Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aziatische Amsterdammers spreken zich uit tegen alledaags racisme

  •  
29-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
Amsterdam beschouwt zichzelf als ruimdenkende tolerante stad. De ervaringen van veel inwoners met een Aziatische achtergrond is anders. Ze worden onder meer op straat uitgescholden. De jonge, hier geboren en getogen, generatie is er klaar mee, spreekt zich uit en zetten zich in voor de bestrijding van discriminatie. Zoals influencer Lily Tjon met Hash Tag by Lily. AT5 interviewde voor de rubriek Wij Zijn Amsterdam vier van hen over hun ervaringen en vroeg of ze tips hebben voor niet-Aziatische Nederlanders.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (52)

Visionair NL
Visionair NL13 nov. 2020 - 11:17

Eindleijk, just about time. Jammer dat er bij de "racismebestrijders" niet de focus wordt gelegd op discriminatie op uiterlijk of geslacht. Een hoofddoek kan je afdoen. Je huidskleur of lichaamsbouw niet.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde31 okt. 2020 - 14:05

Amsterdam is over het algemeen ruimdenkender dan pakweg Volendam. Maar racisme is zo algemeen aanwezig dat Amsterdam er niet aan ontsnapt. Het wordt vaak als een lolletje gebracht, het zou allemaal niet zo serieus bedoeld zijn maar toch is het kwetsend. Blijkbaar vinden mensen die kwetsen dat hun grap belangrijker is dan het effect ervan. Laat ze gewoon eens nadenken en uit hun witte cocon stappen voordat ze commentaar op anderen leveren.

1 Reactie
Rutger Groot
Rutger Groot1 nov. 2020 - 14:14

Eens dat racisme vaak als een lolloetje geracht wordt - en dus niet acceptabel. Maar kwetsen is niet altijd racisme en racisme is niet alleen voorbehouden aan "witte" mensen, dus die witte cocon snap ik niet.

Thelonious Monk
Thelonious Monk31 okt. 2020 - 10:36

Lees je eigen link, Ekiz. Dat onderzoek toont niet aan waar antisemitisme vandaan komt, maar gaat over de percepties van de mensen die het ervaren hebben. Dat je dat verschil negeert geeft aan dat je een stemmingmakende trol bent.

Mokker
Mokker30 okt. 2020 - 17:29

n=4 onderzoek, ik ken vrij veel Aziaten (meer dan 4) en ik heb niet de indruk dat racisme door Nederlanders een heel groot obstakel voor hen is. Het zal Aziaten misschien ook wel helpen dat ze doorgaans de taal goed spreken, hun eigen broek kunnen/willen ophouden, en de normen en waarden van Nederland accepteren, ook al zijn ze het er niet altijd mee eens hoe botte Nederlanders zich gedragen.

1 Reactie
Thelonious Monk
Thelonious Monk31 okt. 2020 - 10:31

Het is geen empirisch onderzoek, Mokker, het is een reportage met vier gevalsbeschrijvingen, waarvan iedereen die geen bord voor zijn hoofd heeft (en die eerder dit jaar bijv de berichtgeving over Chinezenpesterij rond corona heeft gevolgd) weet dat ze voor veel meer Aziatische Nederlanders staan. Jij besluit dat er geen probleem is, omdat de Aziaten die jij kent er tegen jou niet over klagen. Zoals je zelf geloof ik al zei, je bent een nogal botte Nederlander. Een zekere zelfkennis heb je dan weer wel.

Nick the Stripper
Nick the Stripper30 okt. 2020 - 16:35

Karingin 30 oktober 2020 at 12:08 [ Maar ik begrijp dat jij het veeeeeel erger vindt als het om Joden gaat. ] Ik denk dat Toverbal vooral op zijn gebruikelijk omfloerste wijze dat antisemitisme in de schoenen probeert te schuiven van moslims.

Aart van de aap
Aart van de aap30 okt. 2020 - 13:19

Best wel bizar Waarom zou je 'sambal bij' zeggen ? Tegen iemand die je niet eens kent. Ik zeg sowieso nooit dingen, tegen random strangers op straat. Dat op zich vind ik al raar. Het feit dat je iemand aanspreekt, zonder reden. Mensen worden op hun werk strak gehouden, mensen komen niet rond van hun 'salaris', de bazen graaien alles weg. En ja, dan komt het racisme op. Dan gaan mensen iemand zoeken om tegenaan te trappen. Die agressie moet dan een kant op. Ik denk dat het zo ongeveer werkt. Je kan niets tegen de baas zeggen, niets tegen de belastingdienst, maar je kan wel een random Chinees op straat een trap geven, bij wijzen van. Racisme is dan een soort bliksemgeleider. Mensen die 'spleetoog' zeggen, ik denk niet dat deze mensen echt vinden dat Chinezen niet in NL zouden mogen wonen. Ik denk dat het ze meer gaat om een soort gevoel van macht. Ik scheld jou uit en ik kom ermee weg. Want ja, dit doe je niet bij de lokale penoze. Snap je wat ik bedoel ? Ze doen het, omdat ze ermee wegkomen. Ze zoeken de mensen uit, die niet agressief en/of gevaarlijk zijn, om hun agressie op uit te leven.

3 Reacties
Satya
Satya30 okt. 2020 - 14:46

"Dat op zich vind ik al raar. Het feit dat je iemand aanspreekt, zonder reden." Ik vind het heel leuk als mensen mij op een leuke manier aanspreken, heeft tot heel leuke kennismakingen geleid. "Mensen worden op hun werk strak gehouden, mensen komen niet rond van hun ‘salaris’, de bazen graaien alles weg." Er zijn meer dan genoeg bazen, ik heb zelf geen baas en zal ook nooit een baas erkennen hooguit een werkgever, met hart voor hun personeel. Ik heb nog nooit een werkgever gehad die bij kwam leggen bij een tegenslag binnen het bedrijf. Niet dat ik het verwacht maar verwacht van mij niet dat ik het risico loop en jij mee mag delen. Bevrijd jezelf Aart.

Thuiszitter
Thuiszitter30 okt. 2020 - 19:12

Satya- mijn idee , gesprekken met wildvreemden kunnen hartstikke leuk zijn

Aart van de aap
Aart van de aap30 okt. 2020 - 19:55

Ik zou het best wel irritant vinden, als iemand op straat zomaar tegen me gaat praten. Ook al is het leuk bedoeld. Nee, eigenlijk is dat niet helemaal waar. Een keer ging een vrouw een soort van met mij flirten, in de tram. Ik was wel vereerd. Ik had zoiets nog nooit meegemaakt. Ik wist niet precies hoe ik erop moest reageren, op dat moment. En ik had haast. Punt is meer, ik zou zelf nooit iemand zomaar op straat aanspreken, maargoed, dat ben ik dan hé Sambal bij zeggen, is ook een soort aandacht trekken, lijkt haast wel. Je wilt contact met iemand, die je misschien aantrekkelijk vind, dus ga je bizarre dingen zeggen, als een soort oversprong reactie. satya Alleen een hond heeft een baas bevrijd jezelf.....

Zandb
Zandb30 okt. 2020 - 11:49

Ekiz Maar dan vergeet u wel de vrouwen, de homo's, de zwarte mensen, de witte mensen, de moslims, de christenen, de gristenen, de mensen die niet in 'de grachtengordel' leven met de Groningers in het bijzonder...... Helaas heb ik niet zo snel de passende linkjes maar die duikelt u vast wel op. Oh ja. De Roma vergeet ik nog. Vergeet ik nog meer groepen. Want we moeten toch werkelijk niemand uitsluiten.

LaBou
LaBou 30 okt. 2020 - 11:34

Ik krijg de neiging om "kwak" weer van stal te halen.

CUTTHECRAP2
CUTTHECRAP230 okt. 2020 - 11:27

Recisme is een van de vele foeilelijke uitingen van intolerantie. In meer of mindere mate n de hele wereld. Alles wat anders is, wekt een reactie op van wantrouwen, afkeer, eigenlijk pure angst voor het "andere". Dat het nu de spuigaten uitloopt is mogelijkerwijs een gevolg van de verpaupering van de samenleving, aangevoerd door rechtspopulisten. Als je je gedraagt, ben je opeens "policor". Dat is dus verwerpelijk... Een limburger in Urk heeft het niet gemakkelijker dan een aziaat in Amsterdam. De kern van het probleem : noch onze opvoeding, noch ons onderwijs is gebaseerd op elementair humanisme. Ik heb het vermoeden, dat je een andere samenleving krijgt, als je daar begint.

1 Reactie
axetothehead
axetothehead30 okt. 2020 - 12:45

En mensen die precies weten aan welke groep het licht (rechtspopulisten dit keer) zijn zelf geen haar beter.

Karingin
Karingin30 okt. 2020 - 11:08

Je kan je stokpaardje ook even laten staan, het gaat nu over Aziaten. Je weet wel, waarvan iedereen vindt dat ze zich zo goed aanpassen en zo hard werken, ook degenen die hier geboren en getogen zijn - wat al boekdelen spreekt, ze worden niet voor Nederlander aangezien. Desondanks worden ze op straat nageroepen en uitgescholden. Maar ik begrijp dat jij het veeeeeel erger vindt als het om Joden gaat. So noted.

Thuru
Thuru30 okt. 2020 - 10:05

Juist oost Aziaten doen het erg goed in de Nederlandse samenleving. Vrijwel nooit problemen. Echt waardeloos dat deze groep ook gediscrimineerd wordt. Je zou het niet verwachten of anderzijds dat het een klein probleem zou zijn. Discriminatie is uberhaupt not done.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens30 okt. 2020 - 13:38

@ Thuru Jij schrijft: Je zou het niet verwachten of anderzijds dat het een klein probleem zou zijn. Dat jij het niet verwacht geloof ik wel. Ik neem aan dat racisme volgens jou het gevolg van het gedrag van degene die wordt gediscrimineerd. Maar racisme wordt veroorzaakt door degene die discrimineert. Dus het is nogal voor de hand liggend.

MaxMax2
MaxMax230 okt. 2020 - 14:42

'Juist oost Aziaten doen het erg goed in de Nederlandse samenleving. Vrijwel nooit problemen' Is zo'n beetje de meest gesloten groep van Nederland.

NoahAmber
NoahAmber31 okt. 2020 - 9:43

@Thuru 30 oktober 2020 at 11:05 Juist oost Aziaten doen het erg goed in de Nederlandse samenleving. Vrijwel nooit problemen. Ze zitten juist in hun eigen bubbel waar ze bijna nooit uitkomen. Vandaar dat je er niet veel problemen van mee krijgt

Grozny
Grozny30 okt. 2020 - 9:17

Ik heb het gevoel dat het wel aan het stijgen is. Wij hebben in ons Lab in Belgie ook aziatisch-amerikaanse post docs werken en die erg racistisch worden behandeld. 1tje is bespuugd door een student met racistische opmerkingen zonder ook maar een enkele reden. De tandarts weigerde haar te behandelen. Maar toen ze aan de telefoon, met haar hele witte naam en een amerikaans accent, een afspraak maakte was het allemaal prima. De tandarts zei zelfs jij bent niet xxx yyy. Toen ze haar paspoort liet zien met haar naam, was er zogezegd een patientenstop.

3 Reacties
Karingin
Karingin30 okt. 2020 - 11:10

België schijnt nog een graadje erger te zijn dan NL. Je verwacht 't niet...

Frans Kwakman
Frans Kwakman30 okt. 2020 - 11:30

Ik ben een fan van Belgie. Kijk naar het weer op Een. Vaak naar de programmas want zonder al te veel reclame. Weet veel van daar, zeker en vast. Maar worden blanke mensen daar ook witten genoemd op z'n amerikaans?

Grozny
Grozny30 okt. 2020 - 14:19

Over het algemeen niet. Maar dat is natuurlijk afhankelijk van met wie je omgaat.

Deugkeizer
Deugkeizer30 okt. 2020 - 7:07

Het probleem ligt hem vaak al in de opvoeding sommige mensen hebben nooit geleerd wat van hem is en wat van de ander. Dan is het ook niet zo gek als je een eigen draai gaat geven aan de vrijheid van meningsuiting.

3 Reacties
Zandb
Zandb30 okt. 2020 - 11:54

Deug De opvoeding is niet allen zaligmakend. Er zijn voorbeelden van mensen die heel 'goed' te voorschijn kwamen uit uitzichtsloze opvoedingssituaties en andersom. Dus zo simpel als u het duidt is het niet. Verder zijn we behept met aangeboren eigenschappen als het vermogen tot onderscheiden (= discrimineren). Het is maar in hoeverre je je met een "hoe je zelf gezien en behandeld wilt worden", kunt/wilt inleven in een ander.

Deugkeizer
Deugkeizer30 okt. 2020 - 13:14

@zandb Toch kan een peuter ook niet altijd maar roepen wat het wilt. Al is het maar omdat peuters niet begrijpen wat van hen is. Dat leert op een enkeling na iedereen zijn kinderen. Waarom proberen sommige volwassenen dat er dan op latere leeftijd nog steeds doorheen te drukken?

Zandb
Zandb30 okt. 2020 - 16:14

Deug een peuter kan dat ook niet. Maar juist heel veel tragiek van het opvoeden, is juist dat je bewerkstelligt wat je niet wil. Opvoeden is een zeer ingewikkeld proces. En wat kinderen leren is vaak niet wat de bedoeling was. Ik haal maar weer eens een van mijn favoriete cartoons boven water. We zien een vader z'n kind over de knie nemen. Er onder staat: "Ik zal je leren, kleine kinderen te slaan".

Eric Minnens
Eric Minnens30 okt. 2020 - 5:15

Amsterdammers zijn hartstikke ruimdenkend! Sambalbij- en spleetoogroepers komen uit de provincie. Dit is maar een grapje (hypothese).

7 Reacties
Marcel Rozeboom
Marcel Rozeboom30 okt. 2020 - 7:26

Ik neem aan dat jouw opmerking ook een grapje is. Ik heb in de provincie gewoond. Mensen zijn wel lomp, maar schelden niet met afkomst. Volgens Mischa Blok komt het uitschelden juist van veel kleurlingen, al mag dat waarschijnlijk niet gezegd worden door een enkeling. https://mobile.twitter.com/telegraaf/status/1278701418216652800

Sailor2
Sailor230 okt. 2020 - 7:40

Een smerig grapje Eric!

Eric Minnens
Eric Minnens30 okt. 2020 - 8:09

@@Marcel & Sailor Het is ook maar een hypothese, heren. In het centrum van Amsterdam lopen wél vaak meer toeristen rond dan Amsterdammers, dus de kans dat een niet-hoofdstedelijke 'lolbroek' je iets toeroept is dan groter. Dat zou onderzocht kunnen worden. Het woord grapje gebruikte ik als spiegel, omdat deze nitwitten dat woord zélf vaak gebruiken. Overigens vermoed ik dat racisme overal even vaak voorkomt, regionaal, maar ook bij elke etnische groep.

Eric Minnens
Eric Minnens30 okt. 2020 - 8:17

PS De grootste sambalbij-roeper was Gordon, geboren Amsterdammer...

Karingin
Karingin30 okt. 2020 - 11:04

Amsterdam is ruimdenkend, Amsterdammers niet per definitie. Vanuit de gemeente is er altijd veel aandacht voor minderheden en dat wordt ook uitgedragen. Maar Amsterdammers, zeker de geboren A'dammers, dragen 't hart op de tong en schelden graag, daarbij wordt niet gekeken op een kwetsende term meer of minder. En er zijn zeker ook genoeg lui met een hekel aan buitenlanders of homo's. Zie ook 't succes van bijv. FvD bij de laatste verkiezingen

Satya
Satya30 okt. 2020 - 14:24

Eric Was het maar aan een regio voorbehouden.

Sonic2
Sonic230 okt. 2020 - 14:58

Het is volledig de Nederlandse volksaard om vooral met de vinger de wapperen en te zeggen hoe het moet en vervolgens de daad niet bij het woord voegen. Zie de Corona problematiek in Nederland. Mensen die roepen dat iedereen zich aan de regels moet houden. En dat ook in peilingen tetteren. En tegen vrienden tetteren, maar zich ondertussen "per ongeluk" niet aan de regels houden. "Oh wat ben ik erg". " Oh wat ik ben toch een trut of een klootzak". Maar ondertussen wel met elkaar in omhelzing staan in de kroeg. Of vriendinnen groepen die elkaar knuffelen, kussen en dergelijke. Niemand is hier racistisch. En heel veel zijn hier racistisch. Daarom was Fvd ook zo succes. Niets zo mooi als een fatsoenlijke racist zijn. En dan moet ik natuurlijk dat racist weg laten. Want dat mag je niet zo benoemen. En uiteraard is het hilarisch. En ben je zuur,zeikerig links als je er wat van zegt. En als dat niet genoeg is komt de Pimwin. En dan demoniseer je weer en ben je humorloos of lichtgeraakt. Of extreem links. Zonder deze volksaard geen 2e golf. En dat vooral ik slecht lig bij een deel van deze site is ook daarin terug te voeren. Want het is een on Nederlandse opvattingen. Het is een confronterende opvatting. Er is niets mis toch met het "gezellig" racisme van Derksen en Gordon. Toch? En je mag toch al niets in dit land. En wenselijk je tegen racisme uitspreken als je in de juiste kringen verkeerd is altijd prettig. Heel wat anders als je echt HARD uitspreken. Het echt willen uitroeien. Er echt paal en perk aan willen stellen. Het echt met wortel en tak de wereld uit helpen. Of zelfs maar respect opbrengen voor de mensen die dat willen.

EricDonkaew
EricDonkaew30 okt. 2020 - 2:11

Het heeft meer met Amsterdam te maken. Amsterdam is niet specifiek racistisch. Amsterdam is ook niet specifiek antiracistisch. In Amsterdam is het altijd geleuter en gepeuter en moeilijk doen over van alles en nog wat. Buiten Amsterdam speelt dit niet zo en buiten de Randstad al helemaal niet.

9 Reacties
Ryan2
Ryan230 okt. 2020 - 10:25

Inderdaad. Op het platteland is van racisme nauwelijks iets te merken. Het is een typisch fenomeen uit de randstad. Daar komt een hoop gedoe vandaan. Van anti Zwarte Piet tot Pegida.

Karingin
Karingin30 okt. 2020 - 11:00

Geloof je 't zelf..? Tuurlijk speelt racisme ook buiten A'dam, dat wordt nota bene gezegd in het stukje

Zandb
Zandb30 okt. 2020 - 11:56

Ryan Buiten Amsterdam wonen dus wezenlijk andere mensen. In feite een ander (beter?) ras.

Rs75
Rs7530 okt. 2020 - 12:05

Klopt helemaal, buiten de randstad maakt men het leven niet zo gecompliceerd en is men niet zo bezig met racisme

Ryan2
Ryan230 okt. 2020 - 12:40

Blijkbaar voelen mensen uit de Randstad zich vlug in de kuif gepikt.. :) Wie de schoen past, trekke hem aan.. :)

DaanOuwens
DaanOuwens30 okt. 2020 - 13:47

@ Ryan Jij schrijft: Op het platteland is van racisme nauwelijks iets te merken. In de Volkskrant een mooi artikel over de ontdekking van Urk. Geschreven door een Belg die een half jaar in Urk is gaan wonen. Het boek wordt gewaardeerd en herkend door de inwoners van Urk. Het racisme, de hakenkruizen, de dogmatische godsdienst en de impact van de godsdienst op de gemeenschap. https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/urk-is-het-erover-eens-met-het-boek-de-ontdekking-van-urk-krijgt-het-vissersdorp-een-spiegel-voorgehouden~b7a8cf37/ Ga het eens lezen. En zie hoe de keerzijde van een gesloten hechte gemeenschap ook veel ellende is. Wellicht dat je dan niet meer van dit soort kinderachtige tekstjes schrijft. En kijk met de nieuwe inzichten ook eens kritisch naar je eigen gemeenschap en je eigen gedrag. https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/urk-is-het-erover-eens-met-het-boek-de-ontdekking-van-urk-krijgt-het-vissersdorp-een-spiegel-voorgehouden~b7a8cf37/

Nick the Stripper
Nick the Stripper30 okt. 2020 - 16:44

Ryan 30 oktober 2020 at 11:25 [ Op het platteland is van racisme nauwelijks iets te merken. ] Behalve de mensen die racistisch bejegend worden, die merken het natuurlijk wel. In mijn Friese geboortedorp zijn een paar Syriërs gehuisvest. Het is gewoon hemeltergend om aan te horen hoe de buren van mijn ouders (die ik verder heel graag mag) zich uitlaten over 'die mensen'. [ Daar komt een hoop gedoe vandaan. Van anti Zwarte Piet tot Pegida. ] Tsja, ik kom dan weer uit de buurt van Harkema, ooit een NSB-bolwerk en sinds enkele jaren de uitvalsbasis van de Blokkeerfriezen. Dat vind ik dan weer een hoop gedoe.

Zandb
Zandb31 okt. 2020 - 7:49

Ryan Als dat het enige is, wat iemand van buiten de randstad weet te bedenken in antwoord op de kritiek die hij op zijn domme reactie krijgt, dan maakt u geen reclame voor het platteland. Zo reageren is allesbehalve 'typisch voor buiten de randstad'. Helaas wonen er in de randstad ook van die slimmeriken, daar niet van. Maar laten we die ook maar niet als 'typisch voor de randstad' omschrijven.

Ryan2
Ryan231 okt. 2020 - 10:55

@Daan Ouwens Wie begint er over kinderachtig? Ik heb het over het platteland, dat is het grootste deel van Nederland. Niet over een of ander raar dorpje, wat eerder een uitzondering is dan normaal Nederlands!

ton14024
ton1402429 okt. 2020 - 23:52

´´Als je twijfelt of iets kwetsend is of niet, gewoon niet doen.´´ Sorry, maar de meerderheid hier vindt dat gewoon nodig. Om ons recht op absolute vrije meningsuiting uit te oefenen, is kwetsen een essentieel gereedschap. ????

5 Reacties
NoahAmber
NoahAmber30 okt. 2020 - 9:12

Een dag niet kwetsen is een dag niet leven

Indisch4ever
Indisch4ever30 okt. 2020 - 9:51

Dat recht op absolute vrije meningsuiting bestaat niet juridisch . Wie dat recht verdedigt als moraal is a-sociaal.

axetothehead
axetothehead30 okt. 2020 - 11:54

Ach meestal is 'kwetsen' een waarheid die men liever niet hoort.

Zandb
Zandb30 okt. 2020 - 16:15

Indisch Hoe waar.

Ryan2
Ryan231 okt. 2020 - 11:55

@NoahAmber Tja, ik zie dat tenminste regelmatig bij jou. Je kwetst er behoorlijk op los, en wat bereik je ermee? Niks.