Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

'Azc's moeten kindvriendelijk gemaakt worden'

  •  
02-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-kinderenAZC_300.jpg
Unicef: Kinderrechten in Nederland bestaan alleen voor 'eigen' kinderen
Kindvriendelijke asielzoekerscentra zijn hard nodig. Kinderorganisaties als Unicef en Defence for Children bekritiseren de azc’s al jaren. Vanaf volgend jaar willen ze beginnen met de Nieuwe Opvang Asielzoekers (NOA). Bij deze proef worden veertig gezinnen op een kindvriendelijke manier opgevangen. Elk gezin krijgt één woonplek en één coach aangewezen voor de duur van twee jaar.
Unicef concludeerde drie jaar geleden in een rapport dat het niet best is gesteld met de opvang van kinderen in azc’s. Die zou ‘niet kindvriendelijk’ en zelfs ‘schadelijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen’. Auteur Karin Kloosterboer schrijft daarin dat vreemdelingenkinderen in Nederland allereerst als vreemdeling worden behandeld, en niet als kind. 
Het IKON-programma Spraakmakende Zaken belicht vanavond de NOA-pilot. Hoewel demissionair minister het project heeft aangemoedigd, is nog niet duidelijk of het ministerie van binnenlandse zaken zal meewerken. De procedure om een betere situatie te creëren voor vreemdelingenkinderen duurt nu al drie jaar. 
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Candide2
Candide22 aug. 2012 - 7:40

JAARBERICHT KINDERRECHTEN 2011 'De cijfers uit het Jaarbericht tonen aan dat de wachtlijsten bij de Bureaus Jeugdzorg in 2010 met maar liefst 59% zijn gestegen, dat het aantal minderjarige slachtoffers van uitbuiting (onder wie slachtoffers van pooierboys) in 2010 met 30% is toegenomen ten opzichte van 2009, de hulp voor kinderen die het slachtoffer zijn van kindermishandeling niet of niet snel genoeg beschikbaar is en dat de rechtspositie van 'vreemdelingen' kinderen die in Nederland geworteld zijn, erg zwak is.' http://www.kinderrechten.nl/p/13/730/jaarbericht-kinderrechten-2011-gepresenteerd-aan-de-staatssecretaris-fred-teeven Er valt dus genoeg te doen.

clara51
clara512 aug. 2012 - 7:40

Het is zo knap dat sommige mensen hun mening al gevormd hebben nog voordat de feiten zijn getoond. Ik kan het zelf ook: http://bit.ly/proef-humanere-opvang-asielkind

JAWEH
JAWEH2 aug. 2012 - 7:40

Ik meen te hebben gelezen dat men binnen de AZC's de boel zo veel mogelijk heeft versoberd om het onaantrekkelijk te maken om naar Nederland te komen als vluchteling. Kinderen en oude mensen zijn dan natuurlijk de eerste slachtoffers als het om hun welzijn gaat.

lancelot2
lancelot22 aug. 2012 - 7:40

Hallo daar.... Men zit tijdelijk in een azc, of men word uitgewezen of men wacht op een woning. En zeg nou zelf hier in Nederland is het goed toeven en de ouders zijn er den gehelen dag bij. Wat is het probleem???????? Waarom krijgt men een coach toegewezen per gezin, en het gaat om veertig gezinnen. Mot je nagaan, veertig maal een coach voor twee jaar. Wat kost dat in deze donkere barre tijden van de crisis? Vind het zwaar overdreven, wie gaf hier toestemming voor?

lindenboom
lindenboom2 aug. 2012 - 7:40

Het regelmatige overplaatsen van Asielzoekers is vrees ik gezien de krimp van het COA onvermijdelijk. En het is ook volgens mij niet wenselijk dat Asielzoekerskinderen wennen aan het verblijf in een AZC: natuurlijk is dat voor kinderen, maar overigens ook voor volwassenen een liefst zo kort durend mogelijk tijdelijk verblijf. Als er dan ook nog een goeie AZC-school is, én het AZC er voor kiest om een speciale " Kinderwerker/ster" aan te stellen, en zowel de school als het COA-personeel alert is op allerlei PTSD-achtige verschijnselen bij kinderen ( en daar fatsoenlijke hulpverlening voor beschikbaar is) moet ook het verblijf in een AZC voor kinderen leefbaar zijn. Nogmaals: voor wat mij betreft max. voor een half jaar. Ben zelf oud-AZC-directeur ( en vader) en weet dus waarover ik het heb.

JoopSchouten
JoopSchouten2 aug. 2012 - 7:40

China moet ook kindvriendelijker worden.: http://www.nrc.nl/stevendejong/2012/08/02/boycot-china-er-is-niets-olympisch-aan-het-martelen-van-kinderen/

lindenboom
lindenboom2 aug. 2012 - 7:40

Wat een ongelooflijke l.l-koek, voornamelijk! Weinig tot geen kennis van de daadwerkelijke gang van zaken: veel geblaat zonder kennis van zaken. Zelf mag ik ook graag nogal cynisch reageren op " het nieuws", zéker in komkommertijd. Maar wanneer men allerlei onzin debetieert, of ongelooflijjk uiwijdt over " kinderrechten" waar die in de praktiijk niet aan de orde zijn. Wat mij relevant lijkt is de wijze waarop de huidige Aslielzoekers ( kinderen) worden behandeld. Wat mij betreft deugt de opvang van Asiekzoekers (van jong tot oud) voor geen meter! Heb getracht de opvang zo humaan mogelijk te doen zijn, maar werd om de haverklap teruggeroepen door " Den Haag"- Voel me hier, op dit forum, vaak bij dit onderwerp, als " Kampffùfer". Vraag; wat moet ik nou?

JoopSchouten
JoopSchouten2 aug. 2012 - 7:40

'Eigen kinderen eerst' (...). : (((

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen2 aug. 2012 - 7:40

Joop, je hebt gelijk, maar het is helemaal niet 'eigen kinderen eerst' in nederland. De rechten van een kind zijn zeker niet gegarandeerd in Nederland. wel hebben we een goede achtervang met Jeugdzorg en kinderbescherming, ook al woden daar soms fouten gemaakt, maar de rechten van het kind zijn zelfs voor de meeste ouders niet vanzelfsprekend leidend bij de inrichting van hun leven, keuze van beroep, werk- en woonplaatsen.

[verwijderd]
[verwijderd]2 aug. 2012 - 7:40

Druppel op de gloeiende plaat als je hier een Efteling van ieder azc maakt. Kunnen we beter kinderrechten introduceren in hun eigen landen, hoofdzakelijk Somalië, Irak en Afghanistan. Het verbreiden van de Nederlandse cultuur kan een belangrijke bijdrage leveren.

1 Reactie
Candide2
Candide22 aug. 2012 - 7:40

'Het verbreiden van de Nederlandse cultuur kan een belangrijke bijdrage leveren.' Zoals het kopen en verhandelen van producten die door kinderarbeid tot stand gekomen zijn? http://www.kennislink.nl/publicaties/kinderarbeid

[verwijderd]
[verwijderd]2 aug. 2012 - 7:40

Unicef is toch een rare organisatie, waarom gaan die niet lopen zeiken in de landen waar die kinderen vandaan komen?

2 Reacties
Candide2
Candide22 aug. 2012 - 7:40

Unicef heeft kritiek en u deelt weer sneren uit. Wat is er met u? Nederland heeft een bijzondere relatie met Unicef. Wikipedia: 'Het United Nations International Children’s Emergency Fund (UNICEF) is op 11 december 1946 opgericht door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York om na de Tweede Wereldoorlog voedselpakketten en gezondheidszorg te bieden aan kinderen in de getroffen landen.' Nederland was een van die landen. Unicef maakt zich hard voor de rechten van het kind. Waar ook ter wereld, wat is daar mis mee? Nederland heeft het kinderrechtenverdrag van de VN ondertekend. Wikipedia: 'De meeste landen ondertekenden het verdrag, zij het veelal onder voorbehoud of met een interpreterende verklaring. België, Suriname en Nederland ondertekenden het op 26 januari 1990 en ratificeerden respectievelijk op 16 december 1991, 1 maart 1993 en 6 februari 1995. De Nederlandse tekst verscheen in het Belgisch Staatsblad van 17 januari 1992. Alleen de Verenigde Staten en Somalië hebben het niet geratificeerd, Somalië omdat het geen georganiseerde staatsstructuur meer heeft, de V.S. omdat het verdrag de doodstraf van minderjarigen verbiedt.' 'De beschermde rechten van het kind zijn: voorrang voor het belang van het kind (art. 3) recht op leven (inherent recht, art. 6) een naam en nationaliteit (art. 7-8) gepaste vrije mening (art. 12-15) privacy en een thuis (art. 16), band met de ouders (art. 18) aangepaste informatie (o.a. kinderboeken, art. 17), onderwijs (art. 28-29) de grootst mogelijke geneeskundige verzorging (art. 24-25) sociale zekerheid (art. 26), een toereikende levensstandaard (art. 27) vrije tijd, spel, en dergelijke (art. 31) bijzondere bescherming van pleegkinderen (art. 20), adoptiekinderen (art. 21), vluchtelingen (art. 22) gehandicapte kinderen (art. 23) minderheden (art. 30) kinderen tijdens gewapende conflicten (art. 38) verwaarloosde of misbruikte kinderen (art. 39) kinderen die vervolgd worden voor een strafbaar feit (art. 40) bescherming tegen discriminatie (art. 2) wederrechtelijk overbrengen naar een ander land (art. 11) geweld, misbruik, verwaarlozing (art. 19, art. 36) economische uitbuiting (art. 32) verdovende middelen of drugs (art. 33) seksuele exploitatie en seksueel misbruik (art. 34) ontvoering en kinderhandel (art. 35) foltering, doodstraf, levenslange gevangenisstraf, willekeurige vrijheidsberoving (art. 37) Het verdrag bevat ook twee aanvullende, facultatieve protocols: protocol gewapende conflicten protocol kindermisbruik'

lancelot2
lancelot22 aug. 2012 - 7:40

Juist! Gaat unicef ook de rekening betalen voor die veertig coaches voor twee jaar?

[verwijderd]
[verwijderd]2 aug. 2012 - 7:40

Ik las het artikel vandaag in Trouw. Reuze komisch. Eén van de argumenten is dat de kinderen zich met al die verhuizingen niet kunnen Hechten ! Een slimme manier om een catch 22 te creëren : Het kind mag niet teruggestuurd want ; teveel gehecht. Het kind wordt onrechtmatig behandeld en kan zich niet hechten. De ouders en/of mensensmokkelaars lachen zich het apezuur om deze Westerse zelfopgelegde lose/lose situatie.

1 Reactie
Candide2
Candide22 aug. 2012 - 7:40

'De ouders en/of mensensmokkelaars lachen zich het apezuur om deze Westerse zelfopgelegde lose/lose situatie.' Blijkbaar hebben de ouders en/of mensensmokkelaars niks op met die kinderen. Het is uit de (kinder)psychologie bekend dat wanneer kinderen zich niet kunnen hechten en in de puberteit niet kunnen ontwikkelen, ze zeer ernstige psychologische/psychiatrische problemen kunnen ontwikkelen. Dat geldt voor alle kinderen, in zijn algemeenheid. Je kunt natuurlijk altijd beweren dat een samenleving slecht af is, die beschaafd omgaat met zijn eigen bevolking en anderen die zich op zijn grondgebied bevinden. En ook internationaal een aantal normen van beschaving hoog wil ouden, hoe mager ook. Ook kun je heel cynisch beweren dat de Westerse beschaving zo onderhand een luxe is die we ons niet meer kunnen permitteren. We zijn immers omringd door andere staten die het niet zo nauw nemen of ze zijn zelfs terroristenstaten. Inderdaad lijkt het erop dat op zijn minst 1.5 miljoen mensen (kiezers van de PVV) het politiek correct vinden als onze samenleving maar eens een paar mensenrechten over boord gooit. Je hebt er als autochtoon alleen maar last van en het is voor thee drinkers. Als mensensmokkelaars e.a. die een loopje met ons denken te kunnen nemen en zich het apenzuur lachen, dan moeten wij door het correct naleven van onze afspraken ervoor zorgen dat hun het lachen vergaat. Niet door net zo hufterig als hen te worden. Dus niet buigen voor cynici en hufterige populisten. Overigens mogen rechters, zo'n Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de Raad van State wel eens iets aan hun manier van communicatie doen. Leg uit waar je mee bezig bent, doe je dat niet dan gaan de populisten en cynici aan de haal met de feiten.