Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Australische militairen executeerden Afghanen als ontgroeningsritueel

  •  
19-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Australian-Afgan_Army_patrol_April_2010
Australische militairen hebben tijdens hun uitzending naar Afghanistan 39 burgers vermoord. Dat blijkt uit het Brereton-onderzoek dat openbaar is gemaakt. Het grootste deel van de slachtoffers was al gevangengenomen, een aantal van hen is geëxecuteerd als ontgroeningsritueel voor jonge militairen. De Australiërs waren gestationeerd in de provincie Uruzgan, samen met de Nederlandse troepen.
“Deze moorden zouden door een jury worden bestempeld als oorlogsmisdaden, als ze voor de rechter komen”, concludeert onderzoeksrechter Paul Brereton. Zijn onderzoek laat duidelijk zien dat geen van de genoemde slachtoffers in de strijd is omgekomen: “Het grootste deel van hen was al gevangengenomen, de situatie was onder controle. Daarmee staan krijgsgevangenen onder bescherming van internationale wetgeving.”
Het rapport komt tot de schokkende conclusie dat in sommige gevallen jonge militairen als ontgroeningsritueel gevangenen hebben geëxecuteerd, waarna een alibi werd bedacht en de slachtoffers wapens op hun lichaam geplaatst kregen. De onderzoekscommissie doet de aanbeveling negentien militairen strafrechtelijk te vervolgen vanwege hun rol bij de executies. Een deel van hen dient nog steeds in het Australische leger.
Volgens de onderzoekers vonden de moorden plaats binnen een “giftige rivaliserende cultuur” rond “een misplaatste nadruk op prestige, status en macht”. Wie zich hiertegen verzette werd “ontmoedigd, geïntimideerd en in diskrediet gebracht”. Ook hogere militairen traden niet op en droegen in sommige gevallen bij aan de versterking ervan.
De Australische premier Morrison en de minister van Buitenlands Zaken hebben hun excuses aangeboden aan de premier van Afghanistan. Nederland werkte nauw samen met Australië in de provincie Uruzgan in de periode 2006 tot 2010. Tijdens het onderzoek zijn ook Nederlandse getuigen gehoord.
Bron: NOS, Parool / cc-foto: ISAF/Wikipedia

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (80)

The Apple
The Apple21 nov. 2020 - 16:25

Zie: The Apple 21 november 2020 at 05:18

Visionair NL
Visionair NL19 nov. 2020 - 21:17

Walgelijk. We hadden daarom nooit naar Afghanistan moeten gaan.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9319 nov. 2020 - 18:54

Oorlog haalt het allerslechtste uit de mens. Hoe goed deze ook getraind zijn. Goed dat dit uitgezocht wordt en dat deze mensen er niet mee weg komen.

1 Reactie
The Apple
The Apple21 nov. 2020 - 4:32

"Hoe goed deze ook getraind zijn." Alsof soldaten worden getraind om het goede te doen. "We zullen als bevrijders worden onthaald." Nou, stel dat je echt zo naief was om dat te geloven, dan zou je toch een kwartier na aankomst al beter moeten weten. Als soldaten worden getraind voor "buitenlandse missies", dan worden ze getraind om een volk met geweld te onderdrukken en niet om schooltjes te bouwen en waterputten te graven. Al dat geklets over "hearts en minds" is politieke propaganda voor het thuisfront en soldaten zouden dat beter moeten weten dan geen ander.

Ryan2
Ryan219 nov. 2020 - 18:01

Overigens.. Bewaken die militairen op de foto de papavervelden? De opium productie moet natuurlijk wel doorgaan...(Sarcasme)

1 Reactie
Libertain
Libertain20 nov. 2020 - 8:26

@Ryan, "dit hoef je niet hardop te zeggen, d'r kijken heel veel mensen ernaar" - (naar de beruchte scetsch van de Franse stand-up comedian Coluche)

Ryan2
Ryan219 nov. 2020 - 18:00

Ach, het verbaast me niet eens. Bij defensie wordt altijd al veel onder de pet gehouden. Onlangs deed er een Nederlandse Uruzgan veteraan een boekje open over de missie daar. Er waren geen terroristen daar, alleen wat opgeschoten jongelui. Maar daar hoor je ook weer niks van in de media. Want wie controleert wat er bij defensie in Verweggistan gebeurt? Niemand. Dat doet defensie blijkbaar zelf. Tja, en elk rapport belandt natuurlijk ergens onder in een la in Den Haag.

3 Reacties
Paulus3
Paulus319 nov. 2020 - 21:29

In dit geval word het nu net NIET onder de pet gehouden. Vergelijk wat Australie nu doet (open raport, casusen naar de federale politie, speciale aanklagers, hervorming eenbevelingen aangenomen) met bv wat de VS deed na Wikileaks de moorden door VS soldaten in Iraq raporteerden (liegen, onderdrukking, anderen beschuldigen, vermelder lang incommunicado en in de nor, internationale vervolging van Assange. Niet net doen of alles hetzelfde is als in de VS. Sommige nationale gemeenschappen zijn veel beter dan sommige andere nationale gemeenschappen. De grondwetten zijn radicaal anders.

MaxMax2
MaxMax219 nov. 2020 - 21:43

'Want wie controleert wat er bij defensie in Verweggistan gebeurt?' De OvJ die mee gaat op uitzending...

The Apple
The Apple21 nov. 2020 - 4:37

MaxMax: "De OvJ die mee gaat op uitzending… Zo zie je maar weer dat ik niet het patentrecht heb op cynisme hier.

Jerry3
Jerry319 nov. 2020 - 17:30

Wat mij hier vooral verbaast is de geschokte verontwaardiging. Dit zijn de militairen die de Nederlandse militairen die zich in Uruzgan aan het mandaat hielden labelden als Don't Understand The Concept Here.

3 Reacties
Ryan2
Ryan219 nov. 2020 - 20:24

Praat je uit ervaring, of citeer je uit een Macho blad?

Jerry3
Jerry320 nov. 2020 - 12:18

@Ryan Ik heb die frase onthouden omdat deze rond het Nederlandse vertrek uit Uruzgan al eens in de publiciteit was .. even gegoogled ..dat was in 2009 inderdaad afkomstig van de "macho site" geenstijl . https://www.geenstijl.nl/1886061/aussie_soldier_zeikt_hollandse/ Als je bedenkt dat geweldsexcessen van reguliere militairen in asymmetrische oorlogssituaties tot noch toe altijd onvermijdelijk zijn gebleken (zoals onze politionele acties, de Vietnamoorlog, Amerikanen in Irak na de val van Saddam Hussein) en vanuit de Australische gelederen destijds al dergelijke uitspraken kwamen. Dan verbaast het mij niet dat nu officieel uitkomt dat Australische militairen destijds ver over de schreef zijn gegaan. Wie daarover nu nog geschokt is, heeft onder een steen geleefd. Ik kan me ergens ook wel voorstellen dat je als militair geconfronteerd met een missie met geen militaire, maar alleen onhaalbare politieke doelen, in een gebied waar de burgerbevolking je ook liever ziet gaan dan komen, een mentaliteit ontwikkeld van: "als ik moet kiezen tussen de kans dat die Afghaan onschuldig is en de kans dat hij straks mij of een maat omlegt, dan neem ik geen risico en schiet hem af". De historie leert dat als je eenmaal die drempel over bent, het van kwaad tot erger gaat en groepsdruk mensen al vrij rap over de drempel helpt.

The Apple
The Apple21 nov. 2020 - 4:18

Jetty: "Als je bedenkt dat geweldsexcessen van reguliere militairen in asymmetrische oorlogssituaties tot noch toe altijd onvermijdelijk zijn gebleken (zoals onze politionele acties, de Vietnamoorlog, Amerikanen in Irak na de val van Saddam Hussein)." Al die "asymmetrische oorlogssituaties" hebben "toevallig" wel gemeenschappelijk dat het niet gaat om de bevrijding van een land, maar om de bezetting ervan (al wil de propaganda van de bezetter graag anders doen geloven). In dat opzicht verschilt het natuurlijk niet werkelijk van de geweldsexcessen van de Duitse bezetter of de Japanse bezetters. Of is het misschien zelfs een verschijningsvorm van een oorlog die gewonnen lijkt, maar in werkelijkheid verloren wordt? Moet je je als militair wel in die situatie willen begeven, als je op je vingers kunt natellen wat er van komt? Hoe naief zijn militairen eigenlijk? Of is het juist de mentaliteit van de militairen die zich desondanks daartoe lenen, die oorlogsmisdaden met zich meebrengt?

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -19 nov. 2020 - 17:28

ik heb zo het vermoeden dat tijdens de zgn VN-missies er veel meer misdaden gepleegd worden waar niets van naar buiten komt om ''de troepen te beschermen''. Lokale bevolking durft daar veelal geen melding van te maken (behalve Haiti, maar dat is professioneel de doofpot in gestopt). Wat dat betreft ben / was ik het eens met Trump dat hij deze macho;'s niet meer wilde subsidieren ... helaas om andere redenen...

1 Reactie
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9319 nov. 2020 - 18:48

Afghanistan was geen VN missie, maar voornamelijk een NAVO missie.

NoahAmber
NoahAmber19 nov. 2020 - 17:20

Het rapport komt tot de schokkende conclusie dat in sommige gevallen jonge militairen als ontgroeningsritueel gevangenen hebben geëxecuteerd, Tja, je hoort tot een elite eenheid. Wordt opgeleid en getrained. Het trainen op echte levende mensen is natuurlijk in de opleiding not done. Het afschieten en oefenen met Koala beertjes , Kangeroetjes geeft toch ook niet echt dat gevoel van hoe dat is een mens te doden. Dus kunnen we in den vreemde wel de trukendoos open doen, er wat burgers uittrekken en daar op oefenen. Vervolgens zet je een streepje op de kolf van je wapen....

Sarajlija
Sarajlija19 nov. 2020 - 16:58

Wie dat nog niet begrepen heeft? Oorlog in Afganistan is vanaf eerste moment fout geweest. Aanslag op Amerikaanse grondgebied en zij nemen weer recht in eigen handen om andere land plat te gooien. In Srebrenica zijn veel meer mensen omgekomen en toen gebeurde niks. In Rwanda 800.000 binnen no time. En toen gebeurde ook niks. In Jemen sterven kinderen van de honger. Er gebeurt niks. Alsof Amerikaanse leven kostbarder is dan de andere. Ik durf dat te vragen. Waarom kreeg Bin Laden zeemansgraaf in de plaats van rechtszaak? Op welke gronden? Mladic zit nog steeds vast en ik vergelijk die 2 niet zomaar. Elke oorlogsmissie is meedoen aan de oorlog en alle misdaden moeten gelijk behandeld worden.En dat gebeurt niet.

3 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9319 nov. 2020 - 18:53

Tja, een terroristennetwerk huisvesten en herbergen in je land die aanslagen pleegt op wereldmacht nr 1 is gewoon niet zo heel slim. Of het ene leven kostbaarder is dan het andere is weet ik niet. In theorie in ieder geval niet maar in de praktijk mogelijk wel. Bovenal hebben sommige landen nou eenmaar meer wilskracht en capaciteit om zich te wreken. Het meest trieste is echter dat Mladic niet vergezeld wordt door Bush & Blair.

Albert_Bakker
Albert_Bakker20 nov. 2020 - 5:17

Ik was er fel op tegen - en nog steeds - en heb er destijds tegen gedemonstreerd (alsmede de oorlog in Irak) en dat waren ook de enige twee keren ooit dat ik in een demonstratie heb gelopen. Het is bepaald niet mijn hobby. Maar dat was niet om de reden dat Amerika niet het recht zou hebben om Afghanistan desnoods in een grote krater te veranderen totdat de Taliban Osama bin Laden zou uitleveren. In Irak lag dat compleet anders, dat was een illegale oorlog onder valse voorwendselen, dat was vanaf de start zo helder als glas. Maar in Afghanistan hadden ze duidelijk wèl dat recht. Zij zijn aangevallen. Niet andersom. Het is alleen precies de reden geweest van 911, naast een symbolische daad om op Amerikaanse bodem Amerika eventjes op de knieën te dwingen moslims overal ter wereld te motiveren en op te roepen tot de heilige oorlog, om Amerika dat moeras in te trekken waar de apostaten-moloch Sovjet Unie óók zijn einde vond. Die strategie van al Qaida was briljant uit hun oogpunt gezien. De reden daarvan is niet dat ook toen mij helder voor ogen stond dat de weg in kinderlijk eenvoudig is maar de weg uit onvindbaar. Daar hoefde je ook toen overigens geen helderziende voor te zijn, een gespecialiseerde historicus of een geopolitieke wizard. De reden overigens dat ze wat er van bin Laden nog over was aan de vissen hebben gevoerd is om dat ze dat precieze islamitische bedevaartsoord niet zo zagen zitten. Lijkt me alleszins redelijk. Overigens zou het goed zijn te beseffen dat het bedrijven van oorlog altijd chaos is. Want je zou het idee kunnen krijgen dat aardig wat mensen dat alsmaar plotsklaps schijnen te vergeten als er weer eens wat humanitair verontrustends verschijnt binnen hun gezichtsveld en de roep om "ingrijpen" als vanzelf uit hun kelen begint te klinken.

Sarajlija
Sarajlija20 nov. 2020 - 8:56

RechtdoorZee93, Bin Laden is door VS opgeleid. Dat hij andere kant opging is vanzelfsprekend omdat Amerikanen net zo smerig zijn als de Russen en de rest. Albert_Bakker, Het Westen heeft mondvol over mensenrechten en democratie maar is zo bang voor een dode. Wie heeft VS recht om iemand dood te maken en in zee te gooien? Is dat rechtstaat en volgens verdragen van VN? Natuurlijk niet. De wetten en de regels zijn voor mindere landen en niet voor VS, Rusland en China. Zij mogen veel meer. Begrijp me niet verkeerd ik wijs elke vorm van geweld af maar wij moeten ons afvragen waar onze schuld ligt en daarover eerlijk zijn.

The Apple
The Apple19 nov. 2020 - 16:37

Je hebt weer eens ruzie met het Nederlands en/of de logica, want de conclusie leidt tot de vaststelling dat je van mening bent, dat dat allemaal niet weg neemt dat militaire inzet WEL een optie moet zijn. Als je de reportage bekijkt waar Paulus de link van geeft, dan zul je zien dat een getuige zegt dat hun optreden er toe zal leiden dat de bevolking zich omgaand tot de Talibaan zal wenden, "omdat die zich niet aan dit soort gedrag schuldig maakt". Waarop baseer je de mening dat militaire inzet WEL een optie moet zijn.? Is het juist dat de manier waarop je je uitdrukt, de manier laat zien waarop je denkt?

Dave Velzen
Dave Velzen19 nov. 2020 - 16:02

Zegt nu gewoon dat vooral in gespecialiseerde speciale eenheden het armstrekker niveau erg hoog is en dan krijg je dit. Deze eenheden die werken onder extreme stress worden te weinig in de gaten gehouden en de leden door de rechtse macho cultuur vragen geen of veel te laat hulp.

3 Reacties
Paulus3
Paulus319 nov. 2020 - 21:35

Men zegt dat een van de gronden het de probleem was, dat speciale eenheden ingezet werden, niet voor het soort speciale missies waarvoor ze bedoelt waren, maar voor langdurige toeren van combat duty, zonder vakantie, en inderdaad te apart van het reguliere leger overzicht.

MaxMax2
MaxMax219 nov. 2020 - 21:44

'Zegt nu gewoon dat vooral in gespecialiseerde speciale eenheden het armstrekker niveau erg hoog is en dan krijg je dit.' Een domme generaliserende opmerking die je bovendien niet kunt onderbouwen, of zijn onze Nederlandse commando's allemaal nazi's?

Libertain
Libertain20 nov. 2020 - 8:36

@Dave, ("Deze eenheden die werken onder extreme stress worden te weinig in de gaten gehouden en de leden door de rechtse macho cultuur vragen geen of veel te laat hulp.") Inderdaad blijkt dit de reden te zijn voor chronische PTSS, depresies en zelfmoordpogingen zodra thuis gekomen.

OlavM
OlavM19 nov. 2020 - 12:41

Bijzonder schokkend. Het is sowieso duidelijk dat militairen die in het buitenland worden ingezet relatief gemakkelijk en niet zelden over de schreef gaan, maar dit?: […..in sommige gevallen jonge militairen als ontgroeningsritueel gevangenen hebben geëxecuteerd, waarna een alibi werd bedacht en de slachtoffers wapens op hun lichaam geplaatst kregen…..Wie zich hiertegen verzette werd “ontmoedigd, geïntimideerd en in diskrediet gebracht”. Ook hogere militairen traden niet op en droegen in sommige gevallen bij aan de versterking ervan.] De vraag is natuurlijk ook nog wat Nederlandse militairen hiervan hebben geweten, c.q. nog erger: zelf hebben gedaan.

4 Reacties
MaxMax2
MaxMax219 nov. 2020 - 13:17

'De vraag is natuurlijk ook nog wat Nederlandse militairen hiervan hebben geweten, c.q. nog erger: zelf hebben gedaan.' Waarom? Is hier aanleiding voor?

Libertain
Libertain19 nov. 2020 - 16:12

@MaxMax, mijns inziens dien je deze vraag aan advokaat Knoops te stellen en niet aan OlavM.

MaxMax2
MaxMax219 nov. 2020 - 16:40

@Libertain Australiërs hebben zelf al aangegeven dat NL niet betrokken is.

Paulus3
Paulus319 nov. 2020 - 21:52

Dit gaat niet over militairen an sich. Het gaat over een bepaalde cultuur in bepaalde speciale eenheden in het Australische deel van de missie. Het is niet fatsoenlijk om meteen te denken dat dit alle Australiers of alle militairen daar verdacht maakt. Alsof alle Muslims terroristen zijn en zo. Dat is gewoon ondoordacht.

Fredje3
Fredje319 nov. 2020 - 12:11

Daar hebben we toch een oorlogstribunaal voor? Commandant van de strijdmachten oppakken als hoofdverantwoordelijke lijkt mij?

1 Reactie
Sachs
Sachs19 nov. 2020 - 15:17

Klopt, het Internationaal Strafhof. Dat ziet reden voor stappen, maar kreeg direct de Amerikanen op zijn nek. Trump riep in de VS de noodtoestand uit om het hof tegen te kunnen werken. Verleden week werd de kwestie door de PVV in de Tweede Kamer gebracht: https://rightsforum.org/nieuws/aanval-van-pvv-op-internationaal-strafhof-leidt-tot-zeldzame-reactie-tweede-kamer/

Libertain
Libertain19 nov. 2020 - 12:10

Deze soort artikelen liggen zeker in verband met het bericht van het Penatgon-chef Chris Miller die heeft paar dagen geleden het officiele directieve aangekondigd die luidt "All wars must end", tevens het terugtrekken van de VS uit Afghanistan en uit het Midden-Oosten. Volgt het onderzoek op oorlogsmisdaden.

4 Reacties
MaxMax2
MaxMax219 nov. 2020 - 15:50

Trump wil al veel langer weg uit Afghanistan, dus dat lijkt me vergezocht.

Paulus3
Paulus319 nov. 2020 - 21:44

Nee. Dit basis onderzoek is al veel langer gaande, en gaat over een zieke cultuur in bepaalde Australiesche eenheden. Niet over Amerikanen en niet over het hele Australishe leger. Het onderzoek is nu klaar voor het volgende stadium, inclusief publicatie, strafrechtelijke vervolging, en leger eenheid hervorming. Dat gaat nog jaren duren.

MaxMax2
MaxMax220 nov. 2020 - 19:16

@Paulus Klopt niet, Amerikanen zijn de reden waarom de Australiërs zo ontspoort zijn.

Paulus3
Paulus321 nov. 2020 - 11:20

Nee hoor. De beginsellen van die cultuur zat al in de eenheden voordat ze naar Afghanistan gingen, en het hele probleem was dat ze niet genoeg overzicht kregen. Niet van de Australiers hogerop, en van Amerikanen was er niks.

Paulus3
Paulus319 nov. 2020 - 11:54

De documentaire: https://www.abc.net.au/news/2020-03-17/four-corners-sas-allegations-war-crimes/12028522?nw=0 Het raport: https://afghanistaninquiry.defence.gov.au/sites/default/files/2020-11/IGADF-Afghanistan-Inquiry-Public-Release-Version.pdf

1 Reactie
The Apple
The Apple19 nov. 2020 - 16:25

Schokkende documentaire, bedankt voor de link.

Satya
Satya19 nov. 2020 - 11:29

Laat de beerput maar eens open gaan. Kindermisbruik op VN missies is ook een groot probleem. https://www.trouw.nl/nieuws/misbruik-probleem-bij-bijna-alle-vn-missies~b8180bc7/

Bert de Vries
Bert de Vries19 nov. 2020 - 11:27

Het zou niet gek zijn als het infantiele beeld van de soldaat zou worden bijgesteld. De militair is niet de man of de vrouw die onder de wapenen gaat om 'onze vrijheid en onze normen en waarden' te verdedigen. Er zullen wel uitzonderingen zijn, maar met zo'n clubje ga je geen oorlog winnen. Het zijn mannen en vrouwen die onder de wapenen gaan omdat ze graag met wapens bezig willen zijn. En daar kun je gevoeglijk aan koppelen: omdat ze een sterke affiniteit hebben met geweld. Niet om naar te kijken, maar om toe te passen. Sadisme is dan niet ver weg. Er zijn geen legers die een uitzondering zijn op deze kenmerken. Het is alleszeggend dat in een fatsoenlijke oorlog het aantal burgerslachtoffers veel groter is dan het aantal militaire slachtoffers. En dan laten we de slachtoffers van sexuueel geweld, in een oorlog een extreem grote groep, even buiten beschouwing. Trouwens en terzijde: ook de jubelmeisjes die springen en juichen als de horden bevrijders voorbij komen, en die door het lint gaan als ze bij een soldaat op schoot worden getrokken, zijn nadere bestudering waard.

4 Reacties
Tweekeerbellen
Tweekeerbellen19 nov. 2020 - 14:03

@Bernie: U heeft een bijzonder beeld van de gemiddelde militair. En ik kan u verzekeren dat deze niet klopt. De verklaring voor dit gedrag is niet de psychologie van de individuele soldaat, maar het gevolg van een groepsproces waarbij jonge mannen in een extreme situatie werden gebracht en er overduidelijk sprake was van een compleet falend leiderschap binnen deze groep. Dat is wellicht terug te voeren tot het feit dat het hier gaat om een speciale eenheid (SAS), waarbinnen traditioneel minder aandacht is voor militaire normen, omgangsvormen en verhoudingen tussen officier/ onderofficier en manschap omdat het belang van de missie boven alles gaat. Rangen en standen vervagen daarbij snel, zeker omdat er wordt geopereerd in extreme situaties en kleine groepen. Op dat moment kan er een groepsproces ontstaan waarbij moreel leiderschap volledig faalt. Dit ter verklaring, niet als excuus. De betrokken militairen moeten hiervoor zwaar worden gestraft. Juist omdat zij onderdeel uitmaken van een speciale eenheid en aan deze soldaten hogere en zwaardere eisen worden gesteld. Niet alleen tijdens hun opleiding, maar ook (en juist) bij de uitvoering van hun missie.

rvb2
rvb219 nov. 2020 - 15:10

@tweekeerbellen: militairen zijn altijd mensen die geweld goedkeuren, en moord in sommige gevallen een goede zaak vinden. Gevaarlijke mensen die weinig tot geen waarde hechten aan een mensenleven.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen19 nov. 2020 - 16:27

@RvB: Ah ok...u heeft helemaal gelijk. Militairen zijn killers, moordenaars en sadisten, stuk voor stuk. Militairen willen slachten, verkrachten en onderdrukken, niets meer. Terzijde. Het zijn dezelfde mensen die u verkettert die wél vooraan staan als de nood aan de man is. Zoals bij overstromingen, vermissingen of nu de coronacrisis. Die er zijn als de staat der Nederlanden wil bijdragen aan de internationale rechtsorde. Die meehelpen in de strijd tegen de religieuze gekken van IS. Die in Haïti noodhulp verlenen, in Rwanda te hulp schoten. Die in Cambodja toezagen op de wapenstilstand. Die in Bosnië al 25 (!) jaar aanwezig zijn om de rust en orde te handhaven. Terwijl u in uw luie stoel zit....geen dank overigens, graag gedaan.

JasDon
JasDon19 nov. 2020 - 18:16

"militairen zijn altijd mensen die geweld goedkeuren, en moord in sommige gevallen een goede zaak vinden. Gevaarlijke mensen die weinig tot geen waarde hechten aan een mensenleven." Wat een toetsenbordheld ben jij daarentegen, die alle militairen tot gevaarlijke mensen bombardeert. Niet iedere militair zal zuivere motieven hebben voor zijn beroepskeuze, maar ik vertrouw nog eerder een militair dan een lafaard die vanaf zijn toetsenbord mensen afvalt die hij niet eens kent.

Bernie2
Bernie219 nov. 2020 - 11:13

Schokkend. Dat doen soldaten dus als ze onder de hoogste druk elders in oorlogssituaties verblijven. Nederlandse krijgers bleken er in Indonesië ook erg goed in en slachtten honderden (misschien wel duizenden) burgers en verzetsstrijders af. En wie herinnert zich het Vietnamese My Lai nog waar luitenant William Calley in 1968 honderden burgers verkrachtte en en vervolgens afslachtte. Deze oorlogscrimineel kreeg levenslang, maar toenmalig president Nixon vond hem lief en gaf hem gratie, zoals Trump recentelijk een criminele sheriff uit de gevangenis haalde... VS- en Nederlandse militairen in Syrië of Irak die bruiloften uit elkaar bombardeerden en ik durf mijn hand niet in het vuur te steken wat NL'ers in Uruzgan hebben uitgevroten. De vuile en laffe moorden met drones vanuit de keukentafel thuis. De lijst is te lang om hier neer te zetten. Een bevriende psycholoog raakte als hulpverlener betrokken bij de toenmalige oorlog in Servië en Kosovo en sprak na thuiskomst met tranen in de ogen over het gemak waarmee over en weer oorlogsmisdaden werden begaan. Dit is wat oorlog is en wat oorlog met betrokkenen doet. Back to the basics, die knuppel pas op elke hersenpan. Menselijker krijg je het niet. Blijkbaar zit geweld in ons allemaal. As simple as that.

8 Reacties
snieanders
snieanders19 nov. 2020 - 11:37

hoeveel Nederlanders zijn er in Indonesia afgeslacht Bernie?. En dan heb ik het over letterlijk afslachten.

MaxMax2
MaxMax219 nov. 2020 - 11:39

'De vuile en laffe moorden met drones vanuit de keukentafel thuis. ' Dat is niet laf, dat is slim.

LaBou
LaBou 19 nov. 2020 - 11:45

Het verhaal van My Lai is ietwat uitgebreider dan jouw wel erg beknopte versie: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/William_Calley

De Baas
De Baas19 nov. 2020 - 12:09

@snieanders, bezetters zijn een legetieme doelwit volgens oorlogsrecht.

Bert de Vries
Bert de Vries19 nov. 2020 - 14:06

snieanders, wil je zeggen dat het een het ander rechtvaardigt? Dan hebben we nog verdomd veel tegoed.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen19 nov. 2020 - 14:12

@hakim...u heeft werkelijk geen idee wat er vooraf ging aan de politionele acties in Indonesië. Er zijn vreselijke misdaden begaan door beide partijen. Waarbij burgers het slachtoffer werden. Duizenden Nederlandse en Indische vrouwen en kinderen (net vrij na jaren internering onder vreselijke omstandigheden als gevolg van de Japanse bezetting) werden vermoord door zogenaamde 'ploppers'; zelfbenoemde Indonesische vrijheidsstrijders. Soms op de meest gruwelijke wijzen. In een bizarre speling van het lot bleek in sommige gevallen de aanwezigheid en de bescherming van Japanse soldaten (die zich hadden overgegeven, maar nog niet waren ontwapend) de redding voor deze vrouwen en kinderen. Deze periode is bekend als de 'bersiap'. Lees u even in, dan hoeft u voortaan niet meer dit soort kortzichtige uitspraken te doen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bersiap#:~:text=De%20Bersiap%20was%20een%20uiterst,wees%20paraat%20en%20geeft%20acht.

snieanders
snieanders19 nov. 2020 - 15:15

Beste Bert, Dat zeg ik niet, het een rechtvaardigt nooit het ander maar niet benoemen staat gelijk aan je kop in het zand steken. Hakim, Je kan de geschiedenis niet, lees 2x bellen goed die heeft gelijk.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 nov. 2020 - 15:38

@snie Is dat niet het risico van het zijn van bezettingsmacht? Ik begrijp dit soort berichten echt niet

harmmeijer
harmmeijer19 nov. 2020 - 10:23

Het zal mijn vooroordeel over Australiërs zijn, want de ze schroomden ook niet de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners, te discrimineren, ontmenselijken en erger. De mens zonderen blanken huid, daar schijn je in Australië van alles mee uit te kunnen halen. Een cultuur die er niet is uit te rammen. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Gestolen_generaties

2 Reacties
Paulus3
Paulus319 nov. 2020 - 11:52

Dat is inderdaad een beetje een vooroordeel. Het is helemaal nog niet klaar maar we zitten echt in een andere tijd en situatie. Nu zijn het ook de Australiers die, nadat aparte soldaten eenheden gek werden, het niet verdoezelden of er over logen, maar er nu eerlijk voor uitkomen, en de onderzoeken en recht zaken grootscheeps opstarten. Veel soldaten van veel landen worden in oorlog ontmenselijkt. Maar niet elk leger en land is daar open in om het te rectificeren.

OlavM
OlavM19 nov. 2020 - 12:33

@ Merel: Klopt. Er is een zekere mate van genocide gepleegd jegens de Aboriginals, kinderen zijn weggehaald en gedwongen te assimileren in de westerse cultuur, enz. Pas de laatste jaren is sprake van een kentering. De westerse samenleving in Australië is trouwens begonnen met een strafkolonie.

Grietje Genot
Grietje Genot19 nov. 2020 - 9:47

Geeft niks, het zijn geen leraren of cartoonisten, niet waar?

4 Reacties
MaxMax2
MaxMax219 nov. 2020 - 10:22

Het geeft zeer zeker wel iets, het is een grote schande en daarom ook dit onderzoek. Overigens is dit wel een wanhopig poging tot whataboutism.

Paul250371
Paul25037119 nov. 2020 - 11:06

Spot on.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!19 nov. 2020 - 12:31

Wat wilt u hiermee zeggen Grietje? Het is een schande wat daar is gebeurd. Of is het ene leven u meer waard dan het andere?

Jerry Bidet
Jerry Bidet19 nov. 2020 - 13:22

Waarmee Grietje Genot weer eens onderschrijft de dood van een leraar of cartoonist niet heel erg te vinden. De ophef die daar opvolgt is dan wel weer te betreuren. Wanneer gaat u zich aansluiten bij Nida? Misschien wil Paul ook wel mee?

Frans Kwakman
Frans Kwakman19 nov. 2020 - 9:14

Recent heeft de VS een reductie van het aantal militairen in Afghanistan aangekondigd. In plaats dat ons land dit voorbeeld volgt, hebben we spijt over die stap betuigd. Een gemiste kans om definitief deze zwarte bladzij in onze geschiedenis te sluiten.

7 Reacties
Karingin
Karingin19 nov. 2020 - 11:21

Er is zoveel mis met deze reactie dat ik gewoon niet weet waar te beginnen

Satya
Satya19 nov. 2020 - 11:30

Karinghin Gewetenloos zou een goed begin zijn.

Frans Kwakman
Frans Kwakman19 nov. 2020 - 11:43

Karingin - begin maar. Heb je iets met bezettingen? Ik definitief niet. Of met heropvoeding met het wapen in de hand? Erg middeleeuws. Of Satya, ben ik gewetenloos?

MaxMax2
MaxMax219 nov. 2020 - 15:52

@karingin Wat is er mis mee dan? Dat kun je vast onderbouwen..

Satya
Satya19 nov. 2020 - 17:29

Frans Begin eerst maar eens met wat vernield is door Westerse troepen in de regio te herstellen.

Frans Kwakman
Frans Kwakman19 nov. 2020 - 19:27

Satya - dat is een terechte eis. Maar bovenal dient het land niet langer bezet te zijn en de buitenlandse troepen naar huis. Ik realiseer mij dat er wel een bijltjesdag zal volgen tenzij er een afgaanse Mandela opstaat.

axetothehead
axetothehead20 nov. 2020 - 14:16

@Satya Zoals die eeuwenoude buddhabeelden..

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!19 nov. 2020 - 9:04

Vreselijk! Ik hoop dat deze mannen veroordeeld gaan worden.

Paulus3
Paulus319 nov. 2020 - 8:52

Dit sleept al jaren. De moorden gebeurden van 2009 tot 2013. er zijn er ook een stel waar er niet genoeg bewijs is om ze bij die 39 te tellen die nu naar de politie en aanklagers gaan. Team commandanten gaven opdrachten voor moorden. Personeel droegen spullen bij die ze bij lijken lieten vallen om de raportering te misleiden. Wapens of zo. Die eenheden werden steeds maar terug gestuurd voor nieuwe toeren. Een cultuur ontwikkelde zich verder die niet door hogerop of door het departement werd gecontroleerd. Die incidenten komen voor de rechtbank maar wie houdt het lijderschap en regering verantwoordelijk? Dit jaar zijn er tot nog toe 54 Australiesche militairen gestorven aan zelfmoord.

3 Reacties
Paulus3
Paulus319 nov. 2020 - 9:12

Overigens, dit waren niet normale infanterie, maar SAS troepen. Het raport heeft een aanbeveling om te kijken of deze troepen minder apart van de rest zou moeten zijn, en daardoor meer onder normaal leger controle. Er zijn een hele lijst goede aanbevelingen. Het probleem mat dat soort lijstjes is dat men zegt ze wel aan te nemen, maar dan gebeurt er verder niet veel.

Paulus3
Paulus319 nov. 2020 - 9:47

*SAS en Commando regimenten.

Karingin
Karingin19 nov. 2020 - 11:20

Lijderschap zeg dat wel...mooie freudiaanse verschrijving

MaxMax2
MaxMax219 nov. 2020 - 8:30

Ik volg dit nieuws al een tijdje, in Amerikaanse media speelt dit al langer. The Intercept heeft er een paar artikeltjes over geschreven, denk dat de Amerikaanse Navy SEALs de volgende zijn die voor de bijl gaan. Heb beelden gezien van hoe een Australiër een boer doodschiet in een veld, die arme boer was daar gewoon op zijn akker aan het werk.. totaal ontspoord die Australiërs..

1 Reactie
Kilted
Kilted19 nov. 2020 - 10:19

Navy SEals voor de bij? Naah, ik denk het niet.... Dan zal NCIS het moeten onderzoeken en Gibbs heeft het veel te druk met zijn TV-show. :-)

Libertain
Libertain19 nov. 2020 - 7:47

("Tijdens het onderzoek zijn ook Nederlandse getuigen gehoord.") Bizar die Omerta in onze media, of juist typerend?

1 Reactie
MaxMax2
MaxMax219 nov. 2020 - 8:25

Het zijn commando's, misschien heeft het daar mee te maken.