Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Balie-directeur Albrecht doet een Trump: kritiek is een leugen

  •  
08-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
albrecht2
Yoeri Albrecht, directeur van het Amsterdamse debatcentrum De Balie, heeft in een interview verklaard dat de berichtgeving over het omstreden moslimdebat een geval van ‘nepnieuws’ is en ‘leugenachtig’. De Trumpiaanse verdediging gaf hij ten beste in een gesprek met het YouTube-programma Café Weltschmerz , dat zichzelf een ‘burgerjournalistiek platform’ noemt en stamkroeg is van onder meer de notoire racist en complotdenker Joost Niemöller.
De directeur spreekt zichzelf tegen in het gesprek. Eerst zegt Albrecht dat nepnieuws niet bestaat. Even later vraagt interviewer Teun Gautier, net als Albrecht bestuurslid van de vereniging Veronica die mede-eigenaar is van onder meer persbureau ANP en de rechtse opiniesite The Post Online, naar het gewraakte moslimdebat in De Balie. Albrecht verkondigt vervolgens bij herhaling dat hier sprake was van ‘nepnieuws’.
Hij beweert ook in strijd met de waarheid dat Joop het bewuste fragment voorzag van een kop met het woord deportatie. Joop berichtte dat er in De Balie onbelemmerd werd gesproken over het afnemen van grondrechten van moslims, ze te dehumaniseren en hun aanwezigheid terug te brengen tot maximaal 1 à 2 procent van de bevolking. De verontrustende suggesties kwamen zowel uit het publiek als van een extreemrechts Vlaams panellid en werden niet tegengesproken door de gespreksleiding of andere aanwezigen. De wetenschapper Jan Jaap de Ruiter noemde het debat later op Twitter een dieptepunt.
Albrecht, die eerder als jurylid in het gelijknamige tv-programma Pim Fortuyn tot De Grootste Nederlander Aller Tijden uitriep, stelt dat de feitelijke berichtgeving ‘polariserend’ is. “Het is willens en wetens het debat onmogelijk maken.”
Het moslimdebat in De Balie leidde tot verontwaardigde reacties in onder meer de Amsterdamse gemeenteraad.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

Samizdat
Samizdat15 feb. 2017 - 10:03

Heb zelf maar even het zoekwerk gedaan wie er Cliteur voorafgingen in de Balie over de islam. Abou Jahjah; een korte samenvatting van zijn lezing. "We leven in een tijd vol onzekerheden: het kapitalisme verkeert in een crisis, de Europese solidariteit staat onder druk, steden ondergaan een ingrijpende demografische verandering en aan de grenzen van Europa voltrekt zich een humanitaire ramp. Het antwoord op deze problemen? Radicalisering! Deze opmerkelijke oplossing wordt aangedragen door Dyab Abou Jahjah die in zijn Pleidooi voor radicalisering pleit voor een radicale bevraging van de grondslagen van onze maatschappij. " Weinig tot geen reacties. Een tijd daarvoor. Britse imam Haitham El-Haddad "El Haddad is aanhanger en pleitbezorger van een traditionele islam met een rechtssysteem dat al in de vroege middeleeuwen werd vastgelegd. In de islamitische staat waarvan hij droomt wordt geloofsafval bestraft met de dood. En in de islamitische staat waarvan hij droomt wordt buitenechtelijk geslachtsverkeer van gehuwden bestraft met steniging en dat van ongehuwden met zweepslagen, al zal hij dan misschien de vier ooggetuigen van de eigenlijke daad die de sharia vereist als voorwaarde stellen (een voorwaarde, dit terzijde, die maakt dat zulke straffen, als de rechtbank deugt, in praktijk niet of nauwelijks kunnen voorkomen: overspeligen zijn toch vaak graag met z’n tweetjes)." Wel wat reactie kwam hierop, maar deze viel in het niet bij de recente hetze rond de Cliteur lezing.

M4
M48 feb. 2017 - 22:36

De kritiek dat de aanwezigen alerter hadden moeten reageren/dan wel zich openlijk hadden moeten distantiëren van een, ondertussen aan ieder bekend moment van dit debat, is zonder meer juist. Des te meer verbaasd het mij, dat juist de leden van dit forum die hier terecht de vinger op leggen, zo verdraagzaam zijn ten aanzien van boerka's en niqabs.

4 Reacties
de Haas
de Haas9 feb. 2017 - 0:02

De onderscheidende (=discriminerende) onverdraagzaamheid of juist tolerantie aangaande huidskleur, westerse of net-westerse afkomst, omgang met vrouwen of seksuele geaardheid afhankelijk van etniciteit of cultuur, hier verbaast mij allang niet meer.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 feb. 2017 - 0:54

Misschien omdat dat off topic is? en het is 'verbaast' (of 'heeft' toevoegen).

Mark Huysman
Mark Huysman9 feb. 2017 - 1:21

Wat mij verbaast is dat je hier iets bij haalt wat er niks mee te maken heeft.

Vuurrood
Vuurrood9 feb. 2017 - 9:00

de haas: U vind het vast niet erg dat de stereotiepe uitingen uwerzijds mij allang niet meer verbazen?

Brave Hendrik3
Brave Hendrik38 feb. 2017 - 18:00

Precies, je moet de discussie niet doodslaan. Dat was, als ik me niet vergis, destijds ook de meest gehoorde frase tijden de Wannsee-conferentie: niet doodslaan, da's niet effectief. En waar hebben we 't eigenlijk over? In de bierkelder waar Adolf zijn carrière begon, dronk des anderen daags ook weleens een sociaal-democraat een pintje! Het is me wat met al dat fake-news. Wie of wat kun je nu nog geloven? Zo circuleert 'r in alt-right-kringen het gerucht dat Albrecht samen met Dion Graus, Bill en Hilary, de Paus, de oudstebroer van Poetin en een nazaat van Timoer Lenk vanuit de Pizza-Hut in Arnhem - of vanuit de Apenheul in Apeldoorn, de Efteling in Waalwijk, de Balie op het Leidseplein ... het adres is omstreden - een kinderpornonetwerk met islamitische kinderen bestiert. Het is haast niet te geloven, maar er schijnen gefotoshopte beelden van te bestaan.... Wie gaat dat 's effe checken?

Bert van Heemst
Bert van Heemst8 feb. 2017 - 15:38

Zoek eens gewoon op welke sprekers aan de hier berucht gemaakte groep-Cliteur vooraf zijn gegaan in deze lezingenreeks over de islam, en waar zij het over hadden. En hoeveel ruchtbaarheid dáar intertijd aan is gegeven.

de Haas
de Haas8 feb. 2017 - 14:07

TPO met de toevoeging rechts alsof dat meer afdoet of juist ervoor spreekt dan dat Joop links is. Wat betreft het momenteel zoveel aandacht krijgende probleem omtrent nepnieuws. Nepnieuws komt uit allebei de politieke omgevingen d.i. niet meer uit de rechtse dan de linkse hoek. Het bestaat door internet/social media wellicht meer, maar ook al veel langer dan de laatste tijd. Nu een groot deel van links inmiddels zelf deel uitmaakt van het establishment overkomt hen tot hun grote schrik en ongenoegen wat vroeger het establishment, toen nog bestaande uit conservatieven en liberaal rechts overkwam, en deze doelwit waren van de toen vooral rebelse linkse media, opiniemakers, en organisaties die het zeker ook lang niet altijd hielden bij de waarheid, niet zelden wilde complottheorieën erop na hielden en deze als hele of nagenoeg zekerheden verspreidden. Met het linkse establishment is er als natuurlijke reactie ook een beweging van rebelse rechtse media opgekomen, een soort neo-provo's zeg maar. TPO, GeenStijl, en PowNews zijn de spiegelbeelden van wat er allang was en niet minder hard en ongenadig was.

1 Reactie
Zandb
Zandb8 feb. 2017 - 15:38

De Haas: Klets toch niet zo: De feiten worden in dit bericht helemaal juist weergegeven en iedereen die een beetje kan nadenken, kan deze feiten op hun juiste waarde schatten en desgewenst afzetten tegen andere feiten. Maar de feiten die hier beschreven worden, worden daar echt niet anders van. U hebt uw punt - dat links zeker zo erg is als rechts - tot vervelends toe echt wel gemaakt. Maar dat heeft hier gewoon helemaal niets mee te maken. Snapt u nu werkelijk niet, dat als nep-nieuws van links komt, dat dat dan net zo erg is als dat het van rechts komt? En dat uw ultieme boodschap is, dat niemand meer een ander kan bekritiseren! Als links hypocriet is, dan is rechts dat ook? Nou. Dat schiet op, zeg!

JanMer2
JanMer28 feb. 2017 - 14:02

"Even later vraagt interviewer Teun Gautier, net als Albrecht bestuurslid van de vereniging Veronica die mede-eigenaar is van onder meer persbureau ANP en de rechtse opiniesite The Post Online, naar het gewraakte moslimdebat in De Balie." Dat is hetzelfde als zeggen dat Joop gelieerd is aan Pownews want beide van de publieke omroep. Op zich juist, maar een onafhankelijke redactie dus ook niet relevant.

Josef K
Josef K8 feb. 2017 - 12:45

Rutger Grootspraak-Wassink zou toch aangifte doen?

Paul250371
Paul2503718 feb. 2017 - 12:43

Zielige draaiers die fascisme en racisme (benoemen die rechtse malloten) faciliteren en als er daarom kritiek volgt lekker beginnen te janken over het debat doodslaan etc. etc. Zij praten over deporteren op basis van geloof, uiterlijk, onder het mom van vrijheid. Maar ga niet tegen die radicale idioten in want dan mag er geen debat meer worden gevoerd.

3 Reacties
Jan Velder
Jan Velder8 feb. 2017 - 15:28

Absurde reactie!

Richard555
Richard5558 feb. 2017 - 19:32

Paul eens! Benoemen dat fascisme, racisme xenofobie en uitsluiting. Het hoogste ideaal voor den waren PVV-er. Houzee.

Vuurrood
Vuurrood9 feb. 2017 - 10:45

Van harte met je eens Paul! Net zo eens als met Richard555! De media benoemen veel te weinig het fascisme, racisme xenofobie zoals het is! Fascisme, racisme xenofobie is wat het is. Noem het dan ook zo media!

Bert van Heemst
Bert van Heemst8 feb. 2017 - 11:33

2+2=5

Mark Huysman
Mark Huysman8 feb. 2017 - 10:55

Yoeri Albrecht faciliteert een bijeenkomst: -waar een van de panelleden oproept om moslims niet langer als mensen te zien en discriminatie als normaal te beschouwen. -waar vanuit de zaal tot etnische zuivering opgeroepen wordt waar vervolgens de panelleden zich niet van distantieren. -waar zelfs een panellid (Cliteur) van zegt ‘we hoeven *niet meteen* naar de meest uiterste maatregelen te grijpen, we kunnen ook wat voorzichtiger beginnen’. Oftewel hij ondersteunt de zuivering maar zoekt naar behoedzamer methodes. Stapje voor stapje. Een onfris rechts-extremistisch onderonsje waar openlijk misdadige plannen beraamd worden. En vervolgens verwijt hij Joop.nl polarisatie. En bedient zich daarbij ook nog van leugens Wat een loser, die Albrecht.

3 Reacties
Hamid2
Hamid28 feb. 2017 - 13:20

Je pikt er 1 of 2 extreme citaten uit en daar hang je vervolgens je hele betoog aan op. Niet heel sterk.

Paul250371
Paul2503718 feb. 2017 - 13:48

Precies

Mark Huysman
Mark Huysman8 feb. 2017 - 15:34

@Hamid Dit soort extreme uitspraken laten zien waar de deelnemers aan deze discussie staan. Het feit dat niemand opstond om die types de waarheid te zeggen laat zien dat de uitspraken niet in strijd waren met de algehele stemming en teneur van de bijeenkomst. Het enige waar men over twiste was of de verwijdering van moslims juridisch rond te krijgen is of dat men daar voor uit internationale verdragen moet stappen. Of het met harde maatregelen moet of stiekum, langzaam zoals Cliteur liever wil.

OlavM
OlavM8 feb. 2017 - 10:40

"Nepnieuws" bestaat niet? Ceci n'est pas une pipe! Albrechts bloedeigen "alternatieve fact"!

1 Reactie
OlavM
OlavM8 feb. 2017 - 10:47

Sorry: "alternative", natuurlijk.

rbakels
rbakels8 feb. 2017 - 9:34

Nepnieuws is niets nieuws. Beatrix riep jaren geleden al dat "de leugen regeert".

Zandb
Zandb8 feb. 2017 - 9:13

Het valt niet te ontkennen, dat waar "men" zich over uitsprak, feitelijk heeft plaatsgevonden. De feiten, waarop een mening gebaseerd werd, werden expliciet vermeld en er werd heel duidelijk uitgelegd hoe men tot een interpretatie van die feiten kwam. Dat je het daar niet mee eens bent of dat je daar kritiek op hebt, prima. Maar de feiten ontkennen en spreken van "leugens"......

JohnVKR
JohnVKR8 feb. 2017 - 7:53

“Het is willens en wetens het debat onmogelijk maken.” Volgens mij ging de berichtgeving niet over de vraag of het debat onmogelijk mogelijk moet worden gemaakt. Daar pleit volgens mij helemaal niemand voor. De berichtgeving betrof vooral de verbijstering dat er openlijk werd gediscussieerd over de vraag of en op welke wijze je moslims ons land uit zou kunnen zetten, waarna er niemand was die zich tegen die gedachte verzette.

1 Reactie
rbakels
rbakels8 feb. 2017 - 9:37

Helaas is Wilders er met een jarenlange hetze in geslaagd bijna de helft van de Nederlanders ervan te overtuigen dat de islam een doodenge "achterlijke ideologie" is die volstrekt niet past bij onze cultuur. Te weinig mensen begrijpen dat politici een duidelijke vijand nodig hebben om zich tegen af te zetten. Ooit was dat het communisme, nu de islam. Als het niet zo misselijk was zou het slaapverwekkend zijn.

Richard555
Richard5558 feb. 2017 - 7:52

In tegenstelling tot wat hier door de zgn. verdedigers van het vrije woord werd gesteld bij de eerdere discussie over dit onderwerp op dit forum, blijkt nu heel duidelijk dat dit helemaal niet bedoeld was om open en vrij te discussieren. Dit was gewoon een opzetje om een hetze te kunnen voeren tegen moslims en vrijelijk de fascistische onderbuik te kunnen ledigen. Men mocht van onze rechtse reaguurders niets zeggen over de Balie want die had toch niets fout gedaan. Wanneer je alleen hele groepen fascisten uitnodigt en voor de vorm een excuus-truus, ben je gewoon opzettelijk bezig om de onsmakelijke riem er af te laten lopen. De Balie is dus een bolwerkje van nare lieden die alleen het eigen vrije woord propageren, niks een neutraal debating instituut. Dus mogelijk zit daar toch nog een aanklacht in tegen de Balie zelf en niet alleen tegen deze of gene spreker. In ieder geval doen fatsoenlijke mensen er goed aan om de Balie te mijden als de pest.

5 Reacties
Pater Familias
Pater Familias8 feb. 2017 - 11:45

Het is duidelijk dat je niets af weet van de Balie en je alleen maar richt op de berichten hier. Heb je überhaupt het 2 uur durende gesprek teruggekeken?

Zandb
Zandb8 feb. 2017 - 15:39

En Pater: Worden met dat terugkijken de hier beschreven feiten anders dan?

Richard555
Richard5558 feb. 2017 - 19:26

Pater als ik die hele twee uur zou hebben uitgezeten, hetgeen jij blijkbaar wel hebt volgehouden omdat het jouw bloedgroep was daar, zou ik nu nog ziek zijn van al dat gif dat daar werd verspreid. Dan kan ik nog beter in een kas vol met pesticides zonder masker rondlopen.

Cappy2
Cappy28 feb. 2017 - 22:46

Dus je oordeelt graag over dingen die je zelf niet gezien hebt, ja dat is erg slim.

Richard555
Richard5559 feb. 2017 - 10:52

Cappy, Nee dropveter goed lezen ik heb niet de hele twee uur uitgezeten. Wat ik wel gezien en gehoord heb was meer dan voldoende. Dus niet lullen uit de bekende PVV nek.

adriek
adriek8 feb. 2017 - 7:47

Een nepbericht is geen nieuws. Het wordt pas nieuws als er over geschreven wordt (of als het overgeschreven wordt...)