Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ayaz Nizami, de nieuwe Raif Badawi

  •  
27-03-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2017-03-27-om-19.36.10

© cc-foto: Nauman Arshad

In Pakistan dreigt opnieuw een blogger het slachtoffer te worden van blasfemiewetgeving
Toen in 2013 de Saoedische liberale blogger Raif Badawi werd veroordeeld tot 600 zweepslagen en zeven jaar gevangenisstraf leek de wereld te klein te zijn. Massale ophef ontstond, mensenrechtenorganisaties riepen de publieke opinie op om in actie te komen, en diplomatieke en politieke druk werd uitgeoefend op Saoedi-Arabië om de straf niet tot uitvoering te brengen. Met beperkt succes. Een deel van de straf werd uitgevoerd, en ander deel uitgesteld. Badawi schreef vanuit de cel een boek, en kreeg in 2015 van het Europees Parlement de Sacharovprijs uitgereikt.
Badawi werd veroordeeld vanwege het ‘beledigen van de islam’, omdat hij kritiek had op de Saoedische religieuze politie, mensenrechtenschendingen in Saoedi-Arabië, en omdat hij vond dat moslims, christenen, Joden en atheïsten gelijkwaardig aan elkaar waren. Zaken die wij hier volstrekt normaal vinden dus, maar die in sommige landen als blasfemisch worden gezien. Niet alleen in Saoedi-Arabië, maar ook in veel andere landen, waaronder Pakistan. Pakistan kent een lange geschiedenis van het (soms ter dood) veroordelen van individuen op basis van blasfemiewetgeving, dus op basis van de aanklacht dat deze personen de islam, of bijvoorbeeld Mohammed, beledigd hebben.
Op dit moment speelt in Pakistan een prominente zaak, waar Ayaz Nizami (een alias) de Pakistaanse Raif Badawi lijkt te worden. Nizami is een ex-moslim blogger en de vicepresident van de Atheist & Agnostic Alliance Pakistan. Hij is, samen met twee andere bloggers, opgepakt op verdenking van blasfemie , hij zou Mohammed beledigd hebben. In Pakistan is blasfemie dus een misdaad waarvoor je de doodstraf kunt krijgen. Deze doodstraf wordt overigens niet altijd door rechters opgelegd, maar in sommige gevallen alsnog wel uitgevoerd. Niet door de staat overigens, maar door middel van een lynching door een menigte.
Een digitale variant op een dergelijke lynching vindt op dit moment plaats op sociale media. Op Twitter is in Pakistan de hashtag #HangAyazNizami trending, iets wat Twitter gewoon toestaat. Wie deze hashtag volgt kan zien dat Pakistanen van uiteenlopende achtergronden oproepen om Ayaz Nizami te doden. Sommigen omdat ze vinden dat het ‘recht’ zijn beloop moet hebben, anderen omdat ze vinden dat godslasteraars gestraft moeten worden, weer anderen omdat ze vinden dat er alleen ‘vrede’ gesticht kan worden wanneer diegene die anderen ‘pijn’ doen gestraft worden, en er zijn zelfs personen die dit de beste manier vinden om haat op sociale media tegen te gaan.
Er is ook een tegenbeweging gaande, van onder andere seculiere en ex-moslim Pakistanen die de hashtag #FreeAyazNizami hebben gelanceerd. Deze hashtag wordt nog niet zoveel gedeeld als de hashtag die oproept tot het ophangen van Nizami, maar wat niet is kan nog komen. Zeker wanneer ook wij vanuit Nederland onze schouders hieronder zetten. Dus hierbij de oproep: kom op voor het redden van het leven van een vrijdenker, van iemand die niks heeft misdaan, voor de Pakistaanse Raif Badawi voor Ayaz Nizami. Het is ontzettend belangrijk dat de publieke opinie net als bij Raif Badawi haar steun uitspreekt voor het redden van het leven van Ayaz Nizami. Dat mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch voor Nizami in de bres springen. En dat onze overheid samen met andere overheden optrekt op diplomatieke druk uit te oefenen op Pakistan om Nizami vrij te laten en zin veiligheid te garanderen.
Wanneer we dat doen dan maken we ons niet alleen hard voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting wereldwijd, en op een plek waar deze erg te lijden hebben in het bijzonder, maar we voorkomen ook dat er meer slachtoffers vallen die net als Raif Badawi zijn. Vrijdenkers die zich inspannen juist voor die vrijheid van meningsuiting en mensenrechten die een land als Pakistan mist maar oh zo hard nodig heeft. Deze mensen zouden niet gestraft mogen worden voor wat zij doen, maar in plaats daarvan hier een prijs moeten krijgen. Laten we ons daarom inspannen voor het welzijn van zowel Ayaz Nizami als Raif Badawi. Daarom: #FreeAyazNizami.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor