Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Backstage bij Game Of Thrones

  •  
26-06-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
Winterfell binnenplaats
Ter ere van de seizoensfinale van de populaire fantasyserie Game of Thrones neemt Mark Wagemakers je mee op een reis langs de belangrijkste opnamelocaties in Noord-Ierland
Pas op, dit artikel bevat spoilers.
Om zoveel mogelijk filmlocaties van de Game of Thrones te bezoeken in Noord-Ierland is het beter om zelf een auto te huren en de locaties af te gaan. Uiteraard kan je ook een tour boeken bij  onder andere GameofThronestours.com of locaties rondom Castle Ward (Winterfell) gameofthrones-winterfelltours.com.
Iron Throne De belangrijkste opnames van Game of Thrones zijn opgenomen in Belfast zelf. Hier staan de Titanic Studio’s. Hier zijn en worden alle binnenactiviteiten opgenomen. Zo staat hier ook het belangrijkste item uit Game of Thrones, de ijzeren troon. De meeste doden in de serie zijn dan ook hier gevallen. Helaas voor fans zijn deze studio’s niet te bezoeken. Wel zie je soms Game of Thrones-attributen als je door het hek naar binnen kijkt.
Op de eerste dag van je bezoek is het goed om te de locaties te bezoeken aan de noordzijde van Noord-Ierland. Via Bellygalley kom je in het dorpje Glenarm. Hier is Steensons gevestigd. De juwelier die alle kettingen, armbanden en kronen heeft ontworpen voor Game of Thrones. Deze sieraden zijn ook aanwezig en voor een ieder te bezichtigen. (www.the steensons.com/Game-of-trones )
Schaduwbaby Niet ver hier vandaan vind je de grotten van Cushendun. Deze spelen een cruciale rol in seizoen 2 van Game of Thrones. Hier baart Melissandre de schaduwbaby waardoor de serie een andere wending krijgt. Als je doorrijdt naar Ballintoy kom je meerdere locaties tegen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Larrybane, de locatie waar het kamp van Renly Baratheon is gevestigd en waar we voor het eerste kennis maken met Brienne of Tarth.
Op dezelfde locatie is tevens gefilmd voor seizoen 6, waar je een goed uitzicht hebt op de Carrick-A-Rede Rope Bridge. Een prachtige locatie die je enkel in Noord-Ierland vindt. Geen wonder dat ze hier meerdere cruciale scenes hebben gefilmd.Iets naar beneden vind je Ballintoy Harbour. De haven van Pyke waar Theon Greyjoy aankomt, nadat hij Robb Stark had toegezegd om de vaandeldragers van zijn vader aan te laten sluiten bij die van Robb Stark.
Net voor de haven ligt een klein familierestaurant The Red Door. Omdat Theon zich tijdens het filmen niet zo lekker voelde, vroeg hij hier of hij even voor hun haard mocht gaan zitten om op te warmen. Niet alleen daarom is het leuk om dit restaurant te bezoeken, hun diverse taarten, inclusief Game of Thronestaart, zijn alleen al de moeite waard.
Theon Greyjoy - Pyke Harbour
Pyke Als we de weg vervolgen kom je bij Dunluce Castle, oftewel Pyke zelf. De ruines van Dunluce zijn uitgeroepen tot een plek in de top 10 van meest romantische locaties van het Verenigd Koninkrijk.
West van Dunluce Castle ligt het Portstewart Strand. Een breed strand dat een rol speelt in seizoen 5 van Game of Thrones als Jaime Lannister en Bronn aankomen met de boot, en gevangen wordt genomen in Dorne. Bij mistig weer is er helaas niets te zien van het strand en kan je de locatie beter overslaan.
King's Road
Terug richting Belfast ga je via Ballymoney op zoek naar Bregagh Road. Hier zijn de Dark Hedges, oftewel King’s Road, gevestigd. Deze bomen vormen de belangrijkste route in Westeros. Deze bomen zijn 300 jaar oud en meer dan de moeite waar. De Dark Hedges stonden in Skyscanner’s ‘Top 10 most amazing places you won’t believe exist on earth’ in 2015, en dat is het zeker.
Hold the deur Tijdens een storm in januari 2016 zijn een aantal van deze bomen omgewaaid. Deze zijn daarna gebruikt om tien Game of Thrones deuren te laten maken voor seizoen 6. Met het uitkomen van een nieuwe episode in seizoen 6 werd een deur gepresenteerd. Hierop staat af te lezen wat er in deze episode staat te gebeuren. De tien deuren zijn in heel Noord-Ierland te vinden op diverse locaties, zoals restaurants en pubs.
Op dag twee kom je de meest notabele locaties tegen van Game of Thrones waar is gefilmd. Rijd vanaf Belfast richting Portaferry. Hier kom je langs Mount Stewart waar het zeker de moeite waard is om even uit te stappen en de tuinen te bezoeken. Alleen al een korte stop op de parkeerplaats geeft je een uitzicht over de Strangford Lough waar je uren naar zou kunnen kijken.
In Portaferry vind je de tweede deur van Game of Thrones in de pub Fiddlers Green. Neem hier de pond naar Strangford. Auto’s kunnen met de pond mee. De vaart duurt ongeveer 10 minuten. Aan de overkant vind je de Bed & Breakfast The Cuan. Tijdens het filmen in Winterfell sliepen hier onder andere Ned Stark, Jon Snow, Catelyn Stark en King Robert. Hier vind je ook de eerste deur gemaakt van de bomen uit Dark Hedges voor Game of Thrones. Sinds kort is het ook mogelijk om in The Cuan een Game of Thrones themadinner of -lunch te boeken.
Dire wolves Summer en Greywind
Winterfell Vijf minuten hier vandaan ligt Castle Ward dat is gebruikt als locatie voor Winterfell. Ontmoet hier de Dire Wolves die zijn gebruikt in de serie, zoals Summer en Grey Wind. Of schiet op exact dezelfde locatie als in de serie wat pijlen af. Tevens kan je een fiets huren om 20 Game of Thrones filmlocaties te bezoeken die hier zijn geschoten. Zo vind je hier het gebouw uit de Twins van Walder Frey, Robb’s Camp en de bomen waar Robb zijn ja-woord geeft aan Talisa. Na deze fietstour stap je weer in je auto en rijd je verder naar Downpatrick waar je de ruïne vindt van Inch Abbey. De locatie waar Catelyn Stark te horen krijgt wat er met haar man is gebeurd aan het eind van seizoen 1 en ligt hier Quoile River (Riverrun) van House Tully.
De laatste locatie die je bezoekt is Tollymore, een park gelegen in Castlewellan. Hier is onder andere de allereerste scene opgenomen in het bos, waar we kennis maken met de Whitewalkers. Tevens is dit de plek waar de Direwolf puppies worden gevonden door de Starks.
Na deze lange dag is het tijd om terug te rijden naar Belfast. Gebruik de derde dag om de stad zelf te verkennen met het imposante City Hall en leuke pubs. Ook voor niet Game of Thrones fan is de stad van Belfast meer dan eens een bezoek waard.
Foto’s: Mark Wagemakers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.