Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Australische universiteiten zetten 'pen en papier' in tegen nachtmerrie van Chat GPT

  •  
10-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
15378 keer bekeken
  •  

Australische universiteiten zijn zich een hoedje geschrokken van de snelle ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Niet op het gebied van wetenschap maar als middel om studiefraude te plegen. Het programma Chat GPT blijkt in staat examenvragen op een coherente manier te beantwoorden en zelfs complete essays te schrijven. De software struint het web af naar antwoorden die bij de vraag passen en presenteert daar een aantrekkelijke remix van. Voor examinatoren wordt het lastig de kunstmatige antwoorden te onderscheiden van echt hersenwerk van de studenten zelf. Er zijn al gevallen ontdekt waarbij studenten gebruik maakten van het in november gelanceerde ChatGPT om opdrachten te vervullen. De universiteiten voeren een reeks van maatregelen door om fraude te stuiten. Zo wordt onder meer vaker weer teruggegrepen naar pen en papier, meldt The Guardian. In de VS wordt het gebruik van de software op sommige scholen al verboden vanwege de negatieve invloed op leerprocessen.

In Londen heeft een wetenschapper als test examenvragen uit 2022 ingevoerd en constateerde dat de antwoorden van de software "coherent, begrijpelijk en ter zake doend waren, waar veel studenten niet in slagen". In reactie veranderen acht Australische universiteiten hun examenprocedures. Zo wordt het gebruik van dergelijke software officieel aangemerkt als frauduleus. Ook worden examenopdrachten en toetsen opnieuw ontworpen en gaan examens weer vaker afgenomen worden onder toezicht. 

Deskundigen merken op dat de AI-technieken ook andersom gebruikt kunnen worden. Dergelijke software kan werkstukken beoordelen en bijvoorbeeld plagiaat opsporen. Die benadering kan op den duur effectiever zijn dan louter verbieden.

cc-foto: Rouan Fourrie 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.