Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Baas Nederlands defensiebedrijf opgepakt wegens spionage voor de Russen

  •  
18-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1781 keer bekeken
  •  
ANP-468852242

De eigenaar van een Nederlands defensiebedrijf uit het Brabantse Rijen is in Parijs aangehouden op verdenking van spionage voor de Russen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt, zo meldt het AD. De man zou gevoelige Amerikaanse technologie hebben doorgespeeld aan Rusland.

Het gaat om de 59-jarige Griek Nikolaos B., laat het ministerie weten. B. werd op 9 mei aangehouden en wacht nu op uitlevering naar de Verenigde Staten. Hij zou de eigenaar zijn van de Aratos Group, een groep bedrijven met vestigingen in Nederland en Griekenland die satelliettechnologie ontwikkelt.

In een verklaring laat de Amerikaanse aanklager weten:

"De beklaagde en zijn Aratos-groep opereerden ogenschijnlijk als een defensie-aannemer voor de NAVO en andere bondgenootlanden. Tegelijkertijd speelden ze dubbelspel en hielpen ze de oorlogsinspanningen van Rusland en zijn ontwikkeling van wapens van de volgende generatie."

Het AD schrijft:

De Griek zou in 2017 zijn geronseld als spion voor Rusland. Als dusdanig speelde hij Amerikaanse militaire technologie door aan de Russen, samen met zogeheten dual-use-goederen, die kunnen worden gebruikt voor zowel civiele als militaire doeleinden. Zijn arrestatie komt voort uit de nieuw opgerichte Disruptive Technology Strike Force, een samenwerking tussen de Amerikaanse ministeries van Justitie en Handel, die het lekken van Amerikaanse militaire technologie naar autoritaire regimes moet aanpakken.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.