Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Baantjesjager Hoekstra blijkt niet meer dan een gehuurde tong te zijn

  •  
03-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1974 keer bekeken
  •  
wopkehoekstra

Het optreden van Wopke Hoekstra in het Europees Parlement om de baan van Eurocommissaris voor Klimaat te kunnen verwerven was een opmerkelijke vertoning.

Zijn ommezwaai in opvattingen over de fossiele industrie, het afstand nemen van het beleid onder premier Rutte waar Hoekstra zelf deel van uitmaakte en zijn knieval voor de Zuid-Europese lidstaten ten aanzien van door hen gevraagde financiële coronasteun, was ronduit beschamend. Voor Nederland, de Nederlandse politiek, het CDA en niet in het laatst voor hemzelf.

Zijn geloofwaardigheid als politicus was al niet groot meer. Mede vanwege zijn achtergrond als voormalig consultant bij een groot organisatieadviesbureau en zijn in korte tijd vele wisselende politieke functies.

Over consultants gaat in de volksmond een hardnekkig vooroordeel rond: zij worden vaak als gehuurde tongen afgeschilderd die uitsluitend zeggen wat hun opdrachtgevers graag willen horen. Dergelijk gedrag kan verklaard worden met de gevleugelde uitdrukking: wie betaalt, bepaalt!

Voor de beroepsgroep consultants is het jammer en spijtig dat Hoekstra het in de volksmond hardnekkig postgevatte vooroordeel dat consultants niet meer zijn dan gehuurde tongen, door zijn optreden in Brussel, nog eens heeft bevestigd. Ook de politiek in Nederland heeft hij met zijn optreden een slechte dienst bewezen.

Om als politicus, voormalig consultant en als privépersoon nog enigszins geloofwaardig te blijven was het beter geweest als Hoekstra de eer aan zichzelf had gehouden en voor deze voor hem te hoog gegrepen baan had bedankt, toen Rutte hem vroeg.

Vanuit de wetenschap is het “Peter Principe” bekend. Dat houdt in dat vooral getalenteerde mensen carrière maken totdat zij het niveau van hun incompetentie hebben bereikt. De carrière van Wopke Hoekstra kent inmiddels veel trekjes die kenmerkend zijn voor deze wetmatigheid van voornoemd “Peter Principe”.

Gelukkig met één grote uitzondering. Als hij benoemd wordt als Eurocommissaris is de benoeming slechts voor een korte tijdelijke periode. In de beroepspraktijk betekent het “Peter Principe” vaak dat de benoemde functionaris niet meer kan verkassen en blijft zitten op de plaats waar hij voortdurend schade aanricht aan de organisatie.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (44)

Greendutch
Greendutch5 okt. 2023 - 9:28

Wobke pikt linkse ideeën

Gio Servas
Gio Servas4 okt. 2023 - 3:36

Ik denk dat hoe meer Hoekstra liegt en bedriegt hoe groter de kans is dat hij het wel red. Dat zijn toch wel 2 van de belangrijkste kwaliteiten van een Europoliticus. Nu moet hij nog bewijzen dat hij ook flink kan graaien en is hij binnen.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 okt. 2023 - 9:58

"Dat zijn toch wel 2 van de belangrijkste kwaliteiten van een Europoliticus." Waarom komt degene die Hoekstra vervangt dan naar Nederland?

Frans Akkermans3
Frans Akkermans33 okt. 2023 - 11:40

Dat Hoekstra zich conformeert aan het reeds uitgestippelde beleid van de Europese Commissie is niet meer dan logisch. Hij wordt tenslotte ingewerkt door Samson. Van iemand die voor zo'n korte tijd wordt benoemd mag niets anders verwacht worden dan te zorgen voor continuïteit. Hij wordt ingewerkt door Samson, de rechterhand van Timmermans. Dat de groenen en linksen Hoekstra spitsroeden laten lopen en hem zijn gedraai goed inwrijven, is ook logisch, dat hoort bij het spel. De honden blaffen, de karavaan trekt verder, om Steenkamp te citeren.

4 Reacties
Proletarier
Proletarier3 okt. 2023 - 13:11

@ Frans Ik vind het mooi om te zien hoe de linksen in het EP hem grillen op zijn leugens. Ik zou hem nog even lekker laten spartelen en laten smeken om die baan om hem vervolgens keihard af te keuren met als toelichting dat leugenachtig gedrag nooit beloond word. Als de groenen en sociaal democraten dat doen hebben ze mijn stem voor de volle 100%. We hebben 13 jaar leugens van Rutte aan moeten horen, tijd dat we de oude bestuurscultuur kei en kei hard aanpakken. Mensen benoemen als leugenaar is daarin slecht rechtvaardig.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans33 okt. 2023 - 15:40

@Proletarier Het gaat u toch om de inhoud? Dit klinkt nogal rancuneus.

BrotherV
BrotherV3 okt. 2023 - 17:55

Frans, de stelling dat we al jaren door leugenaars worden geregeerd is inhoudelijk.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans33 okt. 2023 - 20:11

@Brother "Ik zou hem nog even lekker laten spartelen en laten smeken om die baan om hem vervolgens keihard af te keuren met als toelichting dat leugenachtig gedrag nooit beloond word. "

Adaestuo
Adaestuo3 okt. 2023 - 10:39

Het was naar mijn beleving kort samengevat als volgt: gênant en aandoenlijk.

Peace ....
Peace ....3 okt. 2023 - 10:07

het si pas oktober en er kan van alles gebeuren, maar ik heb nu al mijn TPO 3 meest genante situaties van Nederlandse politici: op 3. Kaag dansend en swingend op een vergadertafel 2. Rutte smilend met een dildo voor zijn neus 1. Hoekstra die wanhopig solliciteert voor een commissie hee... toevallig alle 3 (v-) MP's van dit land

5 Reacties
BrotherV
BrotherV3 okt. 2023 - 11:42

Kaag was 2021.... Rutte met een dildo voor zijn neus?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 okt. 2023 - 13:09

"Kaag dansend en swingend op een vergadertafel" Dat was zogenaamd spontaan, maar toevallig was er wel een persfotograaf aanwezig. Nee, totaal ingestudeerd. "Rutte smilend met een dildo voor zijn neus" Ik geloof niet dat dat ding op z'n neus zat toen hij bij Johan Derksen langs was geweest.

BrotherV
BrotherV3 okt. 2023 - 17:56

Ihag, niet iedereen is even slecht als u.

MichielV2
MichielV23 okt. 2023 - 20:52

Een persfotograaf op verkiezingsavond bij de oartijleider van de partij die torenhoog stond in de peilingen? ..... Héél toevallig inderdaad. /s

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk4 okt. 2023 - 6:04

" niet iedereen is even slecht als u. " Geen idee over wie hij het heeft. Ik voel mij niet aangesproken. Maar sommigen denken kennelijk alleen maar in zwart-wit. Heel één-dimensionaal. Waar is de verdieping gebleven?

noorloosn2
noorloosn23 okt. 2023 - 9:01

Laten we ook vooral niet vergeten wie hem naar Brussel heeft gekatapulteerd.

1 Reactie
Ejoth
Ejoth3 okt. 2023 - 10:45

Kijk, uiteindelijk is de EU verkiezingsverliezer Timmermans ook maar via de carrousel vice voorzitter geworden en ik heb hem de jaren ervoor nooit over het klimaat gehoord. Althans ik heb er niets over kunnen vinden. Dus beetje naïef, zelfs hypocriet dat Timmermans de uitverkorene was. Neemt niet weg dat hij hard gewerkt heeft voor de greendeal

Kit2
Kit23 okt. 2023 - 8:59

We mogen inmiddels wel een mentaliteitscoördinator aanstellen in de Nederlandse politiek. De vent deugt niet. Terecht dat het CDA zijn zetels kwijtraakt. Wel eerlijk zijn: de neergang van de PvdA lijkt daar erg veel op: ook in Rutte II maakten onze mensen een bizarre draai ten opzichte wat ze altijd gemeld hadden. Ook binnen eigen kring moet er gesaneerd worden. Als die bijltjesdag niet volgt, blijft de achterdocht bij de kiezer. Ook bij mij.

8 Reacties
BrotherV
BrotherV3 okt. 2023 - 11:44

Ik weet niet wie jij bedoelt met "onze mensen" en "eigen kring".

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 okt. 2023 - 13:14

"Als die bijltjesdag niet volgt, blijft de achterdocht bij de kiezer." Gezien de overname van de PvdA door GL (lees: geen fusie) blijven ze op e oude voet doormodderen. Van daar dat ze ook alle hoop op Timmermans hebben gezet om anderen 'uit het Torentje te houden'. Wel vreemd want deze strategie werkte al niet met Kok tegen Lubbers, Bos tegen Balkenende, Samson, en Kaag tegen Rutte. Waarom een (meermaals) bewezen falende strategie hergebruiken? En gezien de peilingen de afgelopen maanden, lijkt er ook weinig hoop voor hen die op deze oude voet door willen gaan.

vdbemt
vdbemt3 okt. 2023 - 13:37

@IHAG. @IHAG. Altijd weer leuk, dingen van jou te lezen. Het is zo ver weg van de werkelijkheid. Jij ziet ergens een strategie en die " werkte al niet met Kok tegen Lubbers, " Nadat Kok de verkiezingen had gewonnen van Lubbers, volgde hij hem als premier met Paars op. "En gezien de peilingen de afgelopen maanden, lijkt er ook weinig hoop voor hen die op deze oude voet door willen gaan." Momenteel gaan GroenLinks-PvdA, VVD en NSC gezamenlijk aan kop.

Sonic2
Sonic23 okt. 2023 - 14:17

In elke peiling staan PvdA en Groenlinks hoog. Of het nu in die van de Hond of in die van I & O Research is. Het liegen en het downplayen van links is alleen maar om te verhullen hoe het met de rechts radicale lievelingspartijen van veel reageerders hier gaat. Forum, JA21 en BVNL zijn zo goed als gedecimeerd. BBB daalt elke week in de peilingen. Ook VVD en CDA staan op verlies. Wilders is vooral stabiel, maar ik denk dat het beter is om het te omschrijven als een dood spoor. Misschien is het tijd dat nep "rechts" en het "midden" hier zich eerst eens gaat focussen op hun eigen "prestaties", voordat ze links de maat nemen. Overigens daalt ook NSC al wekenlang in de peilingen. Maar dat wordt door velen hier ook al weggelogen. Stel je voor dat links gelijk krijgt. Stel je voor dat Sonic gelijk krijgt. En maar verder demoniseren. Wat een volk is het ook

Sonic2
Sonic23 okt. 2023 - 14:31

Het CDA staat OOK laag omdat veel mensen denken en geloven dat NSC en BBB de problemen WEL gaan oplossen. En dat van der Plas en Omtzigt een zinvolle bijdrage gaan leveren aan het regeren van ons land. En dan bedoel ik NSC en BBB in de regering en CDA dan in de oppositie. Net als dat de SP nu laag staat omdat veel mensen denken dat PvdA/Groenlinks over links willen. En ook dat BBB, NSC en PVV sociaal zijn. Wat mij betreft zouden CDA en SP dan ook moeten vasthouden aan hun lijsttrekkers. De wind kan wel eens eerder gaan draaien als velen hier zien. Van der Plas stapelt al tijden fout op fout en daalt als een baksteen in de peilingen. Omtzigt is al Pieper en Aerden kwijt. Daar moet ik mijn grote vriend Kuifje toch een compliment maken. Ook ik voorzie dat Timmermans wel eens kan gaan falen( ik vond zijn optreden bij Op1 al zwak) en dat Jetten wel eens kan terugkomen. Al moet Jetten daar wel heel erg veel puin voor ruimen

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 okt. 2023 - 15:17

"En maar verder demoniseren. Wat een volk is het ook" Ging het artikel over niet over Hoekstra?

Sonic2
Sonic24 okt. 2023 - 9:46

@ IHAG Als je nu eens niet een HETZE had gevoerd tegen mij. En het eens inhoudelijk en objectief was geweest. In plaats van elke keer( net als een handvol andere mensen hier) te bashen had je gezien dat KIT2 over de PvdA begon. U begon toen over Kok en Lubbers. Daar begon ik niet over. VDBemt sprak daarna over BBB en NSC. U haalt er PvdA en Groenlinks bij. Terwijl het over Hoekstra gaat. Ga je dus gewoon diep schamen voor je betoog. En stop eens met die persoonlijke kleuter reacties richting mij. Terwijl je min of meer hetzelfde doet en zelf ook allerlei kanten op gaat. Voor de rest heb zelfs ik vrijheid van meningsuiting. Of moet ik eerst schriftelijk in drievoud aan u voorleggen wat ik mag typen?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 okt. 2023 - 10:56

Maar het ging toch over Hoekstra?

Joop  den Uil
Joop den Uil3 okt. 2023 - 8:55

Hij wordt wel gekozen hoor ... men dwingt hem echter NOG meer beloftes te doen, en we weten ... eerst doen dan geleuven. Maareuh... is deze riedel ook gevolgd bij de aanstelling van Timmermans ? En doet het EP dit toneelstuk voor elk van de 27 eurocommissarissen ? (deze zijn dus goed voor 9 miljoen salaris excl benefits pensioen, taxfree , per jaar)

2 Reacties
BrotherV
BrotherV3 okt. 2023 - 11:45

Ik zou zeggen, onderzoek het. Timmermans heeft het overigens uitstekend gedaan voor een Eurocommissaris.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 okt. 2023 - 13:19

"En doet het EP dit toneelstuk voor elk van de 27 eurocommissarissen?" Ik heb weinig verwachtingen van een zogenaamd parlement dat niet in staat is om een geldverslindend maandelijks verhuiscircus tussen Brussel en Straatsburg te stoppen, laat staan EU commissarissen te ondervragen. Het was eerder een toneelspelletje, waarbij de uitkomst vooraf al vast stond. Gewoon een politieke afrekening.

Farmer3.0
Farmer3.03 okt. 2023 - 8:39

Een grote poppenkast van deze CDA persoon. Ik had ook niet anders verwacht. Het CDA: Een partij waar christelijke ambtenaren soms op stemmen. Maar, als hij geaccepteerd wordt en benoemd dan is het echt één grote poppenkast. Ik ken nog een persoon die een gelijke weg heeft afgelegd. Onder Rutte gediend, en toen naar de EU. Deze persoon was ook zijn gehele verleden vergeten. Bovenstaande personen lossen elkaar af.

4 Reacties
Kinnet
Kinnet3 okt. 2023 - 9:13

De vergelijking met Timmermans gaat helemaal niet op. Timmermans is geen consultant, maar een goed politicus die op grond van eigen verdiensten tot commissaris is benoemd, en het daar uitstekend heeft gedaan.

Proletarier
Proletarier3 okt. 2023 - 9:22

@ Farmer Ik ga gezien jouw nick ervan uit dat jij groot voorstander bent van bio industrie en het vervuilen van ons mooie land. Tenzij je een bio boer bent. Ik heb een zeer diepgegronde afkeer van al dat boeren volk dat het als hun recht ziet dit hele land in de mest af te zinken.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 okt. 2023 - 13:25

"een goed politicus die op grond van eigen verdiensten tot commissaris is benoemd" Je bedoelt dezelfde procedure als Hoekstra nu doorloopt? Inderdaad geen verschil!

Farmer3.0
Farmer3.03 okt. 2023 - 13:38

Beste proletarier, Wat is de relevantie van jouw opmerkingen m.b.t. het stukje over Hoekstra?

develhunt
develhunt3 okt. 2023 - 8:34

Hoekstra, een hol vat zonder enige visie en nog erger, zonder eigen mening, hij zegt wat men wil horen, waardoor hetgeen hij zegt totaal inhoudloos, oppervlakkig en heel vaag is, soms moet de toehoorder ook voelen dat de spreker uit zijn hart spreekt, dan kom je bij Hoekstra bedrogen uit, de man heeft ambities, dat zeker, en dat siert hem, maar door zijn gebrek aan zelfreflectie is hij door toedoen van zijn cornecties op posten terecht gekomen die veel te hoog gegrepen voor hem zijn, hij kan het niet, hij moet terug naar start om zichzelf te herijken en opnieuw uit te vinden en zichzelf de vraag stellen, "Wopke waar sta ik nu en waar wil ik naartoe?,wie ben ik nu eigenlijk echt?".

vdbemt
vdbemt3 okt. 2023 - 8:17

Het is dan weer zo kenmerkend dat WNL/Wouter de Winther, voor en door wie Timmermans en zijn Greendeal niet vaak genoeg afgekraakt konden worden, Hoekstra nu in bescherming neemt.

Robbin_T
Robbin_T3 okt. 2023 - 8:16

Ach geef hem een kans. Frenske werd ook alleen maar eurocommissaris omdat die niet baas van Europa mocht worden.

7 Reacties
Proletarier
Proletarier3 okt. 2023 - 8:24

@ Robbin Ja en? Frans geloofde er tenminste zelf in omdat natuurbehoud behoort tot zijn eigen overtuigingen. Dat kunnen we van beroeps leugenaar Wopke niet zeggen.

BrotherV
BrotherV3 okt. 2023 - 8:55

Proletarier, maakt niet uit. Voor rechts is Frans de nieuwe Kaag.

MG1968-2
MG1968-23 okt. 2023 - 9:26

@Proleatier "Dat kunnen we van beroeps leugenaar Wopke niet zeggen. " Misschien was juist zijn opstelling binnen het CDA de instrumentele wat betreft zijn positie aldaar. Als politicus kan dit gedraai natuurlijk niet. Als bestuurder ben ik er nog niet uit. Je zou kunnen betogen dat daar het doen wat je afgesproken hebt, het scharen achter het afgesproken doel en daadwerkelijk de eigen waardering er van kunnen uitschakelen te verkiezen is boven iemand die er een eigen plasje over zou doen. Hoe meer politiek een functie is hoe minder een hoekstra er in thuis hoort. Hoe meer 'besturend' hoe meer waarschijnlijk wel. Ik heb namelijk géén aanleiding om aan te nemen dat hij daar niet uitermate geschikt voor is. Het commentaar over hem betreft altijd het politieke.

E w T
E w T3 okt. 2023 - 9:31

Proletarier. Hoekstra is mijns inziens compleet ongeloofwaardig als climaat bobo. Kom jij aan de andere kant eens met één voorbeeld waaruit blijkt dat Timmermans eer hij de functie van klimaat commisaris kreeg zichzelf profileerde als overtuigt verdediger van het klimaat. Ik heb nog niets kunnen vinden.

BrotherV
BrotherV3 okt. 2023 - 11:48

"Kom jij aan de andere kant eens met één voorbeeld waaruit blijkt dat Timmermans eer hij de functie van klimaat commisaris kreeg zichzelf profileerde als overtuigt verdediger van het klimaat." Waarom zou hij?

Proletarier
Proletarier3 okt. 2023 - 13:05

@ EWT Hij heeft zich hard gemaakt voor de klimaat wet in europa. Daarnaast heeft hij nooit zoals Wopke de boeren verdedigd. Hij heeft nooit gelogen dat het allemaal goed gaat met de natuur in NL. Hij heeft ook nooit wetenschappelijke feiten verdraaid voor meer eigenbelang. Frans is iemand die zijn mening op feiten baseerd dat kan je van Wopke niet zeggen. Die waait met alle winden mee afhankelijk wat goed is voor Wopke. Wopke is echt wat mij betreft een van de meest walgelijke personen uit de NL politiek. Ik mag hopen dat hij afgaat en de functie niet krijgt.

E w T
E w T3 okt. 2023 - 20:43

Proletarier.Van vóór Timmermans klimaatcommisaris werd heb ik niets kunnen vinden bij de beste man wat hem een klimaat strijder maakt.Jouw argumenten zijn,van ná z'n benoeming.Timmermans is een echte politicus die perfect z'n rol vervult. Ik ga er dan ook vanuit dat ie na z'n benoeming als premier XR tegemoet komt en een echt begin maakt om alle fossiele brandstoffen te verbieden.