Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

Baby toeslagenouder werd 10 dagen na geboorte uit huis gehaald

  •  
20-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
321 keer bekeken
  •  
karintoeslagen
Deze week werd bekend dat 1.115 kinderen van gedupeerden in het toeslagenschandaal uit huis zijn gehaald. Een van de slachtoffers is Karin van Opstal. Zij moest 60.000 euro kinderopvangtoeslag terugbetalen nadat ze op een fraudelijst was gezet. Daardoor raakte ze enkele jaren later haar huis kwijt.
Nog altijd moet Van Opstal vier kinderen missen. Haar jongste kind werd tien dagen na de geboorte uit huis geplaatst. “Het is alsof je hart eruit gerukt wordt”, vertelt ze aan Hart van Nederland. Het gemis is groot. “Ik weet niet hoe ze er uit zien op dit moment, hoe groot ze zijn geworden, wat ze het liefst doen.”
De partijen van het kabinet-Rutte-III, dat aftrad vanwege het toeslagenschandaal, onderhandelen op dit moment over voortzetting van de coalitie.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

JohannesV2
JohannesV221 okt. 2021 - 9:10

Zegt het fenomeen boete met een maximum van 50% bij fraude u iets?

Wegkijker2
Wegkijker221 okt. 2021 - 8:19

''Zij moest 60.000 euro kinderopvangtoeslag terugbetalen nadat ze op een fraudelijst was gezet.'' Dan vraag ik mij als journalist toch af of het terecht is dat mevrouw €60.000 netto moest terugbetalen. Wanneer komen de media weer eens op het niveau dat er wat onderzoek wordt gedaan? Het blijft steeds maar weer hangen in populistische nieuwsgaring en roeptoeteren dat er iets niet deugt. Maar wat? Dat mevrouw vervolgens ook nog door een rijke huisjesmelker/commerciële woningcorporatie uit haar huurwoning wordt gezet is natuurlijk schandalig. Op werkelijk alle fronten is het a-sociaal wat paupers wordt aangedaan.

Uw Psychiator
Uw Psychiator21 okt. 2021 - 6:42

@ Han van der Horst (20/10, 23:29u) - je hebt gelijk. Medisch-psychiatrisch is deze maatregel ziekmakend, fataal. Het tere, kwetsbare, en noodzakelijke proces van hechting ('attachment') tussen moeder en kind wordt abrupt afgebroken. Dit is altijd het geval, ongeacht de omstandigheden. Moeder én kind kunnen hierdoor voor de rest van hun leven zelf te maken krijgen met psychische ziekte in vele soorten en maten; wat ook weer zijn weerslag op de samenleving zal hebben. Bij vele patiënten in de GGZ is er een achtergrond van mislukte of nooit plaats gevonden hebbende hechting. Een kindje van tien dagen oud weggehaald... 'het wordt je droef te moede' is nog te mild uitgedrukt.

nikita72
nikita7221 okt. 2021 - 6:32

Het alternatief is: - pak niet zomaar geld af van mensen. En volgens mij zijn er nog meer alternatieven: - organiseer de jeugdzorg een keer fatsoenlijk, zodat de medewerkers weten over wie ze hun rapporten schrijven. En zelf vind ik dat financiële problemen in Nederland nooit zo erg zouden mogen worden, dat kinderen uit huis geplaatst worden.

Berend22
Berend2221 okt. 2021 - 5:45

Heeft de baby geen vader, verliest de vader zijn kind niet? Waarbij de papa?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 okt. 2021 - 0:15

Is er ook een manier de verantwoordelijken te vervolgen buiten Nederland ? Gezien onze rechters niet functioneren .

1 Reactie
JanB2
JanB222 okt. 2021 - 5:38

Ja, in België kan dat.

sAt0Ri...
sAt0Ri...20 okt. 2021 - 22:21

Deze reactie onderstreept precies hoe die mensen zijn, hoe ze in elkaar steken. Ik hoop dat je niet van het geloof bemt, want dan heb je nog heel wat uit te leggen aan Petrus als je op een zeker moment aan die.hemelpoort staat.

Jozias2
Jozias220 okt. 2021 - 21:46

een van de ergste dingen die je als ouder kunt overkomen en ik hoop dat de rechter het belang van het kind voorop gesteld heeft gesteld. En zonder alle informatie kun je daar nooit een mening over vormen. Maar als ik kijk naar naar een aantal feiten dan vallen toch een aantal zaken op: 1. Het is een zaak uit 2007. Nu kun je Rutte van heel veel de schuld geven maar niet van het feit dat deze vrouw in 2007 als fraudeur is aangemerkt. 2. Kennelijk heeft deze vrouw 60.000 euro aan toeslagen ontvangen. Uitgaande van een uurtarief van 6 euro voor de kinderopvang zijn dat 10.000 opvang uren die (per jaar?) voor drie kinderen zijn afgenomen. 3. Er was kennelijk een partner in beeld anders krijg je geen vier kinderen en een deel van dat jaar was ze met zwangersschaps verlof waren ze beiden de hele week aan het werk dus tweeverdiener. 4. Nadat er 5 kinderen uit huis zijn geplaatst door de rechter heeft deze vrouw dus nog twee kinderen gekregen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 okt. 2021 - 21:29

Een afschuwelijke reactie.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland20 okt. 2021 - 18:02

Hadden die wappies trouwens niet beweerd dat Rutte zich schuldig maakte aan kindermishandeling of ben ik nu in de war met iets anders.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland20 okt. 2021 - 18:00

Nu dit boven water komt ben ik van mening dat de huidige partijen die een coalitie proberen te vormen zich dienen terug te trekken . Doe maar nieuwe verkiezingen maar dan wel zonder de verantwoordelijke partijen.

9 Reacties
Bouwman2
Bouwman220 okt. 2021 - 19:55

De verantwoordelijk is de moeder, maar die kan die verantwoordlijkheid niet dragen dus grijpt de rechter in. ERr zijn soms gedwongen opnamen als er gevaar aantoonbaar dreigt voor de verwarde persoon of voor zijn omgeveing. Nen je ook van mening dat dat misdadig is?

sAt0Ri...
sAt0Ri...21 okt. 2021 - 0:04

@Bouwman Hou je gewoon bij de feiten van dit topic man. Dit is gebeurd vanwege die misdadige regering, die is gevallen over deze kwestie, wat ze in de doofpot hebben willen stoppen, en jijj komt dan met zo'n stelling aan. Een regering met mensen die zogenaamd zijn opgestapt, met mensen die de mond bol hebben van nieuw leiderschap, maar ondertussen gewoon op dezelfde voet doorgaan. Een Broekers-Knol, een Kaag, een Rutte. Gelukkig is die omhooggevallen flapdrol van een Koolmees er niet meer bij... Die heeft ook een schop onder z'n hol nodig die kwal, net zoals die Stef Blok. En pver die Rutte nog maar te zwijgen. Schaamteloosheid voorbij, net zoals jij met dit soort framende reacties - zum kotzen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 okt. 2021 - 0:09

Door schuld van Rutte en zijn boevenbende komen die mensen in de problemen en als klap op de vuurpijl zijn er dan rechters ze gemeen hun kinderen af te pakken. Onmiddelijk die kinderen terug en een driedubbele schadevergoeding voor de slachtoffers en mocht dat kind in psychische problemen raken - gratis de duurste psychische zorg die er maar te vinden is op kosten van Mark Rutte persoonlijk en als ie te weinig geld heeft dan vraagt ie zijn schatrijke vriendjes maar om m uit de brand te helpen . Waarom praat jij misdaden goed?>!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 okt. 2021 - 0:11

En dat was dus de situatie hè - dat de rechters niet naar de slachtoffers wilden luisteren. Dus we hebben in dit land niet alleen een regering die niet deugt maar de hele rechtsstaat is kennelijk volkomen verrot .

Ch0k3r
Ch0k3r21 okt. 2021 - 5:44

@bouwman Het is idd misdadig dat jij nog vrij rondloopt. Deze moeder is slachtoffer, geen veroorzaker.

Jozias2
Jozias221 okt. 2021 - 8:48

@griezel Deze mevrouw werd in 2007 op een fraudelijst gezet. De regering bestond toen uit cda, pvda en cu. Deze partijen wil je uitsluiten?

Krek
Krek21 okt. 2021 - 8:51

"Dit is gebeurd vanwege die misdadige regering, die is gevallen over deze kwestie, wat ze in de doofpot hebben willen stoppen" Het is verschrikkelijk wat deze familie is overkomen! Echter, de huidige regering heeft met dit specifieke geval weinig van doen. De plaatsing op de fraudelijst stamt uit 2006. De uithuisplaatsing van de baby gebeurde in 2009. Mark Rutte werd pas in 2010 voor de eerste keer minister-president. Een beetje onzorgvuldig dat het artikel de jaartallen niet vermeld. Verder lijkt er in dit specifieke geval wel iets meer aan de hand: "Moeder Karin mag sommige kinderen al jaren niet zien, zelfs geen kaartje sturen. Toen ze een tijd geleden erachter kwam waar een dochter basketbalde, er stiekem naartoe ging om haar een briefje te geven, werd ze door haar dochter en haar pleegouders herkend. Als ze niet vertrok, belden ze de politie." Hier lijkt toch echt te staan dat de dochter de moeder niet meer wil zien. Voordat kinderen hun ouders niet meer willen zien en er nog geen kaartje verstuurd mag worden, moet er heel wat meer gebeuren dan de huur niet kunnen betalen. Zoals gezegd laat dit onverlet dat er in de toeslagenaffaire uitermate onzorgvuldig is gehandeld door de Belastingdienst. Tegelijk denk ik dat dit specifieke geval nu niet het beste voorbeeld is van het leed wat de slachtoffers is aangedaan.

Karingin
Karingin21 okt. 2021 - 16:22

Deze regering heeft er wel degelijk mee te doen. De Belastingdienst gaat gewoon door met haar misdadige praktijken, de slachtoffers zitten nog altijd in de shit en die kinderen zijn ook niet terug. De enige die iets van verantwoordelijkheid heeft getoond is Asscher, van de PvdA. De rest doet helemaal nix! Dus VVD en CDA zouden inderdaad eens een keer uitgesloten moeten worden van de verkiezingen, en allemaal 4 jaar lang gedwongen behandeling om o.a. te leren wat medemenselijkheid is, wat primaire burgerrechten zijn en dat je verantwoordelijk bent voor je (gebrek aan) daden

Jozias2
Jozias221 okt. 2021 - 16:28

@Karin Laten we als antwoord op alles wat er mis is de democratie en de grondwet buiten spel zetten. Daar wordt het beter van.....

Greendutch
Greendutch20 okt. 2021 - 18:00

zoals het gebracht wordt is het een ijskoud verhaal maar dit systeem is in de loop der tijd opgebouwd vanuit bepaalde ervaringen/gebeurtenissen die we nu hier niet meer ons netvlies hebben. duidelijk si dat naast belastingen , justitie en woningen ook dit systeem veranderd moet worden, aangepast aan de huidige tijd en anders dan wat de laatste kabinetten steeds wilden -minder belasting betalen d.m.v. kleine regering- de rijksvoorzieningen door iedereen betaald en voorzien moeten worden met betere verslaggeving en controle. een baby van 10 dagen weghalen is alleen in een enkel geval te tolereren

3 Reacties
Eid
Eid20 okt. 2021 - 18:12

@Greendutch U bent de laatste decennia wel in NL geweest, of ontvangt u zo weinig dat u geen belastingdruk ervaart? " Minder belasting betalen dmv kleine regering" ??? Ik denk dat er weinig landen zijn die zoveel belasting binnenharken, en waar ook de Overheid alleen maar uitdeit en een steeds groter deel vd economie uitmaakt...

ton14024
ton1402420 okt. 2021 - 18:28

Een baby van 10 dagen weghalen is in geen een enkel geval te tolereren omdat er niet gezegt wordt wat er wordt gedaan. Weghalen en tolereren, hoe krijg je het uit je strot?

Bouwman2
Bouwman220 okt. 2021 - 20:11

Wat denkt u van abortus? Verbieden?

Eid
Eid20 okt. 2021 - 17:57

Is dit als voorbeeld, nu een volledig toeslagenaffaire ding, of leggen we hier de vinger op de zere vinger Jeugdzorg / Kinderbescherming problematiek: Een 10 dagen oude baby weghalen?

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman220 okt. 2021 - 20:07

Mensen die schulden hebben zijn eerder geneigd crimneel te worden. ERen van De Ouders vertelde dat ze ging stelen. Nou dat werd normaal gevonden. Maar dat is het dus niet. Wie schulden maakt doet dat willens en wetens. Die moet geholpen worden door de schuld kwijt te scheden. Maar wel onder toezicht. Schuldsaneiring is niet voor niets zo streng. Ik ben er vor om de minimumlonen en de bijstansuitkering te verhogen. Met acht procent.Dat is de helft. Ik ga er altijd van ujit dat er overvraagd wordt en dat je er vergif op kunt innemen dat een paar welkenm later weer dezlefde vraag gesteld wordt: Mneer, wanneer krijg ik nu méér. En WEilders maar vragen en stoken, willen jullie minder? Die man is echt de weg kwijt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 okt. 2021 - 9:29

[Wie schulden maakt doet dat willens en wetens] niet dus zie toeslagenschandaal

Karingin
Karingin21 okt. 2021 - 16:07

Kolere...een jaar lang flikkert het ene lijk na het andere uit de kast, wat deze mensen allemaal is aangedaan - maar de lokale Rutte-groupie stapt er zonder blikken of blozen overheen. Wat een naar mannetje ben je toch