Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ban Ki-moon is om: 'Assad beging misdaden tegen menselijkheid'

  •  
13-09-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
bankimoon300_01.jpg
Update: Oeps: Ban Ki-moon dacht dat de camera's uit stonden ... VN-secretaris-generaal haalt uit naar Assad ... Chemisch arsenaal verspreid om aan controle te ontkomen, Syrië probeert overeenkomst op te rekken ... Kerry: 'dit is geen spelletje'
Nu de Amerikanen zich bereid hebben getoond om te onderzoeken of ontwapening en controle van het Syrische arsenaal van chemische wapens mogelijk is, ligt de bal in de hoek van Assad.
Updates onderaan artikel
De Russische president Poetin was vrijdag al vol lof over de ‘serieuze bedoelingen’ van Syrië, maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken was minder enthousiast. Toen een Syrische gezant voorstelde om een ‘standaard proces’ te starten waarbij op termijn informatie zou worden overgedragen (in plaats van wapens), deed Kerry die optie onmiddellijk van de hand, met de woorden
De woorden van het Syrische regime zijn, naar onze mening, niet genoeg. Dit is geen spelletje.
Ondertussen meldt de Wall Street Journal dat Syrie haar voorraad chemische en andere wapens aan het verspreiden is over meer dan 50 locaties, om aan internationale controle te ontsnappen. De Amerikanen zouden vandaag dan ook minder zicht hebben op waar Assad zijn chemische wapens – meer dan 1000 ton – bewaart, dan 6 maanden geleden.
Update
Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, houdt de Syrische president Bashar al-Assad verantwoordelijk voor het plegen van veel misdaden tegen de menselijkheid. Dat zei hij vrijdag tijdens een vergadering van de VN in New York. Hij verwacht tevens dat de inspecteurs van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens zullen bevestigen dat in augustus gifgas id gebruikt bij aanvallen op buitenwijken. De VN-inspecteurs hadden niet als opdracht uit te vinden wie het gifgas heeft gebruikt, dat blijkt bij de conclusies dus buiten beschouwing.
Het rapport van de VN wordt vermoedelijk maandag openbaar gemaakt. De inspecteurs hebben het rapport afgerond en overgedragen aan Ban Ki-moon. Wanneer hij een presentatie erover zal houden is nog onduidelijk.
Iraanse militairen vechten aan de zijde van het regeringsleger. Ook leiden ze Syrische militairen op in Iran. Dat blijkt uit videomateriaal in handen van Nieuwsuur. De beelden zijn vastgelegd door een Iraanse cameraman, die tijdens een vuurgevecht ook zijn eigen dood filmde, meldt Nieuwsuur.
Syrische rebellen maakten het materiaal vervolgens buit en stonden het af aan Nieuwsuur en de Arabische zender Al Jazeera. Uit de hele wereld is belangstelling voor dit nieuwe bewijsmateriaal van Iraanse militaire betrokkenheid bij de strijd in Syrië. Tot nu toe waren er vooral geruchten over de Iraanse betrokkenheid, maar geen echt harde bewijzen.
Update :
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon wilde zijn felle kritiek op de Syrische president Bashar al-Assad binnenskamers houden. Hij dacht dat de camera’s niet draaiden in de vergaderzaal en dat zijn opmerkingen niet werden opgenomen. Foutje, bedankt, want dat deden ze wel. Volgens Nieuwsuur-correspondent Tom Kleijn is het zeer opmerkelijk dat de hoogste man bij de VN Syrië veroordeeld nog voor het rapport van de VN-rapporteurs gepresenteerd is. Door de uitspraken van Ban Ki-moon is extra druk op de onderhandelingen tussen Amerika en Rusland en de voorwaarden voor Syrië komen te staan.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

RvDugt
RvDugt13 sep. 2013 - 9:31

WSJ is toch die krant van wdm's in Irak?

JoopSchouten
JoopSchouten13 sep. 2013 - 9:31

Deze Syrische tactiek een andere variant op 'verdeel en heers'.

insignia
insignia13 sep. 2013 - 9:31

Ik vind het jammer dat de Wikileaks kanalen verstopt zijn geraakt. Zou graag kennis nemen van de instructies die nu vanuit Washington de wereld overgaan. Met name de boodschap aan Timmermans.

Michiel Online
Michiel Online13 sep. 2013 - 9:31

100.000 mensen dood: "dit is geen spelletje"

ReggieRoning
ReggieRoning13 sep. 2013 - 9:31

Terwijl de "heren" er alles aan proberen te doen om de schuld op Assad te schuiven worden ondertussen in Turkije Al-Nusra leden aangeklaagd: "The indictment alleges that Qassap tried to setup a network in Turkey in order to obtain chemical materials for the al-Nusra Front and Ahrar al-Sham Brigades. Citing telephone calls made by the cell, the prosecution believes that the group ordered at least ten tons of chemicals, Al-Alam News Network reports." http://rt.com/news/turkey-syria-chemical-weapons-850/

Ines25
Ines2513 sep. 2013 - 9:31

Intussen in Turkije heeft een rechtbank... http://tinyurl.com/m8lgtdb

KoningPruts
KoningPruts13 sep. 2013 - 9:31

Laat de Arabische Liga het maar oplossen. Zijn daar voor opgezet.

1 Reactie
Rootman
Rootman13 sep. 2013 - 9:31

Arabische liga zit volledig in het sunni/ rebellenkamp, en wordt beheerst door Saoedie Arabie. Geen optie dus. Er zal een wapenembargo en een soort verdeling moeten komen, maar de partijen willen geen concessies doen. Na de conferentie van de Shanghai Cooperation Organisation in Bishkek komt er misschien wat duidelijkheid...

[verwijderd]
[verwijderd]13 sep. 2013 - 9:31

Misschien moeten de Amerikanen toch maar gewoon wat kruisraketten afschieten op Syrië. Niet omdat dat veel zin heeft of wat gaat oplossen, maar gewoon om Assad en Poetin weer een beetje op hun plek te zetten. Daarbij maakt het verder ook niet zoveel uit of het merendeel van die raketten op de troepen van Assad valt of op de rebellen, want dat is net zulk erg tuig.

1 Reactie
Rootman
Rootman13 sep. 2013 - 9:31

Als ze dat nu doen zou het hun wel eens een oorlogsschip kunnen kosten. Daarnaast worden er dan zeker (veel) superieure afweerraketten aan Iran en Syrie geleverd. Obama moet zijn nobelprijs maar teruggeven, geef maar aan Manning, Assange en Snowden.

JAWEH
JAWEH13 sep. 2013 - 9:31

Zo, We zijn inmiddels twee weken en een paar duizend doden verder. Werkt dat een beetje voor jullie ? Dat pappen en nathouden ?

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger13 sep. 2013 - 9:31

Het is veel belangrijker dat de russen met hun politieke spelletje winnen van die vererfelijke megalomane VS'ers..en tja recent historisch gezien en als je deze oorlog alleen maar zwart/wit kan bekijken is dat ook wel logisch dat velen zo denken over de VS, of het westen in het algemeen. Ik vind het alleen jammer dat een aantal hier ook niet even een paar daagjes rond een paar vluchtelingen kampen in Noord Irak rond kunnen hangen. als je dan nog geloofd (na alle verhalen ook) in een puur politieke oplossing, dan ben je gewoon dom. Maar strakjes niet janken als er 100.000'den noodgedwongen in Europa moeten worden opgenomen, of zitten te zeuren dat door de uitbreiding van het conflict de prijzen voor benzine tot recordhoogtes stijgen.

TonNoort
TonNoort13 sep. 2013 - 9:31

Syrie voelt zich heel wat als buikspreekpop op Poetins schoot.

1 Reactie
JoopdeJong
JoopdeJong13 sep. 2013 - 9:31

Tja en dat hebben Nederlanders met Obama, gek hé?

groteherman
groteherman13 sep. 2013 - 9:31

Die eeuwigdurende en volslagen zinloze discussies over het probleem "Arabier". Er zijn er velen die zich ingezet hebben om het op te lossen en even zoveel hebben gefaald of zijn omgelegd. Dit proces loopt al vanaf de tijd der kruistochten. Kennelijk snappen we nog steeds niet dat er op deze wereld twee hoofdgroepen van de mensheid ronddabberen. De ene groep noemt hun almachtige spaghettimonster "Allah" en de andere groep heeft een alomaanwezend hutspotmonster namens God. Als we dan vaststellen dat een millennium geen oplossing heeft geboden en (wat meer recent) het Joods-Palestijns conflict ook al sinds 1948 bestaat en nog steeds verder escaleert, wordt het tijd voor een andere benadering: We verdelen de wereld in twee stukken. Een stuk voor de islam en een stuk voor het christendom. Geen onderlinge betrekkingen, geen onderlinge handel en een wederzijds niet-aanvalsverdrag. Zou ook nog eens beter zijn voor het milieu en we zijn van dat eeuwige gezeik af van mensen die in een land leven waar ze niet gelukkig kunnen dan wel mogen zijn, omdat ze in het verkeerde monster geloven. Win/win...toch? Hoe reëel is dit plan? Moet kunnen, denk ik. Het perfide tegengestelde hebben we met zijn allen ook kunnen bereiken met missionarissen, krijgsheren en kolonisatie aan beide zijden.

1 Reactie
RobGeurtsen
RobGeurtsen13 sep. 2013 - 9:31

sorry Herman, er zijn nog aardig wat mensen die helemaal niets hebben met God of Allah... en dat zijn er bij elkaar al gauw 2,5 mld. burgers... Denk China, denk India, denk heel wat seculier volk verspreid over de aarde.

JoWe62
JoWe6213 sep. 2013 - 9:31

De gehele wereld kijkt toe en staat toe dat er wederom een volkerenmoord is gepleegd zonder daadkrachtig te reageren. Obama, die overigens zichzelf belachelijk heeft gemaakt door niet te reageren terwijl hij degene was die zei dat als er een rode lijn zou worden overschreden adequaat zou worden opgetreden, laat zich overbluffen door Poetin en andere nietszeggende figuren. Als Amerika direct had gereageerd had niemand zo heftig gereageerd als nu het geval is. Ook onze eigen minister Timmermans heeft boter op zijn hoofd. Ik heb hem al vaker betrapt meer sympathie te hebben voor Palestijnen, Iran en meer van dat soort onrustzaaiende groepen en landen dan voor de gevestigde orde. Op dit moment is er maar 1 die er garen bij spint en dat is Assad. Deze oorlogsmisdadiger, die zelfs zijn eigen volk opoffert, voor eigen gewin en zelfbehoud, is een grote misdadiger, een tweede Hitler of misschien moet ik wel zeggen Stalin om het zo maar te noemen. Maar ja als hij weg is, wat voor Amerika zo eenvoudig is, wat is dan het alternatief? Waarschijnlijk vele malen erger voor het westen en vooral voor Israël. Ik denk ook dat het komende decennium het niet rustiger zal worden in het MO en dat het gehele westen wederom een "kruis"tocht moet ondergaan om escalaties te voorkomen. Doet het westen dat niet escaleert het en zal Israël genoodzaakt zijn het meest drastische middel in te zetten ter verdediging van haarzelf en haar bevolking. Leuk vooruitzicht echter wel veroorzaakt door al die besluiteloze figuren zoals een Timmermans die alles op zijn beloop willen laten gaan en desnoods willen boycotten.

1 Reactie
groteherman
groteherman13 sep. 2013 - 9:31

Waarom moeten wij mensen gaan helpen die elkaar vermoorden voor redenen die wij niet snappen?

techneutje2
techneutje213 sep. 2013 - 9:31

[Hij dacht dat de camera's niet draaiden in de vergaderzaal en dat zijn opmerkingen niet werden opgenomen.] Geloofd iemand dit werkelijk!?

2 Reacties
BioMike
BioMike13 sep. 2013 - 9:31

Nee, en hij waarschijnlijk zelf ook niet. Gewoon een uitspraak voor de Bühne om te voorkomen dat iedereen erover valt.

BioMike
BioMike13 sep. 2013 - 9:31

Dit is een lastig conflict. Zeker als je gaat kijken naar de lange termijn. Ongeacht wie de gifaanval gedaan heeft, Assad is verantwoordelijk voor oorlogsmisdaden die toch al gepleegd zijn (jammer dat iedereen op de chemische aanval blijft hameren). Mocht Assad de strijd winnen, dan KAN hij niet aanblijven. Rusland zal niet accepteren dat Assad gedwongen moet vertrekken als hij wint. Daarnaast zal een gedeelte van het volk (de aanhangers van het verzet) niet in het land kunnen blijven wonen. Mocht het verzet de strijd winnen, wat ik niet zo snel zie gebeuren en zal waarschijnlijk alleen lukken als er interventie vanuit USA/Europa is, dan zal ook de hele legertop vervangen moeten worden en zal je Egyptische taferelen keer twee krijgen. Ook hier krijg je een tweesplitsing binnen het volk waar aanhangers van Assad zullen moeten vluchten. Ook het verzet heeft mogelijk misdaden tegen de mensheid gepleegd, maar wie ga je daarvoor verantwoordelijk houden. Hoe het ook opgelost gaat worden, het leed zal nog decennia doorlopen.

Rootman
Rootman13 sep. 2013 - 9:31

Geloof er nog niks van, maar wie weet: De figuur achter de schermen is het hoofd van de Arabische inlichtingendienst Prins Bandar bin Sultan, die vermoedelijk een aantal Russische granaten met Sarin heeft geleverd aan de rebellen. Als het bericht dat Putin een massieve tegenaanval op Saoedi Arabie heeft gedreigd indien Syrie wordt aangevallen en dat Assad de stuwdam van het 'Assadmeer' in het al Nusra gebied in oost Syrie dan gaat bombarderen klopt, weten we de uitkomst van alle vergaderingen en overwegingen: Er komt geen VS aanval... http://www.eutimes.net/2013/08/putin-orders-massive-strike-against-saudi-arabia-if-west-attacks-syria/ http://www.eutimes.net/2013/08/putin-orders-massive-strike-against-saudi-arabia-if-west-attacks-syria/

2 Reacties
Rootman
Rootman13 sep. 2013 - 9:31

Met copy/ pasten was iets misgegaan. De 2e link moet zijn: http://www.eutimes.net/2013/09/obama-flees-in-terror-over-putin-armageddon-threat/

erikbos
erikbos13 sep. 2013 - 9:31

Sorry hoor maar je kan de eutimes berichten toch niet serieus nemen. http://screechingkettle.blogspot.nl/2011/02/debunked-eutimesnet.html Het is ook ontzettend ongeloofwaardig dat Rusland Saoedi Arabie zou aanvallen. Heeft u Poetin al dreigende taal richting Saoedi Arabie horen uiten? Rusland blijft Assad gewoon steunen met miltaire goederen(zolang hij blijft betalen) en Iran stuurt desnoods nog wat extra Revolutionaire Garde naar Syrie.