Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Het weigeren heeft volgens mij veel te maken met de onderwijsstijl van de laatste jaren. Veel rumoer en prikkelingen. Er is een categorie kinderen wat daar slecht tegen kan. Als ritalin dan niet werkt, wordt speciaal onderwijs of weigering van stal gehaald. Zonde. De 3 R's, kent u ze nog?
Het uitgangspunt moet zijn dat er ruimte is om autistische kinderen, maar ook andere van de norm afwijkende kinderen in het reguliere onderwijs op te vangen. Als een school niet voldoende ervaring en/of onderwijscapaciteit heeft om deze kinderen de extra aandacht te geven die ze nodig hebben zonder dat dat ten koste gaat van de aandacht voor de andere kinderen, dan kan ik ineens begrijpen waarom een schoolhoofd zegt: 'liever niet'.
het is eigenlijk zo raar dat we nog steeds zo in die hokjes denken.
Waarom weigeren scholen autisten? Omdat zij extra kosten met zich meebrengen of/en omdat zij niet aan bepaalde voorwaarden voldoen welke een bepaald schooltype vereist?
De enige voorwaarde die er is om een opleiding te doen is het bijpassende middelbare school diploma, afgezien dan van zeer specifieke opleidingen met een toelatingsprocedure.
Mijn zoon studeert toegepaste biologie aan de HAS den Bosch. De eerste 3 blokken ging het erg goed, zelfs PGO lessen. Het enige wat niet lukte was een presentatie geven voor de klas. Het laatste blok sloeg de depressie toe en kon hij alleen de toetsen maken, die hij allemaal ruim voldoende afsloot. Mijn zoon heeft nu een negatief studieadvies gekregen puur op het feit dat: hij er op dit moment sociaal/emotioneel niet klaar voor is en de school verwacht dat hij niet over zijn presentatieangst heen komt. De school geeft aan een goed "product" te willen afleveren aan het bedrijfsleven en als mijn zoon verbaal niet vaardig genoeg is voldoet hij niet aan deze eis en is hij niet geschikt voor het bedrijfsleven. We gaan bezwaar indienen; het enige wat hij wil is zijn propedeuse halen en biologie studeren aan de WU.
"We gaan bezwaar indienen; het enige wat hij wil is zijn propedeuse halen en biologie studeren aan de WU" Tuurlijk wil hij zijn propedeuse halen, iedere leerling wil dat. Evenals leerlingen zonder autisme en zonder PGO lessen. Maar zij krijgen ook een negatief studieadvies als zij bepaalde competenties niet bezitten.
Het geven aan een presentatie vinden veel mensen moeilijk. Van jong tot oud. Soms is een dergelijke vorm van communicatie heel belangrijk in een vak. Soms ook helemaal niet. Dat hangt helemaal van het beroep af en de specialisatie die je daarin hebt. Ik zou eens gaan praten. Want het lijkt me vreemd dat dit alleen een negatief advies op zou leveren.
Dat slaat echt alles. Er is niet alleen een meldpunt nodig, maar ook een actiegroep.
Presentatievaardigheden zijn tegenwoordig erg belangrijk als je hogeropgeleid bent. Ik heb daar ook problemen mee gehad maar ik ben daar overheen gekomen. Ik heb Asperger. Maar het helpt me ook dat ik niet zo bang ben om voor een groep te staan. Daar moet hij gewoon eerst overheen. Ik heb in de afgelopen ruim 15 jaar in verschillende koren gezongen en ook wel eens solistisch opgetreden. Wellicht heeft het zin om te beginnen met wat hij boeiend vindt om te doen. Al ga je verder op een uni en wil je bv alleen maar met wetenschap bezig zijn, dan nog moet je op momenten je analyses en bevindingen presenteren. In de laatste fase van een masteropleiding moet je vaak je thesis presenteren. Dat kan in 5 minuten zijn maar ook in 3 kwartier, afhankelijk van je opleiding. Je ontkomt er niet aan dus die horde zal hij moeten nemen. Maar ook veel 'normale' studenten hebben angst om voor een groep te staan en het verhaal goed te vertellen, maar toch moet het gebeuren om dat diploma te krijgen. Die presentatie-angst moet dus echt overwonnen worden, anders kom je er niet. Zeg nooit nooit. Er zijn mensen die hem met zijn angst mogelijk kunnen helpen en er zijn cursussen die hij kan volgen om handvaten te hebben voor het maken en uitvoeren van presentaties. Ik heb in m'n studiejaren ook eens zo'n cursus gevolgd. Dit is iets wat hij moet doen omdat je als wetenschapper voor je collega's moet kunnen uitleggen wat hij heeft onderzocht, hoe hij dat heeft gedaan en wat de resultaten en conclusies zijn. Ik vind in principe gewoon dat mensen niet moeten focussen op 'onvermogen' maar vooral op talenten. Maar als je het hoger onderwijs door wil komen, moet je gewoon af en toe een verhaaltje houden voor je docenten en medestudenten. Wat ik wel een mooie optie zou vinden is als je je verhaal in een video mag vertellen en dat er daarna in de groep over wordt gediscussiëerd. In dat geval hoef je dus niet feitelijk voor de groep te staan. Maar zoiets moet wel worden goedgekeurd door docenten en examencomissies.
Als ik Maddy mag geloven, is autisme iets prachtigs dat we iedereen kunnen aanraden. Dat vind ik niet: een klas met een paar autistische kinderen kan dramatisch ontwricht worden, ten koste van de 'gewone' kinderen, en niet ten gunste van de autistische kinderen. Autistische kinderen hebben doorgaans specialistische hulp en onderwijs nodig, niet net doen of er niets aan de hand is, of dat het een probleem is dat we vooral iedereen kunnen aanraden.
Ieder autistisch persoon is anders, ik begrijp dat autistische kinderen tussen "gewone" kinderen voor problemen kunnen zorgen. Maar is dat niet omdat van deze kinderen verwacht wordt dat ze zich aanpassen aan de rest. Dat gaat simpelweg niet. De school waar mijn zoon studeert verwacht dat hij hetzelfde presteert als alle andere studenten, dat is haast onmogelijk. Mijn vriendin zit in een rolstoel: overal wordt er van alles aangepast, drempels worden verwijderd, deuren worden breder gemaakt. Terecht. Mijn zoon heeft een onzichtbare handicap, er zijn erg hoge drempels waar hij maar niet over kan, ze worden niet weggehaald. Nee, sterker nog, als hij ze niet kan nemen dan kan je niet mee doen. Je kan van mensen met wat voor beperking dan ook toch niet verwachten dat ze hetzelfde zijn als mensen zonder een beperking, want dan hebben ze toch geen beperking?