Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Balie-directeur Albrecht doet een Trump: kritiek is een leugen

  •  
08-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
199 keer bekeken
  •  
albrecht2
Yoeri Albrecht, directeur van het Amsterdamse debatcentrum De Balie, heeft in een interview verklaard dat de berichtgeving over het omstreden moslimdebat een geval van ‘nepnieuws’ is en ‘leugenachtig’. De Trumpiaanse verdediging gaf hij ten beste in een gesprek met het YouTube-programma Café Weltschmerz , dat zichzelf een ‘burgerjournalistiek platform’ noemt en stamkroeg is van onder meer de notoire racist en complotdenker Joost Niemöller.
De directeur spreekt zichzelf tegen in het gesprek. Eerst zegt Albrecht dat nepnieuws niet bestaat. Even later vraagt interviewer Teun Gautier, net als Albrecht bestuurslid van de vereniging Veronica die mede-eigenaar is van onder meer persbureau ANP en de rechtse opiniesite The Post Online, naar het gewraakte moslimdebat in De Balie. Albrecht verkondigt vervolgens bij herhaling dat hier sprake was van ‘nepnieuws’.
Hij beweert ook in strijd met de waarheid dat Joop het bewuste fragment voorzag van een kop met het woord deportatie. Joop berichtte dat er in De Balie onbelemmerd werd gesproken over het afnemen van grondrechten van moslims, ze te dehumaniseren en hun aanwezigheid terug te brengen tot maximaal 1 à 2 procent van de bevolking. De verontrustende suggesties kwamen zowel uit het publiek als van een extreemrechts Vlaams panellid en werden niet tegengesproken door de gespreksleiding of andere aanwezigen. De wetenschapper Jan Jaap de Ruiter noemde het debat later op Twitter een dieptepunt.
Albrecht, die eerder als jurylid in het gelijknamige tv-programma Pim Fortuyn tot De Grootste Nederlander Aller Tijden uitriep, stelt dat de feitelijke berichtgeving ‘polariserend’ is. “Het is willens en wetens het debat onmogelijk maken.”
Het moslimdebat in De Balie leidde tot verontwaardigde reacties in onder meer de Amsterdamse gemeenteraad.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.