Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voetbalfans voor Qaterese apps die gegevens verzamelen

  •  
17-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
770 keer bekeken
  •  
rami-al-zayat-w33-zg-dNL4-unsplash

© cc-foto: Rami Al-zayat

De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt de Nederlandse voetbalfans voor de apps die in hun telefoon moeten staan als ze het WK in Qatar willen bezoeken. De autoriteit adviseert hen deze op een aparte telefoon te downloaden. 

De apps die geïnstalleerd moeten worden zijn een coronatracker-app genaamd Ehteraz en een WK-app. Deze zouden volgens de Autoriteit Persoonsgegevens en andere Europese privacytoezichthouders waarschijnlijk informatie verzamelen over de gebruiker. Zo zouden de apps bijhouden wie de gebruiker belt, welke andere applicaties er op de telefoon staan en toegang hebben tot de foto's op de telefoon. 

Doordat de andere applicaties op de telefoon zichtbaar zijn voor de Qatarese apps, kunnen zij informatie herleiden over de gebruiker. Zo kan er via een dating-app afgeleid worden welk seksuele voorkeur de gebruiker heeft. 

De Duitse, Franse, Noorse en Deense autoriteiten waren de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens voor. Zij waarschuwden al eerder voor deze apps. 

cc-foto: Rami Al-zayat

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.