Joop

Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt voetbalfans voor Qaterese apps die gegevens verzamelen

  •  
17-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
703 keer bekeken
  •  
rami-al-zayat-w33-zg-dNL4-unsplash

© cc-foto: Rami Al-zayat

De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt de Nederlandse voetbalfans voor de apps die in hun telefoon moeten staan als ze het WK in Qatar willen bezoeken. De autoriteit adviseert hen deze op een aparte telefoon te downloaden. 

De apps die geïnstalleerd moeten worden zijn een coronatracker-app genaamd Ehteraz en een WK-app. Deze zouden volgens de Autoriteit Persoonsgegevens en andere Europese privacytoezichthouders waarschijnlijk informatie verzamelen over de gebruiker. Zo zouden de apps bijhouden wie de gebruiker belt, welke andere applicaties er op de telefoon staan en toegang hebben tot de foto's op de telefoon. 

Doordat de andere applicaties op de telefoon zichtbaar zijn voor de Qatarese apps, kunnen zij informatie herleiden over de gebruiker. Zo kan er via een dating-app afgeleid worden welk seksuele voorkeur de gebruiker heeft. 

De Duitse, Franse, Noorse en Deense autoriteiten waren de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens voor. Zij waarschuwden al eerder voor deze apps. 

cc-foto: Rami Al-zayat

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Nejras
Nejras19 nov. 2022 - 7:52

Met het installeren van die quatarese app op je telefoon, maak je eigenlijk de quaterese veiligheidsdiensten eigenaar van die telefoon. De app geeft werkelijk toegang tot alles. En niet alleen kan ermee privacy gevoelige data bekeken worden (zoals bij zoveel apps). Maar de app geeft toegang tot alle functies van het apparaat. Of het toestel ingeschakeld is maakt niet uit. Ten alle tijde kan de camera of microfoon ingeschakeld worden. En om ongewenste personen aan te pakken, kun je erg illegale data op die telefoon zetten. Etc etc Iedereen die het enkel heeft over privacy snapt niet wat voor land quatar is en hoe gevaarlijk het is dat zo’n land eigenaar word van je telefoon. Als teveel mensen hier hun schouders over ophalen, dan krijgen we dat hier ook. Is het einde van erg veel dingen die ik als mooi of goed zou bestempelen.

PamVlam
PamVlam18 nov. 2022 - 10:55

Hoe belangrijk zouden de gegevens van Nederlandse voetbalfans voor Qatar eigenlijk zijn? Ik zou het niet willen weten. Welke pornosites ze bezoeken al helemaal niet. Internet begint steeds meer een bron van paranoia te worden. Want bespioneert worden we door iedereen die verbonden is met internet. En natuurlijk maakt vooral het buitenland zich daar schuldig aan. Want Quatar verbiedt geen Nederlandse apps dus die zijn wel veilig.

pahan
pahan18 nov. 2022 - 5:34

Het zal mij benieuwen. Ergens hoop ik dat het geheel eindigt met een groot bacchanaal waarbij alle Qatari in oranje gehuld van links naar rechts knallen onder leiding van de Defqon organisatie. Die werd in allerijl ingevlogen omdat de regering zich realiseerde dat vijf keer per dag hetzelfde liedje voor de Hollanders geen enkel probleem is, als het maar niet dat liedje was. Maar in het echt krijgt iedereen met rare fratsen te maken. Geld regeert maar overtuigingen zitten diep. En daar hangt het verzamelen van die gegevens mee samen, er is geen enkel laagje beschaving in dat land.

Greendutch
Greendutch18 nov. 2022 - 1:27

Tijdens de laatste olympische spelen werden sporters daar al voor gewaarschuwd, Daarvoor was al bekend dat een groep USA afgevaardigden [even kwijt waarvan, sport/politiek/wetenschap?] allemaal nieuwe laptops en telefoons hadden meegenomen om hun gegevens te beschermen, omdat ze van dit soort praktijken op de hoogte waren. vanaf nu geldt voor iedereen die naar een land met andere cultuur afreist dezelfde waarschuwing. altijd gehoopt op globalisering, twijfel nu of het allemaal wel veiliger wordt met zoveel ‘beveiligingsmogelijkheden’?

PGS
PGS17 nov. 2022 - 20:45

Kan iemand mij vertellen welke app geen gegevens van de gebruiker verzamelt ? Het is toch algemeen bekend dat iedere app gegevens van de gebruiker verzamelt. Dus niets nieuws onder de zon.

2 Reacties
JasDon
JasDon17 nov. 2022 - 21:34

Mijn calculator app o.a.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk18 nov. 2022 - 6:27

Deze apps willen de complete inhoud van de telefoon gebruiken en niet een paar gegevens.

Joop  den Uil
Joop den Uil17 nov. 2022 - 16:35

Qatar verwacht hoogstwaarschijnlijk dat er een enorme golf van aanslagen, oplichting, fraudes, terrorisme, overvallen en andere -wat wij hier noemen - incidenten zullen plaatsvinden. Deze apps vormen een dijk daartegen. Af en toe wens ik dat we in NL / en/of/ Europa ook eens wat deden aan fraude oplichting en geweld.

EenMening3
EenMening317 nov. 2022 - 16:32

Chinese, Russische en Iraanse apps zijn veel riskanter. Westerse regeringen zijn inmiddels ook wakker geworden en blokkeren overnames van chipproducenten door Chinese bedrijven.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier18 nov. 2022 - 1:39

Hmm, volgens mij is facebook veel gevaarlijker. Miljarden boetes hebben ze al gehad maar ze gaan gewoon door met hun smerige praktijken.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk17 nov. 2022 - 15:57

Ze hoeven niet in Qatar te zijn. Vrije keus. Maar ja, geld is belangrijker dan principes. Dan moet je ook accepteren dat ze jouw privacy aan derden willen verkopen. Ik zou niet in die hete zandbak willen zijn.

8 Reacties
Zandb
Zandb17 nov. 2022 - 17:16

Gelijk Als je niet in een ander land hoeft te zijn maar je bent er en er gaat iets mis, dan moet je dat maar accepteren. Aldus iemand die altijd gelijk heeft.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk17 nov. 2022 - 18:29

De supporter of hoe ze zich noemen, hebben zelf de keuze gemaakt om af te reizen naar een land met minder vrije wetten als in het westen doorgaans gebruikelijk is. Dan moeten ze niey verbaasd opkijken dat het land waar ze te gast zijn hen ook dwingende maatregelen, zoals privacygevoelige apps op een smartphone, oplegt.

r v b
r v b17 nov. 2022 - 18:46

@Zandb: Hij heeft altijd gelijk, en noordkorea is een democratische volksrepubliek.

oproerkraaier
oproerkraaier18 nov. 2022 - 1:40

Ik heb nog nooit meegemaakt dat hij geen gelijk had :)

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk18 nov. 2022 - 11:41

"Ik heb nog nooit meegemaakt dat hij geen gelijk had :)" Klopt, fijn dat je het accepteert.

oproerkraaier
oproerkraaier18 nov. 2022 - 16:42

Hmm, of zou hij toch een narcist zijn?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk19 nov. 2022 - 7:51

Een compliment van oproerkraaier.

Nejras
Nejras19 nov. 2022 - 7:55

Die app heeft niks te maken met het verkopen van privacy gevoelige data. Maar let het bespioneren en controleren van onwelgevalligen en het bied een mogelijkheid tot injecteren van gefabriceerd bewijs.