Joop

Ban Ki-moon: beëindig blokkade Gaza

  •    •  
27-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cnn_bankimoon_300.jpg
Al Jazeera: Hamas raakt steun bevolking kwijt
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, wil dat Israël de ‘onacceptabele en contraproductieve’ blokkade van hulptransporten naar de Gazastrook beëindigt.
Vandaag is het een jaar geleden dat de Gaza-oorlog uitbrak met een massale Israëlische aanval op het door Hamas beheerste gebied. 1400 Palestijnen, waaronder veel burgers, kwamen om het leven. Aan Israëlische zijde vielen dertien doden tijdens de drie weken durende gevechten.
Ban Ki-moon zegt in een vandaag uitgebrachte verklaring  dat er meer gedaan moet worden om de oorlogsschade te herstellen. Volgens hem is het welzijn van Israël daar ook bij gebaat.
Al Jazeera meldt ondertussen dat de gewapende facties in Gaza zich aan het herbewapenen zijn. Beelden tonen onder meer een nieuwe rakettenfabriek. Het afvuren van raketten naar Israëlisch grondgebied was destijds directe aanleiding voor de oorlog. Volgens Al Jazeera is de populariteit van Hamas onder de bevolking  sterk afgenomen. De Arabische zender stelt dat de organisatie meer belangstelling heeft voor de eigen militaire kracht dan voor de noden van de eigen bevolking.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

doeidoei
doeidoei27 dec. 2009 - 14:38

We komen uit een tijd met vele duizenden goden. Daarvan (b)lijkt er nu nog maar één over te zijn, aanbeden door zowel Christenen als Moslims. Dan zou je toch denken dat ze dit akkefietje ook samen aan die ene God overlaten?

Sonia2
Sonia227 dec. 2009 - 14:38

Getoonde "fabriek" is natuurlijk hardstikke illegaal. Ze hebben niet eens een sprinklerinstallatie.

[verwijderd]
[verwijderd]27 dec. 2009 - 14:38

Wat een *** die Ban Ki Moon. Al jaren zijn er VN resoluties waarin o.a. wordt geeist dat Israel zich volledig terugtrekt uit de bezette Palestijnse gebieden, en hij komt nu met dit slappe miniscule aftreksel van wat eerder is besloten door de VN!

2 Reacties
Nicci2
Nicci227 dec. 2009 - 14:38

Die resoluties hebben geen enkele waarde voor Israel. Zolang de veiligheid van Israel in het geding is zal Israel die resoluties negeren. Eerlijk gezegd kan ik daar wel inkomen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa27 dec. 2009 - 14:38

Natuurlijk mag Ban Ki-moon ook grapjes maken!! Kofi Anan noemde de oorlog tegen Irak illegaal, maar Bush beatwoordde de VN-Chef toen met: De groeten jij! jij met je illegaal..!! Israel luistert alleen naar God en bestaat namens God en het Oude Testament. Het probleem is dat alleen zij die weten waar God is en alleen zij die hem mogen spreken, de rest moete alleen geloven aan de boodschappen die God voor Israel en voor de Wereld stuurt? Ik zie het voor mij in Het Midden Oosten, een grote bord met " God ontvangt en spreekt alleen Zionisten''.

Ahrend2
Ahrend227 dec. 2009 - 14:38

Omdat ik voldoende argumenten aanwezig acht, om een causaal verband te mogen veronderstellen tussen de sterke opkomst van de zgn. radicale Islam (de Moslim Broederschap) en de gewelddadige landroof door het radicale orthodoxe Jodendom (daarbij willig terzijde gestaan, door internationaal beleidsbepalende segmenten uit het Europese en Amerikaanse Christendom) in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw, mag ook een causaal verband worden aangenomen, tussen de (gelukkig verijdelde/mislukte) poging tot een terreuraanslag op het NWA toestel naar Detroit, door een Nigeriaanse Islam-fundamentalist en bijvoorbeeld de mensonterende toestand in het Getto van Gaza.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods27 dec. 2009 - 14:38

Ahrend, Interessante stelling, maar waar blijkt uit dat de joden geen recht hadden op Palestina? Dat de Arabieren weinig of geen schuld hadden aan het nazisme, daar ga ik helemaal in mee. Maar is de diaspora een grotendeels vrijwillig gebeuren geweest, op zoek naar economische voorspoed in het Westen, of zijn de joden Palestina uitgeknikkerd door onverdraagzame Arabieren? Ik heb de eerste stelling, die van de vrijwillige diaspora, meermalen verdedigd, maar eerlijk gezegd heb ik nooit meer bewijs daarvoor kunnen vinden dan de mening van een geschiedkundige die zich daarin verdiept had. Is er meer bewijs voor?