Joop

Autobom ontploft in Noord-Ierland, politie verdenkt ‘New IRA’

  •  
20-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
TOPSHOTS - BRITAIN - NIRELAND - EXPLOSION

© 2019-01-20 12:01:05 Police forensic officers inspect the aftermath of a suspected car bomb explosion in Derry, Northern Ireland, on January 20, 2019. A suspected car bomb exploded in the Nort

In het Noord-Ierse Londonderry is zaterdagavond een autobom ontploft voor een rechtbank. Niemand raakte gewond. Twee mannelijke verdachten zijn aangehouden in verband met de mislukte aanslag, de politie vermoedt dat zij lid zijn van de in 2012 opgerichte ‘New IRA’, een afsplitsing van de IRA, de paramilitaire organisatie die na een felle strijd uiteindelijk de wapens neerlegde en toetrad tot de Ierse politiek.
De politie spreekt van een moedwillige poging om mensen om het leven te brengen en noemt de aanval in een verklaring ‘ ongelooflijk roekeloos ‘.
Of de onduidelijkheid over de Ierse grens – die door Brexit is ontstaan – verband houdt met de aanslag is onbekend. Maar aan zowel Ierse als aan Noord-Ierse zijde wordt de vrees gedeeld dat Brexit de broze vrede die werd gesloten met de Goed Vrijdagakkoorden in gevaar brengt.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

PetervdB2
PetervdB221 jan. 2019 - 20:09

Ik was er bij toen de Hyster Killings in Craigavon, Portadown plaatsvonden. Ik werkte toen voor Caliber Logistics en werd regelmatig naar de Hyster/Nacco fabrieken uitgezonden in Irvine, Schotland en Craigavon in Noord-Ierland. Ik was al behoorlijk atheïst toen dit gebeurde, maar dit heeft me behoorlijk gesterkt in mijn opvattingen. Mijn Schotse collega en ik hebben rare dingen beleefd in Belfast. Mochten we een kroeg niet in omdat we niet Iers waren. Hadden ze net een straat opgeknapt en de gebouwen hersteld, gingen er weer bommen af. Konden ze weer opnieuw beginnen. Zouden we in het Europa Hotel (Het meest gebombardeerde hotel ter wereld) gaan slapen, werd het een week er voor gebombardeerd. Dan maar in het Stakis Hotel in Templepatrick logeren. Nu het er 20 jaar rustig is zou het toch doodzonde zijn als de Troubles weer los gaan barsten. Hieruit blijkt ook wel dat Barnier, Juncker en Verhofstadt een stel rancuneuze gewetenloze psychopaten zijn met hun gestook over de Ierse grens. Waarom moet die grens persee dicht? Het is de eis van Europa. Ierland is een eiland dat redelijk makkelijk te monitoren is. Zijn ze bang dat er per ongeluk invoerrechten ontdoken gaan worden wanneer er een vrachtwagen van Noord-Ierland naar Ierland rijdt? Aanvoer over Zee naar Ierland valt ook niet mee. Alleen de havens van Cork en Dublin zijn in staat om grotere schepen te ontvangen. Laat die grens lekker open. Nederland heeft de Antillen, Duitsland Helgoland en Denemarken heeft de Faroer en Groenland. Deze eilanden komen prima van pas om de handel het het Verenigd Koninkrijk zonder bemoeienis van Brussel vrij van heffingen door te laten draaien.

1 Reactie
Quibus2
Quibus221 jan. 2019 - 21:04

"Hieruit blijkt ook wel dat Barnier, Juncker en Verhofstadt een stel rancuneuze gewetenloze psychopaten zijn met hun gestook over de Ierse grens. " Barnier, Juncker en Verhofstad vinden het he-le-maal prima als die grens in de Ierse zee komt te liggen. De geweteloze psychopaten zijn in dit geval dus te zoeken bij de Tories en de DUP. (En ja hoor, die hebben ze in overvloed. Die relifascist van een Ian Paisley is in de adelstand verheven. Say no more...)

DePisang
DePisang21 jan. 2019 - 16:06

Schandelijk natuurlijk dat EU profiteurs weer met bommen gaan gooien, nu dan vanwege de Brexit. https://www.telegraaf.nl/nieuws/3050598/weer-bomalarm-in-londonderry Het belastingparadijs Ierse republiek is de trieste exponent van EU profiteurs. Welke EU profiteur in Noord Ierland wil daar niet bij horen om zijn/haar jarenlange EU profijt veilig te stellen? Zelfs als daar bommen voor nodig zijn blijkbaar. Gingen EU profiteurs in Noord Ierland eerder helemaal los op relihaat nu is het dus de Brexit. Schande. Zeer schadelijk voor de democratie ook als dit soort gewelddadige EU profiteurs zijn zin gaat krijgen.

Rechtse Bal2
Rechtse Bal221 jan. 2019 - 9:08

was het een vernietigingsbom of een waarschuwing ? als we dat nog niet weten is het onzinnig om brexit erbij te slepen , of zelfs de IRA (want die is door beide partijen begraven)

Bernie2
Bernie221 jan. 2019 - 6:07

We weten (nog) niet van de hoed en de rand. Is ook denkbaar dat het om een gezamenlijk optreden gaat van zowel katholieke en protestante actievoerders waarvan een krachtig, zeg maar brisant signaal richting Londen moet uitgaan. De clubs werkten tijdens the Troubles wel vaker samen. Filmbeelden laten zien dat de bom in Derry afging op het moment dat er geen voorbijgangers waren. Britse onderbuikers met een glibberende regering er achteraan kozen met een kleine meerderheid voor Brexit. De Ieren, die tegen wil en dank ineens partij zijn en dreigen te worden teruggeworpen in de tijd, stonden en staan buitenspel. De woede in Ierland is bij alle partijen enorm zo verzekeren vrienden uit de grensstreek Donegal en Dublin mij.

Hiltermann
Hiltermann20 jan. 2019 - 21:34

Het Ierse / Noordierse probleem zal pas later in beeld gekomen zijn. Het hangt ook af van de overeenkomst die het VK sluit met de EU dwz wel of geen douane unie.

Dick4
Dick420 jan. 2019 - 19:07

De Britten hebben "gekozen" maar de Ieren niet !

2 Reacties
Bert Jansen2
Bert Jansen220 jan. 2019 - 23:25

De zuid-ieren hebben niet gestemd. Wat onrechtvaardig is want ze krijgen wel impact, net als de Britse expats in de Eu die ook niet mochten stemmen. De Noord0Ieren hebben wel gestemd, remain, en die krijgen leave. Kortom, referenda zijn waanzin.

Ozon
Ozon21 jan. 2019 - 6:29

Dick De Noord Ieren hebben inderdaad 56% remain gestemd, wat nu ook niet direct overweldigend is. Schotland en Londen waren overtuigender.

Bert Jansen2
Bert Jansen220 jan. 2019 - 18:22

Tja, de brexit gaat nu eenmaal samen met hernieuwde troubles, dat was vantevoren voorspelbaar, en daar hebben de Britten democratisch voor gekozen.

8 Reacties
koffieleut2
koffieleut220 jan. 2019 - 19:56

Oh, dus nu is een aanslag de schuld van de aankomende brexit, de aanslagen die we tot dusver hebben gehad in Engeland hebben dan natuurlijk alles uit te staan met de EU, wat een logica.

Henri Zwols
Henri Zwols20 jan. 2019 - 20:11

Niet noodzakelijk. Zeker een deel van de Britse leave-stemmers (ik weet niet welk deel), wilde in de single market blijven, net als Noorwegen. Dat kan zonder enige verandering aan de Ierse grens.

Bert Jansen2
Bert Jansen220 jan. 2019 - 22:59

@Koffieleut Er is in noord-ierland een zeer wankel evenwicht, dat is geen nieuws. Elke verstoring daarvan leidt tot hernieuwdcgeweld, dat ziet iedereen in. Een brexit introduceert een harde grens, dat is een gegeven. Waar die grens ligt is een keuze. Tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland? Dan juichen de unionisten en ontploffen de republikeinen. Tussen het Groot Brittanie en Noord Ierland? Dan juichen de republikijnen en ontploffen de unionisten. De aanslag van nu is niets meer dan een mededeling van de republikeinen dat zij het er niet mee eens zijn dat de unionisten voor May bepalen wat er gebeurd.Wat er ook uitkomt, de brexit gaat de burgeroorlog in NI weer opstarten. Dat maakt de Brexiteers niet accountable, maar wel responsible, ze hebben er gewoon voor gestemd, en er was niemand die het niet zag aankomen.

Bert Jansen2
Bert Jansen220 jan. 2019 - 23:12

[wilde in de single market blijven] Ongetwijfeld. Maar dat heb je met referenda over ingewikkelde zaken, twee antwoordmogelijkheden en tientallen oplossingen waarvan geen enkele een meerderheid kan halen. De vraag is, als je in de singlemarket wilde blijven, moest je dan remain of leave stemmen. Dat antwoord was er niet toen men moest sremmen, en nu nog steeds niet.

Luneau
Luneau21 jan. 2019 - 1:22

@Koffieleut, wellicht bent u te jong om de Troubles te herinneren, maar er is nog maar 21 jaar vrede tussen Ierland en Noord-Ierland. Dit is dankzij de Good Friday Agreement. De Brexit brengt dit vredesakkoord serieus in gevaar. Zoals u aan deze bomaanslag kunt merken is het, zelfs met de Good Friday Agreement, een fragiele vrede. @Henri, dan moet er wel een deal komen en na de laatste stemming in het Britse parlement lijkt dat verder weg dan ooit.

Ozon
Ozon21 jan. 2019 - 6:22

Bert, Wauw, je moet het maar durven schrijven.

Alison Wong
Alison Wong21 jan. 2019 - 7:07

Grappig hoe mensen beweegredenen van aanslagen ineens snappen en goed praten als het Christenen zijn.

Bert Jansen2
Bert Jansen221 jan. 2019 - 14:29

@AlisonWong Geen idee of je bijdrage goed geplaatst is, maar je reageert op mijn bijdrage. Daarom het advies nog wat meer reacties van mij op te zoeken en te bepalen of je dan nog steeds denkt dat ik onderscheid maak tussen religies. En daarna hier nog even een update te plaatsen.