Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

Balkenende is niet goed genoeg om president van Europa te worden

  •  
02-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Als overtuigd Europeaan wil je een toppoliticus die knokt voor een echt Europa. Balkenende is eerder een brokkenpiloot.
Al dagenlang word ik lastig gevallen met non-nieuws over een mogelijk vertrek van Balkenende naar Brussel, gekenmerkt door stuitende zuigende, maar vooral retorische vraagjes van onderdanige Binnenhof-journalisten en een totale afwezigheid van serieuze Europese analyse.
Waarom acht ik Balkenende eerder een brokkenpiloot dan een voorbeeldig Europees staatsman? Ik noem wat min of meer willekeurige feiten en argumenten:` • Jan Peter heeft nog geen kabinet tot een goed einde gebracht. • Bij de laatste algemene beschouwingen sloeg hij een modderfiguur en hij was zo eerlijk dat ook zelf toe te geven. • Jan Peter komt meer op mij over als een Atlanticus die nog de naweeën van de Koude Oorlog aan het verwerken is dan als een moderne Europeaan. • Jan Peter staat een Europa voor waar ik niet in geloof.

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

matthijsk2
matthijsk22 nov. 2009 - 23:15

Balkenende als voorzitter van de EU. Je hoort op het moment niet ander... Maar de vraag is, waarom hebben we het er nog steeds over. Balkenende heeft zelf aangegeven dit niet te doen. Maar wij geloven hem niet... Is dit niet een beetje jammer, een politiek leider en we geloven hem niet op zijn woord. Waarom zou hij dan wel goed zijn als voorzitter? Dit is een beetje het zelfde verhaal als alle media aandacht die Geert Wilders elke keer dat hij iets doms doet krijgt. Doordat het elke keer weer opnieuw in de media komt, wordt de belangstelling steeds groter. En wat schieten we er mee op? NIETS, want Balkenende blijft elke keer hetzelfde antwoord geven: "Ik ben geen kandidaat" Klaar, wat mij betreft is dit een afgesloten hoofdstuk, en als Balkenende dit nu wel doet dan heeft hij gelogen en is hij helemaal een politieke mislukking.

Binnenkijker
Binnenkijker2 nov. 2009 - 23:15

Raar stukje. Je begint met het afbranden van Balkenende: "Waarom acht ik Balkenende eerder een brokkenpiloot dan een voorbeeldig Europees staatsman? Ik noem wat min of meer willekeurige feiten en argumenten:`" ----- 'Willekeurig' doet al het ergste vrezen: ? Jan Peter heeft nog geen kabinet tot een goed einde gebracht. ------ Het is niet zijn primaire taak een kabinet tot een goed einde te brengen. Het is zijn primaire taak om een voor Nederland representatieve regering aan te sturen. Had je liever gehad dat hij de LPF koste wat kost in het kabinet had gehouden om het maar tot een 'goed einde te brengen'? ? Bij de laatste algemene beschouwingen sloeg hij een modderfiguur en hij was zo eerlijk dat ook zelf toe te geven. ------ Oh jee JP is een mens, en hij komt er nog voor uit ook. Hoe dat verband houdt met zijn kwalificatie voor Europa ontgaat mij. Leg eens uit? Berlusconi zal zoiets nooit toegeven. Beter? ? Jan Peter komt meer op mij over als een Atlanticus die nog de naweeën van de Koude Oorlog aan het verwerken is dan als een moderne Europeaan. ------ Feit is dat de Koude Oorlog in de praktijk nog steeds een belangrijke factor is in de Europese verhoudingen. Het is volstrekt naïef om te veronderstellen dat dat door een 'Moderne' aanpak even terzijde kan worden geschoven. Hoe definieer jij een moderne Europeaan? ? Jan Peter staat een Europa voor waar ik niet in geloof. ------ Tja dat kan, maar dat staat los van zijn individuele kwaliteiten als mogelijk leider van dat Europa. "Zo kan ik nog even doorgaan, maar dat lijkt me niet echt nodig.'. ------ je had er sowieso niet op deze manier aan moeten beginnen. Schets nou eerst eens hoe een ideale president van Europa er uitziet en kijk dan welke kwalificaties echt relevant zijn, en ga dan eens bepalen wie er wel of niet aan voldoet. "Wel vind ik dat Balkenende de indruk wekt over een goede kennis van het Europese dossier te beschikken en zo te zien lijkt hij zich bekwaam in de Europese arena te bewegen." ------ Wat is het nou? Hoe rijmt dit met je eerdere constatering dat ' hij goed naar de pijpen van grote bondgenoten kan dansen'. Om nog maar niet te spreken van je Telegraaf opmerking over zijn 'geile onderdanigheid'. (It's all in the eye of the beholder). En dan via een korte sluiproute naar 'nieuwe verkiezingen' in Nederland, om af te sluiten met de cryptische opmerking: "Als links met een goed plan en een echte bereidheid tot samenwerking de burger tegemoet durft te treden, dan zul je eens zien hoe snel die peilingen omhoog zullen schieten." ----- Dus via een aanval op Balkenende opeens een soort van aanval op links. Vind je dat links 'echte bereidheid' ontbeert en op welke wijze zie je dat dan in de praktijk? Tot slot: Ik vind dat Joop een verbod op het woord 'peilingen' moet invoeren.

KoningWillem
KoningWillem2 nov. 2009 - 23:15

Qua Balkenende zit ik een beetje in een spagaat. Zou het helemaal prima vinden als hij 'ons' zou verlaten. Maar voor Europa vind ik het zo sneu om zo'n schoolmeester uit de provincie als eerste 'president' te krijgen. Eh, wanneer is er in Zeeland een nieuwe CdK nodig?

Astrid.S
Astrid.S2 nov. 2009 - 23:15

Ik geneer mij altijd als ik JP in het gezelschap van wereldleiders zie.... een zielige vertoning, geen enkele uitstraling. Genant.

Harris2
Harris22 nov. 2009 - 23:15

"Gekenmerkt door stuitende zuigende, maar vooral retorische vraagjes van onderdanige Binnenhof-journalisten en een totale afwezigheid van serieuze Europese analyse." Alleen deze zin maakte het stuk al ruim de moeite waard. De kwaliteit van de journalistiek is vaker dan niet om te huilen. Waar blijft bijvoorbeeld de eerste journalist die Wilders eens doorzaagt over de haalbaarheid van zijn plannen? De journalistiek mag niet accepteren dat Wilders zich alleen meldt als het hem uitkomt.

opmerker
opmerker2 nov. 2009 - 23:15

Ik ben geen fan van JP, maar ik vermoed dat we hem onderschatten. Wat hebben we aan al die populaire mannen, die als het er op aankomt, ook niets klaarspelen. J.P. die vaak de term "ik heb aangegeven' gebruikt, i.p.v. Ik heb gezegd, geeft mij geen vetrouwen, maar hij is een zeeuw die zuinig is. Dat is een voorbeeld voor de vele graaiers. Hij heeft een uitstekende opleiding genoten dus ik zie hem niet aan voor een domme man. Ken hem zelf niet maar het zou me niet verbazen als hij stiekem de beste is.

KarelMollegat
KarelMollegat2 nov. 2009 - 23:15

Balkenende is in Nederland al vrijwel onzichtbaar in Europa zullen we hem helemaal niet meer terug vinden, Er is maar èèn reden waarom deze zwakke man Europa zou leiden en dat is omdat anderen hem als zwak en beinvloedbaar beschouwen, en zo'n kneedbaar persoon op een hoge positie wel bruikbaar is voor organisaties die er echt toe doen.

KabouterPuntmuts
KabouterPuntmuts2 nov. 2009 - 23:15

Als overtuigd europeaan wil je natuurlijk graag geleid worden. Vadertje europa denkt voor jou zodat je rustig kunt slapen. En dan wil je natuurlijk wel een toppoliticus, want jouw papa is geen brokkenmaker. Welterusten Nico.

Lisavtg
Lisavtg2 nov. 2009 - 23:15

De Europese President zal de eerste paar jaren vooral de taak krijgen de Europese naties bij elkaar te houden en te bewijzen dat dit systeem kan werken. Balkenende lijkt me daar geschikt voor. Ja, ik weet dat hij al 3 kabinetten ten onder heeft zien gaan. Ja, ik weet dat hij geen uitstraling heeft. Maar wat we wel altijd vergeten is wat hij wel heeft gedaan. In de bijna 8 (?) jaar die hij nu aan de macht is, heeft niemand van het CDA geprobeerd het leiderstokje van het over te nemen. Hamer is nog niet zo lang fractievoorzitser, en ze ligt nu al onder vuur. Balkenende heeft het CDA bij elkaar gehouden. Daarnaast moeten we eerlijk zijn, wíj hebben hem gekozen. Als hij echt zo slecht is als jullie zeggen, waarom mag hij dan toch weer een vierde kabinet leiden? Ik denk dat zijn kwaliteiten achter de schermen voorlopig Europa grote voordelen kunnen geven. Europa is nog niet klaar voor een daadkrachtige president die zonder aarzelen beslissingen neemt die alle landen aangaan. Balkenende zal geen flitsende president worden, maar is wel een geschikt persoon om ervoor te zorgen dat de functie blijft. Ik ben geen fan van Balkenende, laat dat duidelijk zijn. Zijn uitstraling is nihil en Nederland is de afgelopen paar jaar een slaaf van de VS geweest. Ik ben echter wel zo reëel om te erkennen dat hij het 8 jaar heeft volgehouden en 3x achter elkaar is herkozen, zonder uitstraling.

Machteld2
Machteld22 nov. 2009 - 23:15

Wat is er mis met een Atlanticus. Je kunt jezelf nu wel zo hard op de borst slaan als rasechte Europeaan maar het Europa wat jij voor eigen hebt bestaat niet. Europa is niks en zal nooit wat worden omdat dit een natte droom is van de bestuurselite die elkaar bij gezellige onderonsjes van de Europes Raad wijsmaken dat een Ier en een Bulgaar meer met elkaar gemeen hebben dat de Ier met een Amerikaan of de Bulgaar met een Rus wat niet zo is. Je leidt aan hetzelfde machtsdenken als Reichkanzler Otto von Bismarck die de Duitse landen aan een moest smeden tot het Duitse Keizerrijk. Je spreekt geen slavische taal en waarschijnlijk geen Romaanse taal fatsoenlijk en je begrijpt hun cultuur net zo min. Maar we moeten wel een Verenigd Staten van Europa worden. Je geeft blijk van hetzelfde naïeve vooruitgangsdenken gespeend van elk werkelijk inzicht welke ook heeft geleid tot de mislukking van onze multiculturele samenleving waar ook met de gedachte van een maakbare samenleving iets gecreëerd moest worden wat al doodgeboren was. Nu wil je ons doen geloven dat een potpouri met nog meer culturen religies en talen wel een succes gaat worden? Als je werkelijk een wereldburger wilt zijn aanvaardt dan dat naties actoren zijn die op basis van opportuniteitsoverwegingen relaties met alkaar aanknopen en vergeet die opgedrongen eenheidsconstructies zoals bijvoorbeeld België een land wat ook vergiftigd wordt door een taalstrijd en nu aan het desintegreren is. En zij verschillen slechts op één dimensie ...

ponder
ponder2 nov. 2009 - 23:15

ik ben er evenals Haasbroek ook niet gerust op dat Balkenende de juiste persoon is om eerste president van Europa te worden. Dat zit hem juist in zijn weinig verhulde ambitie om het te worden en dan nog was dat geen enkel probleem geweest als hij maar stond voor een aansprekende visie op zijn Europese presidentschap maar ik heb het gevoel dat hij meer bij de Europese leiders wil horen dan bij Europa .. mijn gevoel hoor.

ReneeO
ReneeO2 nov. 2009 - 23:15

Waarom stemde de meerderheid van het Nederlandse electoraat ook weer tegen het nieuwe Europese verdrag? Juist ja, het werd veelal gezien als een stem tegen het toenmalige kabinet Balkenende (de tel ben ik kwijt...). En diezelfde Balkenende, die - op een onnozel huis-aan-huis foldertje na - geen enkele moeite heeft gedaan de Nederlanders destijds fatsoenlijk voor te lichten over het belang van Europa en Europese samenwerking, waardoor er meer werd geluisterd naar een eurosceptische partij als de SP, zou de EU nu mogen voorzitten? Het moet toch niet veel gekker worden... En ik betwijfel of het dat ook wordt ;). Ik zet in op Van Rompuy.

NicodeGeit
NicodeGeit2 nov. 2009 - 23:15

Balkenende doet braaf wat de Amerikanen willen, dus hoezo ongeschikt?

schrijfspecialist
schrijfspecialist2 nov. 2009 - 23:15

JPB mist iedere vorm van een eigen visie, is kleurloos en bovenal een fanatiek zoeker van de consensus. Dat maakt hem meer dan gemiddeld geschikt. Bijkomend voordeel is dat wij dan gelijk mooi van hem af zijn. Kan er hier weer een echte bestuurder mp worden.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 nov. 2009 - 23:15

Trouwens, waneer gaat Balkenende ons uitleggen wat hij bedoelde met zijn Normen en Waarden? Leg mij het uit, want ik snap niet wat ik moet nadoen, als Balkenende iets doet. Een ding is zeker: mensen zijn geen papegaai!!

Dr.Piepie
Dr.Piepie2 nov. 2009 - 23:15

Leuk, iedereen heeft het hier alleen over capaciteiten. Wel goed genoeg, niet goed genoeg. Vooral het laatste. Mij is het de laatste honderd jaar wel duidelijk geworden dat dergelijke functies niet worden verdeeld aan de hand van een capaciteitenonderzoek, hier leiden politieke motieven. Hoe ligt hij bij de Fransen? Heeft hij de Italianen wel eens terecht gewezen op het weinig pluriforme mediastelsel of niet? Wekt zijn concurent de irritatie op van een aantal Duitsers. Willen de Engelsen liever geen Spanjaard? Enzovoorts. Echt, capaciteiten komen op de tweede, zo niet derde plaats.

HenriB.
HenriB.2 nov. 2009 - 23:15

Wat een verspilde moeite en energie door de heer Haasbroek. Het feit dat Balkenende eigenlijk niet geschikt is voor de functie van Europees president maakt hem juist zo geschikt. De Europese regeringsleiders zijn als de dood dat een charismatische man als Blair op de post wordt gezet. Die zou hen kunnen overvleugelen. En dat kunnen de meeste regeringsleiders niet hebben vanwege de hoge mate van Euroscepsis onder hun onderdanen. Dit is ook de enige verklaring voor het feit dat de Belg Van Rompuy nog hogere ogen lijkt te gooien. Die man is minstens zo'n grijze muis als JP en loopt bovendien nog maar zo kort mee dat hij onmogelijk veel vijanden gemaakt kan hebben.

ErnsTT2
ErnsTT22 nov. 2009 - 23:15

Precies ze zoeke een willoze marionet van het grootkapitaal, en als er één iemand aan die omschrijving voldoet is het Balkenende wel (al maak Bs dan ook ene grote kans)

Steven2
Steven22 nov. 2009 - 23:15

Ik kan mij voorstellen dat krachtige politici een figuur als Balkenende als voorzitter willen. Voor de representatie van het instituut Europa naar de overige machtsblokken, is een figuur als Balkenende natuurlijk een lachertje van de eerste orde. Aan de andere kant is het voor Nederland niet slecht wanneer we nu eindelijk eens van dit schertsfiguur zijn verlost. Blijft over, wat gebeurt er als hij weg gaat. Ondanks tegevallende peilingen moeten er dan nieuwe verkiezingen komen. Dan heeft Wilders eindelijk de kans om door het ijs te zakken wanneer het samen met Verhagen er een zzotje van maakt. Vervolgens kunnen we dan in mei 2010 weer een echt kabinet kiezen met PvdA, SP en GL.

2 Reacties
grandpa2
grandpa22 nov. 2009 - 23:15

balkenende is altijd al een schertsfiguur geweest geen daadkracht , alles voor zich uit schuiven.Het is toch veelzeggend dat tijdens een bezoek aan Bush , deze de naam van zijn gast net eens wist

Binnenkijker
Binnenkijker2 nov. 2009 - 23:15

@Steven Onderwijzer "Voor de representatie van het instituut Europa naar de overige machtsblokken, is een figuur als Balkenende natuurlijk een lachertje van de eerste orde." Kun je dit toelichten?

Pitmaster
Pitmaster2 nov. 2009 - 23:15

Prima, stuur deze man naar Europa. Zijn wij er van af. Het is natuurlijk een illusie te denken dat tussen de molenstenen van Europa er een president zal opstaan die werkelijk iets voor elkaar gaat krijgen dus ook JP niet. Maakt daarom geen verschil. Nee, het enige voordeel wat wij erbij kunnen hebben is dat wij van hem af zijn. Het enige probleem hiermee is dat we nu weten wat we hebben en nog niet zullen weten wat we eventueel gaan krijgen.

1 Reactie
leopikard
leopikard2 nov. 2009 - 23:15

Nee niet naar Europa. Balkenende heeft van Nederland een politiestaat gemaakt. Dat is erg, maar lang niet zo erg als dat hij het met heel Europa doet.

rc.amsterdam
rc.amsterdam2 nov. 2009 - 23:15

Ik kan het vrijwel geheel eens zijn met de visie van Haasbroek. Een paar Balkenende minpunten heeft hij vergeten, daarom alsnog. Wat vernemen we van het innovatie platvorm (JPB voorzitter) en waar was JPB met zijn "Europese visie" tijdens de referendum kampagne? De bekrompen SP opvatting was en is een klap in het gezicht van al die hardwerkende mensen in de nieuwe lidstaten voor wie Europa het wenkend perspectief is van minder corruptie, meer demokratie en een betere levensstandaard. En het gestuntel van JPB met de Westerschelde? Was dat Europees denken? JA de VS van EUROPA, die kant moet het op. Geen burokratie, maar rechtstreeks gekozen mensen.

1 Reactie
Johan3
Johan32 nov. 2009 - 23:15

Jullie vergeten nog het achterhouden en later de verspreking dat Rita met haar portefeuille heeft gezwaaid in het Hirshi Ali debat en dan nog de tactloze vernedering van Mabel Wisse Smit. In de laatste zaak had Kok het nooit zover laten komen. Ik ben wel blij overigens, dat Vehagen niet de nieuwe MP wordt na zijn nee stem inzake het VN onderzoek naar de Israelische- en Hamas oorlogsmisdaden door het VN tribunaal.