Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Ballast Nedam hielp Saudisch koningshuis met zelfverrijking'

  •  
27-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
10453526034_b77258da13_b
Het Saudische koningshuis was waarschijnlijk betrokken bij een smeergeldaffaire rond het Nederlandse bouwbedrijf Ballast Nedam. Dat blijkt uit de HUMAN-documentaire ‘Inzake Saoedi-Arabië’ die maandag zal worden uitgezonden. Dat Ballast Nedam deze smeergeldzak met 17,5 miljoen euro schikte, was al bekend, maar er komen nu nieuwe details naar voren over de omvang en betrokkenen van de zaak.
Zo zou een groot deel van het smeergeld, 467 miljoen dollar, terecht zijn gekomen bij de Saudische prins Al-Waleed bin Talal (schuilnaam: Tijger). Hij is niet bepaald onfortuinlijk en staat met een vermogen van 17,3 miljard dollar op nummer 41 van Forbes lijst meer rijksten op Aarde. Saillant detail: Al-Waleed bin Talal kreeg in 2003 nog de onderscheiding Officier in de Orde van Oranje Nassau voor zijn rol in de Nederlands-Saudische economische betrekkingen.
Hoewel hij op papier door Ballast Nedam betaald kreeg voor advieswerk, zou het volgens de FIOD gaan om smeergeld. Bijvoorbeeld voor het binnenhalen van een opdracht voor de verbouwing van twee vliegvelden. De Saudische luchtmacht betaalde voor de verbouwing 580 miljoen dollar aan Ballast Nedam, terwijl de eigenlijke opdracht vermoedelijk maar zo’n 249 miljoen waard was. Die 331 miljoen smeergeld werd daar gewoon bij opgeteld. Geld dat zo uit de Saudische staatskas kwam.
Ministeries duiken weg De zaak is door een schikking met het OM van 17,5 miljoen dollar nooit voor de rechter gekomen, al wordt een aantal voormalige leidinggevenden wel individueel vervolgd. In één van die zaken wil een verdachte een getuige horen in de Saudi-Arabië. Om dat te kunnen doen moet het ministerie van Veiligheid en Justitie een verzoek indienen bij de Saudische regering, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert negatief: het wil liever geen rechtshulpverzoek indienen bij Saudi-Arabië omdat dat slecht zou kunnen zijn voor de band tussen Nederland en Saudi-Arabië.
“Het negatief advies is met name gegeven omdat wordt gevraagd om een getuige te bevragen over de betrokkenheid van een lid van het koninklijk huis in Saudi-Arabië.Dit wordt niet wenselijk geacht voor de bilaterale betrekkingen”, aldus een afdelingshoofd bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het OM is het daar mee eens en schrijft:
"Het lijkt hoe dan ook niet verstandig om Saudische onderdanen, met het huidige regime, in of buiten hun land bloot te stellen aan ondervraging inzake omkoping van Saoedische overheidsdienaren. Dit gezien het soort represailles die de Saudische overheid neemt tegen onwelgevallige uitingen."
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor