Joop

Bakker sluit winkel wegens bedreigingen na wijzigen benaming moorkop

  •  
06-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
187 keer bekeken
  •  
8594204089_73f1e33dcb_o

© cc-foto: webted https://flic.kr/p/e6rxsz

Bakkerij My Cakes in de Westlandse plaats Monster heeft donderdag de deuren gesloten wegens bedreigingen. Bakker Jurgen Verwoerd moest tot de drastische maatregel overgaan nadat een intimiderende klant het personeel schrik aan joeg. De winkel werd landelijk nieuws omdat moorkoppen er omgedoopt zijn tot roomkoppen.
Verwoerd verklaart tegenover Omroep West :
"“Mijn medewerksters belden mij om te zeggen dat er iemand in de winkel stond die een moorkop wilde bestellen. Mijn medewerksters zeiden dat ze alleen roomkoppen hadden, maar die persoon bleef maar zeggen dat hij een moorkop wilde. Mijn medewerksters belden dat ze zich er niet prettig bij voelden. Omdat ik er zelf niet was heb ik ze gelijk gezegd dat ze de winkel dicht moesten gooien.”"
De gewaarschuwde politie bleek meteen te begrijpen wat er speelde. De eigenaar van de veganistische bakkerij wordt op ‘sociale’ media uitgemaakt voor ‘landverrader’, ‘NSB’er’ en ‘linkse gek’. Verwoerd wilde af van de benaming omdat die discriminerend is. “Dat is niet iets waar wij mee geassocieerd willen worden, zeker niet als onze klanten zich hier ongemakkelijk bij voelen.”
Verwoerd is niet de enige die af wil van de ouderwetse benaming. Ook de HEMA staakt de verkoop van het gebak onder de discriminerende naam en noemt het gebak voortaan chocoladebol. Dat besluit dateert al van voor de actie van de bakker uit Monster. Verwoerd tegen het AD : “Ik zou de Nederlandse traditie kapotmaken, maar ik heb geen idee wat voor traditie de moorkop is. Het gebak blijft hetzelfde, alleen de naam wordt anders.”
cc-foto: webted
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (100)

Eerlijkgezegd
Eerlijkgezegd10 feb. 2020 - 10:00

Mag ik dan even wat zeggen over dat andere gebakje, ook zeer populair bij de Hema? De tompoes. De naam van dit gebakje is 'tompoes' al denken de meeste bakkers dat het gebakje lekkerder is als je het op zijn Frans spelt: 'tompouce'. Maar oorspronkelijk is een tompouce een kleine damesparaplu. Door de naam van dit gebakje hardnekkig te blijven spellen als tompouce, is deze spelling zelfs in Van Dale terechtgekomen. Maar ophef over het verdwijnen van de naam tompoes? Nada. Niets. Niente. Geen haan die ernaar kraait. Kennelijk maken mensen zich drukker over hun recht racistische termen te blijven gebruiken. Wie aan dat 'recht' komt, wordt neergesabeld. En dat allemaal onder de paraplu van de naam van een gebakje...

sterredag
sterredag8 feb. 2020 - 21:00

Mensen doe eens normaal. Nog even en je mag niet eens meer zeggen dat iemand Nederlander is, of Europeaan, of Amerikaan, of Aboriginal, of god verhoede... Indiaan!! Je kunt straks niet meer chinees eten, of bourgondisch.. bourgondisch is natuurlijk erg racistisch. Moren is gewoon de naam van een volk van lang geleden. De donkere chocolade kleur, komt overeen met de huidskleur van een volk. OOOO wat erg!! NEEE dus... NIET erg! Doe even gewoon. Het gaat hier niet eens om tradities, het gaat al helemaal niet om racisme. Mensen racisme is echt een serieus probleem. En door alles maar racisme te noemen, verloochen je de ernst van dit probleem. Wordt het echte probleem, het echte racisme ondergesneeuwd en niet meer serieus genomen. Hou daar toch mee op!! Jodenkoeken, Negerzoeken, Blanke Vla, Moorkoppen. Allemaal prima. Maar deze zogenaamde veganistische slager, moet echt normaal doen. 1 waarom noemt hij zijn gebakjes die op moorkoppen lijken uberhaupt om mee te beginnen moorkopppen. Het is veganistische slager, dus dat kan geen normale slagroom zijn!! Dus het waren al geen moorkoppen. Ipv groot aankondigen (en daarna zielig doen dat je de reacties niet had verwacht, hoe naïef, en dat het geen reclame stunt is, waarom kondig je het dan zo aan?) had gewoon het bordje voor het product vervangen naar roomkoppen.. ow nee. dat is ook slagroom, en dat is het niet want het is een veganistische slager... chocoladebollen ja, dat wat de hema ervan wil maken. whatever. Dan had niemand er wat van gezegd. En als het dan opvalt en in de media komt en iemand komt op een normale manier je winkel binnen en vraagt om moorkoppen. 1. met alle heisa kan de mevrouw ook zeggen, ja hoor en het betreffende product gewoon pakken. 2. kan de mevrouw dan ook zeggen, sorry mijnheer iwj hebben geen moorkoppen, want wij zijn een vegatarische slager en onze producten bevatten dus geen slagroom. Niks aan het handje. Ik heb de video gezien van de zogenaamde bedreiging. Hij vraagt om moorkoppen, zij zegt hebben we niet. Wat zijn dat dan... nee dat zijn roomkoppen, oké dag... dan zegt die mevrouw nog wat (waarom geen idee) dus die man vraagt wat ze zegt.. Nee niks hoor en man verlaat gewoon de winkel. Echt heisa om niks.

1 Reactie
Eerlijkgezegd
Eerlijkgezegd10 feb. 2020 - 9:50

sterredag, heb je eigenlijk wel door hoeveel woede en agressie er uit jouw verhaal klinkt? Je eindigt met 'heisa om niks', maar jouw bijdrage hier is enorme heisa. Wat maak jij je druk zeg! Je had ook kunnen schrijven: ik vind de ophef niet terecht. Had het daarbij maar gelaten.

Andy JPL
Andy JPL8 feb. 2020 - 5:53

Wat er momenteel gaande is, is vergelijkbaar met een boekenverbranding. Woorden, producten en tradities worden "verbrand" omdat zij misschien ooit eens ergens iemand zouden kunnen kwetsen. Dit wordt al millenia gebruikt door de zwakkere onder de mensen om alles wat ze niet begrijpen kapot te maken. Terwijl er een oproep is om toleranter te zijn naar elkander is er steeds weer een groep mensen die alles behalve tolerant zijn naar anderen toe en alleen maar op zoek zijn om woorden, producten en tradities te laten verbieden.

2 Reacties
joop12342
joop123428 feb. 2020 - 14:46

Ikzelf waar ie de tolerantie? Het komt gewoon weer op verbieden. Dat is te verwachten van een vegan bakker. en het product had al een naam. Men beslist niet over de nieuwe naam, men vind het onzin. En een paar contra rechtsen hebben dan weer aanmerkingen op de contra linksen. Ik mag natuurlijk niet zeggen , dat de meeste mensen het onzin vinden, dus dat doe ik ook maar niet.

joop12342
joop123428 feb. 2020 - 14:50

De gekwetste brigade is al weer op zoek naar het volgende kwets woord. Ik ben benieuwd.

Duifje2
Duifje27 feb. 2020 - 15:37

Net het filmpje gezien van de ‘bedreiger’... een bedreiging kun je dit echt niet noemen, hoogstens een beetje kinderachtig van de filmer. Blijkbaar is dit allemaal een publiciteitsstunt van een bijna failliete bakker, die door zoveel ophef te bezorgen in het land, een heleboel aandacht en hierdoor een flinke stijging van de inkomsten hoopt te krijgen.

2 Reacties
Robotnik1
Robotnik17 feb. 2020 - 19:02

WoW, en de gemene en kwetsende opmerkingen die hier door enkele linkse harde kern figuren naar anderen is gemaakt maakt nu heel duidelijk aan welke kant ze staan als populisten aan de macht zijn.

Duifje2
Duifje28 feb. 2020 - 11:00

@ikzelf: ik zit niet op Twitter, maar net als op Facebook en op een heleboel andere sites zal ook hier het riool wel geopend zijn. Denk toch dat het hier om een relatief kleine groep mensen gaat aan linker en rechterzijde. De meeste mensen zuchten eens, denken er het zijne van, klagen er over tegen de visite of collega’s en sommigen kopen als protest in het weekend een moorkop bij de lokale bakker, en gaan dan weer over tot de orde van de dag...

Biokat
Biokat7 feb. 2020 - 12:51

Ik kreeg niet de indruk dat het ging om ernstige bedreigingen hier. Ik denk ook niet dat dit onderwerp nou echt raakt aan wat conservatieve mensen dwarszit (zoals bijvoorbeeld rondom zwarte piet). Moorkop kun je blijkbaar moeilijk koppelen aan racisme (zie stukje van Han). Wat bezield die bakker dan eigenlijk behalve de wens om aandacht?

1 Reactie
Robotnik1
Robotnik18 feb. 2020 - 19:51

@ikzelf; u herhaalt u zelf. Ook hieronder heeft u weer geen antwoord of argument. Vraag het bij de Hema. Echt zeg dan niks meer kerel

Jozias2
Jozias27 feb. 2020 - 9:26

Voor diegene die roepen dat een bakker zelf moet weten hoe zijn gebak heet, dat klopt maar daar gaat het uiteraard niet om. Ook de opmerking dat je vanuit tolerantie geen aanstoot moet nemen aan 'maar' een naam. Klopt ook maar dat geld dan voor zowel de oorspronkelijke als de nieuwe naam waardoor de naamswijziging dus niet aan de orde zou hoeven zijn. Het gaat om het politiek correcte, snel beledig voelen of met name denken dat anderen beledigd worden. Zoals een klein clubje woke Amsterdammers die menen dat donkere kinderen in de provincie aanstoot nemen aan zwarte piet terwijl die kinderen met veel plezier Sinterklaas voeren en er intrinsiek geen verkeerde intenties achter zitten. Het aanstoot nemen aan het verkleden als cowboy en indianen Het benoemen van paaseieren als chocolade eieren Het aanstoot nemen aan benamingen als negerzoenen en moorkoppen waarbij mensen (die zelf niet tot die groep behoren) denken dat andere mensen zich misschien beledigd kunnen voelen (waarbij het maar de vraag is of dat echt zo is terwijl er in tientallen benamingen van eten en drinken verwijzingen naar uiterlijkheden of streken, plaatsen of bevolkingsgroepen zitten. Een dan vanuit een soort morele superieuriteit stellen dat iets echt niet meer kan 'omdat het 2020 is'. Geweld is nooit goed maar de indruk ontstaat ook wel dat er niets meer kan en dat er in toenemende mate een hellend vlak is.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen7 feb. 2020 - 14:49

Geweld is nooit goed maar Wanneer heb jij voor het laatst het woord moorkop gebruikt? Als het antwoord hierop is: ik weet eigenlijk niet eens of ik het ooit gebruilt heb/ dan moet je je eigen geestelijke gemoedstoestand eens onder de loep nemen. Zelfs als mensen te ver gaan in het proberen om anderen niet te beledigen is het goedpraten van geweld om dat te voorkomen echt een aantal maatjes erover. Je moet ook een tenenmeter aanschaffen, want je lijkt een beetje op de spreekwoordelijke pot hier.

Jozias2
Jozias27 feb. 2020 - 18:30

@stokkickhuysen Ik snap je reactie niet zo goed. “ Wanneer heb jij voor het laatst het woord moorkop gebruikt? Als het antwoord hierop is: ik weet eigenlijk niet eens of ik het ooit gebruilt heb/ dan moet je je eigen geestelijke gemoedstoestand eens onder de loep nemen” Dus iemands geestelijke gemoedstoestand is afhankelijk van het gebruik van het woord moorkop? Overigens heet het gebakje bij ons inderdaad een moorkop dus ik gebruik het woord wel eens. Wie praat er geweld goed? Ik zeg toch ‘NOOIT’? En nooit is niet soms wel... Ik geef alleen dat deze bakker de naam heeft gewijzigd om een discussie te starten (zie artikel Ad) en dat deze discussie dus niet gaat over zomaar een naam van een gebakje (zowel bij de 1 als de ander niet) Overigens is er helemaal geen geweld gebruikt maar is er vrij stellig om een moorkop gevraagd.

joop12342
joop123428 feb. 2020 - 14:04

De bakkerij is vegan. Dan weet je genoeg. Ik denk dat de bakker niet rechts is.

Auslander
Auslander7 feb. 2020 - 9:00

Ik dacht meteen welke gek kiest voor “moorkop” als benoeming voor iets die gaat eten. Lijkt me een soort (woorden) kannibalisme!

1 Reactie
joop12342
joop123428 feb. 2020 - 14:07

Is het ook.Maar dat komt meer voor. Mijn vrouw zei laatst :'Ik kan je wel opvreten."

Libertain
Libertain7 feb. 2020 - 8:34

Enkel door eem gedegen onderzoek is het mogelijk om uit te sluiten of de betrokken persoon die deze hardwerkende Nederlander en zijn werknemers heeft bedreigd bijvoorbeeld niet tot de groep van geweldadige personen toehoort die de autosbelwegen in ons land verspert hebben om minderheiden te mogen hinderen in het uitoefenen van hun mensenrechten. Wie kan uitsluiten dat hij ook niet bijvoorbeeld tot de Stormfront hoort of een dergelijke verwante ultrarechtse organisatie?

4 Reacties
Libertain
Libertain7 feb. 2020 - 8:36

..gewelddadige...autosnelwegen enz...

Jozias2
Jozias27 feb. 2020 - 21:30

Welke bedreiging? Heb je het filmpje al gezien?

Jozias2
Jozias28 feb. 2020 - 11:12

Het ging niet om de bedreigingen op twitter het ging om het volgende: "Vanmiddag moest hij zijn winkel zelfs vroegtijdig sluiten. Volgens Verwoerd kwam iemand zijn zaak binnen en eiste ‘met ferme taal’ een moorkop. ,,Het was maar één persoon, maar dat is er al één te veel.” Hij heeft de politie van het voorval op de hoogte gebracht. " Die 'ferme taal' viel dus wel mee en was zeker geen bedreiging. De media aandacht die het gevolg was van deze zogenaamde bedreiging en sluiting heeft zeker bijgedragen aan nieuwe media aandacht en reacties daarna op twitter. Maar ook jij sprak over 'deze persoon' dus als je de persoon bedoeld die in de winkel was dan zijn alle reacties daarop nogal overtrokken. En als de reacties op sociale media het ijkpunt worden dan kun je wel bezig blijven.

Robotnik1
Robotnik18 feb. 2020 - 19:56

@jozias: kijk en nu zet jij de feiten op een rij en dan is dat opeens niet meer belangrijk. Dan gaat het opeens over twitter of media berichten . En dan ook nog van een dag eerder? Nou Jozias dat debat heb je ook weer recht gezet

Zeurmachine
Zeurmachine7 feb. 2020 - 7:44

Ik heb nog nooit gehoord dat een zwarte Surinamer op dreigende toon om een Chocobol vroeg, terwijl hij met angstaanjagende blik naar een Moorkop keek. Dan zal dit verhaal ook wel opgeklopte flauwekul zijn. Het is niet waar, joh. Typisch: een vegan-moorkop in een bakkerij met een engelsamerikaanse naam. (Melkslagroom is zooo 20e eeuw......). En dat ook heel amerikaans de politie bellen. Man man man. Eet gezond, laat staan die gebakstroep.

Tuna Gretberg
Tuna Gretberg7 feb. 2020 - 6:48

De man heeft een veganistische banketbakkerij. Misschien komen de bedreigingen wel uit die hoek?!

TonW2
TonW27 feb. 2020 - 5:55

Ik vind het allemaal wel vreemd hoe ze bij deze winkel redeneren. Ik heb hun website even bekeken. Over verkeerde of ongepaste benaming gesproken: Het is een veganistische bakkerij dus geen dierlijke ingrediënten maar hoe kom je dan aan benamingen zoals "roomkop" waar geen room in zit (dierlijk ingrediënt) en "cheesecake" waar geen kaas in zit. Bovendien is de naamsverandering niet goed uitgevoerd aangezien hun webwinkel nog steeds van "moorkop" spreekt (wat een prima benaming voor een vegan produkt kan zijn) zie: https://macarononline-nl.mijndomeinwebwinkel.nl/nl_NL/new Heel verwarrend allemaal

EricDonkaew
EricDonkaew7 feb. 2020 - 4:38

Dit soort zaken kunnen 'verbindend' worden opgelost maar ook 'polariserend'. In de huidige tijdgeest lijkt alles polariserend te moeten. Van beide kanten overigens. Verbindend zou zijn: de bakker verandert de naam van zijn product van moorkop naar roomkop, maar geeft er niet te veel ruchtbaarheid aan. Een klant komt binnen en bestelt een moorkop. De verkoopster lacht vriendelijk en zegt: "We noemen die gebakjes tegenwoordig roomkoppen. Maar ik weet wat je bedoelt hoor, ik pak ze voor je in." De klant loopt tevreden weg. Hoe het polariserend kan? Nou, vul zelf maar in.

2 Reacties
Marinus C.
Marinus C.7 feb. 2020 - 9:29

Het lijkt me niet handig om toe te gaan geven aan de volkomen van de pot gerukte eisen van geradicaliseerde cultuurbewakers. Verder is de man die de winkel binnenstormde om op intimiderend wijze verhaal te halen, de polariserende factor in het verhaal. Niet de ondernemer die zijn product een andere naam geeft om zijn klandizie te plezieren en ruchtbaarheid aan die naamsverandering geeft.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 feb. 2020 - 14:54

Ah, je bek houden omdat guurrechts het anders niet aankan. En dat noem jij een zoektocht nar het midden? Waarom begin je hier met de bakker aan te spreken en niet de agressieveling?

Woessie
Woessie7 feb. 2020 - 0:30

Gesloten, hoe bedoelen we dat, is de winkel donderdag een uurtje eerder voor het donker gesloten of is de winkel permanent dichtgetimmerd

1 Reactie
Robotnik1
Robotnik18 feb. 2020 - 23:28

Vandaag was hij gewoon open. En daar was het om te doen. Lol de kapitalist ;)

[verwijderd]
[verwijderd]6 feb. 2020 - 23:25

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
adriek
adriek7 feb. 2020 - 9:56

Die vraag is al vele malen eerder gesteld. https://lmgtfy.com/?q=verschil+moorkop+bossche+bol

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 feb. 2020 - 9:46

Er zal in ieder geval wel nep slagroom in zitten!

OlavM
OlavM6 feb. 2020 - 22:36

Tegen de benaming “roomkop” is geen enkel redelijk bezwaar te maken. De aanbieder moet vooral zijn eigen keuze maken. Degenen die zich in deze idioot gedragen zijn de (extreem) rechtse figuren die ook hierin al een toegeven aan niet-boreale woestelingen willen zien.

1 Reactie
Robotnik1
Robotnik17 feb. 2020 - 19:03

Roomkop mag niet. Wettelijk niet toegestaan. Zit geen room in. Oh oh oh de d.....

Robotnik1
Robotnik16 feb. 2020 - 21:21

Helemaal niet netjes maar laten we wel wezen dat het bij 1 klant is gebleven waarvan wellicht een beperking ten grondslag lag aan de miscommunicatie. De social media neem ik al zeker niet serieus. Laten we dit niet groter maken dan het is of hele groepen mensen over een kam scheren wederom.

2 Reacties
Libertain
Libertain7 feb. 2020 - 8:29

("De social media neem ik al zeker niet serieus.") Daar sta je tegenover aan de Europese veiligheidsdiensten die juist de sociale media uiterst leerzam vinden.

Robotnik1
Robotnik17 feb. 2020 - 20:06

@libertain; ik begrijp niet waarom Europeesche veiligheidsdiensten de website of Facebook van een bega bakkerij in de gaten zouden houden . Met andere onderwerpen is dat wel een interessant knooppunt maar nu ?nee niet echt.

Purper Floyd
Purper Floyd6 feb. 2020 - 19:40

Tja, het is in het Westland, en daar zijn ze nogal traditioneel/conservatief, zoals het uitkomt. Bovendien zijn het toch al geen Moorkoppen meer, het is een veganist bakkerij en die gebruikt geen slagroom, dus al die drukte om een surrogaat gebakje.

DaanOuwens
DaanOuwens6 feb. 2020 - 19:18

Het lijkt mij verstandig dat deze bakker gewoon een sticker op zijn winkel plakt met daarop de tekst dat de aanhangers van de PVV en het FvD niet welkom zijn. Wellicht moeten meer bedrijven dat gaan doen, want dit soort reacties zijn het nieuwe normaal. Niet slechts de man in de winkel, maar ook de mensen die beweren dat de bakker het aan zich zelf heeft te danken. Met dat standpunt praat je namelijk ook de dreiging en het geweld goed. En gezien het feit dat niet iedereen dit geweld volmondig afkeurt is het logisch daar dan ook maar de scheiding aan te brengen. Een normale ondernemer heeft geen zin in dit gezeik. De racisten die een moorkop willen gaan die gewoon ergens anders kopen. Waarom zou je die als klant willen hebben? Of als collega, of als lid van je voetbalteam of als lid van je familie, of als …. De realiteit is namelijk dat als dit racistische gedachtegoed geen consequenties heeft, blijft het gewoon bestaan. Discussie met deze mensen heeft geen enkele zin, beter is er gewoon naar te handelen.

5 Reacties
Jeanus Meurt
Jeanus Meurt6 feb. 2020 - 22:10

Niet openstaan voor een discussie? Wélke discussie?? Er was (en is) geen sprake van een discussie. Althans niet van de kant van deze bakker en van de Hema. Integendeel: het gaat hier om een ongevraagd aan u & mij opgelegd politiek correct voldongen feit. De naam wordt veranderd. Politiek correct gemaakt. Onderworpen aan een politieke visie. Klaar. Punt. En een dikke middelvinger naar andersdenkend Nederland. En áls je al de discussie wilt aangaan over deze ‘inclusiviteits’-waanzin, word je onmiddellijk weggezet als ‘racist’ of zelfs ‘nazi’ en word je aldus monddood gemaakt.

Auslander
Auslander7 feb. 2020 - 8:55

@ Jeanus Meurt “De naam wordt veranderd. Politiek correct gemaakt.” Ik dacht volgens de Nederlandse begrippen en tradities en zoals de “allochtoon” ook de “moorkop” “politiek correct” is, althans vanuit de witte politiek bekeken. De “roomkop” is onconventioneel en politiek incorrect.

5trong5tyle
5trong5tyle7 feb. 2020 - 9:14

@Jeanus Meurt 6 februari 2020 at 23:10 Het is heel grappig hoe rechtse mensen op de bres springen voor vrijheid van meningsuiting, behalve als het gebruikt wordt om ideeën uit te dragen die hen niet aanstaan, dan is er opeens een noodzaak voor discussie. Daarnaast gaat het om de naam van een gebakje, waar maak je je in godsnaam druk over?

Marinus C.
Marinus C.7 feb. 2020 - 11:19

Jeanus Meurt Volgens eigen zeggen heeft de bakker wel degelijk e.e.a. met zijn klanten besproken, voor hij de naam van zijn product veranderde. Dat hoefde hij overigens niet te doen, want het is zijn eigen product, en dat mag hij noemen zoals hij wil. Er wordt trouwens niets aan niemand opgelegd, want niemand dwingt u om zelfs maar iets bij die bakker te kopen. Verder mag u een moorkop gewoon moorkop blijven noemen, net zoals je een negerzoen gewoon nog steeds negerzoen mag noemen. U mag moorkoppen, als u wilt, zelfs Bloed-en-Bodem-SSoeSSen noemen en ze aanbieden per tien voor E 14,88. Is niet erg handig, maar het mag dus. Ik weet niet precies wat u wilt, maar schijnbaar had u graag gezien dat de bakker dit aan het Nederlandse volk had voorgelegd middels een bindend referendum; dat is niet redelijk en ook niet realistisch.

joop12342
joop123428 feb. 2020 - 15:08

Je bent een lekkertje Ouwens, een sticker op een winkelruit om mensen de je niet bevallen buiten je winkel houden. Wat een smeerlapperij.Is meer gebeurd. Mensen met een gele ster mochten niet naar binnen. Zo kennen we extreem links weer. Dat zo'n wanstaltig kladstuk nog door de moderatie komt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 feb. 2020 - 18:59

Overigens - Koot en Bie dan nu met stichting Moorkop of was het More Kop (was tenslotte van More in de Kop)

Gandalf2
Gandalf26 feb. 2020 - 18:10

Bakker wilde graag aandacht, nu heeft hij de aandacht en nu is het niet meer leuk. Had er geen aandacht om gevraagd en gewoon stilletjes veranderd had er geen haan naar gekraaid.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen6 feb. 2020 - 20:27

Dus vragen om aandacht als ondernemerrechtvaardigt dat iemand anders je bedreigt? Nee maar Die is waar het schuurt

Gandalf2
Gandalf28 feb. 2020 - 0:14

@stokkickhuysen Waar zeg ik dat? Als je om aandacht vraagt krijg je negatieve en positieve aandacht. Op beiden moet je voorbereid zijn. Ik ben tegen geweld, bedreigingen en voor vrijheid van meningsuiting. En ook dat je jouw product mag noemen hoe jij zelf wilt.

Oordop
Oordop6 feb. 2020 - 17:52

Stom stom stom .. hadden ze het bordje; MOORKOP €2,50 veranderd in MORECUP €2,50 dan had er geen haan naar gekraaid

Thuiszitter
Thuiszitter6 feb. 2020 - 17:50

De Moren waren voornamelijk Noord-Afrikaanse Berbers en kwamen oorspronkelijk uit het huidige Marokko, Algerije, Tunesië en Mauritanië. Je zou toch denken dat dat soort gasten die nu zo kwaad worden achter minder minder minder staan ........

wegmetons
wegmetons6 feb. 2020 - 17:36

man man man, doe toch is normaal. Ga toch niet direct verbaal en fysiek bedreigen als je het niet met iemand eens ben. Ik vind het ook onzin dat de moorkop geen moorkop meer mag heten, de moren als volk bestaan niet eens meer voor zover ik weet, maar dan hoef je toch geen bakker te bedreigen als hij dat wel vind?

2 Reacties
Marinus C.
Marinus C.6 feb. 2020 - 18:21

Het probleem is dat een Moorkop geen Roomkop mag heten. Niemand is vandaag een bakkerij binnengelopen om winkelmedewerksters te intimideren over het woord "Moorkoppen"

François
François7 feb. 2020 - 7:52

Bedreigen omdat ze geen moorkoppen maar roomkoppen hebben is natuurlijk volslagen achterlijk. Dat gezegd hebbende, er een punt van maken dat iemand een moorkop besteld terwijl jij vind dat het een een roomkop moet zijn is ook niet heel handig. Je lokt daarmee een discussie uit waarop in het gunstigste geval de rest van je clientèle op moet wachten.

Buitenstaander
Buitenstaander6 feb. 2020 - 17:19

Wat een trieste sneue groep die altijd iedereen meent te moeten bedreigen… wat een vooruitgang die sociale media….. Wel vraag ik me af of we langzamerhand een soort woord-politie gaan krijgen van discriminatie zoekers…: De volgende stap is dat ik geen Afrikaantjes meer in m'n tuin mag zetten? Een moorkop, vernoemd naar het volk de Moren die ooit over Noord- Afrika en Spanje beheersten, en donker van huid waren, en het toefje slagroom dat een tulband moet voorstellen….. Is dat de discriminatie waar we achterheen gaan?

4 Reacties
Marinus C.
Marinus C.6 feb. 2020 - 18:30

Hoezo is een bakker die de naam van zijn eigen product verandert "de woordpolitie". Heb je nog wel verbinding met de realiteit, jongen? Het probleem hier is dat een tokkie, waarvan we niet 100,00% zeker weten dat het een Wilders- dan wel Baudetadept was, vond dat de bakker zijn eigen gebak de verkeerde naam had gegeven, en dit blijkbaar op onaangenaam agressieve wijze duidelijk maakte. En die tokkie, dat was dus de woordpolitie. Te dom voor de realiteit...

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 feb. 2020 - 20:30

Beetje langer dan normaal, maar toch gewoon ' racisme en bedreigen is fout maar' (waar gaat het naartoe met deze wereld en zitten we daarop te wachten)

Buitenstaander
Buitenstaander6 feb. 2020 - 21:14

@Marinus Zullen we eerst even vaststellen dat ik niet 'jouw jongen' ben, en dat nooit zal worden. Ten tweede is het misschien verstandig om, voordat u weer eens op uw traditionele stokpaard leegloopt, eens goed te luisteren naar de eigenaresse over het WAAROM de bakker de naam wijzigde: primair omdat ie o.m. luisterde naar een aantal klanten die aanstoot meenden te moeten nemen aan het woord moorkop, in al hun keurigheid: De woord-politie dus. Ten slotte: Oh, dus u weet dat de bedreigingen van tokkies kwamen, of zoals die andere helderzienden hier, dat het sowieso weer PVV- of FvD aanhangers waren, want dat maakt het leven makkelijker . U heeft niet eens een realiteit. U leeft in uw eigen aangepaste werkelijkheid

Marinus C.
Marinus C.7 feb. 2020 - 10:52

@Norm De bakker luisterde naar zijn klanten, dat klopt. Ik haal nergens uit dat die klanten eisten dat hij de naam zou aanpassen of dat de klanten deze eisen met intimidatie kracht bijzetten. De beslissing is voor zover ik kan nagaan, gemaakt in goed overleg tussen de bakker en zijn klanten. Woordpolitie past hier niet echt, dat is meer van toepassing op iemand die (ik noem maar iets) een winkel binnenkomt en vervolgens op dreigende toon gaat eisen dat de winkelier de naam van aan zijn product moet wijzigen. Tokkiegedrag impliceert tokkies. Verder heb ik expliciet gezegd dat ik "Niet 100,00% zeker weet" of het om baudet- of wildersaanhanger gaat" lees zelf maar na. En nee, je bent mijn jongen niet, ik had een ander woord kunnen gebruiken, maar ik kan je garanderen dat dat woord je ook niet had aangestaan.

Becausky
Becausky6 feb. 2020 - 17:19

Volgens mij had Koos Koets in de jaren tachtig al de oplossing : De Stichting Morekop ( dat je dus meer kop had )

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 feb. 2020 - 17:17

Zo'n bakker mag dat toch zelf weten?? Maar hoe nu met die roomblanke mensen ?

3 Reacties
I am Legion
I am Legion6 feb. 2020 - 17:42

Zijn die niet al heel lang doelwit van dergelijken als die nu dreigen?

Freek3
Freek36 feb. 2020 - 19:56

[Maar hoe nu met die roomblanke mensen ?] Daar is niks mis mee. Die worden ook boos als je de geuzenbetiteling verandert, in laten we zeggen roomwitte mensen...

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 feb. 2020 - 20:33

Zijn die niet al heel lang doelwit van dergelijken als die nu dreigen? Nee. Maar zo voelen ze zich wel he? Allemaal aangepraat, Ongeil, herhalen herhalen herhalen, dan blijft het op een gegeven moment plakken. En dadelijk gaan ze weer rechts stemmen en vinden ze het weer vreemd dat de rijken rijker worden en dat zij nog steeds niet bij de rijken horen.

Freek3
Freek36 feb. 2020 - 17:14

Die bedreigingen zijn van de pot gerukt. Net zo stupide als de actie om de naam te wijzigen. Zowel bedreigers als de bakker kunnen zien dat het nederlands taalgebied het dertig jaar na de naamswijzinging nog steeds heeft over negerzoenen. Je verandert taal niet met een actie van bovenaf.

7 Reacties
Marinus C.
Marinus C.6 feb. 2020 - 17:30

"Net zo stupide" Ja, want als ondernemer de naam van je eigen product veranderen, is van hetzelfde niveau als naar aanleiding daarvan op intimiderende wijze verhaal gaan halen bij een winkel. Aldus het volledig van de realiteit losgezongen en ideologisch afgegleden deel van de bevolking. Gat-Ver-Dam-Me

Joe Speedboot
Joe Speedboot6 feb. 2020 - 17:41

'Net zo stupide als de actie om de naam te wijzigen.' Onvergelijkbare grootheden!

vdbemt
vdbemt6 feb. 2020 - 17:58

Och. Een product iets anders noemen, vind ik toch wel heel wat anders als iemand daarom intimideren of via de sociale media voor NSBer uitmaken.

Maurits Van de Kamp
Maurits Van de Kamp6 feb. 2020 - 19:00

In beide gevallen gaat het er niet om dat iets niet meer zo “mag heten” maar dat een bedrijf de volstrekt terechte vrijheid neemt een productnaam te veranderen omdat ze dat zelf beter vinden. Hoe je het zelf noemt moet je lekker zelf weten, al ben je natuurlijk vooral zelf (neo)politiek correct gestoord als je demonstratief een andere naam gaat gebruiken dan het product heeft. Dat de negerzoen niet meer “mocht” was een hoax, een reclamestunt van de fabrikant. Een hele succesvolle, gezien de lichtgeraaktheid van de Nederlandse gemiddelde schreeuwlelijk. Dat mensen dat meer dan 10 jaar nadat Buys zelf die hoax heeft toegegeven, nog steeds geloven en als argument gebruiken, toont wel aan hoe slim commercieel dit soort acties zijn. En vinden we niet allemaal dat bedrijven in een vrije markt moeten doen wat ze zakelijk goeddunkt, binnen de wet?

Freek3
Freek36 feb. 2020 - 19:58

[Ja, want als ondernemer de naam van je eigen product veranderen,...] Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee. Maar dat is niet waar het hier om gaat, vergelijk het met een slachthuis dat zijn paardenvlees ineens koeienvlees gaat noemen, dat kan zomaar niet ook al is het hun eigen product... Zelfstandige naamwoorden is iets anders dan een productnaam.

Marinus C.
Marinus C.6 feb. 2020 - 20:57

Nou Freek, Het is meer alsof iemand "koeienvlees" voortaan rundvlees noemt. Roomkop dekt de lading trouwens beter als moorkop, dus feitelijk gaat het hier om een verbetering.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 feb. 2020 - 21:24

Die bedreigingen zijn van de pot gerukt. Net zo stupide als de actie om de naam te wijzigen. Waarom is de naamswijziging stupide?

Baron von Kleef
Baron von Kleef6 feb. 2020 - 17:07

Ik ben benieuwd hoe dit voor Jurgen gaat aflopen, hopelijk voor hem en het personeel met een sisser. Maar de Google reviews waren al niet even best en nu zeker niet. Ik zou 'm aan einde van het jaar nog eens willen horen. En of het het allemaal waard was. Wel dapper. Of dom.

3 Reacties
Marinus C.
Marinus C.6 feb. 2020 - 17:49

De google reviews zijn vooral ook in de laatste paar dagen omlaag geduikeld. Het schijnt dat ze sinds kort lastig gevallen worden door hordes geradicaliseerde tokkies, die door het lint gaan omdat (en je verzint het niet) de bakker hun favoriete gebakje beledigt zou hebben. Maar wacht, er is meer, het was bij nadere inspectie niet eens hun gebakje, want het beledigde gebak in kwestie was gebakken door (en dus eigendom van) de bakker. Maar goed, het gros van de 1 sterren reviews komt dus van tot in het diepst van hun ziel gekwetste..., ja wat zijn het eigenlijk, en zegt dus niets over de kwaliteit. Oudere reviews zijn vooral 5 sterren reviews.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 feb. 2020 - 21:22

Plekbol, Je bericht ademt dezelfde kortzichtigheid en drang naar racistisch zijn als die gasten die het fijn vinden om het woord moorkop te gebruiken en het winkelpersoneel te bedreigen.

Baron von Kleef
Baron von Kleef6 feb. 2020 - 22:03

Ja ja, beste Marinus, dat waren ook mijn eerste observaties, de vraag blijft hetzelfde. En ik wacht. Ik heb geen haast. Niet meer.

O3
O36 feb. 2020 - 17:06

Kom maar binnen "traditie-talibani". Alles en iedereen, die afwijkt of onwelgevallige keuzes maakt, verdient natuurlijk een bedreiging.

2 Reacties
joop12342
joop123426 feb. 2020 - 18:29

Zwarte Piet?

O3
O36 feb. 2020 - 19:39

@joop1234 Blokkeerfriezen?

I am Legion
I am Legion6 feb. 2020 - 17:01

De bedreigingen wedijveren in absurdisme met de wijziging van de naam moorkop. Gelukkig is het zo dat veruit de meeste mensen de naamswijziging dus absurd maar vooral lachwekkend vinden zonder zich maar een moment kwaad te maken. Hoe ieder mens voor zich het ding noemt blijft natuurlijk aan hen en niemand anders.

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot6 feb. 2020 - 17:42

' wedijveren in absurdisme met de wijziging van de naam moorkop.' Wat is er absurd aan een gebakje de naam geven die je wil?

Marinus C.
Marinus C.6 feb. 2020 - 17:56

Joe Speedboot "Wat is er absurd aan een gebakje de naam geven die je wil?" Sorry, maar vandaag ben ik mierenneukerig: "Wat is er absurd aan je eigen gebakje de naam geven die je wil?"

Perspectief 5.0
Perspectief 5.06 feb. 2020 - 16:55

Pak dan alles aan. Geen turkse pizza, jodenkoeken, friese dumkes, zaanse mayonaise etc. Niet het ene wel en het andere niet.

1 Reactie
Jerry Bidet
Jerry Bidet6 feb. 2020 - 17:22

Ja maar dan is het einde zoek... Voor zover dat nog niet is.

Marinus C.
Marinus C.6 feb. 2020 - 16:52

Volgens mij is dit gewoon een voorbeeldje van marktwerking die voor de verandering een probleem wel oplost. De naamsverandering van het gebak bedoel ik, niet de guur-rechtse soloknokploegachtige die verhaal kwam halen. Mijn God, wat is dit een kutland geworden.

3 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet6 feb. 2020 - 17:23

U weet nu al uit welke hoek de bedreiging kwam?

Marinus C.
Marinus C.6 feb. 2020 - 18:06

@Jerry Bidet. Ja, eigenlijk wel, ja. Het is niet alsof dat slag subtiel is, heh? Maar misschien was het een false-flag operatie van de antifa, dat is theoretisch ook mogelijk.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 feb. 2020 - 21:33

@Jerry Uit welke kanten kunnen we kiezen?

Oost-Nederlander
Oost-Nederlander6 feb. 2020 - 16:47

Wat voor een naam je er ook op plakt. Van mensen blijf je zowel fysiek als verbaal af! Man man, leven en laten leven mensen.

Phantom3
Phantom36 feb. 2020 - 16:35

Zo kennen we extreemrechts weer. Bedreigen en intimideren als iemand ergens anders over denkt.

8 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander6 feb. 2020 - 17:22

Helaas komt dat dus ook bij extreemlinks voor: rechtsheeft blijkbaar niet het alleenrecht. Het hoefijzer…..

Marinus C.
Marinus C.6 feb. 2020 - 18:45

@ Norm Goh, vertel eens over alle extreem-linksen die bakkerijen binnenlopen om winkelmedewerksters te intimideren vanwege de naam van een gebakje. Of zelfs maar iets wat in die richting komt. Ik wacht. Tegen beter weten in, maar ik wacht....

MountEverest
MountEverest6 feb. 2020 - 20:23

Extreemlinks kent een lange traditie van geweld: RaRa, RAF, Rode Jeugd, antifa, het Zwarte Blok, radicale dierenactivisten. Folkert etc. etc. En dat gaat veel verder dan bedreigen, in het verleden vielen er zelfs doden.

Marinus C.
Marinus C.6 feb. 2020 - 20:59

Mount: Geen voorbeelden dus? Norm? Jij nog behoefde om je gekwaak te onderbouwen?

Robotnik1
Robotnik16 feb. 2020 - 21:26

Sorry Phantom, extreem rechts? Er zitten op die locatie een grote groep mensen met verstandelijke beperkingen en psychiatrische problematiek. Het kan heel goed iets anders zijn geweest. Wat zeg ik zonder teveel te zeggen; het was waarschijnlijk een heel ander iemand. En die overzien hun daden niet altijd. Oh de vooringenomenheid over anderen maar zelf ....

JanB2
JanB27 feb. 2020 - 5:45

@ Norm&Everest Trefwoorden: P2-loge, Bologna, Gladio, Oktoberfest 1980.

Ar Mansie
Ar Mansie7 feb. 2020 - 11:05

@Marinus C. @Marinus C. Er zijn genoeg winkels bedreigd voor zwarte piet. Chocola wordt gesloopt door activisten bij ondernemers. Er wordt zelfs “extra aandacht” geschonken aan sponsors van een intocht met zwarte pieten. Dus niet zo naïef zijn. Google anders zelf even. https://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2015/hema-bedreigd-om-zwarte-pieten-de-winkel/ https://www.ad.nl/utrecht/twee-utrechtse-winkels-gesommeerd-om-pieten-uit-etalage-te-halen~adc67158/ https://www.rtlnieuws.nl/nederland/artikel/1488226/zwarte-pieten-met-de-dood-bedreigd

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 feb. 2020 - 14:41

@Robotnik 'extreem rechts? Er zitten op die locatie een grote groep mensen met verstandelijke beperkingen en psychiatrische problematiek.' Kop jij 'm zelf in of doe ik het?

Pensionada2
Pensionada26 feb. 2020 - 16:33

Wellicht idee om ipv donkere chocolade witte chocolade te gaan gebruiken en het gebak kaaskop te gaan noemen? Want moorkop is toch wel erg racistisch.

1 Reactie
4Vier!
4Vier!9 feb. 2020 - 18:08

Pensionada 6 februari 2020 at 17:33 Dat schept verwarring met de reeds bestaande kaaskletskoppen.