Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Baby’s op Lesbos worden ’s nachts door ratten gebeten

  •  
20-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
257 keer bekeken
  •  
GREECE - EUROPE - MIGRANTS - REFUGEES

© A migrant man stands in front of his tent, in the new refugee camp of Kara Tepe, in the island of Lesbos, on December 19, 2020. Anthi PAZIANOU / AFP

De Duitse minister voor Ontwikkelingshulp Gerd Müller (CSU) luidt de noodklok over de situatie op Lesbos. Hij vindt het onbestaanbaar dat Europa de vluchtelingen die daar in tenten leven, in de kou laat staan. “Artsen Zonder Grenzen is begonnen met inentingen tegen tetanus omdat baby’s in de vochtige tenten door ratten worden gebeten”, aldus Müller tegenover de Beierse krant Passauer Neue Presse.
In september brak er brand uit in het vluchtelingenkamp Moria. Müller heeft geen goed woord over voor het nieuwe tentenkamp Kara Tepe, waar veel vluchtelingen nu zijn ondergebracht. “De omstandigheden zijn daar verschrikkelijk, en dat in het midden van Europa.” Volgens Müller kan Europa niet langer wegkijken voor de barre omstandigheden waaronder kinderen op Lesbos moeten leven. “Geen enkel leven mag op deze manier beginnen.”
Het Nederlandse kabinet beloofde na de brand in Moria om honderd minderjarigen op te vangen. Erg veel haast maakt het kabinet daarbij niet. Deze week werden de eerste 25 vluchtelingen naar Nederland overgebracht. Komende week moeten er nog eens 24 volgen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (37)

The Apple
The Apple21 dec. 2020 - 17:44

Al dat gelul over "opvangen in de regio" is slechts bedoeld om hier niets te hoeven doen.

1 Reactie
Visionair NL
Visionair NL27 dec. 2020 - 19:38

Het probleem is daar, niet hier. Dus moeten we dáár het probleem oplossen. Door de oorlogszuchtige Amerikanen en Turken de middelvinger te geven en Syrië en Libanon helpen op te bouwen met goedkope leningen, in ruil voor harde politieke garanties qua mensenrechten, anti-corruptie en democratie.

Paul250371
Paul25037121 dec. 2020 - 12:47

Dit soort situaties zijn niet te vermijden met de rechtse smeerlappen die aan de macht zijn. Schandalig. Mensonterend. Typisch rechts beleid.

1 Reactie
Rutger Groot
Rutger Groot21 dec. 2020 - 15:14

Verklaar je nader Paul, bedoel je Erdogan die de oversteek van het veilige Turkije naar Lesbos faciliteerd? Deze opvang is idd mensonterend, wat is dan jouw oplossing? Op dit moment komen er heel veel Somaliers aan op Lesbos, dankzij een inreisvisum naar Turkije en een faciliteerde overtocht. Ik ben ook tegen deze ellende op Lesbos - dus ik zeg lokaal opvangen, en ervoor zorgen dat Turkije meewerkt en niet tegenwerkt.

The Apple
The Apple21 dec. 2020 - 11:23

Je hebt te maken met mensen als de DenFlexwerker die de volgende vergelijking treft: "Stel dat ik met een paar vrienden wet om 1000 euro dat ik met een roeiboot naar Engeland vaar. De boot slaat om en ik kom om. Is dat de schuld van de Nederlandse of Engelse overheid? Nee, mijn eigen stomme schuld omdat ik uit hebzucht een dom avontuur aan ging." Die soldaat van Oranje, die was nog veel dommer.

Marinus Calamari
Marinus Calamari21 dec. 2020 - 11:04

Tja, als je je hele leven al door ratten bent gebeten, weet je niet beter, en vind je het ook niet erg. Is trouwens niet echt mijn mening hoor, ik dacht ik waag me gewoon even aan rechts "realisme". En nu voel ik me vies....

Ryan2
Ryan220 dec. 2020 - 22:21

Tja, waarom niet de keiharde realiteit in de ogen zien, en er naar handelen. Al deze vluchtelingen zijn daar vanwege Amerikaanse agressie. Laat ze daarom opnemen op schepen, en ze naar de VS brengen. Daar zien ze een nieuwe toekomst tegemoet. The American Dream!

5 Reacties
axetothehead
axetothehead21 dec. 2020 - 8:47

Dat is wel een heel eenzijdige weergave van de werkelijkheid. Ze zijn gevlucht voor Assad, de imperialistische Turken en de Russen. De Iraniers en de Saudis met hun proxy oorlog, dus waarom gaan ze daar niet naar toe?

Ryan2
Ryan221 dec. 2020 - 11:05

@ axe Kijk, dat is kletspraat. De Russen hebben juist in Syrië ingegrepen, omdat het duidelijk werd dat de Amerikanen de voornaamste aanstichters waren van het geweld. De Amerikanen hebben in de praktijk IS aan wapens en materiaal geholpen. De Turken knepen een oog toe, als IS terroristen door Turkije naar Syrië reisden. Bondgenoten van de Amerikanen? Saudi Arabië en Israel, die beiden niks moeten hebben van een welvarend Syrië. Zoals jij de zaak voorstelt is juist erg eenzijdig, een gevolg van de westerse propaganda.

Balgehakt
Balgehakt21 dec. 2020 - 11:10

Kijk het grote boze westen weer ik snap alleen niet waarom ze dan graag deze kant opkomen .

adriek
adriek21 dec. 2020 - 11:28

Dat zou je kunnen proberen, maar ik vrees dat de Amerikanen onze transportschepen niet met open armen zullen ontvangen.

Ryan2
Ryan221 dec. 2020 - 20:47

@Bal Gehakt Jij ook weer.. Je doet net of "het westen" één blok is. Dat is al lang niet meer zo. Nog heeft de VS de grootste bek, en hebben we een slappe regering die achter hun aan hobbelt, maar er is een groot verschil tussen Europa en Amerika. Het komt er op neer, dat wij Europeanen Amerika moeten laten voor wat het is. Dumpen die handel! Ze zijn uitgerangeerd met hun agressie.

Karingin
Karingin20 dec. 2020 - 21:15

Niet onder de indruk, dit is al zo vaak gezegd. Er gebeurt gewoon nix, mensen kunnen creperen

1 Reactie
sjaak5
sjaak521 dec. 2020 - 20:08

Ik ben ook niet onder de indruk. Het hele "rat bijt baby" verhaal blijkt onzin te zijn. Wikipedia ( de bruine rat) legt een en ander haarfijn uit. Een wilde rat zal nooit een levend mens bijten tenzij hij wordt vastgepakt. Dus er hoeft niks te gebeuren.

Sam V
Sam V20 dec. 2020 - 16:39

“Geen enkel leven mag op deze manier beginnen.” Dat ben ik helemaal met hem eens. Zorg er dus voor dat er geen baby’s in die kampen terechtkomen. Vergeten we wel even dat er zo veel meer van dit soort kampen over de hele wereld zijn. Die minister gaat het nog druk krijgen. Hij kan er namelijk echt iets aan doen. Hij snapt het daarnaast wel: “"We will not solve the refugee problems in the camps or here in Germany, but only on the ground in the developing countries," said Müller.“

3 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot20 dec. 2020 - 19:29

Vluchtelingen op Lesbos komen via het veilige Turkije, dat deze overtochten faciliteert als politiek instrument. Deze toestanden op Lesbos zijn onacceptabel, de oplossing ligt ook in het stoppen van de toestroom.

Karingin
Karingin20 dec. 2020 - 21:17

Aha, dus zwangere vrouwen moet je ook al laten verzuipen, dan wel zonder kleren weer over de grens terugduwen. Nee dan is dat duidelijk

MaxMax2
MaxMax221 dec. 2020 - 16:48

@Karingin 'Aha, dus zwangere vrouwen moet je ook al laten verzuipen, dan wel zonder kleren weer over de grens terugduwen.' Dat staat er niet hé.., weet jij ook wel..

realistisch rechts
realistisch rechts20 dec. 2020 - 16:24

We zijn in lockdown dus vluchten cancellen.

3 Reacties
Thuru
Thuru20 dec. 2020 - 17:32

ook dat ja

Thuiszitter
Thuiszitter20 dec. 2020 - 17:48

Schiphol is gewoon open. Inwoners AZC’s moeten net als daarbuiten aan de maatregelen houden. Wat is jullie probleem rr en Thuru hekel aan nieuwkomers ?

Thuru
Thuru20 dec. 2020 - 23:07

Vanwege de complete lockdown zou ook Schiphol op slot moeten zijn. Ik heb geen hekel aan asielzoekers. Wel is zo dat diegenen die uitgeproduceerd zijn en illigaal zijn Nederland moeten verlaten en juist dat gebeurd amper. Als je dit oplost dan kan je ook weer een bepaalde quota aan. Het teveel zou dan naar andere Europese landen moeten worden opgevangen of in veilige landen in Afrika. Daarnaast criminele asielzoekers procedure gelijk stoppen, afwijzen en enkeltje thuisland. Ik ben niet de enige die daar zo over denkt. Minimaal 30% van het volk denkt daar zo over. Zoals gezegd echte vluchtelingen zijn welkom, maar ook de andere problemen aanpakken en niet blijven pamperen en deugen wat al teveel wordt gedaan.

Satya
Satya20 dec. 2020 - 14:46

Wat een verzetsheld is die Wilders toch. Een toonbeeld van menselijke waarden. Dankzij stemmers op dat soort bruinhemden staan er weer concentratiekampen in Europa.

11 Reacties
Thuru
Thuru20 dec. 2020 - 17:31

Het staat de mensen die daar verblijven vrij om weer terug te gaan naar eigen land, of anderzijds naar turkije of ergens in afrika. Er is geen hek dat de vluchteling daar verbied om weg te gaan van dat kamp. Dus concentratie kampen slaat totaal nergens op.

Satya
Satya20 dec. 2020 - 18:26

Ja joh in een continent waar de bevolking zo rijk is is dit het niveau van opvang, babies worden door ratten gebeten. Iets wat ook in concentratie kampen gebeurde. Deze mensen zijn niet voor niets gevlucht en jij verwacht dat ze weer even teruggaan. Geen hek? Ik zou mezelf eens beter informeren.

Aart van de aap
Aart van de aap20 dec. 2020 - 20:16

Satya heeft gelijk Zowel Eiritreeers, als Syriers, hebben een reden om hier te zijn. Het is leven of dood.

DenFlexwerker
DenFlexwerker20 dec. 2020 - 20:26

@Satya: mensen kunnen gewoon terug. Even zeggen en je bent zo weg. Verder zijn dit geen arme mensen. Arme mensen kunnen geen fortuin opbrengen om mensensmokkelaars te betalen.

DanielSchie
DanielSchie20 dec. 2020 - 22:28

Sayta laat de onderbuik weer leeglopen en dreunt de welbekende Godwins in staccato op (bruinhemden, concentratiekampen, etc.) Je hebt de werkelijkheid en de droomwereld van Satya. Ik houd mij liever bij de feiten en de vele internationale afspraken die zijn gemaakt mbt de vluchtelingen problematiek. Volgens mij zijn er andere landen aan zet en die krijgen daar ook nog eens vorstelijk voor betaald uit een gezamenlijke Europese pot. Dat sommige landen hun afspraken niet nakomen is zeer kwalijk.

Le Chat Botté
Le Chat Botté20 dec. 2020 - 23:15

@denflexkletser Ik vraag me af of je dom bent, of kwaadaardig. Andere opties lijken er niet te zijn als je dergelijke hemeltergende nonsens uit je toetsenbord kunt persen. Ben benieuwd of jij terug zou rennen met je gezin naar je platgebombardeerde huis in je platgebombardeerde stad. En of je je heel rijk zou voelen als je zojuist al je hebben en houden hebt moeten verpatsen voor een overtocht waarbij je vrouw is verdronken, om vervolgens te eindigen in een steenkoude tent waar iedere nacht je kinderen door ratten besnuffeld en gebeten worden. Jij zou natuurlijk gewoon blijven zitten waar je zit tijdens een oorlog, hongersnood, uitzichtloze armoede of natuurramp en je vrouw en kinderen blijmoedig laten verminken en jammerlijk laten omkomen onder het blijmoedige motto: " we zijn rijk want we kunnen een vluchtweg betalen, maar we doen het niet omdat anders een zootje verwende kutviolen ons 'gelukzoekers' zouden noemen." Jouw wijze van denken is het soort denken dat de het leven van anderen (ja, zolang het maar die anderen zijn dan is het goed) tot een hel maakt.

Aart van de aap
Aart van de aap21 dec. 2020 - 0:37

Flexwerker Ik kende vluchtelingen Nee, het zijn niet de meest arme, uit hun land. Toch hebben ze gegronde redenen om hier te zijn. Verdiep je in de ellende in Eritrea. Die mensen mogen hier onderdak hebben ( wat mij betreft ) Iets dat tegenwoordig schijnbaar een 'heel linkse' mening is.

DenFlexwerker
DenFlexwerker21 dec. 2020 - 8:10

@Le Chat Botté : leuke aanval op de persoon en je hebt waarschijnlijk lang moeten denken over die naamgrap. Jouw hele verhaal zou kloppen als het hier over vluchtelingen zou gaan en dat gaat het dus niet. Dat verdronken jongetje van een paar jaar geleden, bleek later ook te gaan om mensen die van veilig land A naar veilig land B trokken. Arme vluchtelingen hebben geen duizenden euro's om mensensmokkelaars te betalen. Het gaat om bedragen van 6000 euro ( https://www.hln.be/buitenland/mensensmokkelaars-verdienen-2-5-miljoen-dollar-per-schip~a7808e4c/ ) . Het is niet zo vreemd dat al deze mensen naar Noord-West Europa door willen. Voor vluchtelingen zou een klein veilig plekje al genoeg zijn maar er moet een investering terug gehaald worden. Ja, je kan mensen die dat vluchtelingen verhaal niet kopen, kwaadaardig noemen of de Godwin loslaten. Maar het verhaal klopt niet. Stel dat ik met een paar vrienden wet om 1000 euro dat ik met een roeiboot naar Engeland vaar. De boot slaat om en ik kom om. Is dat de schuld van de Nederlandse of Engelse overheid? Nee, mijn eigen stomme schuld omdat ik uit hebzucht een dom avontuur aan ging.

Le Chat Botté
Le Chat Botté21 dec. 2020 - 11:59

@flex Een aanval op de persoon? Weet ik niet. Je gebruikt een avatar en hebt je voor mij niet vaststelbaar als persoon gelegitimeerd op dit forum. Je kunt dus net zo goed een chatbot of een organisatie of een groep personen zijn. Maar je hebt een punt, ik had beter kunnen zeggen dat je ideeën dom of kwaadaardig zijn. De naamgrap kostte mij minder dan een seconde denkwerk. Waarom doe jij hierover aannames? Ik gebruik nergens een Godwin, waarom suggereer je dat dan? En dan natuurlijk weer de andere kwaadaardige of domme idee: "het zijn geen (echte) vluchtelingen. Iedereen die in dergelijke kampen zit is asielzoeker en maakt daarmee gebrui van een internationaal recht. Dat recht is tevens verbonden met plichten van nationale overheden én van de Europese Unie als representant van de collectieve verantwoordelijkheden van haar leden om asielzoekers op humane wijze te huisvesten en hun asielprocedure conform internationaal recht af te handelen. Dus hoe jij die asielzoekers ook wenst te duiden (hoewel de kans bijzonder klein is dat je over de informatie en kennis beschikt om daar over een gefundderd oordeel te kunnen hebben), dat heeft geen enkele invloed op de menswaardige behandeling waarop deze groep recht heeft. Verder dan nog een paar opmerkingen in relatie tot de discussie vluchteling-gelukszoekers: Zijn mensen die vluchten voor armoede gelukszoekers? Ja, ze willen hun (meestal deplorabele) levens verbeteren. Een Nederlandse ondernemer die naar Canada of Zimbabwe gaat om daar gebruik te maken van de sociale en fysieke infrastructurten en grondstoffen is ook een gelukszoeker. Kortom: armoedevluchtelingen zoeken dus net als iedereen geluk. Zijn zij ook vluchtelingen net zoals oorlogsvluchtelingen, of vluchtelingen voor natuurrampen? Ja. Structurele armoede is een vorm van structureel geweld en in die zin op één lijn te stellen met oorlogs- of natuurgeweld. Hebben wij daar dan ook schuld aan? Ja. Niet alleen onze oorlogen en andere sneaky interventies die leiden tot politieke machtsovername of gunstige grondstoffencontracten genereren vluchtelingenstromen, maar ook (kans-) armoede. Deze armoede wordt voor een significant deel veroorzaakt door internationale handelsregels en onrechtvaardige schuldregelingen die eenzijdig tot stand zijn gekomen en eenzijdige belangen dienen. De video op deze pagina maakt snel inzichtelijk hoe het werkt: en hoe veel scheve geldstromen er jaarlijks uit voortkomen: https://therules.org/case-studies/inequality-video/. Moeten we daarom alle gelukszoekers toelaten in Europa? Nee, dat is niet duurzaam, niet haalbaar en niet wenselijk. De beste oplossing is om de internationale handelsregels en de schuldregelingen zodanig aan te passen dat landen waar structurele armoede heerst een gelijke kans krijgen om deel te nemen aan de wereldmarkt. Ophouden met smerige (oorlogs-)spelletjes lijkt me uiteraard ook een hele vooruitgang. In de tussentijd is het zaak dat we in de rijke landen - waar overvloedig geprofiteerd wordt van de eenzijdige en oneerlijke regelgeving - we op zijn minst het fatsoen kunnen opbrengen dat we de slachtoffers van onze welvaart de rechtvaardige behandeling geven die we hen ten zeerste en ten diepste verschuldigd zijn.

Thuru
Thuru21 dec. 2020 - 14:26

Niemand word gedwongen om in een gammel bootje te stappen dat naar Europa gaat. Er zijn ook veilige landen in het midden oosten en in Afrika. Misschien dat de noord Afrikaanse landen aan wat meer kust schepen kunnen krijgen, dit betaald uit ontwikkelingshulp pot van de diverse landen zelf en de Europese zelf, uiteraard zonder deze potten te verhogen. Dan kunnen meer bootjes onderschept worden en naar de haven worden gebracht, in dit geval die van Afrika.

Aart van de aap
Aart van de aap21 dec. 2020 - 17:31

Thuru Als je het verhaal van Eritrea leest, begrijpt, dan snap je waarom deze mensen naar het westen vluchten. Als jij in hun schoenen zou staan, zou je hetzelfde doen. Solidariteit. Nou, je hoeft van mij niet solidair te zijn ( niets moet ) Maar, ik ben het wel. Ik ben wel solidair met Eritreers.

Le Chat Botté
Le Chat Botté20 dec. 2020 - 13:28

Hoe werkt in dit verband het denkraam van de 'gewone nederlander'? "Wij hebben het ook heel zwaar hoor: Geen koopgoot, geen kroeg, geen restaurant, bijna geen bezoek met kerst, geen vuurwerk. Kutverdomme!!! #overwappiesgesproken

2 Reacties
DanielSchie
DanielSchie20 dec. 2020 - 22:32

Ieder huisje heeft zijn kruisje en iedere gewone Nederlander heeft zijn eigen zorgen. Wat voor de een zwaar is geldt niet voor de ander. Ik begrijp uw hastag overwappiesgesproken en de reacties niet helemaal. Wat is uw punt??

Le Chat Botté
Le Chat Botté21 dec. 2020 - 7:37

Mijn punt is, @daniel, dat niet alleen complotwappies een absurde manier van denken er op na houden, maar ook de idioten die denken dat het eigen kleine leed gebruikt kan worden om het grote leed van anderen te kunnen bagatelliseren en marginaliseren. Agemeten aan mijn persoonlijke standaarden voor een minimaal levensvatbaar rationeel denkraam, zwermt en gonst het dus van de wappies in Nederland.