Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Bam! Miljoenenboete voor Belastingdienst wegens discriminatie

  •  
07-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Autoriteit Persoonsgegevens presenteert onderzoek fraudesignalering Belastingdienst

© DEN HAAG - Voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) tijdens de presentatie van het onderzoek naar de Fraude Signalering Voorziening (FSV) van de Belastingdienst. ANP B

Het werd lange tijd ontkend maar discriminatie speelde een belangrijke rol bij de manier waarop de Belastingdienst te werk ging in het toeslagenschandaal. De praktijk was zo ernstig in strijd met de Nederlandse wetgeving dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) daarom een boete van 2,75 miljoen euro uitdeelt aan de dienst. Het is de hoogste boete uit de geschiedenis. De fiscus heeft jarenlang illegaal de dubbele nationaliteit van ouders die kinderopvangtoeslag aanvroegen op onrechtmatige, discriminerende en daarmee onbehoorlijke wijze verwerkt.
AP-voorzitter Aleid Wolfsen verklaart:
"De”Veel zaken lopen uitsluitend via de overheid. Daarin heb je als burger geen keuzevrijheid. Je bent daardoor gedwongen gegevensverwerkingen van de overheid te ondergaan. Juist daarom moet je er blind op kunnen vertrouwen dat dit netjes gebeurt. Dat de overheid niet onnodig informatie over jou opslaat en verwerkt. En dat discriminatie geen rol speelt in jouw contact met de overheid. Dat is bij Toeslagen vreselijk misgegaan, met alle gevolgen van dien. Natuurlijk kan deze boete dat niet ongedaan maken. Maar het is wel een belangrijke stap in een breder herstelproces.”"
De dubbele nationaliteit van Nederlanders speelt geen rol bij het beoordelen van een aanvraag voor kinderopvangtoeslag. Toch bewaarde en gebruikte de Belastingdienst deze gegevens. De Belastingdienst gebruikte de nationaliteit van aanvragers als een indicator (wel/niet Nederlander) in een systeem dat automatisch bepaalde aanvragen als risicovol aanwees. Ook voor dit doel waren deze gegevens niet noodzakelijk. Voor het recht op kinderopvangtoeslag maakt het namelijk niet uit welke nationaliteit iemand heeft, alleen of diegene rechtmatig in Nederland verblijft. De fiscus kreeg al in 2014 de opdracht dat de gegevens over dubbele nationaliteit verwijderd moesten worden maar vier jaar later stonden er nog steeds 1,4 miljoen mensen met zo’n status in de systemen. Pas in 2020 waren ze echt verwijderd.
Aleid Wolfsen:
"“In een snel digitaliserende wereld is het beschermen van informatie over personen steeds belangrijker als randvoorwaarde voor het beschermen van onze andere grondrechten, zoals het recht op veiligheid, eigendom en gezondheid. Precies zoals in dit geval een onrechtmatige verwerking met een algoritme het recht op non-discriminatie heeft geschonden. Digitale toepassingen zijn inmiddels onmisbaar en helpen ons om enorme hoeveelheden informatie snel te verwerken en slim te combineren. Maar als het mis gaat, dan gaat het ook flink mis. Ook met de andere grondrechten. De consequenties voor iemand kunnen dan enorm zijn, zoals in de Toeslagenaffaire pijnlijk is gebleken. Daarom zal de AP blijven waarschuwen voor de serieuze gevaren van het verwerken van persoonsgegevens met algoritmes en AI. Ook omdat mensen steeds vaker zullen worden geconfronteerd met beslissingen die met een algoritme zijn gemaakt. Dan moet steeds buiten iedere twijfel zijn dat hun gegevens daarbij niet op discriminerende wijze zijn verwerkt. Dat maakt het voortdurend waarschuwen zo urgent.”"
Demissionair staatssecretaris Van Huffelen schrijft dat zij de bevindingen van de AP over de werkwijze bij de afdeling Toeslagen als zeer ernstig beschouwt. “De AVG en het verbod op discriminatie dienen strikt gerespecteerd te worden. Gelijke gevallen dienen gelijk behandeld te worden. Ik wil dan ook nogmaals mijn oprechte excuses aanbieden.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Abdu
Abdu8 dec. 2021 - 12:57

Het wordt elke dag nog komischer en dommer. Ik bedoel natuurlijk de (zogenaamde) antidiscriminatie handelingen van een systeem dat institutioneel racisme in al haar organen en handelingen huisvest. Het systeem legt vanwege discriminatie een boete op die aan een andere orgaan van haar zal uitbetaald worden. En het systeem hoopt in die manier haar gezicht redden, terwijl de discriminatie en het racisme institutioneel overeind blijven. En wie zou er moeten genoegen nemen? Juist! De witte meerderheid. Deze alles niks met de gediscrimineerden van gisteren, van vandaag of van morgen te doen heeft natuurlijk.

Dehnus
Dehnus8 dec. 2021 - 12:22

Kan dat geld direct naar de toeslagouders? Of word dit weer broekzak vestzak van de overheid en verdwijnt het in de schatkist.

Libertain
Libertain8 dec. 2021 - 12:00

("Het werd lange tijd ontkend maar discriminatie speelde een belangrijke rol...")...binnen de Nederlandse staatsinstitities, nota bene. Het effect van deze boete ligt niet in het hoogte van het bedrag, omdat simpelweg vestzak - broekzak effectiviteit zou hebben, maar wel in het feit dat ermee werd daadwerkelijk toegegeven dat institutionele discriminatie gewone munt in ons land was en nog steeds is. Veel effectiever middel zou zijn indien het Premier onder wiens bewind deze ontoelaatbare praktijken besloten en effectief uitgevoerd werden zou zelf het voorbeeld geven door af te zien om het volgende kabinet weer te gaan leiden. Toelichting: dit heeft iets met moreel en ethiek te maken.

1 Reactie
Libertain
Libertain8 dec. 2021 - 12:03

....instituties....

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 dec. 2021 - 11:57

en wat helpt dat?

Nelisje
Nelisje8 dec. 2021 - 11:48

Dit zal wel weer geld kosten. De belastingdienst die een boete moet betalen die verwerkt en bijgestort moet worden door diezelfde belastingdienst. Alsof ik een vloekpotje maak die ik elk jaar met kerst naar eigen inzicht mag opmaken.

Breuddwydiwr
Breuddwydiwr8 dec. 2021 - 10:47

Dus als ik het volk van een paar miljard beroof dan krijg ik een boete van 2,75 miljoen? #$%'plan van aanpak maken'.

FredD2
FredD28 dec. 2021 - 5:46

Lol, de belastingdienst krijgt 2,75 miljoen Euro boete. Elke vorm van inkomsten, het eigen budget en de belastinginkomsten zelf worden door ons betaald en de criminelen kunnen daarna gewoon weer verder want zij zullen er niets van voelen. Dank u wel AP dat wij een boete krijgen voor wat ons (als volk) is aangedaan. Stelt u zich eens voor, u wordt bestolen, de dader wordt gepakt en nu mag u de boete betalen..... Zo dom is dit en het toont alleen maar aan dat georganiseerde misdaad zoals de belastingdienst kan doen wat ze wil zonder dat ze echt wordt aangepakt.

2 Reacties
nikita72
nikita728 dec. 2021 - 8:32

Deze boete betalen wij, aan onszelf. Doe nou niet alsof we van 2,75 miljoen beroofd worden.

Zandb
Zandb8 dec. 2021 - 9:48

Fred Onze belasting doet het verkeerd, dus moeten wij daarvoor bloeden. De andere kant van de medaille is, dat de mensen die benadeeld zijn, ons ook geld hebben opgeleverd, tenminste naar ik aanneem. Ik vind de plicht naar die mensen toe groter, dan de plicht naar onszelf.

The Apple
The Apple8 dec. 2021 - 2:54

Een boete met een enorme symbolische waarde en geen enkele praktisch consequentie. Terecht, noodzakelijk en toch onbevredigend. Raar genoeg doet dat extra pijn.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman7 dec. 2021 - 21:34

Er moeten mensen vervolgd worden en dan kunnen we spreken van recht doen, ongeacht de uitslag. Dit is een fopspeen voor de meerderheid die denkt dat dit iets met straf te maken heeft, raakt kant nog wal.

3 Reacties
Jozias2
Jozias28 dec. 2021 - 0:14

@ook een mening Om iemand te kunnen vervolgen moet er eerst een verdenking van een strafbaar feit zijn. In dit geval is er aangifte gedaan, het OM heeft onderzoek gedaan en vervolgens is vastgesteld dat er geen of onvoldoende verdenking was dat er iets strafbaars is gebeurt.

nikita72
nikita728 dec. 2021 - 8:31

Als de AP een boete op kan leggen, zal toch sprake zijn van een overtreding, denk ik. (ik weet het niet zeker: er zijn tegenwoordig overheidsinstanties die boetes op mogen leggen zonder tussenkomst van de rechter. Zelfs pensioenfondsen mogen beslag leggen op banktegoeden van werkgevers zonder tussenkomst van een rechter).

Jozias2
Jozias28 dec. 2021 - 11:38

@peinzer Een bestuurlijke boete richting een organisatie. Geen strafrechtelijk verwijt naar een individu.

PGS
PGS7 dec. 2021 - 21:31

Geweldig die boete. Jammer dat de burgers hier voor op moeten draaien. Of moeten iedereen die bij de Belastingsdienst werkt geld afstaan om die boete gezamelijk te betalen ?

Frans Kwakman
Frans Kwakman7 dec. 2021 - 20:49

En wie betaalt die boete? Juist, wij.

9 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 dec. 2021 - 21:13

Frans, nee, de boete wordt betaald uit het budget van de belastingdienst. Dat budget staat los van de belastingopbrengsten zelf. Het zou niet best zijn als dat niet zo was. Dan vraag je namelijk om misbruik van de macht die overheidsdiensten bij wet hebben.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman7 dec. 2021 - 21:36

@Martin van der Linde, merkt de hardwerkende belastingdienst ambtenaar hier überhaupt iets van in het loon of pensioen? Nou dan.

gimli55
gimli557 dec. 2021 - 21:54

@MartinvanderLinde Broekzak, vestzak principe. Het ene staatsinstituut legt een ander staatsinstituut een boete op, nou dat maakt echt indruk. Uiteraard volkomen terecht, maar het stelt natuurlijk niets voor. Is er al een hoge ambtenaar ontslagen, is er al uitgezocht hoe ver de zwarte lijsten zijn verspreid over de verschillende departementen en andere plekken, waar ze gretig gebruikt zijn? Is er al een nieuwe bestuurscultuur, waardoor dit onmogelijk is gemaakt? Zo zijn er reeksen vragen, waar nog steeds geen antwoord op gegeven is. Het budget van de belastingdienst is wat wij met z'n allen betalen aan belastingen voordat de regering een greep doet in de kas. Dat zal allemaal goed geregeld zijn door deze regering, er zal geen ambtenaar voor hoeven vertrekken. Er is misbruik van macht geweest en zelfs institutioneel racisme en discriminatie door vele instanties, geholpen door de opgestelde zwarte lijsten van de belastingdienst. De wet is waarschijnlijk overtreden en de rechtspraak, de RvS, de jeugdzorg en vele andere instituten hebben hun macht misbruikt om dit mogelijk te maken. Je waarschuwt voor iets wat werkelijkheid was voor de onschuldige slachtoffers en er is nog niemand werkelijk verantwoordelijk gesteld.

Khalid3
Khalid37 dec. 2021 - 22:35

Martinvanderlinde@ En wie vult het budget van de belastingdienst aan? Volgens mij draait de belastingbetaler weer op voor de boete. Politici en topambtenaren die verantwoordelijk waren voor zulke nazi-praktijken moeten vervolgd worden en daarna opsluiten. Dat is pas rechtvaardigheid.

Jozias2
Jozias28 dec. 2021 - 0:15

@gimli Er zijn meerdere politici en hoge ambtenaren ontslagen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde8 dec. 2021 - 5:27

Natuurlijk merken ze daar iets van. Het is zeker geen vestzak broekzak. Iedere overheidsdienst moet zijn eigen broek ophouden. In feite wordt er bijna 3 miljoen bezuinigd op het budget. En dat geld moet ergens vandaan komen. Er komt een nieuwe begrotingsronde waar iedere afdeling gevraagd wordt geld in te leveren. Dat geld gaat waarschijnlijk in de algemene middelen pot van de overheid, waardoor er in feite geld beschikbaar komt voor andere zaken. En ik denk dat er zeker een interne reorganisatie komt, opgelegd door het ministerie van financiën. Daar zullen koppen rollen, mensen worden verplaatst naar andere plekken. Wie denkt dat de overheid haar eigen mensen publiekelijk aan de schandpaal nagelt moet naar een bananenrepubliek verhuizen.

DaanOuwens
DaanOuwens8 dec. 2021 - 6:45

@gimli55 Jij schrijft: Je waarschuwt voor iets wat werkelijkheid was voor de onschuldige slachtoffers en er is nog niemand werkelijk verantwoordelijk gesteld. Dat is ook jouw schuld. Je blijft dit maar afdoen als een politiek vraagstuk. Er zijn ministers en staatssecretarissen verantwoordelijk gesteld en afgetreden. Er was een enquête commissie die jij steunde. Je hebt constant weggekeken van falende ambtenaren van hoog tot laag, weggekeken van het feit dat deze handelswijze binnen de belastingdienst de norm was. Je bent dik een jaar te laat met de bewering van ambtenaren aangesproken en ontslagen zouden moeten worden. Weer geen enkele inhoud in je reactie maar rituele kretologie. Overigens schreef ik al meer dan twee jaar geleden op deze website dat het gif in de hele organisatie van de belastingdienst zat. Ik kan mij geen instemming van jou herinneren bij die tekstjes.

DaanOuwens
DaanOuwens8 dec. 2021 - 6:47

@ Frans Kwakman Jij schrijft: En wie betaalt die boete? Juist, wij. Terecht toch. Het is ook jouw schuld. Deze manier van handelen van de belastingdienst is ontstaan omdat de burgers dat wilden. Een keiharde fraude aanpak. Die heeft de burger dus gekregen. Met deze gevolgen. Logisch dat de burger nu de portemonnee moet trekken.

gimli55
gimli558 dec. 2021 - 21:41

@Daan Waarschijnlijk heb je net zo'n goed geheugen als Rutte, NOT. Mijn mening is al vanaf het begin constant en is ook niet veranderd, je kraamt onzin uit. De opgestapte politici hebben na opgestapt te zijn, vrijwel allemaal in een veel beter betaalde baantje gestapt. Geen van de politici en ambtenaren hebben een boterham minder gegeten en je beschuldigt mij van zaken, die net als Rutte altijd doet, gelogen zijn. Dit is gewoon kopie gedrag, jijbakken en een loopje met de waarheid nemen. Wel voorspelbaar voor de bekende aanhangers van een falend systeem.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 dec. 2021 - 20:48

Terecht. Maar je moet je ook afvragen waar de AP was toen de belastingdienst al deze dingen deed. Want hoe kan iets 6 jaar lang gebruikt blijven zonder dat de toezichthouder dat wist. Of werd zelfs de toezichthouder om de tuin geleid?

1 Reactie
gimli55
gimli557 dec. 2021 - 22:12

De toezichthouder werd niet om de tuin geleid, het was goedgekeurd beleid door de rechtspraak, RvS, jeugdzorg, UWV, Gemeenten en vele instanties meer. Er is institutioneel racisme en discriminatie uitgevoerd. Dat klinkt heel klein, maar was tot alle departementen doorgedrongen, dat is corruptie tot in de opperste regionen van de macht. Er is nog steeds niet echt doorgedrongen wat dat werkelijk betekent, Rutte lacht alles weg, treedt af en weet dat hij gewoon door kan gaan in Rutte 4. Het systeem is tot de bodem verrot, corrupt. De media schrijven er over als of het normaal is, ze doen niet meer dan het benoemen. Er stonden 270.000 mensen op die lijsten, dat is een middelgrote stad (2 x Zoetermeer) en ieder mens is onderdeel van een gezin. De olievlek wordt steeds groter en de burger is lam geslagen door vrijwel iedere week weer een nieuw schandaal. Het begon met een paar honderd van de Toeslagaffaire en dat bleken er 47.000 te zijn, 270.000 mensen op de zwarte lijsten, 1150 kinderen mogelijk onterecht uit huis geplaatst en een groot deel blijvend. Die familieband is blijvend kapot gemaakt, en dat ze bewust en corrupt onschuldige mensen vernietigd hebben. Dat 15 jaar onder de pet hebben gehouden, en alleen maar omdat er enkele Kamerleden door zijn blijven vragen en de onderzoek media zijn blijven graven. Verplaats je eens in een van die slachtoffers en vermenigvuldig dat gevoel met 47.000. De moedeloosheid, het gevoel van onmacht als je kind wordt weggehaald en je je koophuis of huurhuis uit moet. Kijk naar de docu over die 5 vrouwen en vermenigvuldig die gevoelens met ruim 9000.

djh
djh7 dec. 2021 - 20:34

Nou zeg, dat zal indruk maken....vestzak broekzak. Geld van de overheid dat vanuit de overheid als boete aan de overheid wordt opgelegd en dan weer in de staatskas vloeit. Dat zal ze leren! Stelletje toneelspelers.

1 Reactie
Libertain
Libertain8 dec. 2021 - 11:50

@musa, goed opgemerkt.