Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Boeren blokkeren wegen en bedreigen minister, politie bekeurt filmende automobilisten

Lange files door acties tegen stikstofbeleid... Boeren rijden met giertanks natuurgebied in
Joop

Schooldirecteur riskeert gevangenisstraf voor vluchtelingen

  •  
11-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Letthemstay
Paul Dingle, de Australische schooldirecteur van Glenroy College in Melbourne spreekt zich uit over de toestand van drie kindvluchtelingen op zijn school, die dreigen terug gevlogen te worden naar het vluchtelingendetentiekamp op het eiland Nauru. Hij riskeert gevangenisstraf omdat het wettelijk verboden is om informatie te delen over de detentiekampen. Dat meldt the Age
De scholieren zijn drie van de 267 vluchtelingen die naar Australië overgebracht zijn voor medische hulp. Daarna moeten ze weer teruggevlogen worden naar Nauru, het kleinste eiland van Oceanië dat betaald wordt om de mensen in detentiekampen op te sluiten. Dingle zag zich vanwege die omstandigheden genoodzaakt zich uit te spreken.
"Het wordt tijd dat we compassie tonen voor deze jonge mensen. We willen dat ze allemaal leren en beter burgers worden. Deze jongeren hebben verteld hoe fijn ze het vinden om op school te zijn, om interactie te hebben in een open omgeving en om te leren. Het zou een traumatische ervaring zijn om dat stop te zetten zodat ze terug kunnen keren naar een plek als Nauru."
Het Australisch Constitutioneel Hof heeft vorige week geoordeeld dat het een ‘wettelijke’ detentie is ondanks de erbarmelijke omstandigheden waarbij mensen op elkaar leven op een klein stukje grond in het midden van de oceaan. Ook zijn er vluchtelingen vermist geraakt, hebben er sommige zelfmoord gepleegd en zijn er eerder klachten geweest over misbruik en mishandeling door de bewaking. Die zouden vrouwen dwingen te strippen, rechten verlenen voor seksuele gunsten en kinderen dwingen om voor hun plezier met elkaar seks te hebben.
Volgens de schooldirecteur geeft het de jongeren een doel en gevoel ergens bij te horen wanneer ze naar school gaan en zou de overheid dat niet van hen af moeten pakken. Ook is er druk vanuit Australiërs zelf met de #letthemstay, van activistische groepen, kerken, andere scholen en politici. Zo stelt Daniel Andrews, de premier van Victoria – net als vele andere staten – dat zijn staat zich best zou willen ontfermen over een groep vluchtelingen als de overheid het toe zou laten.
Experts stellen dat het te ontwrichtend zou zijn om kinderen die naar Australië komen en in het schoolsysteem geïntegreerd raken weer terug te sturen. Ook omdat de lessen die ze op Nauru krijgen in het Nauruaans zijn, dus ze steken er niets van op. Daarbij komt ook nog de fysieke en seksuele misbruik kijken die vluchtelingen op het eiland moeten doorstaan, waardoor het simpelweg geen veilige plek is voor kinderen.
Dit is het Australisch asielbeleid waarover premier Rutte eerder heeft laten weten positief te zijn ‘omdat het volstrekt duidelijk is wie ze wel of niet kunnen toelaten’.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

rbakels
rbakels12 feb. 2016 - 6:15

Kijk, daar is de vrijheid van meningsuiting nou voor uitgevonden. En niet om cartoonisten gelegenheid te geven te testen hoe lang de tenen van moslims zijn.

2 Reacties
NooT2
NooT212 feb. 2016 - 10:02

@Frits Jansen "Kijk, daar is de vrijheid van meningsuiting nou voor uitgevonden. En niet om cartoonisten gelegenheid te geven te testen hoe lang de tenen van moslims zijn." Weest u nou maar blij dat u dit soort onzin vrijelijk op kunt schrijven.

MarinusCalamari
MarinusCalamari12 feb. 2016 - 13:13

Vrijheid van meningsuiting is uitdrukkelijk ook bedoelt om je te beschermen tegen irrationeel en/of aggressive religieuzen. Nu ben ik niet zo voor het opzettelijk uitlokken om het uitlokken van wie dan ook, maar dat toestaan is een veel beter idee dan respect voor religieuze onzin vast te leggen in de wet.

Correl2
Correl211 feb. 2016 - 23:44

Ja, en waarom die drie kinderen wel en die miljoenen kinderen uit Bangladesh niet? Ik zou willen dat Nederland een land in het zuiden zou betalen om iedereen daar te houden. Oh wacht dat doen we al.

Quibus2
Quibus211 feb. 2016 - 20:17

"Hij riskeert gevangenisstraf omdat het wettelijk verboden is om informatie te delen over de detentiekampen." Dat alleen al. Ligt het aan mij of is dat tamelijk Noord-Koreaans of klassiek Sovjet-Russisch? Jajaja, staatsveiligheid, blablah, tuurlijk, kolderieke nonsens. Is er een organisatie waar Australië uit kunnen trappen? Bij deze dan: Gaarne.

slopsma
slopsma11 feb. 2016 - 18:58

Dit zijn de regels, en daar moet je je als land gewoon aan houden, anders is het hek van de dam. Er is altijd wel iemand zielig. Ik zou willen dat wij zo,n duidelijk, en streng beleid hadden.

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman12 feb. 2016 - 9:58

Zo'n inperking van de vrijheid van meningsuiting, bedoel je?

slopsma
slopsma12 feb. 2016 - 19:45

Ik bedoel dat hij zich gewoon aan de regels moet houden. Kunt u wel een andere draai aan geven, Als het niet mag, dan mag het niet. simpel.