> En maar weer de ad-hominem. Als je werkelijk geen tegenargumenten hebt, zeg dat dan gewoon.

Cliff Clavin
Cliff Clavin5 jun. 2018 - 16:03

@ Andreas - met alle respect: je tegenwerpingen snijden geen hout. Je doet alsof papier en printen minder erg zijn dan het maken, kopen, en gebruiken van smartphones, om bankzaken te regelen. Mijn andere punten heb ik voldoende uiteengezet. Dan nog: het papierloze kantoor is er nooit gekomen. Meer dan ooit tevoren wordt er 24/7 eindeloos veel op losgeprint, te veel geprint, misgeprint, en onnodig geprint, dit laatste bijvoorbeeld voor ellenlange en zinloze rapporten die ongelezen voor akkoord bevonden worden, doorgestuurd, en binnen korte tijd de circulatie alweer verlaten zullen hebben. En dan vind je nog dat mijn printen van voor mij zinvolle gegevens een belasting van het milieu zou zijn? Of ben je alweer ironisch, en trap ik bij voorduring in de valkuilen die je voor me graaft? In dat geval ben je een miskend genie. Je zou dan bij onze Rijksoverheid kunnen gaan werken.

Cliff Clavin
Cliff Clavin5 jun. 2018 - 16:04

(...alsof papier en pringen ERGER zijn dan het maken, kopen, en gebruiken van...) Jasses, Cappen, je hebt me zó van mijn à propos gebracht dat ik het tegendeel intik van wat ik wil zeggen... ook dat is een prestatie van je.

Andreas Cappen
Andreas Cappen5 jun. 2018 - 17:00

@ Cliff met alle respect: je tegenwerpingen snijden geen hout. >> Kom dan eens met tegenargumenten. Wederom geef je deze niet en met een luchtig handgebaar me verwijzen naar andere bijdragen, is nogal gemakzuchtig. Los van het feit dat ik ook daar geen tegenargumenten zie. Je doet alsof papier en printen minder erg zijn dan het maken, kopen, en gebruiken van smartphones, om bankzaken te regelen. >> Dat doe ik niet. Hoe kom je aan deze conclusie? En dan vind je nog dat mijn printen van voor mij zinvolle gegevens een belasting van het milieu zou zijn? >> Ik heb uitgelegd hoe dat ik bedoelde en dat het niet mijn kernpunt is. In dat geval ben je een miskend genie. Je zou dan bij onze Rijksoverheid kunnen gaan werken. >> En maar weer een ad-hominem...

Cliff Clavin
Cliff Clavin5 jun. 2018 - 19:37

@ Andreas Cappen - ik geef het op. Je mag van me winnen. Ik maak geen gebruik van het standaardwerk: 'Retorica Voor Dummies', en volgens mij doe jij dat wel. Nooit over de inhoud, nooit over de fysieke werkelijkheid, en nooit over de geschiedenis. Altijd alleen maar over de vorm. Voor jou is dit natuurlijk een 'ad hominem'. Voor mij is het de waarheid.

Bouwman2
Bouwman25 jun. 2018 - 8:02

Particuliere opvatting zijn natuurlijk goed, ik zou ze ongaarne verbieden. Maar mijn eigen indruk van ING is een andere. Ik gebruik de diensten van ING ook, maar ik vind dat wat ING aanbiedt reuze gemakkelijk want doelgericht.. Mijn idee is dat de onderliggende gedachte is dat Mark Hamers, de CEO veel te veel verdient afgemeten naar de eigen revenuen en men deswege zijn bedrijf maar plaatsvervangend een beetje moet afkatten. Mijn idee is dat die andere Mark die van de VVD best wat méér zou mogen krijgen, per slot van rekening is hij de eerste onder zijns gelijken. Maar ik waardeer hem ook omdat hij nooit om méér vraagt en bescheiden en opgewekt is, zelfs als hij zijn eigen gemorste koffie opveegt. Een bescheiden leider, waar vind je die nog?

1 Reactie
Smit3
Smit35 jun. 2018 - 9:58

Ralph Hamers

kindval
kindval5 jun. 2018 - 7:50

Net wat ING bankzaken op de computer gedaan voor mijn moeder. Gebruik Opera browser. Ik herken de problemen van de schrijfster helemaal niet. Site is overzichelijk en snel...

1 Reactie
adriek
adriek5 jun. 2018 - 9:51

Opera is een moderne browser die de meeste nieuwe standaarden ondersteunt. Dit in tegenstelling to Internet Explorer (dat naar mijn mening niemand meer zou mogen gebruiken maar helaas zijn er ook nog websites die alleen daarop goed functioneren...)

Henk van Sluis
Henk van Sluis5 jun. 2018 - 7:30

Door het lezen van de reacties wordt prachtig inzichtelijk welke reguliere posters krampachtig vast willen houden aan de verleden tijd, en zonder enige kennis van zaken de moderne tijd en innovatie bekritiseren. Als je je bankafschriften maandelijks print om te bezien of alle bankzaken nog in orde zijn LOL, of het gebruik van de bankapps als risicovoller wegzet ten opzichte van het gebruik van internetpagina's, dan wordt het tijd om de ogen te openen voor de tijd waar we in leven. Natuurlijk is ING erop uit om geld te verdienen, maar om technische innovaties af te doen als pesterijtjes, enkel met als doel om meer te verdienen, is wel erg kortzichtig. Bedankt voor de smartphones, en de bijbehorende apps, het maakt mijn leven een stuk handiger. En Cliff, ook ik houd daardoor meer tijd over voor de eerste en belangrijkste zaken in het leven. Ik verdoe immers geen tijd met het aanzetten van mijn internet explorer, om mijn bankafschriften te printen en te controleren. Tijd genoeg nu om de was weer gewoon met de hand te doen, want oh oh, die wasmachines gebruiken geld en stroom, en ze gaan na 15 jaar kapot. Nou mijn niet gezien, een wasbord gaat levenslang mee! Vroeger was alles beter!

9 Reacties
LaBou
LaBou 5 jun. 2018 - 8:26

Waarom een lang verhaal, terwijl je eigenlijk maar een argument hebt om de discussie dood te slaan: "Vroeger was alles beter!".

Cliff Clavin
Cliff Clavin5 jun. 2018 - 8:31

@ Henk van Sluis - dank voor je waardevolle bijdrage. Je beseft het zelf niet, maar je erkent impliciet mijn gelijk. Verder heb je een rijke fantasie, waar het mijn eigen voorstelling van 'vooruitgang' betreft. Je zou eens op mijn naam kunnen klikken, en mijn Joopse bijdragen van de voorbije drie maanden alle kunnen lezen, en de links volgen die ik aanbied. Oh, en het gebruik van Chrome, plus het printen van mijn transacties (die naar ik vermoed gering in aantal zijn, vergeleken met datgene wat de moderne swingende burger geheel door eigen toedoen zelf veroorzaakt) kost me twee minuten. Nagaan van onregelmatigheden hooguit tien. Ben ik duidelijk zo?

BartP2
BartP25 jun. 2018 - 9:00

@Cliff "Ben ik duidelijk zo" ? Nee. Wél vermakelijk.

barendsnoot
barendsnoot5 jun. 2018 - 9:13

Ik vind het geen vooruitgang als je verplicht wordt om een dure (goedkope bestaan niet, behalve voor mensen die niet kunnen rekenen of denken geld genoeg te hebben) 'smartphone' aan te schaffen alleen om je bankzaken te kunnen regelen, terwijl dat in principe met een gewone computer ook zou kunnen -- als ING de 'app' daarvoor geschikt zou maken! Maar dat kost wat geld, en dat is natuurlijk het probleem: ING probeert het onderste uit de kan te halen door zo min mogelijk diensten aan te bieden.

Henk van Sluis
Henk van Sluis5 jun. 2018 - 9:18

Cliff, Dank voor je complimenten en graag gedaan. Als de bundel van je bijdragen op perkament uitkomt zal ik ze wellicht lezen, maar al die teksten op een beeldscherm lezen is wat te modern voor me. Zo, nu weer verder met de was!

JasDon
JasDon5 jun. 2018 - 10:06

@barendsnoot Een smartphone of tablet (waar de apps ook op werken) is niet duur. Al vanaf 100 euro, ik zie je een desktop voor minder niet aanschaffen.

Andreas Cappen
Andreas Cappen5 jun. 2018 - 10:16

@ Cliff Je beseft het zelf niet, maar je erkent impliciet mijn gelijk. >> Dit is een debattrucje. Je onderbouwt namelijk helemaal niets, maar trekt via een drogredenering een onzinnige conclusie.

barendsnoot
barendsnoot5 jun. 2018 - 11:13

@JasDon "Een smartphone of tablet (waar de apps ook op werken) is niet duur. Al vanaf 100 euro, ik zie je een desktop voor minder niet aanschaffen." Als je al een gewone computer en telefoon (met prepaid) hebt, vind ik het wel een dure zaak als je daarnaast ook nog (om de drie jaar?) een tablet-computer of zgn. smartphone erbij moet aanschaffen. Updaten met met prepaid is ook niet goedkoop trouwens, dus die kosten komen er dan nog eens bij. Nee, als ING echt klantvriendelijk zou zijn, leveren ze gewoon een speciale applicatie voor internet-bankieren die ook ook op gewone computers werkt. Maar ja, dat gaat natuurlijk ten koste van hun winst...

JasDon
JasDon5 jun. 2018 - 12:51

"Updaten met met prepaid is ook niet goedkoop trouwens, dus die kosten komen er dan nog eens bij. Nee, als ING echt klantvriendelijk zou zijn," ING vereist geen telefoonabonnement. Je tablet/telefoon kan op hetzelfde wifi netwerk draaien als je desktop.

kassakijker73
kassakijker735 jun. 2018 - 7:10

"Het is van zo’n erbarmelijk kleuterniveau dat het een belediging is van het menselijk denkvermogen." In dit land wonen heel veel mensen die erg gebaat zijn bij dienstverelening op wat u zo smalend 'kleuterniveau' noemt. Onlangs nog bleek uit onderzoek dat in Amsterdam 1 op de 8 mensen een iq van 80 of lager heeft. Of wat te denken van bijvoorbeeld vluchtelingen die de taal niet goed beheersen. En het mooie is dat iederee. gebaat is bij simpele taal en symbolen. Ook mensen die zichzelf daar te slim voor achten.

1 Reactie
Hallahan2
Hallahan25 jun. 2018 - 16:05

[Onlangs nog bleek uit onderzoek dat in Amsterdam 1 op de 8 mensen een iq van 80 of lager heeft. Of wat te denken van bijvoorbeeld vluchtelingen die de taal niet goed beheersen.] Dus omdat er 1 bevolkingsgroep is dat er niet mee om kan gaan moeten we maar blijven hangen in het oude? Nee bedankt!

Appie Fries
Appie Fries5 jun. 2018 - 4:52

Tja, met elke vernieuwing heb je altijd mensen die het niet bij kunnen benen. Het begon al natuurlijk met banken, toen dat je je salaris niet meer kon krijgen in een loonzakje. Opeens geen handgeschreven afschriften meer. Telebankieren via de telefoonlijnt, internet bankieren en nu app bankieren. Bij elke verandering heb je mensen die het niet meer begrijpen en heb je klachten. Overigens in de Internet Explorer niet meer helemaal standaard in Windows, maar is dit Edge. Internet Explorer staat sowieso bekend om het feit dat alles vertragend werkt. Zoek maar eens op Internet Explorer Memes. Dit kunt u echt niet op de conto schrijven van de ING bank. Verder past uw verhaaltje en die van andere klager ook perfect bij alle andere conservatieve mensen die vernieuwing willen tegenhouden.

4 Reacties
barendsnoot
barendsnoot5 jun. 2018 - 9:41

Het probleem met deze vernieuwing is dat je extra kosten moet maken om te kunnen bankieren als je al een gewone computer en telefoon hebt, omdat je dan daarnaast ook nog (om de drie jaar?) een zgn. smartphone erbij moet aanschaffen.

JasDon
JasDon5 jun. 2018 - 12:53

@barendsnoot, dat is dan 8 cent per dag bij een telefoon van 84 euro. Je desktop trekt meer euro uit de muur iedere keer als je deze aanzet.

barendsnoot
barendsnoot5 jun. 2018 - 13:43

maar die 8 cent per dag komen dus _bij_ de ± 0,5 cent per dag die mijn desktop computer mij momenteel kost -- wat nog minder wordt als ik er langer mee doe!

Appie Fries
Appie Fries10 jun. 2018 - 4:55

@Barendsnoot, In Nederland gebruikt 93% een smartphone. (https://www.consultancy.nl/nieuws/15292/smartphonebezit-gegroeid-naar-93-van-nederlanders-veelvuldig-gebruik-storend) Een bedrijf die rekening kan houden met 93% van de bevolking is een zeer sociaal succesvol bedrijf. 93% mogen die 8 cent per dag gewoon in hun zak houden omdat ze dat al uitgeven.

JanB2
JanB24 jun. 2018 - 23:32

Ik heb geen smartphone. En die komt er ook niet. Volstrekt overbodig zo'n ding. Een telefoon is om te bellen. Voor een echt informatieplatform heb je wel wat meer nodig dan een 2 vinger toetsenbord uit het stenen tijdperk, want dat heeft een smartphone, en een filmdoek voor een vlo als display. En het touchscreen dan, is dat niet modern? Nee, tochscreens zijn gelul! Geen tactiele feedback en er is niet snel op te typen. Terug naar de steentijd kortom. Een bank die mij verplicht zo'n peperduur geval aan te schaffen (met de aanschafprijs is men er nog niet, de abonementen komen daar nog bij) omdat ik anders niet van de diensten gebruik kan maken verliest mij alleen om die reden al als klant. Komt nog bij dat ik er niet nog een fraudegevoelig medium bij wil hebben voor mijn bankzaken. Ik denk er ook steeds meer over om terug te gaan naar cash afrekenen (wat in Duitsland de meerderheid nog schijnt te doen trouwens). Ik ben die brei aan afboekingen namelijk kompleet zat.

6 Reacties
JasDon
JasDon5 jun. 2018 - 7:39

" Een bank die mij verplicht zo’n peperduur geval aan te schaffen (met de aanschafprijs is men er nog niet, de abonementen komen daar nog bij) omdat ik anders niet van de diensten gebruik kan maken verliest mij alleen om die reden al als klant." Dat komt redelijk factfree over, voor minder dan 100 euro heb je een smartphone met lange termijn ondersteuning voor de software. Ik weet trouwens niet of je een abonnement moet hebben voor de apps, maar je kan voor 1 euro een prepaid kaartje kopen als het echt nodig is. "Nee, tochscreens zijn gelul! Geen tactiele feedback en er is niet snel op te typen." Mij lukt het ook niet erg snel te typen, maar jongere generaties typen even snel als ik op een toetsenbord. Dmv van allerlei slimme spellingcorrecties en woordsuggesties kan je een zeer hoge snelheid behalen. "Komt nog bij dat ik er niet nog een fraudegevoelig medium bij wil hebben voor mijn bankzaken. " Zoals eerder gezegd de fraudegevoeligheid is aantoonbaar laag. We werken al 2-3 jaar met deze apps en nergens zijn structurele problemen ontdekt.

kassakijker73
kassakijker735 jun. 2018 - 7:47

Mijm opa weigerde in de jaren '90 te pinnen omdat hij het niet snapte, het pinpasje/pinnen geld kostte en omdat hij dacht dat het onveilig was.

barendsnoot
barendsnoot5 jun. 2018 - 10:15

@JasDon "Dat komt redelijk factfree over, voor minder dan 100 euro heb je een smartphone met lange termijn ondersteuning voor de software. Ik weet trouwens niet of je een abonnement moet hebben voor de apps, maar je kan voor 1 euro een prepaid kaartje kopen als het echt nodig is." Drie jaar vind ik geen lange ondersteuning en met prepaid wordt updaten van de software een dure grap. Het komt er dus gewoon op neer dat mensen die denken geld genoeg te hebben, het probleem hiervan vaak niet inzien.

JasDon
JasDon5 jun. 2018 - 11:35

"Drie jaar vind ik geen lange ondersteuning" Dan kost de telefoon/tablet 8 cent per dag. Tegelijkertijd bespaar je aanzienlijk op het stroomverbruik t.o.v. de desktop. Direct terugverdiend die telefoon of tablet. Ik las overigens dat ING geen simkaart vraagt. "en met prepaid wordt updaten van de software een dure grap" Je kan gewoon met wifi verbinden en updaten. Geen issue.

barendsnoot
barendsnoot5 jun. 2018 - 13:34

@JasDon > Dan kost de telefoon/tablet 8 cent per dag. Mijn desktop computer kost momenteel ± 0,5 cent per dag. Als ik er nog langer mee doe, wordt dat dus nog minder... > Je kan gewoon met wifi verbinden en updaten. Geen issue. Dat had ik inderdaad over het hoofd gezien, aangezien ik dus geen smartphone gewend ben. > Ik las overigens dat ING geen simkaart vraagt. Dat scheelt dan weer. Ik heb dan overigens nog een 7 jaar oude iPad liggen die het mechanisch gezien nog best aardig doet. Echter, de 'app' van de ING is daar dan weer niet geschikt voor (gemaakt), zag ik.

JanB2
JanB25 jun. 2018 - 17:42

Hoezo factfree! Een bedrag van 100 Euro vind ik ruimschoots teveel voor een telefoontje dat ik verder nergens voor gebruik.

Piet de Geus
Piet de Geus4 jun. 2018 - 22:15

"Internet Explorer is out, heeft de bank bepaald." Dat heeft de bank niet bepaald maar dat bepalen de gebruikers. En iedereen die vroeger blind IE gebruikte valt ineens van zijn kruk van verbazing, terwijl dit exact is wat gebruikers van andere browsers overkwam toen IE dankzij al die newbees de meestgebruikte browser was. Er is echt niks nieuws onder de zon.

8 Reacties
barendsnoot
barendsnoot5 jun. 2018 - 10:40

ING bepaalt anders wel of ze Internet Explorer ondersteunen of niet. Op zich begrijp ik het wel als ze er voor kiezen om dat niet te doen, aangezien er wel goede alternatieven voor IE zijn. Maar zoals het nu naar uitziet, vinden ze bij ING het gebruik van alle browsers voor internet-bankieren niet handig? Dat ze dan daarvoor een speciale applicatie ontwikkelen is mijns inziens een prima zaak, maar dat moeten ze dan niet alleen voor bepaalde mobiele telefoons doen, maar ook voor gewone computers. Anders verplicht je mensen dus om een 'smart-phone' aan te schaffen, ook al hebben ze die verder niet nodig.

Piet de Geus
Piet de Geus5 jun. 2018 - 12:13

"ING bepaalt anders wel of ze Internet Explorer ondersteunen of niet." Zoals gezegd: zoals ze altijd al hebben bepaald welke browsers (en browserversies) ze (nog) wel of niet ondersteunen. Dat heeft altijd te maken gehad met: marktaandeel, backwards compatability en de mate waarin een browser nog werd ondersteund door de maker (middels veiligheidsupdates en dergelijke). "dat moeten ze dan niet alleen voor bepaalde mobiele telefoons doen, maar ook voor gewone computers" Dat doen ze ook. Een mobieltje heb je alleen nodig om een code te ontvangen, omdat dat veiliger is dan een papieren lijst met codes. Het alternatief is dat je (zoals veel andere banken deden) die codes op een apart apparaat laat binnenkomen in plaats van op een mobieltje. Dat schiet ook niet op.

barendsnoot
barendsnoot5 jun. 2018 - 13:53

"Een mobieltje heb je alleen nodig om een code te ontvangen." Ja, maar dat willen ze dus nu net afschaffen! En daar voor in de plaats komt dan een 'app'. Maar dan moet je dus wel een speciale 'smartphone' of tablet computer hebben in plaats van een gewone mobiele telefoon. Overigens op mijn 7 jaar oude iPad werkt dat dus al niet meer, zag ik net.

Piet de Geus
Piet de Geus5 jun. 2018 - 17:53

"dat willen ze dus nu net afschaffen!" Nee. Dat willen ze verplicht invoeren. Tot op heden werkte ING nog met papieren TAN-lijsten. "En daar voor in de plaats komt dan een ‘app’." Daar is geen sprake van. Die app is een alternatief voor de pc, die daarnaast gewoon ondersteund blijft worden.

barendsnoot
barendsnoot6 jun. 2018 - 5:29

Ik denk dat je verkeerd geinformeerd bent, wat niet zo verwonderlijk is gezien de manier waarop ING hierover heeft gecommuniceerd, ook om de daarover onstane onrust af te zwakken. Begin dit jaar heeft ING namelijk aangekondigd dat ze de TAN-code wilde afschaffen, ook die via de mobiele telefoon en alles voortaan met een app zou gedaan worden. Wat dan het alternatief zou zijn voor mensen die geen smart-phone hebben, werd echter niet gezegd, en daar doen ze nu nog vaag over. https://www.ing.nl/particulier/zoeken.html?q=tan%20codes%20blijven%20gebruiken%20zonder%20app > Wat is het alternatief als ik mobiel bevestigen niet kan gebruiken? "Er zijn verschillende mogelijkheden om opdrachten te bevestigen en die onderzoeken we op dit moment. We verwachten je hier eind 2018 meer over te kunnen vertellen. Als je geen gebruik maakt van de app kun je tot die tijd gewoon TAN blijven gebruiken." Het ING-gebruikersforum is waar dit onderwerp uitvoerig aan bod kwam, is echter 'toevallig' dit jaar opgeheven... https://www.consumentenbond.nl/betaalrekening/ing-stopt-met-tan-codes

Piet de Geus
Piet de Geus6 jun. 2018 - 22:47

"Wat dan het alternatief zou zijn voor mensen die geen smart-phone hebben, werd echter niet gezegd, en daar doen ze nu nog vaag over." Dat valt redelijk mee: "Heb je geen Mobiel Bankieren App? Dan blijf je voorlopig je opdrachten bevestigen met een TAN-code. Later in 2018 gaan we wél afscheid nemen van TAN. Want na ruim 30 jaar is het tijd voor iets nieuws. Kan je de app dan nog niet gebruiken, dan zorgen we voor een alternatief." Er komt dus sowieso een alternatief.

barendsnoot
barendsnoot7 jun. 2018 - 10:59

Dat vind ik dus behoorlijk vaag, omdat ik daarmee geen enkel idee heb of ik er met dat alternatief op voor- of achteruit ga. Persoonlijk zie ik dit dan ook als een ontmoedigingsbeleid om mensen richting het gebruik van de smartphone te dwingen, omdat de ING dat als de (voor hun) goedkoopste werkwijze ziet.

Piet de Geus
Piet de Geus8 jun. 2018 - 1:24

"Dat vind ik dus behoorlijk vaag" Dat is het zeker. Tegelijkertijd is het wel een harde belofte om je niet tot een smartphone te verplichten.

JasDon
JasDon4 jun. 2018 - 21:14

Overigens zijn apps veel veiliger dan de website. Ze komen uit een betrouwbare bron en de gebruiker kan daardoor niet meer om de tuin geleid worden door nep portalen. De track record op dit gebied spreekt voor zichzelf.

3 Reacties
barendsnoot
barendsnoot5 jun. 2018 - 5:59

Dan moeten ze hun 'app' gewoon geschikt maken voor andere computers dan alleen van die hele kleine waarmee je ook kunt bellen. Als het zo veiliger is, wil ik hun 'app' best wel op mijn computer gebruiken.

DenFlexwerker
DenFlexwerker5 jun. 2018 - 6:34

Ik wil niet betalen met mijn smartphone en zeker geen vingerafdruk scanner. Eén straatroof en ik ben mijn geld en vinger kwijt. Enne men weet hier hopelijk wat een moneymule is.

JasDon
JasDon5 jun. 2018 - 9:03

@DenFlexwerker Dat is een mooi spookbeeld echter: A - Een vingerafdruk is niet nodig B - Waar zijn de nieuwsberichten over dit soort berovingen? Ze bestaan niet.

Cliff Clavin
Cliff Clavin4 jun. 2018 - 21:02

@ Claire Schut - uitstekend verslag van de alledaagse waanzin. Ik wil graag, zoals ik gewoon ben te doen, wat leerzame teksten bijdragen. Hier komen ze: https://www.ineteconomics.org/uploads/papers/Mirowski-Hell-is-Truth-Seen-Too-Late.pdf Een 'working paper' van 48 pagina's, van een geduldig onderzoeker. http://www.oxfordscholarship.com/view/10.1093/acprof:oso/9780190270056.001.0001/acprof-9780190270056 Een recent boek van dr. Mirowski en dr. Nik-Khah, over de waanzin van vandaag de dag. ------- ING wil jou helemaal niet helpen, of je leven makkelijker en meer overzichtelijk maken. Het gaat die frauduleuze instelling, en alle andere grote banken, om kapitaalextractie ten nadele van Claire Schut, en alle andere burgers. Men eist tijd, moeite, en vooral veel 'online zijn' van jou en de overige klanten. Alle verwarring en consternatie helpt die gangsters enorm. Een smartphone kost geld. Het abonnement ook. Alle vertraging en geploeter met elektronisch bankieren kost iemand die worstelt met al die bancaire desinformatie kostbare tijd van leven, en ook alweer: geld. Die had je veel beter kunnen besteden aan persoonlijke omgang met je naasten, de zorg voor je kinderen, een analoog telefoontje met je ouders, ja wat al niet meer. Het neoliberalisme belooft werkelijk alles, in uitbundige overvloed. Maar die ene en uiteindelijk letale eigenschap van deze ideologie, daarover hoor je nooit iets in 'de media': ze steelt onze tijd zelve, en we weten allemaal dat die heel erg eindig is. De waarde ervan is niet in geld uit te drukken. PS: ik hou alles heel erg klein. Ik heb een mobieltje van € 11,50 (nieuw, met € 10,00 prepaid beltegoed bij aankoop cadeau), en ik bankier niet via het internet. Ik druk mijn afschriften geduldig af, éénmaal per maand. Ik kijk dan of er geen onwelgevoeglijke dingen met mijn centen gebeurd zijn. En ik heb geen enkele last van koopziekte, of impulsieve bewegingen in het financiële vlak. Genoeg is genoeg, in heel ons leven. Daardoor houd ik bijzonder veel tijd over, échte tijd, om me bezig te houden met de eerste en de belangrijkste dingen, die ook de laatste dingen zijn, zoals we allemaal donders goed weten, maar dit weten lijkt in deze rare tijd bij velen aan ernstige verdringing onderhevig te zijn. Vriendelijke groet, je Cliffie.

5 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin4 jun. 2018 - 21:46

@ Claire Schut - dank voor de acceptatie van mijn bijdrage. Met mijn referenties beoogde ik niet om letterlijke en wetenschappelijke verklaringen van mijn eigen standpunten inzake jouw betoog aan te voeren, om gewichtig te doen. De verwijzingen zijn, voor wie wil en kan lezen, gedegen uiteenzettingen van de ziektes van de late moderniteit. Wie zoekt, die zal vinden. Hoeveel tijd, geld, en moeite besteden wij eigenlijk aan datgene wat ons verkocht (ja, letterlijk, verkocht) wordt als 'vooruitgang'? Immens veel, en de waanzin zit hem vooral daarin dat die 'vooruitgang' in toenemende mate ontsierd wordt door haperingen, ontsteltenis, schrik, boosheid, inschikken maar, en vooral: het betalen van weer nieuwe 'diensten', die ons het luilekkerlandgevoel geven (voor steeds kortere tijdsperiodes), dat wij als samenleving toch echt vooruitgaan. Als ik studies lees van antropologen en theologen, dan denk ik: wij, in het superieure Westen (althans, die term is in trek bij Elsevier), zijn geregrediëerd tot het stadium van heel primitieve samenlevingen, met hun gebedsgenezers, medicijnmannen, regendansers, astrologen, en tovenaars. (Ik bied mijn excuses aan voor de wijdlopigheid van deze toevoeging. Maar ik schrijf zo iets alleen als de ernst het bij mij wint van de vermoeidheid.) De grootste bedreiging van onze menselijke gemeenschappen bestaat daarin, dat de neoklassiek/neoliberaal georiënteerde economen en de mannen van de biologische psychiatrie zich uitgeven als beoefenaren van de natuurwetenschappen. Wat ze niet en nooit kunnen zijn. Ze waren en zijn statuszoekers, die zich opgewerkt hebben tot statushouders. Genoeg voor nu, en omdat ik gelukkig niet nog hoef te bankieren: tijd voor bedje.

Appie Fries
Appie Fries5 jun. 2018 - 4:31

Zo, dus je drukt alles af. Wel erg neo-liberaal van je om op die manier het milieu nog extra te vervuilen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin5 jun. 2018 - 7:14

@ Appie Fries - haha! Dit is echt de grap van de week (of maand). Ervan uitgaand dat je niet ironisch bent: je weet niet wat je hier werkelijk schrijft. Mijn advies: denk eens, zonder afleiding door electronica, een kwartier na over de relatie van je antwoord tot de fysieke werkelijkheid van alledag. Zie vooral ook de inzending van JanB (01:32u).

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jun. 2018 - 7:50

AooieFries Ach wie op te grote voet leeft heeft pas een grote voetafdruk. Cliff Clavin Ook ik heb een klein telefoontje met een pre-paid kaart. Ik neem hem nooit mee, denk er niet eens aan. Moeten aanschaffen omdat in ziekenhuizen de gewone telefoons en dus de huur daarvan afgeschaft is. Je wordt er zo dus toe gedwongen. Bedankt voor alweer je bevlogen bijdrage. Kan nu de links niet lezen, zal proberen dat zoveel mogelijk te doen. Je productiviteit ligt 'iets' te hoog voor mij ( een understatement?) zelfs nu nog. Het is met banken altijd zo geweest. Eerst paaien ze je met een 'gratis' nieuwe dienst en als je er dan niet meer onderuit kunt omdat ze dat onmogelijk hebben gemaakt mag je er fors voor gaan betalen. Dat is al vanaf het moment dat het 'loonzakje' is afgeschaft.

HelemaalGelijk
HelemaalGelijk5 jun. 2018 - 7:57

Een pleidooi voor neo-liberalisme komend van u? Dank voor de interessante artikelen, met name het Oxford artikel vond ik zeer lezenswaardig. Deed me denken aan een opmerking ooit ergens gelezen dat de hoeveelheid informatie omgekeerd evenredig is met kennis, en dat best wel eens kloppen.

Spelchecker2
Spelchecker24 jun. 2018 - 20:47

'Neen, deze klant heeft geen smartphone en die gaat er ook niet komen. Deze meid wil niet aan de app en het mobiel bankieren. Ze blijft lekker ouderwets internetbankieren. Wel houdt ze de ING Bank aan zijn belofte dat er een deugdelijk en veilig alternatief voor de TAN-codes wordt ontwikkeld, liefst voordat haar spaarrekening is leeg gehengeld. Ook wil zij weten waarom de ING Bank zijn klanten het mobiel bankieren zo door de strot prakt, terwijl de bank weet dat mobiel bankieren net als contactloos betalen niet zo veilig is als de bank beweert.' 100% eens! En dan hebben we het nog niet eens gehad over het jaren geleden geruisloos afschaffen van de naam-nummer-controles waardoor veel fouten in overschrijvingen optreden. Fouten die dan voor rekening van de klant zijn. Klantgericht? Ammehoela!

3 Reacties
JasDon
JasDon4 jun. 2018 - 21:35

Wat een gedoe over de controles, ik kopieer zoveel mogelijk het gehele rekeningnummer. En als dat niet lukt doe ik een dubbel check. Nog nooit fout gegaan. Weet je wat ook stukken veiliger is? Aankopen doen bij particulieren. Ipv met cash de straat op te moeten gaan doe je een betaling met je app zodra je het product in handen hebt. Binnen een minuut is het geld veilig overgemaakt.

Inspector Gadget
Inspector Gadget5 jun. 2018 - 5:24

"Klantgericht? Ammehoela!" Was u ooit in de veronderstelling dat het bij banken ging om klanttevredenheid i.p.v. geld verdienen? :)

Smit3
Smit35 jun. 2018 - 10:04

Degenen die wel bij zijn hebben inmiddels kunnen constateren dat de naam/nummer controle weer terug is

BartP2
BartP24 jun. 2018 - 20:32

Interner Explorer is ook hardstikke out. De opvolger is Edge. Mijn vader kloot ook nog steeds met Vista en Internet Explorer. Een nieuwe pc na 10 jaar is onbespreekbaar. En het dan raar vinden dat steeds minder werkt. Hij kan altijd nog zijn overschrijvingskaarten gebruiken, hahaha.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst5 jun. 2018 - 4:37

Ik raad je vader aan om Linux te downloaden. Met Lubuntu is hij waarschijnlijk het beste uit. Laat jij je intussen verder naaien door Apple of Windows. Het zal wel Apple wezen in jouw geval.

BartP2
BartP25 jun. 2018 - 9:48

@HanvanderHorst Lubuntu had ik ook al voorgesteld. Hij wil er niet aan. Elke verandering is een ramp. Hij heeft altijd met Windows gewerkt en Windows zal het blijven. Bovendien wil hij met zijn B17-bommenwerper kunnen blijven vliegen. Ik zal mijn game-laptop eens meenemen als ik op bezoek ben. Die start binnen 3 seconden. Aanschouwelijk onderwijs zou wel eens kunnen werken hier.

barendsnoot
barendsnoot5 jun. 2018 - 10:59

Met Linux downloaden ben je er helaas niet. Je moet het dan ook nog (kunnen) installeren en als dat gelukt is, is het maar de vraag of het (goed) werkt op jouw computer. Dat is helaas minder vanzelfsprekend dan jij veronderstelt. En als er problemen zijn, wordt Linux meestal niet ondersteund door de firma waar je je computer gekocht hebt en door andere firma's zoals bijvoorbeeld die van fotocamera's en navigatie-apparatuur. Erger nog, probeer je BIOS maar een op te waarderen als de fabrikant van je computer geen mogelijkheden biedt voor een computer waar geen Windows of macOS op staat...

Hallahan2
Hallahan24 jun. 2018 - 19:54

Als de ING mbv een traag werkende website mensen wil pushen naar de mobiele app dan hadden ze beter de website in Chrome trager kunnen laten lopen: het marktaandeel Chrome is stukken groter dan die van IE (42 procent tegen 14 procent). Een persoonlijk vind ik de app overzichtelijker dan de website, maar dat is mijn mening.

1 Reactie
barendsnoot
barendsnoot5 jun. 2018 - 6:44

Dan moet je je afvragen waarom de website minder overzichtelijker is gemaakt dan de 'app'.

JasDon
JasDon4 jun. 2018 - 19:25

Voor 95% van de gebruikers, die met een smartphone is het een grote vooruitgang. De papieren afschriften zijn overbodig, die kan je ook op je computer terugvinden. Als je nog steeds Internet Explorer gebruikt is het eerlijk gezegd tijd om een alternatief te gaan zoeken, het ondersteunt de afgesproken internet standaarden niet goed en daarom is de wereld verder gegaan op andere browsers. Een smartphone heb je voor minder dan 100 euro en die kan je ook veilig thuis laten liggen als je dat wilt.

11 Reacties
barendsnoot
barendsnoot4 jun. 2018 - 21:14

"Een smartphone heb je voor minder dan 100 euro en die kan je ook veilig thuis laten liggen als je dat wilt." Welke smartphone van minder dan 100 euro kun je ruim een week standby hebben zonder tussendoor op te moeten laden, en is ook na 3 jaar nog goed bruikbaar, dwz. niet te traag en nog steeds voorzien van updates. Anders wordt het toch wel een kostbare zaak, vergeleken met een gewone mobiele telefoon van minder dan 25 euro die een week zonder opladen kan en waar je minstens een jaar of 5 mee kan doen.

JasDon
JasDon4 jun. 2018 - 21:44

In de beschreven situatie is er alleen een telefoon met wifi nodig. Een Nokia 1 met nieuwste Android houdt het wel drie jaar vol, vooral als er alleen gebankierd moet worden. En vervolgens is het hele probleem in dit artikel opgelost. Of je de telefoon vervolgens voor andere doeleinden gebruikt is een vrije keuze, dus zaken als stand by tijd zijn dan niet zo relevant.

JanB2
JanB24 jun. 2018 - 23:47

Als je nog steeds Internet Explorer gebruikt is het eerlijk gezegd tijd om een alternatief te gaan zoeken. Het zoveelste bewijs dat veel IT technologie feitelijk niets maar dan ook niets toe te voegen heeft. Waarom zou iemand zijn browser moeten inruilen voor een applicatie met dezelfde functionaliteit? Dat is hetzelfde als een net ingereden auto inruilen voor een soortgelijk model. Veiligheid? Lijkt me eerder een reden om helemaal af te zien van internetbankieren. Elke browser is namelijk te hacken, te manipuleren en te saboteren. Ik voorspel dan ook binnen een paar jaar een "global internet disaster". Er gaat een moment komen dat een virus alles maar dan ook alles platlegt, van betalingsverkeer tot stuurprogramma's van kerncentrales (programmeur van het verwoestende stukje software een moderne reincarnatie van de una-bomber, oftewel een hoog-intelligente frustraat die zijn haat op deze wereld op die manier afreageert). De hele IT is feitelijk al één grote puinhoop geworden die ondermaats functioneert en bovendien met de dag kwetsbaarder wordt. Alles is met alles doorverbonden zodat maleware de hele spreekwoordelijke digitale snelweg tot zijn beschikking heeft om zich te verspreiden en zich overal in te nestelen (om dan op "uur U" wereldwijd vernietigend toe te slaan).

LaBou
LaBou 5 jun. 2018 - 5:24

Vreemd genoeg ondersteund de laatste versie van IE juist de HTML-standaard naar de letter en zijn het de programmeurs die allerlei toeters en bellen willen die niet ondersteund worden. En het is nou juist de bedoeling dat je die (niet-bestaande goedkope) smartphone altijd en overal bij je hebt want daar moet je mee gaan betalen. En die apps veilig omdat ze uit een betrouwbare bron komen? Laat me niet lachen, ik heb meegewerkt aan zo'n soort project. De bron was wel betrouwbaar maar de werkwijze? Nou nee, daar ging ook wel eens wat mis. Waarom denk je dat die regelmatige updates nodig zijn? Voor allemaal nog weer andere leuke nieuwe dingen?

DenFlexwerker
DenFlexwerker5 jun. 2018 - 5:38

Ook genoeg intern geheugen om android up te daten en die app te runnen?

JasDon
JasDon5 jun. 2018 - 6:59

@JanB Internet Explorer voldoet niet aan de afgesproken standaarden, standaarden die ervoor zorgen dat mensen op ongeveer dezelfde manier websites kunnen bouwen voor ieder platform. Moderne browsers waarschuwen tegenwoordig ook consequent voor onveilige websites, of weigeren ze zelfs te tonen. Heel erg logische ontwikkeling waarin 98% van de gebruikers soepel in meegaan.

Cliff Clavin
Cliff Clavin5 jun. 2018 - 7:18

@ JanB - veel dank voor je hartstochtelijk geschreven bijdrages. Je laat de dromers op Joop een onwelkome werkelijkheid zien, en dat is nodig.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jun. 2018 - 7:53

Ik droom ook, maar wel andere dromen :)

JanB2
JanB25 jun. 2018 - 8:01

@ JasDon De vermeende veiligheid die je meent te ontwaren is een schijnveiligheid. Denk je nu echt dat een potentieel internetarmageddon afkomstig zal zijn van één website die dan vervolgens heldhaftig door Google Chrome wordt geblokkeerd? Ik heb het over virussen die werkelijk ieder kanaal en iedere website kunnen gebruiken om zich te verspreiden, die geen mogelijkheid onbenut laten om van het ene naar het andere systeem te springen en die virusscanners en firewalls gewoon het nakijken geven.

JasDon
JasDon5 jun. 2018 - 10:11

"De vermeende veiligheid die je meent te ontwaren is een schijnveiligheid." Nou, dan ga ik maar lekker in mijn schijnveiligheid verder. Als informaticus heb ik een redelijk beeld van wat veilig is of niet. Ook leun ik vaak op het track record van het platform waarmee ik werk en deze is ook best goed. Die zogenaamde supervirussen die je beschrijft bestaan niet. De Mossad is het ooit gelukt met een stukje software Windows systemen te infecteren om daarna Siemens centrifuges van Iran te laten kapotdraaien, veel complexer dan dat is het nog niet geworden.

JanB2
JanB25 jun. 2018 - 17:55

Supervirussen mogen dan nog niet bestaan, ze behoren gewoon tot de mogelijkheden. Waarschijnlijk is het gewoon een kwestie van tijd. Een poos geleden hebben we al gezien hoe een feitelijk heel braaf virus de wereld een paar dagen in zijn greep hield. Heel braaf omdat het “slechts” systemen gijzelde en losgeld vroeg in plaats van een ravage aan te richten in essentiele bestanden. Het vermoeden bestaat dat bij dat virus de makers niet eens de bedoeling hadden om wereldwijd toe te slaan. Kun je nagaan wat er gebeurt als een zieke geest het “alles verbonden met alles” paradigma volledig gaat uitbuiten. Als iemand die nog in Fortran en machinetaal heeft geprogrammeerd (en nog steeds in Fortran programmeert bij behoefte aan snelle code om rekentijden met enige uren te verminderen), en die vanaf begin jaren 80 de informatietechnologie heeft zien opkomen en ontaarden in een puinhoop, hou ik mijn hart vast.

EricDonkaew
EricDonkaew4 jun. 2018 - 19:14

Hier en daar wordt gedacht dat 100% van de bevolking met veel plezier aan het appen is op zijn smartphone. Dat is natuurlijk niet zo. Ik lig op de lijn van Claire Schut. Ik wil gewoon blijven internetbankieren op een groot scherm en zonder flauwekul. Daarvoor is geld te belangrijk. Dus ik wil gewoon TAN-codes o.i.d. blijven gebruiken en als ik gedwongen word om met mijn mobiel te bankieren, kies ik een andere bank. Papieren afschriften hoeven van mij overigens niet.

Tom Meijer
Tom Meijer4 jun. 2018 - 19:03

Tja, ik kan mij hier als mobielloos mens heel goed in vinden. Ik vind het schaamteloos en onbeschoft hoe er met klanten omgesprongen wordt. Welke bank is een goed alternatief vraag je je af. En is dat alternatief er nog wel?

2 Reacties
Hallahan2
Hallahan24 jun. 2018 - 20:34

[Ik vind het schaamteloos en onbeschoft hoe er met klanten omgesprongen wordt.] Ik vind er weinig schaamteloos en onbeschoft aan: ik maak volop gebruik van de mogelijkheden die mijn mobiele telefoon me bieden. Alles wat ik mobiel kan doen en waarvoor ik mijn pc niet op hoef te starten omarm ik met open armen. Ik bankier mobiel, betaal mobiel en papieren afschriften zijn zo 1990...

adriek
adriek5 jun. 2018 - 6:29

@Hallahan: voor elk wat wils. Fijn dat jij graag alles met je mobiel doet, er zijn best veel mensen die graag een wat groter scherm gebruiken en het is triest dat een bank - een dienstverlenend bedrijf - klaarblijkelijk klanten dwingt dat grote scherm te verlaten. Internet Explorer is, zoals elders ook vermeld, zwaar verouderde techniek. Iemand die zich met windows Vista en en IE probeert te redden wil met een oude kever zonder gordels en ABS meedoen in het moderne verkeer; het kan, maar is verre van ideaal, dus heb je weinig reden tot zeuren als een en ander niet erg wil.