Artsen zonder Grenzen (AzG) neemt geen geld meer aan van Brussel of van de EU-lidstaten. Dat heeft de secretaris-generaal van de hulporganisatie, Jerome Oberreit, tijdens een persconferentie laten weten. Daarmee protesteert AzG tegen de behandeling van vluchtelingen door de EU. Dat schrijft Le Monde vrijdag.
"Hiermee verzetten wij ons tegen het afschrikbeleid dat onder leiding van Europa gevoerd wordt. Een beleid dat erop gericht is mensen in nood te weren en ver van de Europese kusten te houden."
Volgens Oberreit heeft de omstreden deal tussen Turkije en de Europese Unie een belangrijke rol gespeeld in de beslissing.
"Deze overeenkomst ondermijnt het begrip vluchteling en brengt het hele idee achter de Europese Unie in gevaar. Drie maanden na het in werking treden van de deal claimen de Europese regeringen hun successen, terwijl de mensen die bescherming nodig hebben creperen."
"Europa maakt zich niet langer druk om hoe ze deze mensen kunnen beschermen, maar om hoe zij hen in bedwang kunnen houden, zo ver weg mogelijk van Europa. Artsen zonder Grenzen weigert nu financiering door instellingen en overheden waarvan het beleid is om deze mensen te laten lijden."
In 2015 ontving AzG zo’n 19 miljoen euro vanuit de EU en nog eens 6,8 miljoen van de Noorse regering. Eerder liet AzG ook al weten niet langer samen te werken met Frontex, het agentschap dat de Europese buitengrenzen bewaakt. In maart van dit jaar staakte AzG al haar werkzaamheden in het opvangkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Daarmee liet de organisatie weten niet langer mee te werken aan ‘ een systeem dat onrechtvaardig en onmenselijk is ’.
De beslissing om nu ook geen financiering meer aan te nemen van de EU gaat per direct in en geldt voor alle projecten wereldwijd. Volgens Artsen zonder Grenzen, dat de laatste anderhalf jaar zo’n 200 duizend mensen in het Middellandse Zeegebied heeft ondersteund, zal de boycot de reactiecapaciteit niet aantasten. De organisatie haalt het leeuwendeel van de financiering uit particuliere donaties. Volgens AzG zal het weigeren van Europees geld enkel de onafhankelijkheid van de organisatie versterken.