Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bali vreest islamistische plannen voor alcoholverbod

  •  
16-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
859 keer bekeken
  •  
bintangbier

© cc-foto: Pexels

Twee islamistische en een nationalistische partij in Indonesië sturen aan op een alcoholverbod. De Verenigde Ontwikkelingspartij, de Welvarende Partij voor Rechtvaardigheid en Gerindra steunen een wetsvoorstel dat de productie, opslag, verkoop en consumptie van alcoholische dranken verbiedt. Dat meldt The Sydney Morning Herald.
Voor overtreders van het alcoholverbod hebben de partijen draconische straffen in petto. Zo zou er op het drinken van alcohol een maximumcelstraf van twee jaar komen te staan. Wie betrokken is bij de illegale productie of verkoop van alcohol zou maximaal tien jaar in de gevangenis kunnen verdwijnen.
Met name op Bali bestaan er zorgen over de plannen. Op het eiland, waar de meerderheid van de bewoners hindoe is, wordt meer alcohol gedronken dan elders in het land. En hoewel er wordt gedacht aan uitzonderingen op de wet voor bijvoorbeeld toeristen zit ook de toeristensector niet op een alcoholverbod te wachten.
Hoteleigenaren op Bali vrezen dat de strenge wetgeving toeristen zal afschrikken. Dat zou een nieuwe klap betekenen voor het eiland dat al zwaar is getroffen door covid-19. Door de coronacrisis zijn er dit jaar 95 procent minder toeristen dan normaal.
Indonesische islamisten proberen de laatste jaren vaker hun strenge moraal op te dringen aan de rest van de bevolking. Zo moest vorig jaar president Joko Widodo ingrijpen om een wet tegen te houden die seks buiten het huwelijk zou verbieden. Ook toen bestonden er zorgen dat de wet slecht zou uitpakken voor het toerisme.
cc-foto: Pexels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (55)

Nemaineu
Nemaineu2 dec. 2020 - 7:50

Ik begrijp de ophef niet. Het is een islamitische land dat ervoor kiest om bepaalde volgens hun immorele praktijken te verbieden en opeens zijn wij als westerlingen niet te spreken over hoe ze hun beleid willen voeren om te strijden tegen alchohol consumtie. Alchohol gebruik en met name misbruik kent zijn gevaren zowel directe als indirecte gevolgen van cancer tot het gebruik ervan op de weg alsook de sociale en psychologische concequesnties binnen families dat lijd onder misbruikende ouders en partners. De draconische straffen lijken mij gezien de impact en risico's op zijn plaats en wij moeten niet zo zeuren. Ga lekker je pintje of wijntje nemen op je eigen terras of tuintje.

NoahAmber
NoahAmber17 nov. 2020 - 9:49

Zo moest vorig jaar president Joko Widodo ingrijpen om een wet tegen te houden die seks buiten het huwelijk zou verbieden. Ook toen bestonden er zorgen dat de wet slecht zou uitpakken voor het toerisme. Als het dus niet zo slecht was geweest voor het toerisme door het wegblijven van de hoerenlopers met hun deviezen zou het verbod dus gewoon ingevoerd kunnen worden. Rare jongens daar.....

9 Reacties
Autofiets
Autofiets17 nov. 2020 - 12:57

Ah NoahAmber weet de schuld weer bij de verderfelijke westerse toerist te leggen. In andere landen pakt het verbod op seks buiten het huwelijk ook zo goed uit he? Zoals op het Arabisch schiereiland waar je als verkrachte vrouw op stok- of zweepslagen kunt rekenen omdat je je aan seks buiten het huwelijk hebt bezondigd. Ik ben nog nooit naar de hoeren geweest en kan prima een paar weken zonder alcohol, toch zal ik nooit op vakantie gaan naar een land dat alcohol en seks buiten het huwelijk strafbaar stelt om religieuze redenen. Dat zijn namelijk het type bekrompen denkbeelden waar ik geen vakantie door wil brengen. Mensen zoals NoahAmber komen daar graag tegen in opstand als ze van de SGP of een andere Nederlandse marge-groepering zijn, maar verdedigen ze te vuur en te zwaard als het een andere achterlijke religie uit een andere cultuur/land is die dit in gang zet. Dat soort hypocrisie is meestal de bevestiging dat ik de juiste beslissing heb gemaakt daar niet op vakantie te gaan...

axetothehead
axetothehead17 nov. 2020 - 13:39

@Autofiets Alsof sex buiten het huwelijk gelijk staat aan hoerenloperij.

badgast
badgast17 nov. 2020 - 14:50

Beste Noah, het zijn niet alleen hoerenlopers die seks buiten het huwelijk bedrijven. Wel eens gehoord van ongehuwd samenwonenden? van LAT relaties? allemaal groepen van toeristen die ineens niet meer veilig naar Indonesie zouden kunnen.

Stheno
Stheno17 nov. 2020 - 15:16

badgast, Het gaat nog wel wat verder dan dat. De holebi gemeenschap zou dan daar om meerdere redenen vervolgd kunnen worden. Domme pavlov reacties zoals die van Noah (maar ook DaanOuwens) werken extreem regressief.

Autofiets
Autofiets17 nov. 2020 - 15:28

@Axetothehead Die vergelijking maakte ik ook niet, die maakte NoahAmber, ik reageerde er slechts op.

NoahAmber
NoahAmber18 nov. 2020 - 10:47

@Autofiets 17 november 2020 at 13:57 Ah NoahAmber weet de schuld weer bij de verderfelijke westerse toerist te leggen. Lezen, lezen. Dat schrijf ik helemaal niet. Volgens Wikodo is het slecht voor het toerisme. Daar haak ik op in. Ik heb het niet over westerse toeristen Driewielertje. En voor de anderen die overspannen reageren. Ook voor u lees wat er staat. En maak er niet meer van dan dat het is.

Zandb
Zandb18 nov. 2020 - 12:21

Z_edje Doe niet zo raar met uw: "Jij zal smullen van het idee dat ik gescheiden van mijn vrouw op het strand moet liggen en mijn vrouw volledig bedekt maar net tot haar enkels het water in kan." Ik bedoel, een onnozele opmerking van Noah maar geen enkele aanleiding om haar/hem zoiets in de schoenen te schuiven.

NoahAmber
NoahAmber19 nov. 2020 - 10:44

@Z_edje 17 november 2020 at 19:26 Jij zal smullen van het idee dat ik gescheiden van mijn vrouw op het strand moet liggen en mijn vrouw volledig bedekt maar net tot haar enkels het water in kan. Nah, ik niet zozeer. De Balinese Kuta Cowboys misschien wel....

NoahAmber
NoahAmber19 nov. 2020 - 10:55

@Zandb 18 november 2020 at 13:21 Ik bedoel, een onnozele opmerking van Noah Lees voor onnozel sarcastisch en deels nog waar ook. Kuta Cowboys

NoahAmber
NoahAmber17 nov. 2020 - 9:38

Drink en geniet met mate

Aart van de aap
Aart van de aap16 nov. 2020 - 22:49

hahaha wat een waanzin

Eric Minnens
Eric Minnens16 nov. 2020 - 21:52

Als het nou een rookverbod was... Of een vuurwerkverbod... Of een gokverbod... Of een twitterverbod... Of een gameverbod... Of een messenverbod... Of een suikerverbod... Of een vloekverbod... Of een cartoonverbod... Of een godsdienstverbod... Maar een alcoholverbod?... De gezelligste verslaving die er bestaat...

3 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet16 nov. 2020 - 22:30

Maar voor andere zaken vind je verboden bon ton?

Eric Minnens
Eric Minnens17 nov. 2020 - 8:20

@Jerry Niet per se, al zou ik aanvullend nog wel willen pleiten voor een 'boerenprotestmettractorenverbod'.

Aart van de aap
Aart van de aap17 nov. 2020 - 13:24

Ik ben wel ook voor een suikerverbod En een seksverbod En een 'het inademen van zuurstof' verbod. We houden het veilig !

GoudenBergen
GoudenBergen16 nov. 2020 - 21:44

Het is niet aan ons om ons te bemoeien met het alcoholbeleid van de Indonesische regering. Het is geen mensenrecht dat verdedigd moet worden. In ons deel van de wereld is matig alcoholgebruik onderdeel van het sociale leven, de islam verbiedt alcohol. De straffen zijn wel buitenproportioneel en draconisch.

7 Reacties
Robert Follon
Robert Follon16 nov. 2020 - 22:40

Er wonen ook aardig wat niet-moslims in Indonesië...

4Vier!
4Vier!17 nov. 2020 - 0:21

Indonesië was altijd al (grotendeels) islamitisch, alleen was de invulling Indonesisch. Nu rukt het midden oosten op met die akelige overtuiging.

The Apple
The Apple17 nov. 2020 - 0:35

Het is niet aan ons om ons te bemoeien met het alcoholbeleid van de Indonesische regering, maar het recht om zelf uit te maken wat je consumeert lijkt me wel een van de rechten van de mens.

Zandb
Zandb17 nov. 2020 - 7:38

Appel Bent u niet bang, dat je zo redenerend een mens niets kunt verbieden?

axetothehead
axetothehead17 nov. 2020 - 8:32

@Zandb Is dat belangrijk voor jou, mensen iets verbieden? Vooral zaken waar ze plezier aan beleven..

The Apple
The Apple17 nov. 2020 - 12:26

Je vraagt je af wat Zandb allemaal doet, wat we beter zouden kunnen verbieden.

Aart van de aap
Aart van de aap17 nov. 2020 - 13:26

Het is niet aan ons om ons te bemoeien met het alcoholbeleid van de Indonesische regering Ik snap ergens wat je bedoeld. Waarom zouden wij ons bemoeien met andermans ellende, als er hier al zoveel aan de hand is ? Aan de andere kant. Het kan een trend worden. Als één land totalitair word, kan dat land andere landen aansteken en zo verspreid het zich dan als een olievlek en daar hebben wij dan ook weer last van

Levoi
Levoi16 nov. 2020 - 18:54

Wat is het toch met mensen die vanuit een religieuze overtuiging willen dat anderen die daar niet in geloven en dus toch al naar de hel gaan, zich wel aan de regeltjes van die religie moeten houden?

1 Reactie
Zandb
Zandb17 nov. 2020 - 7:48

Levoi In koran en bijbel staan tal van leefregels die er op neer komen, dat ze goed geacht worden voor alle mensen. Op zichzelf heeft dat niets met 'godsdienst' te maken. In mijn ogen nogal domme mensen, maken dat er van. Ik geloof niet in goden en nog minder in goden die via mensen spreken. Maar wanneer ik een god zou zijn, zou ik allerlei gezonde leefregels als 'dat moet van mij' aan mensen 'opleggen'. Dat er dan seculiere wetten van gemaakt zouden worden, daar zou ik als niet bestaande god, dan heel blij mee zijn. Want in een democratie kunnen natuurlijk allerlei regels afgesproken worden, die de bedoeling hebben om het leven van de mens gezonder/beter te maken. Regels m.b.t. eisen waaraan producten moet voldoen, tot leeftijdregels als het om het aanschaffen van bepaalde schadelijk geachte artikelen tot een regelrecht verbod ervan. Wat we dan wel en niet regelen, tja......

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -16 nov. 2020 - 18:40

ik schat zo in dat hetzelfde zal gebeuren in Nederland in 2045, Voordeel ? : de ziektekostenverzekeringsbijdrage zal sterk dalen. Nadeel ? : levensverwachting zal dalen , zo ook de pensioengerechtigde leeftijd. De Horeca zal sowieso gecompenseerd worden

1 Reactie
White Knight
White Knight17 nov. 2020 - 17:23

De levensverwachting daalt bij een alcoholverbod? Daar geloof ik niets van. Overigens gaan we met de sluiting van de horeca en het gedeeltelijke verbod op alcoholverkoop al aardig die kant op.

Voor Joop
Voor Joop16 nov. 2020 - 18:24

Toen ik kind was ging ik wel eens op bezoek met mijn moeder naar "de Balinezen" die niet ver van ons woonden in Amsterdam. Ik herinner me dat die familie altijd so warm en vriendelijk was. Ook dat mij moeder zei dat zo zoveel aardiger waren dan de Javanen, die waren veel minder vriendelijk vertelde ze me.

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber17 nov. 2020 - 9:39

Zopen ze ook?

Oki Doki
Oki Doki16 nov. 2020 - 18:15

Alcohol geeft wel veel ellende. Je kunt er ook bewust mee omgaan zodat je je niet dronken drinkt en dan kun je er wel plezier van hebben. Maar in de praktijk werkt dat niet echt zo, dat is wel zo.

Mokker
Mokker16 nov. 2020 - 17:11

Jij denkt, als het verboden is, bestaat het niet meer?

Sailor2
Sailor216 nov. 2020 - 16:33

Gematigde moslims lijken altijd te verliezen als de Islam in de politieke ring stapt.

3 Reacties
Wappie Kappie
Wappie Kappie16 nov. 2020 - 19:07

Gematigde moslims drinken ook geen alcohol en vinden een alcoholverbod prima.

Herr Vorragend
Herr Vorragend17 nov. 2020 - 7:03

@Wappie Ga eens op bezoek in Turkije of Indonesië en je zal zien dat je reactie het tegendeel is van de realiteit.

Mokker
Mokker17 nov. 2020 - 7:10

Je bent slecht geïnformeerd, Wappie, er zijn ook in Nederland genoeg moslims te vinden die wel een biertje drinken. Als je vraagt hoe dat te rijmen is met de geloofsregels, zeggen ze dat het iets tussen henzelf en allah is. Probleem met de fanatiekelingen is dat ze willen dat de rest ook meedoet met hun strenge versie van de leer, en dat desnoods met geweld afdwingen.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9316 nov. 2020 - 16:23

Het is al lastig om aan alcohol te komen in Indonesië vergeleken met Maleisië waar je het wel in convenient stores kan kopen. Met muizenstapjes lijkt er een einde te komen aan de eens redelijk verdraagzame Indonesische islam.

1 Reactie
MaxMax2
MaxMax216 nov. 2020 - 18:29

'Met muizenstapjes lijkt er een einde te komen aan de eens redelijk verdraagzame Indonesische islam.' Geen muizenstapjes, het land is al compleet anders...

LaBou
LaBou 16 nov. 2020 - 16:17

Inderdaad, dat laat bijv. de prohibition in de VS wel zien. Dat was ook een daverend succes.

The Apple
The Apple16 nov. 2020 - 16:16

Bir Bintang = Heineken, dus het zal wel loslopen.

Mokker
Mokker16 nov. 2020 - 15:57

Er is geen islamitisch land waar geen alcohol te krijgen is, alleen de straffen zijn buitenproportioneel maar zolang het niet openbaar wordt genuttigd is er veel mogelijk. Maar het blijft een beroerde situatie als een religie bepaalt wat je wel en niet mag, terwijl het niet jouw religie is bovendien.

2 Reacties
Hakkepuf
Hakkepuf16 nov. 2020 - 19:08

Helemaal mee eens. Religieuze dwingelanderij is gewoon de ultieme nachtmerrie en in de moderne geschiedenis in meer dan 90% van de gevallen de oorzaak van een oorlog. De verschillende stromen van het Evangelie van Marx kunnen we ook als religie zien. Leven en laten leven. Wanneer jij volgens een oorlogszuchtig sprookjesboek (BIjbel, Koran, Thora, Das Kapital etc.) wilt leven, val anderen er dan niet mee lastig. 'Ik mag geen alcohol drinken van mijn geloof' wordt al snel 'Ik wil niet dat jij alcohol drinkt, want het mag niet van mijn geloof'. Dan komt er verzet en voor je het weet is het oorlog.

The Apple
The Apple17 nov. 2020 - 0:41

Hakkepuf - Vergeet het evangelie van het recht op onbeperkte consumptie voor iedereen die zich dat kan veroorloven niet. Er is geen enkel geloof dat zoveel schade heeft veroorzaakt als dat.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 nov. 2020 - 15:55

Dus een minderheid probeert daar de meerderheid te laten luisteren? Kan de redactie ook aangeven of de drie genoemde politieke partijen een meerderheid hebben? Of is dit een proefballonnetje wat hier ook vaak voorkomt?

DaanOuwens
DaanOuwens16 nov. 2020 - 15:44

Dit proberen ze op democratische wijze te regelen. Het is de goede weg wat dat betreft. Verder zullen de burgers daar moeten besluiten welke keuzes ze willen maken. Willen zij zich conformeren aan wat de meerderheid lijkt te willen of niet? En weet die meerderheid wel wat ze willen? Lijkt mij sowieso slecht voor het toerisme maar misschien heeft men die inkomsten niet nodig. Kortzichtigheid is een eigenschap die men overal ter wereld kan aantreffen.

7 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend16 nov. 2020 - 17:55

Is dit satire Daan ? Zo niet dan moet je je toch eens beter informeren. Islamisten die via democratische weg hun doel proberen te bereiken ? Steeds vaker worden mensen lastig gevallen door islamistische bendes via intimidatie en geweld. Alcohol en de LBTH-gemeenschap zijn de targets. Zo was Djogjakarta tot voor kort een oase voor de LBTH-ers. Inmiddels durft bijna niemand meer zich als zodanig te manifesteren vanwege 100% gevaar op afranseling of erger door de islamofascisten. De politie die ook al heftig geïnfiltreerd lijkt kijkt de andere kant op. En in Indonesië een meerderheid voor een alcoholverbod ? Wellicht in Atjeh, maar voor de rest nergens, en al helemaal niet op Bali. Je laatste zin is o zo waar maar ik ben bang dat je op anderen doelt dan ik.

RonVa
RonVa16 nov. 2020 - 18:51

Zou je er ook zo makkelijk over denken wanneer de bijbel belt hier de meeste stemmen vind en de rest van het land bijvoorbeeld gaat verbieden homo te zijn? Of om als homoseksueel naar school te gaan? Of het inenten van kinderen? of activiteiten op zondag? of wat voor idiote denkbeelden ze er ook op nahouden? Aantal jaar geleden een reis gemaakt door Sumatra. Het was schrijnend te zien hoe de bevolking daar wordt omgekocht door het midden oosten.

Jerry Bidet
Jerry Bidet16 nov. 2020 - 22:32

De Pavlov reactie van Daan. Islam? Dan moet ik het verdedigen....

NoahAmber
NoahAmber17 nov. 2020 - 9:46

@RonVa 16 november 2020 at 19:51 Zou je er ook zo makkelijk over denken wanneer de bijbel belt hier de meeste stemmen vind en de rest van het land bijvoorbeeld gaat verbieden homo te zijn? Een zeer intelligente minister hier in Nederland zei eens: Als 66% van de Nederlanders de Sharia de wil, komt er de Sharia. Als 66% het zijn van homo en praktiseren van homoseksualitiet strafbaar wil stellen, dan gebeurd dat ook. Dat wordt dan op een democratische manier besloten en geregeld

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 nov. 2020 - 20:08

Bali is sterk afhankelijk geraakt van inkomsten uit het toerisme, maar die blijven momenteel toch al weg vanwege corona.

NoahAmber
NoahAmber18 nov. 2020 - 10:50

@Z_edje 17 november 2020 at 13:19 @NoahAmber 17 november 2020 at 10:46 [Dat wordt dan op een democratische manier besloten en geregeld] Ooooh. Maar als Wilders dan 66% voor het verbieden van de islam weet te mobiliseren is er dus eigenlijk niets aan de hand? Dan regelen we dat? Als het wettelijk en daarna grondwettelijk wordt besloten dan is dat zelfs geregeld. Zo werkt ons staatsbestel en niet anders. En als wilders het wettelijk en grondwettelijk voor elkaar zou krijgen, dan is dat inderdaad ook geregeld. Zo werkt onze democratie. Donner heeft dus met zijn opmerking daarover volkomen gelijk

DaanOuwens
DaanOuwens19 nov. 2020 - 15:50

@ Herr Vorragend/ RonVa/Jerry Bidet/Z_edje Mooie reactie van NoahAmber. Zijn of haar tekstje verwijst die van jullie naar de prullenbak. Daar horen ze thuis. Als het wettelijk en daarna grondwettelijk wordt besloten dan is dat zelfs geregeld. Zo werkt ons staatsbestel en niet anders. En als wilders het wettelijk en grondwettelijk voor elkaar zou krijgen, dan is dat inderdaad ook geregeld.

axetothehead
axetothehead16 nov. 2020 - 15:33

Dit is toch geen islamitisch extremisme, dit is normaal voor de islam.

Buitenstaander
Buitenstaander16 nov. 2020 - 15:05

Stapje voor stapje winnen de extremen.... Als zelfs gematigde moslims alcohol niet uitgebannen willen (zien).....