Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AZG slaat alarm: acute hongersnood in vluchtelingenkamp Nigeria

  •  
23-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-06-23-om-14.41.05

© cc-beeld: USAID

Meer dan 1200 mensen die in Nigeria op de vlucht waren geslagen voor het geweld van terreurgroep Boko Haram, zijn in een vluchtelingenkamp in het noordoosten van Nigeria omgekomen door de honger en door ziektes. Dat heeft Artsen Zonder Grenzen (AZG) bekendgemaakt. Alleen vorige maand al kwamen zo tweehonderd mensen om het leven.
AZG liet weten dat vorige maand bij aankomst in het kamp 24 duizend mensen werden aangetroffen, waaronder 15 duizend kinderen, opeengepakt op een ziekenhuisterrein. Het kamp bevindt zich in de stad Bama, die tot maart vorig jaar in handen was van Boko Haram.
Volgens AZG ontvouwt zich in het kamp een ‘catastrofale humanitaire ramp’. Van de achthonderd kinderen die afgelopen maand door AZG zijn onderzocht, is een vijfde ernstig ondervoed. ‘We hebben te horen gekregen dat er soms wel meer dan dertig mensen per dag sterven van de honger,’ aldus Ghada Hatim van AZG.
Tijdens het onderzoek trof AZG 1.233 graven aan die nog geen jaar oud waren. In 480 daarvan liggen kinderen begraven.
In de zeven jaar dat terreurbeweging Boko Haram nu operationeel is in Nigeria en het naastgelegen Tsjaad, Niger en Kameroen, zijn meer dan 15 duizend mensen vermoord. Nog eens twee miljoen mensen zijn op de vlucht voor het geweld.
Het Nigeriaanse leger, dat wordt bijgestaan door troepen uit buurlanden, heeft een groot deel van het eerder door Boko Haram ingenomen grondgebied weer in handen. De terroristen, die vorig jaar trouw zworen aan Islamitische Staat, plegen echter nog altijd met grote regelmaat aanslagen waarbij veel slachtoffers vallen. Ook worden nog altijd veel mensen, met name jonge meisjes, ontvoerd.
Bronnen: The Guardian , Al Jazeera cc-beeld: USAID
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.