Joop

Autovrije straat bij school goed voor luchtwegen kinderen

  •    •  
03-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
luchtvervuiling

© Cc-foto: Ben Kerckx

Op scholen waar geen auto’s mogen langsrijden, hebben kinderen minder luchtwegklachten. Dat blijkt uit Vlaams onderzoek. De kinderen liepen door het autoverbod minder risico op infecties van de luchtwegen. Ook verbeterde de elasticiteit van hun luchtwegen, waardoor ze makkelijker kunnen ademhalen, schrijft De Morgen.
De onderzoekers konden de gevolgen van een autoluwe omgeving meten, omdat verscheidene Vlaamse scholen een zogeheten ‘schoolstraat’ hebben. Dergelijke straten worden op lesdagen bij het begin en aan het eind van de dag afgesloten voor auto’s.
Door rond de invoering van schoolstraten metingen te doen, konden de onderzoekers ook de verschillen in de luchtkwaliteit vaststellen. De hoeveelheden ultrafijnstof, roet en stikstofoxides namen flink af vanaf het moment dat ouders hun kinderen niet meer voor de deur konden afzetten.
cc-foto: Ben Kerckx
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

voorburg2
voorburg24 dec. 2020 - 14:32

Dus de straat van de school werd twee keer per dag even een uurtje afgesloten en dat had zoveel impact op de longen van de kinderen? Terwijl in de pauzes de kinderen buitenspeelden op het schoolplein met langsrijdende auto's? Ik vermoed dat de gedwongen wandeling naar school voor de kinderen er meer mee te maken heeft.

Poeha
Poeha3 dec. 2020 - 18:35

Ik denk dat hetzelfde wordt bereikt als alleen elektrische auto’s worden toegelaten. Mooie stimulans voor verkoop van ekektrische auto’s

3 Reacties
Fredje3
Fredje34 dec. 2020 - 4:09

@Poeha, Dan heb je nog altijd een van de belangrijkste redenen van fijnstof en dat is de wrijving van banden, remmmen e.d.

Poeha
Poeha4 dec. 2020 - 9:31

Elektrische auto’s remmen niet via remschijven, maar via regeneratie (Weerstand) op de accu.

Mokker
Mokker4 dec. 2020 - 14:33

De banden van elektrische auto's slijten net zo goed op de weg en geven nog steeds het merendeel van het fijnstof, en hebben daarnaast wel degelijk remschijven, want regeneratie kun je geen noodstop mee maken. Elektrisch of niet, blijft hoe dan ook overbodige luchtvervuiling. Ik snap ook niet waarom kinderen tegenwoordig niet meer zelfstandig naar school kunnen wandelen of fietsen, of als ze heel klein zijn desnoods met de fiets gebracht.