Joop

Aziatische jongen slachtoffer racistisch geweld in Zaandam

  •    •  
22-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
266 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2020-06-22 om 22.17.04
In Zaandam is een 16-jarige jongen in zijn gezicht getrapt nadat hij herhaaldelijk racistisch werd uitgescholden. De Zuid-Koreaans-Nederlandse Y. werd onder meer uitgescholden voor “kankerchino” en “coronachinees” en ook vragen zijn belagers hem herhaaldelijk “wie is de baas?” De jongen en zijn ouders doen aangifte van de racistische aanval die op video is vastgelegd.
Y. vertelt aan NH Nieuws hoe zich steeds meer jongens bij de groep racisten voegen. In eerste instantie zijn het er drie, even later zijn ze met zijn zevenen en uiteindelijk wordt hij door twintig jongens belaagd. Nadat hij probeert te zeggen dat iedereen zijn eigen ding kan doen en dat niemand dan last van elkaar heeft, escaleert het. Y. vertelt:
"Een jongen zei toen: ‘Zo werkt dat niet in Zaandam’, terwijl ik zelf ook uit Zaandam kom. Ik moest ‘sorry baas’ roepen, maar dat wilde ik niet. Ik zei alleen ‘sorry’, ook al wist ik niet waarom. De jongens kwamen steeds dichterbij en uiteindelijk kreeg ik een trap. Daarna heb ik mij kalm en stil gehouden, zodat ze weg zouden gaan."
Hoewel Y. bang is dat hij nog een keer wordt aangevallen, doet hij toch zijn verhaal:
"Ik wil laten zien dat dit soort dingen ook in Nederland gebeuren; hier speelt ook racisme. Ik word vaak uitgescholden en meestal doe ik dan niks, maar nu ben ik het zat. Veel Aziaten worden gediscrimineerd en mensen kijken er overheen."
Deze week doet Y. samen met zijn ouders aangifte.
 
 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (101)

Spierbal
Spierbal28 jun. 2020 - 9:42

Elke groep wordt aangevallen en racistisch bejegend.. blank, geel, zwart, etc. Om nou elk indicent voorpagina nieuws te maken gaat misschien wat te ver.

Greendutch
Greendutch25 jun. 2020 - 3:47

m.i. zijn ouders altijd de bepalende factor. kinderen moeten opgevoed worden en leren van hun ouders, (on-)bedoeld, (on-)bewust, op verschillende manieren. vaak apen ze na door te doen / spreken / nalaten wat ze voorgeschoteld krijgen. goede gesprekken helpen eigenlijk altijd. ook veel ouders hebben wat lessen nodig, moeten van zichzelf leren zien waarom ze racistisch zijn. er is heel veel werk aan de winkel in dit 'prachtige land' (Rutte) laten we de onderwijzers eens wat beter belonen zodat die met kinderen het gesprek kunnen aangaan. en investeren in sociaal maatschappelijk werk om de ouders bij te spijkeren. en zet schooltelevisie maar weer op npo3, ook voor de (groot)ouders.

Spelchecker2
Spelchecker224 jun. 2020 - 20:48

Ik vrees dat we als omstanders er niet aan ontkomen ons met racistisch geweld te bemoeien. Medestanders aanroepen (kom op, dit laten we toch niet gebeuren in ons land?!) en om het slachtoffer gaan staan en hem/haar beschermen. Duidelijk maken dat het slachtoffer er niet alleen voor staat maar dat het gros van de NL-burgers niet racistisch is en dat ook niet tolereert. Ook de politie bellen, maar daar niet op wachten! Me dunkt dat je dat moet doen in de eerste plaats omdat je niet in een racisitsch land wilt wonen, en ten tweede omdat je jezelf 's avonds nog in de spiegel aan wilt kunnen kijken.

4Vier!
4Vier!24 jun. 2020 - 19:18

Ik snap niet wat er mis is met al die kinderen en mensen die lopen te kopschoppen. Ik word altijd wat onpasselijk als ik dat zie en kan me niet voorstellen wat je beweegt dat te doen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jun. 2020 - 14:01

Ik begrijp het ook niet, het valt al snel onder poging tot doodslag.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin24 jun. 2020 - 14:00

Uitermate laf, ik hoop dat deze racisten worden opgepakt en er niet met een taakstraf vanaf komen maar flink in de buidel moeten tasten voor deze wandaad.

Ganneke
Ganneke24 jun. 2020 - 11:38

Dit soort walgelijke jongens die ruzie zoeken, racistische leuzen roepen en zelfs geweld plegen, dat soort roomblanke jongens horen naar mijn mening niet thuis in Nederland. Opzouten, ga maar naar de Noordpool en daar vervelend doen stel viezeriken. De goede roze, witte, beige, bronskleurige, bruine en zwarte mensen mogen hier blijven.

1 Reactie
4Vier!
4Vier!24 jun. 2020 - 19:10

Wie zegt dat het roomblanke jongens waren?

Harry Sihan
Harry Sihan24 jun. 2020 - 8:37

Een aantal reageerders hier stellen dat dit incident geen racisme is maar slechts pesten. Dat is een onnozel soort sofisme. De jongen is aangevallen vanwege zijn uiterlijk. Ook zijn moeder geeft aan dat ze last heeft van negatieve reacties vanwege haar uiterlijk.Dat gedrag is evident geworteld in een negatieve kijk op mensen met een Aziatisch uiterlijk; dat valt ruim onder het kopje racisme. Het proberen weg te redeneren door het pesten te noemen is wat mij betreft daaraan gelieerd. Het is geen racisme zoals men zich dat in het algemeen voorstelt; met segregatie, brandende kruisen en witte lakens en galgen. Noem het proto-racisme, zoals er proto-kanker bestaat. Voor Zuid Korea is het wel degelijk een onvervalst geval van racisme. Daar windt de grootste Koreaanse krant, Chosun Ilbo, geen doekjes om. https://news.chosun.com/site/data/html_dir/2020/06/24/2020062401055.html

2 Reacties
Ganneke
Ganneke24 jun. 2020 - 11:39

Harry, je kan het ze uitleggen, maar mensen die zien dat iemand voor poepchinees wordt uitgemaakt en dat geen racisme noemen, die willen het gewoon niet zien. Die zal je nooit kunnen overtuigen door middel van je redeneringen doordat hun wil ontbreekt.

marcelhermus
marcelhermus24 jun. 2020 - 15:54

Ik denk dat voor velen het belangrijker is waar het gedrag vandaan komt. Komt dit gedrag voort uit een inherente haat tegen de ander (in dit geval de aziaat) Of komt dit gedrag voort uit jeugdcultuur waarin pesten helaas heel veel voorkomt en de uiterlijke kenmerken dan gewoon worden gebruikt. Let wel, natuurlijk is dit racisme. Maar van waaruit deze racistische uitingen vandaan komen maakt wel verschil in hoe het te bestrijden.

realistisch rechts
realistisch rechts23 jun. 2020 - 20:02

Dit is geen racisme maar pesten. Ik ben de baas kan ook door een witte jongen tegen een andere witte jongen gezegd worden. Dit zijn gewoon etterbakken en kan iedereen gebeuren die anders is. Gekleurd, dik, rood haar etc. Is van alle tijden helaas en moeilijk uit te bannen. Staat los van pvv en fvd.

2 Reacties
Zandb
Zandb24 jun. 2020 - 9:28

..... en o wee, wie er anders over denkt.....

Ganneke
Ganneke24 jun. 2020 - 11:40

Weet je zeker dat je realistisch bent? Zo klink je niet, je bagatelliseert en vergoeilijkt racisme en wil het onder het onschuldiger kopje "pesten" brengen.

marcelhermus
marcelhermus23 jun. 2020 - 19:33

Sorry, maar ik vind het wel humor dat er in allerlei berichten al vanuit gegaan wordt dat die jongen door een blanke wilders/baudet fan is geschopt. Hoor je het hele filmpje dan hoor je dat de dader waarschijnlijk Arda heet. Waarschijnlijk komt dit filmpje nog wel op geenstijl of dumpert en dan met hele andere reacties. Echter maken de meeste mensen zich hier net zo schuldig aan vooroordelen als op andere plekken op internet. Ze verwoorden zich hier alleen net iets keuriger.

11 Reacties
Zandb
Zandb24 jun. 2020 - 6:24

Cubert Kwaadaardige onzin: Er zijn hier welgeteld en zegge en schrijve TWEE reacties die een verband leggen tussen Baudet en dit gebeuren, waarin in één ook Wilders wordt genoemd. (Waarvan ik hoogstpersoonlijk ook nog weer één bericht 'geneutraliseerd' heb!) Waarom wilt u zo graag "allerlei berichten" lezen die dat verband leggen? Uw conclusie dat dit platform even erg is als Dumpert bv, klopt van geen kant. Niet alleen al vanwege het aantal (twee) reacties maar ook omdat het ene vooroordeel het andere niet is. Er is namelijk niets mis met vooroordelen, mits degene die ze heeft zich dat maar realiseert en dat in het verwoorden duidelijk maakt, en vooral dat hij ze goed beargumenteert. Eén voorbeeld voldoet beslist niet aan 'mijn' voorwaarden, de andere voor de helft. Cubert. Hoe komt het nou, dat u zo lijkt te trollen?

Jacob2
Jacob224 jun. 2020 - 6:40

Of je mist juist de usual suspects die normaal "Sie sind wieder da" plaatsen o.i.d.

JasDon
JasDon24 jun. 2020 - 8:49

Het zou goed zijn om gewoon misstanden in de breedte terug te zien, nu zie je dat bv. de recente behandeling van vrouwenbesnijdenis hier niet voorbij komt. Komt dit doordat het Femmes for Freedom/VDD initiatieven zijn? Nu lijkt het wel alsof ik bij Geenstijl alle misstanden van moslims en Marokkaanse jongeren moet ophalen en hier meer een focus ligt op het verkeerd handelen van de politie, blanke racisten of bekrompen christenen.

marcelhermus
marcelhermus24 jun. 2020 - 9:09

Ik tel er toch wat meer. En dat jij mij beschuldigt van trollen vind ik wel een toppunt. Jij die woorden in een ander zijn mond legt met meestal kwalijke oneliners. Ingaan op 1 punt uit iemand zijn verhaal, dat uitvergroten en daarmee de discussie doodslaan. Het is niet voor niets dat er zelden een zinvolle discussie is tussen jou en iemand anders op dit forum, terwijl je wel enorm veel berichten post. Het meest kwalijke in jouw bericht is echter dat er niks mis is met vooroordelen, mits je het goed verwoord. Nou volgens mij zijn er op geenstijl ook wel mensen die hun vooroordelen op een goede manier kunnen verwoorden.

Zandb
Zandb24 jun. 2020 - 9:48

cubert U telt er meer? En dat is waar we het mee mogen doen? U gaat liever niet inhoudelijk op de kritiek in? Mijn kritiek en mijn conclusie zijn in helder Nederlands verwoord. Reageer daar op en 'bewijs' dat u dan terecht spreekt van "allerlei berichten". Of er mensen zijn die ergens anders hun vooroordelen goed verwoorden, dat weet ik niet. U maakt echter zelf dat onderscheid tussen "Joop" en andere media; ik citeer: "Waarschijnlijk komt dit filmpje nog wel op geenstijl of dumpert en dan met hele andere reacties." Ik vind overigens dat iemand trolt, wanneer hij in ronkende taal beschuldigingen uit, die hij niet wil of kan waarmaken. Dat u ook van alles vindt, neem ik op de koop toe. Maar wat ik hier beweer wordt daar natuurlijk niet anders van.

Zandb
Zandb24 jun. 2020 - 9:55

toinneman U hebt geen vooroordelen, zegt u. Maar buitenlanders zijn honden en lafbekken en ga zo maar door..... Jacob Ook altijd lekker, dat mensen die u blijkbaar kent maar niet noemt, verantwoordelijk zijn voor door u bedachte inhoud van niet geplaatste berichten.

Ganneke
Ganneke24 jun. 2020 - 11:45

´Ik heb geen vooroordelen, maar het zijn negen van de tien keer buitenlanders, die durven alleen maar met een groep aan te vallen, en als ze.alleen zijn lopen ze te janken.` Toineman jij bent gewoon een leugenaar. Hier in de buurt zijn veel incidenten gebeurt met racistische blanke jongeren die zomaar mensen van hun fiets af hebben getrapt of zomaar niet-blanken hebben uitgescholden of zelfs hun spullen hebben gestolen. Dat waren groepjes blanken. Hier hebben wij last van blank tuig. Maar ik zeg niet dat dat door hun huidskleur komt, die ik overigens met ze deel. We moeten gewoon erkennen dat dit soort erge dingen wordt gedaan door mensen ongeacht hun huidskleur. Jouw toevoeging, Toineman, is dus volslagen nutteloos.

Jacob2
Jacob224 jun. 2020 - 11:48

@Zandb klopt, maar het valt zo op.

marcelhermus
marcelhermus24 jun. 2020 - 16:10

Het waren er minder dan ik had gedacht, maar zeker meer dan 2. Als je tenminste de berichten ook meetelt waarin ze niet letterlijk genoemd worden. Wat betreft uw beschuldigingen dat ik niet inhoudelijk op jouw kritiek in ga moest ik wel erg hard lachen. Dit heb ik jou eigenlijk nog nooit zien doen in alle berichten die je post. En dat doe je hier ook gewoon weer heel subtiel, niet ingaan over of vooroordelen mogen als je ze goed verwoord. Nee dan gaat het erover dat je niet weet of ze op geenstijl ook goed hun vooroordelen verwoorden. berichtjes met verwijzingen naar wilders, blanken etc. Waren er vast meer geweest als er niet snel genoeg duidelijk was dat de dader waarschijnlijk Arda heet. Precies hetzelfde dynamiek in ons land als in de afgelopen 20 jaren toen xenofopbie en racisme zijn gelijk met PVV gaan groeien. We zien hier dus weer eens wie daadwerkelijk anderen in het gezicht trappen….. Dit krijgen ze van huis af met de paplepel ingegoten. Het is een cultureel item. Baudet kan trots zijn. Maar dat deze Kindergarten van Wilders & Baudet sowieso stevig door een magistraat moeten worden toegesproken lijkt me duidelijk. dat soort roomblanke jongens horen naar mijn mening niet thuis in Nederland

Zandb
Zandb24 jun. 2020 - 16:33

Jacob Het valt u op. En dat is natuurlijk niet voor niets zo.

Zandb
Zandb24 jun. 2020 - 16:36

cubert Ik wacht nog steeds op uw "allerlei berichten". Een trol bent u niet, zegt u. Moet ik dan maar concluderen dat u liever een volkomen idiote reactie op uw naam heeft staan?

JasDon
JasDon23 jun. 2020 - 14:28

Arda is denk ik geen racist, wel een laf opportunistisch ventje die met een groepje vrienden om zich heen een weerloze jongen in zijn gezicht durft te trappen. Het is maar te hopen dat deze jongen later spijt krijgt van dit soort acties en opgroeit tot een vent die wel een beetje liefde heeft voor zijn medemens.

C@io1
C@io123 jun. 2020 - 14:12

Sorry ik was mijn disclaimer vergeten, hetgeen ik poste is enkel bedoeld in relatie tot dit stukje film, verdere beelden en getuigenverklaringen zijn niet mee genomen in mijn posts

C@io1
C@io123 jun. 2020 - 12:30

Zelf-nadenken-aub, indirect mocht t slachtoffer dit lezen bereid ik hem v op zekere teleurstelling welk zeker zal spelen, mits de daders vervolgt zullen worden. Dit kader op het filmpje doet men weinig mee in de praktijk buitenom simpele mishandeling en het schijnen jeugdigen te zijn, dus waarsch. Een afdoening en taakstraf al dan niet in de vorm v cognitieve gedragstherapie. Wellicht een kleine schade vergoeding v het leed v het strafbare feit of shockschade v die passieve vrienden.

2 Reacties
Zandb
Zandb23 jun. 2020 - 13:15

C@io1 Onder invloed van populistische politici, media en een gemakzuchtig dus weinig kritisch publiek, krijgen mensen een totaal verkeerd beeld van de mogelijkheden van ons strafsysteem. Dat systeem is, al verandert dat wel, gericht op daders met hun in het verschiet leggende resocialisatie. En terecht m.i. De slachtoffers zijn beter met andere hulp gebaat, dan compensatie via de straf van de dader. Wanneer je even nadenkt zal je al snel tot de conclusie komen dat meestal geen enkele straf (die, zoals gezegd, zich normaal gesproken ook altijd nog richt op een resocialisatie van die dader!) voldoet voor de slachtoffers. En al helemaal nooit voor de populistische, vaak ook noch van hoed of rand wetende politici, media en reacties op het internet. Dus C@io1, als u wil helpen, geef dan een realistisch beeld en en doe niet net of het strafsysteem de slachtoffers afscheept met 'lullige straffen'. In feite is dat wat mij betreft,

Zandb
Zandb23 jun. 2020 - 13:17

Te vroeg gedrukt..... .... over de rug van het slachtoffer je punt willen maken.

C@io1
C@io123 jun. 2020 - 12:25

Nope, simpele mishandeling zonder doodslag..enkelvoudige slag met been, dit zonder langdurige permanente materiele schade. Als hij zijn nek er door gebroken had en een dwarslesie kende of erger dan had je gelijk gekregen. Hij kan hoogstens beroep doen op immateriele schade door de daders aansprakelijk te stellen als ze deze vinden en een expert arts ptsd of een gegeneraliseerde angststoornis heeft vastgesteld adhv het voorval. Enkelvoudig trauma zal daar ook niet de moeite waard zijn.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas23 jun. 2020 - 11:36

"Hoewel Y. bang is dat hij nog een keer wordt aangevallen, doet hij toch zijn verhaal" Daaris heel veel moed voor nodig en deze jongen verdient alle lof daarvoor! Ik hoop dat hij ook steun krijgt hiervoor van de politie. Die kleine etters mogen hard aangepakt worden. Arda mag dezelfde trap in zijn gezicht krijgen en dezelfde vernedering ondergaan. Tuig! Maakt mij niet uit of het een Turk een Marokkaan een Koreaan of een Nederlander is. Zo een behandeling hoort niemand te krijgen!

Tom Meijer
Tom Meijer23 jun. 2020 - 11:06

Wat een tuig.

Wil76
Wil7623 jun. 2020 - 10:07

Walgelijk staan er morgen 30 gasten voor z’n deur met stroopwafels en chocola omdat ze er zo’n spijt van hebben.

1 Reactie
4Vier!
4Vier!24 jun. 2020 - 19:13

Wil76 23 juni 2020 at 12:07 Ik hoop dat ze dat doen, want als ze spijt hebben is er nog een kans dat ze normaal worden.

XOballoon
XOballoon23 jun. 2020 - 9:26

"Zeg: Arda jij bent de baas". Moet nu niet zo moeilijk zijn de daders op te sporen. Ziekelijke cultuur, het er op uit gaan met je vriendjes om voor de likes te filmen hoe ze iemand kapot trappen of slaan. Waar zouden ze dat nu geleerd hebben?

7 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet23 jun. 2020 - 11:15

Geen idee, maar in Rotterdam willen ze dit gaan 'belonen' met kickbokslessen. Zodat een klap voldoende is ofzo....

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas23 jun. 2020 - 11:31

Precies. Oppakken die jongen en wat mij betreft een flinke taakstraf geven. Liefst zelfs een gevangenisstraf bij de grote jongens.. even kijken wie de baas is!

Zandb
Zandb23 jun. 2020 - 13:22

Jerry Wat een vrijblijvend geblaat weer. Dit soort kritiekloos denken schept veel effectiever een klimaat waarin dit soort incidenten plaats vinden, dan dat bepaalde kinderen leren kickboksen die incidenten veroorzaken.

Zandb
Zandb23 jun. 2020 - 13:32

Tamer U hebt geen idee hoe ons strafsysteem werkt en deze bijdrage leidt alleen maar tot een verkeerd soort frustratie; wie zijn niet veel meer dan wraakzuchtig heil op dergelijke wijze verwacht van ons strafsysteem, maakt dat het er slechter op wordt.

DaanOuwens
DaanOuwens23 jun. 2020 - 18:29

@ Jerry Bidet Jij schrijft: Geen idee, maar in Rotterdam willen ze dit gaan ‘belonen’ met kickbokslessen. Er is ook in Rotterdam geen beloning voor geweld. Het is een tamelijk dom idee dat vaker opkomt bij extreem rechtse types die iets willen doen voor moeilijke jeugd. 35 jaar geleden werd in Rotterdam Kralingen al boksles gegeven en bokswedstrijden georganiseerd door de boksschool van Beb van Klaveren voor jongeren uit Crooswijk en Kralingen die regelmatig met elkaar op straat vochten. Het is een slecht idee dat om de zoveel jaren passeert. Een idee uit de oude doos dus. Werkte destijds ook al niet. Meestal vind extreem rechts dit een oplossing. Blijkbaar vindt jij het nu een probleem.

Ganneke
Ganneke24 jun. 2020 - 12:04

Waar zouden " ze" dat geleerd hebben? Ik zie toch zeker een hele groep met blanke jongeren staan daar. Waar hebben die blanke jongeren dit geleerd?

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas25 jun. 2020 - 9:52

@Zandb Waar baseert u dat op? Laat deze jongen maar even 1 dag in het gevang zitten en kijk eens wat voor een poeslieve jonger daar uit komt. Als je deze Koreaanse jongen recht wilt doen zou je hem moeten laten beslissen of de straf wordt uitgevoerd of niet en of hij Arda vergeeft voor zijn dad. Dit moet gebeuren in een rechtszaal. Er is niks mis met oog om oog en tand om tand. Vergiffenis is alleen beter zoals de Allah zegt in de Koran. O ye who believe! the law of equality is prescribed to you in cases of murder: the free for the free, the slave for the slave, the woman for the woman. But if any remission is made by the brother of the slain, then grant any reasonable demand, and compensate him with handsome gratitude, this is a concession and a Mercy from your Lord. After this whoever exceeds the limits shall be in grave penalty. — Quran 2:178 We ordained therein for them: "Life for life, eye for eye, nose for nose, ear for ear, tooth for tooth, and wounds equal for equal." But if any one remits the retaliation by way of charity, it is an act of atonement for himself. And if any fail to judge by (the light of) what Allah hath revealed, they are (No better than) wrong-doers. — Quran 5:45 https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/iranian-killer-given-lastminute-reprieve-from-death-penalty-by-mother-and-father-of-victim-9266555.html https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/iranian-victim-spares-her-acid-attacker-an-eye-for-an-eye-2329638.html

Lood om oud IJzer
Lood om oud IJzer23 jun. 2020 - 8:12

Je bloed gaat toch koken als je dit soort dingen ziet. Verschrikkelijk...

Bernie2
Bernie223 jun. 2020 - 7:41

Het incident is vreselijk en lijkt hardcore racistisch, ondanks kinderen. Het begrip 'baas' stamt immers uit de slavernijtijd waar gekidnapte Afrikanen zo respect moesten tonen aan hun 'meester'. De info is erg summier, eerst maar eens het justitieel onderzoek afwachten. Maar dat deze Kindergarten van Wilders & Baudet sowieso stevig door een magistraat moeten worden toegesproken lijkt me duidelijk.

2 Reacties
Phantom3
Phantom323 jun. 2020 - 8:07

Het is inderdaad verschrikkelijk #yellowlivesmatter

Libertain
Libertain23 jun. 2020 - 8:32

@Bernie, heb je goed opgelet. De kinderen doen precies dat wat ze thuis van de ouderen aanhoren. Deze soort cultuur wordt klakeloos overgedragen en tevens eigen gemaakt door geweld op "anderen" toe te passen. Precies hetzelfde verhaal als met ZP.

Max6
Max623 jun. 2020 - 7:03

Ik vind wel dat we moeten uitkijken met het 'racisme' label... mijn zoon is ook wel eens in een vechtpartij beland omdat hij anders is (rood haar)... en soms ben je te dik, soms heb je de verkeerde schoenen aan, en soms ben je gewoon op de verkeerde plek. Er lopen gewoon op die leeftijd (te) veel testosteron-figuurtjes rond (met allerlei kleurtjes overigens) die graag willen laten zien dat zij 'de baas' zijn. Nu krijgt het afhankelijk van de kleur van het slachtoffer wel of niet het label racisme... terwijl het voor de dader waarschijnlijk niet eens uit maakt... die kiest gewoon een 'makkelijk' slachtoffer.

5 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman23 jun. 2020 - 9:03

[Nu krijgt het afhankelijk van de kleur van het slachtoffer wel of niet het label racisme] Nee, afhankelijk van de intentie en woorden van de daders. Natuurlijk vind er ook veel narigheid plaats wat niet door racisme ingegeven is, maar als er racistische dingen geroepen worden dan is er sprake van een racistische aanval.

Verver
Verver23 jun. 2020 - 9:36

@ mark huysman: gelukkig er kan een etiketje op. Als het nou een Pool was? Wat Max zegt, is dat dat niet uitmaakt of je nu geslagen wordt, omdat je homo bent of een Koreaan. Het maakt niet uit. Het ras moet er uit, gaat gewoon om geweld met vooroordelen. Alles even streng aanpakken.

Le Chat Botté
Le Chat Botté23 jun. 2020 - 11:00

Bedoel je te zeggen dat racisme en pesten in elkaars verlengde liggen? Dat het beiden vormen van persoons- en groepsgericht geweld zijn? En dat het een trede is op de geweldsladder, die een opstapje is naar fysiek geweld? Dan snap je ook dat je niet voorzichtig moet zijn met het label racisme, maar dat je heel duidelijk moet zijn over het gewelddadige aspect van iedere vorm van uitsluiting en achterstelling op welke grond dan ook.

Mark Huysman
Mark Huysman23 jun. 2020 - 11:22

[gelukkig er kan een etiketje op.] Hoezo gelukkig? Waarom mag je racisme geen racisme noemen? [Wat Max zegt, is dat dat niet uitmaakt of je nu geslagen wordt, omdat je homo bent of een Koreaan.] Volgens mij maakt dat wel uit want als je zo maar geslagen wordt zonder aanleiding (of om een aanleiding die tijd en plaats gebonden is), dan heb je weinig redenen om je na de aanval onveilig te blijven voelen. Als het om racistische of homofobe redenen is dan weet je dat je nooit veilig zult zijn zolang die zaken bestaan.

Max6
Max623 jun. 2020 - 13:52

@Mark maar we weten hier weinig over de intentie van de daders? en ja er worden wat 'racistische' scheldwoorden geroepen... maar denk je dat er geen scheldwoorden zijn voor jongens met rood haar of met wat kilo's te veel... waarom is het ene scheldwoord/slachtoffer erger dan het andere. @Le Chat dit is niet pesten (denk ik)... dit is waarschijnlijk aan je vrienden laten zien dat je 'de baas' bent. Iemand anders vernederen voor je eigen positie binnen de groep... is wellicht pesten voorbij. Mijn punt is dat het niet erger was geweest als hier een blanke jongen had gezeten... door racisme te roepen hang je er een label aan waardoor het 'erger' is/lijkt omdat het hier om een Aziatische jongen gaat. En dat is volgens mij niet zo.

Jaco38
Jaco3823 jun. 2020 - 6:53

Walgelijk, mijn maag draait om, mag hopen dat de dader snel gevonden wordt.

Anoniempje5
Anoniempje523 jun. 2020 - 6:41

Lijkt mij, zonder enige juridische opleiding, een poging tot doodslag? Bewuste trap uit het niets op iemand z'n hoofd die op de grond zit en zich niet kan verdedigen tegen z'n verrassingsaanval neem je bewust het risico dat iemand blijvende schade oploopt en/of zelfs niet overleeft. Hopelijk de hele groep berechten voor hetzelfde vergrijp en niet alleen degene die trapte.

1 Reactie
C@io1
C@io123 jun. 2020 - 12:15

Nope, simpele mishandeling zonder doodslag..enkelvoudige slag met been, dit zonder langdurige permanente materiele schade. Als hij zijn nek er door gebroken had en een dwarslesie kende of erger dan had je gelijk gekregen. Hij kan hoogstens beroep doen op immateriele schade door de daders aansprakelijk te stellen als ze deze vinden en een expert arts ptsd of een gegeneraliseerde angststoornis heeft vastgesteld adhv het voorval. Enkelvoudig trauma zal daar ook niet de moeite waard zijn.

Phantom3
Phantom323 jun. 2020 - 5:09

We kennen het hele verhaal niet, maar wat hier ook aan vooraf is gegaan, dit filmpje lijkt me voldoende bewijs voor de politie om (zonder excessief geweld) haar werk te doen en de daders aan te pakken.

1 Reactie
Verver
Verver23 jun. 2020 - 9:40

Zo neutraal als je begint, zo insinuerend ga je verder. Ken jij het hele verhaal van de politie?

Paul250371
Paul25037123 jun. 2020 - 0:03

Wat een vieze pleurishonden. "Wie is de baas?" Baudet kan trots zijn. (Ik weet wel dat hij niet direct aansprakelijk is maar hij is wel degelijk een stimulator van dit alt right gedrag.)

3 Reacties
Lood om oud IJzer
Lood om oud IJzer23 jun. 2020 - 8:49

En wie zie jij dan als de stimulator voor de incidenten waarbij de kleuren omgedraaid zijn? Of heb je die filmpjes nog nooit gezien?

Zandb
Zandb23 jun. 2020 - 9:17

Paul Lijkt me makkelijk te vinden maar moeilijk hard te maken, dat Baudet dit gedrag stimuleert.

XOballoon
XOballoon23 jun. 2020 - 9:21

Laat Arda het maar niet horen dat je hem en zijn vrienden in de alt right hoek plaatst.

AGM-65E
AGM-65E22 jun. 2020 - 22:51

Kinderen kunnen zo intents gemeen tegen elkaar zijn, helemaal als je 'anders' bent dan de rest.

8 Reacties
Auslander
Auslander23 jun. 2020 - 7:02

@ AGM-65E “als je ‘anders’ bent dan de rest.” Bedoel je ls er racisme heerst?

Dehnus
Dehnus23 jun. 2020 - 7:10

Heeft niks met kinderen te maken, volwassenen verstoppen het gewoon beter of in een grotere groep. Maar goed het word weer afgedaan met kinderen zijn gemeen, zoals gebruikelijk. Net als de excuses: het blijven jongens. Of het eerdere: we kennen het hele verhaal niet. Daaruit blijkt wel weer, volwassenen verstoppen het gewoon beter.

Libertain
Libertain23 jun. 2020 - 8:29

(" helemaal als je ‘anders’ bent dan de rest.") Dit krijgen ze van huis af met de paplepel ingegoten. Het is een cultureel item.

Zandb
Zandb23 jun. 2020 - 9:19

AGM Iedereen is anders dan de rest, behalve dan die man in The Life of Brian.

AGM-65E
AGM-65E23 jun. 2020 - 9:29

@Auslander en Dehnus Met 'anders' bedoel ik, als je afwijkt van de 'meerderheid. Als je een beugel hebt, rood haar hebt, sproeten hebt, dik bent, aziatisch bent, zwart bent; kinderen op de middelbare en basisscholen hebben maar een klein handvat nodig om iemand te pesten. Vaak is het om zelf niet gepest te worden.

AGM-65E
AGM-65E23 jun. 2020 - 9:30

@Libertain 'Dit krijgen ze van huis af met de paplepel ingegoten. Het is een cultureel item.' De Nederlandse 'cultuur' is racistisch?

C@io1
C@io123 jun. 2020 - 12:16

Kinderen en volwassenen mijn waarde vriend

Auslander
Auslander23 jun. 2020 - 17:11

@ AGM-65E “kinderen … een klein handvat nodig om iemand te pesten.” Dus er is geen racisme aan de hand maar gewoon pesten. Toch?

Eric Minnens
Eric Minnens22 jun. 2020 - 22:37

"Wie is de baas?" Daar gaat het om in die jeugdgroepen. Waarschijnlijk is er meer aan de hand. Eén van die jongens zit bijvoorbeeld bij de Koreaan in de klas of op school en 'heeft wel eens iets met hem gehad'. Nu komt hij langs met een groep en hitst die tegen hem op. Ik heb in mijn jeugd ook wel eens een keer zoiets gehad. Wit tegen wit, dat wel, ze vonden me te eigenwijs of zo. En meteen op de vuist willen, met zijn allen tegen één. Ik kreeg gelukkig hulp van een Indonesisch (!) vriendje, een echte vechtersbaas, en het liep goed af. Maar nu speelt ook racisme helaas een rol.

4 Reacties
Zandb
Zandb23 jun. 2020 - 6:05

Eric "Waarschijnlijk is er meer aan de hand." Dat zou maar zo kunnen. Maar voor u is dat "meer" dan iets wat niets met racisme te maken 'kan' hebben? En wat het allemaal een stuk minder erg maakt?

Eric Minnens
Eric Minnens23 jun. 2020 - 6:34

Dat heb je helemaal slecht begrepen Zand.

Zandb
Zandb23 jun. 2020 - 9:21

Eric Klopt. Had de laatste verkeerd gelezen of over het hoofd gezien. Excuus.

Eric Minnens
Eric Minnens23 jun. 2020 - 13:02

Is oké Zand, zand erover.

OlavM
OlavM22 jun. 2020 - 21:33

["Ik wil laten zien dat dit soort dingen ook in Nederland gebeuren; hier speelt ook racisme. Ik word vaak uitgescholden en meestal doe ik dan niks, maar nu ben ik het zat. Veel Aziaten worden gediscrimineerd en mensen kijken er overheen."] Klopt helaas als een bus. We zien hier dus weer eens wie daadwerkelijk anderen in het gezicht trappen.....

3 Reacties
Puppyy
Puppyy22 jun. 2020 - 22:32

Wie anderen in het gezicht trappen is daadwerkelijk dus niet te zien op het filmpje.

Lood om oud IJzer
Lood om oud IJzer23 jun. 2020 - 8:47

Het een sluit het ander niet uit @OlavM, het is allemaal even erg en vooral al erg genoeg.

XOballoon
XOballoon23 jun. 2020 - 9:28

Dat interesseert OlavM niet Puppyy, die wil gewoon z'n verknipte wereldbeeld tentoonspreiden.

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft22 jun. 2020 - 21:32

Wat zeg je nu eigenlijk? Je wenst hem sterkte, maar eigenlijk valt het wel mee. Dus niet janken maar accepteren? Want C@io1 heeft het erger meegemaakt?

3 Reacties
C@io1
C@io123 jun. 2020 - 12:19

Nee hoor ik wens hem sterkte en wijs hem er op dat zijn passiviteit in reactie tot zulk raar gedrag beter achter wege kan blijven in zulks gevallen v eigen gezondheid. Maar jij kan je wel goed aanstellen merk ik.

C@io1
C@io123 jun. 2020 - 12:24

@zelf-nadenken-aub En dat was ook niet v jou bedoeld was gericht aan dat jochie v als hij toevallig er achter komt dat hier aandacht was v zijn leed. Hetgeen ook evident is uit de syntax en lexicon. De ironie is dat telkens je weinig blijk geeft in al je posts v hetgeen je naam omvat en/of dat dit nogal tot het oppervlak beperkt blijft op letterlijk ieder onderwerp en enkel as hominem

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft24 jun. 2020 - 9:25

C@io1, Oké, helder. Met betrekking tot die jongen snap ik nu je punt en dat deel ik wel. Hominem dan weer niet. Maar als tegenwerpingen voor u zo voelen of makkelijker hanteerbaar zijn, dan ben ik blij dat u zo denkt.

Cageman2
Cageman222 jun. 2020 - 21:25

“Zeg aardbei is de baas” ? Wie kent er zaandams jongerenaccent?? Als ie zo dom is geweest om zijn naam te zeggen moet de politie toch snel de dader kunnen vinden

1 Reactie
XOballoon
XOballoon23 jun. 2020 - 9:34

Aardbei XD Leuk gevonden. Het is Arda, die mag met zijn vriendjes binnenkort voor de kinderrechter verschijnen.

LogicaalPersoon
LogicaalPersoon22 jun. 2020 - 20:47

Zo zie je maar weer dat racisme niet voorbehouden is aan de witte bevolking. Wat doen zijn 'vrienden' trouwens? Blijven gewoon zitten in kleermakerszit? Ik snap dat je graag wil de-escaleren, maar je komt toch wel voor je vrienden op?

3 Reacties
Zandb
Zandb23 jun. 2020 - 6:12

Perrsoon De conclusie moet dus zijn, dat witte mensen alle andere dan witte mensen op gelijke wijze discrimineert? Nou. Ga rustig zitten. Steek een sigaar op. U hebt het verdiend.

Dehnus
Dehnus23 jun. 2020 - 7:14

Nog zo eentje die niet weet hoe het werkt, het alleen zijn is onderdeel er van. Die groep doet juist mee en is onderdeel van de groepsdrukgroep, dat zijn zen vrienden dus niet. Maar goed Nederland doet heel weinig tegen pesten dus het is niet raar dat mensen nog zo denken. Op den duur gaat de groepsdrukgroep gewoon meedoen met het treiteren dat kan je ook gewoon zien en lezen.

C@io1
C@io123 jun. 2020 - 12:09

Passiviteit is niet de-escaleren net zo min als zachtjes zeggen heeey stop,doe normaal assertief of effectief is.

mariamaria2
mariamaria222 jun. 2020 - 20:34

Wat een walgelijke aanval. Hoop dat de dader(s) gepakt worden. Wat ik ook schokkend vind is dat de rest niet ingrijpt maar schaapachtig blijven kijken.

3 Reacties
Libertain
Libertain23 jun. 2020 - 8:11

("Wat ik ook schokkend vind is dat de rest niet ingrijpt maar schaapachtig blijven kijken") Precies hetzelfde dynamiek in ons land als in de afgelopen 20 jaren toen xenofopbie en racisme zijn gelijk met PVV gaan groeien.

XOballoon
XOballoon23 jun. 2020 - 9:31

Xenofopbie? Is dat iemand proberen te foppen dat het xenofobie is? Wel een beetje voorbarig om Arda een xenofoob/racist of xenofop, afhankelijk wat je bedoeld, te noemen. Of ken je Arda persoonlijk?

Ganneke
Ganneke24 jun. 2020 - 11:47

" Wat ik ook schokkend vind is dat de rest niet ingrijpt maar schaapachtig blijven kijken. " Ik heb dit ook zien gebeuren. Een (blanke) jongere werd in elkaar geslagen door een groep blanke jongeren. De vrienden van degene die in elkaar werd geslagen stonden er ook schaapachtig bij. Ik denk dat wij in Nederland veel te mak zijn en niet durven op te staan tegen onrecht. En dat we ook egoistisch en lui zijn. "Als ik het maar niet ben" en " Zij zal het er wel naar hebben gemaakt".

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft22 jun. 2020 - 20:31

Klein fragment helaas. Maar filmer zal meer hebben. Doorsturen naar politie en oppakken die gasten.

C@io1
C@io122 jun. 2020 - 20:29

Nou, das niet lekker kerel. Sterkte met het verwerken! Maar uh wees wel bedacht t kan een stuk erger, weet ik uit eigen ervaring. Tip..niet gelijk aannemen dat zaken de-escaleren, maar wel er op in zetten.

Jerry Bidet
Jerry Bidet22 jun. 2020 - 20:28

Verschrikkelijk. Nu hopen dat de politie dit snel oppakt en niet op de stapel gooit. Aanpakken is het enige wat helpt tegen dit tuig. Anders denken ze helemaal overal mee weg te komen. (overigens zie ik geen filmpje. Staat het er niet op of ligt dit aan mijn browser?)

3 Reacties
C@io1
C@io122 jun. 2020 - 20:30

Jerry, gebruik de link ergens boven in het stuk, deze onderlijnt en geeft toegang tot het filmpje en originele artikel.

Jerry Bidet
Jerry Bidet22 jun. 2020 - 20:38

Dankjewel, achteraf had ik het liever niet gezien maar dat is mijn eigen schuld. Word altijd zo misselijk van die hyena's in groepsverband. Alleen slaan ze nog geen deuk in een pakje boter.

Paul250371
Paul25037123 jun. 2020 - 0:04

Als je ziet wat een trap dat jochie krijgt dan is "verschrikkelijk" het enige woord.