Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: optreden Rutte ‘kortzichtig, misleidend en rampzalig’

Natuurorganisaties maandag om tafel met Johan Remkes
Joop

Australische houthakkers jagen koala's massaal de dood in

  •  
02-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koala
11922140-3x2-700x467

© Een dode koala. Foto: Helen Oakley / Facebook

In de Australische deelstaat Victoria zijn de autoriteiten een onderzoek gestart in een bosgebied dat gekapt is. Bij de houtkap zouden grote aantallen koala’s om het leven zijn gekomen omdat de bomen gekapt werden toen ze er nog in zaten en vervolgens met bulldozers in afvalbergen zijn geduwd. Vrijwilligers zijn in actie gekomen om tientallen nog levende koala’s te redden uit het voor hen nu onleefbare gebied. Er zijn dieren aangetroffen die nog leven maar gebroken ledematen hebben. Het drama heeft niets van doen met de bosbranden die Australië teisteren maar is het gevolg van milieucriminaliteit.
De actiegroep Friends of the Earth stelt dat een particulier bos met eucalyptusbomen met de grond gelijk is gemaakt, naar verluidt in november al. De massale sterfte kwam aan het licht toen Helen Oakley dode koala’s aantrof in het gekapte gebied. In een zeer emotionele video sloeg ze alarm. Volgens de houthakkersindustrie zijn alle richtlijnen voor het kappen van bomen opgevolgd en is het terrein gebulldozerd nadat de houthakkers vertrokken waren.
Het hoofd van de Australian Forest Products Association is geschokt dat de bomen geruimd werden terwijl de koala’s er kennelijk nog in zaten. De autoriteiten zijn bereid tot vervolging over te gaan mocht de wet zijn overtreden. Het is verboden om bomen te kappen als daar koala’s in zitten. Als er een leefgebied van de dieren wordt geruimd moet er eerst een evacuatieplan gemaakt worden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

L.Brusselman
L.Brusselman3 feb. 2020 - 14:59

Wat was die uitdrukking ook alweer ? "Als je mensen gaat kennen ga je van de dieren houden "

1 Reactie
L.Brusselman
L.Brusselman3 feb. 2020 - 15:01

"Leert kennen" , dat was het.

JanB2
JanB23 feb. 2020 - 0:46

Ook weer zo'n reden waarom de menselijke kant van de bosbranden in Australië mij werkelijk een zorg zal zijn. En dan nog te bedenken dat er hier in Nederland 1 miljoen is opgebracht voor een zootje trieste figuren dat voor een aanzienlijk deel de klimaatproblematiek ontkent, een CO2-emissie per hoofd van de bevolking heeft die tot de hoogste wereldwijd behoort en dan ook nog een incompetente droplul op het pluche helpt die de brandweer kapotbezuinigt. Als je aan dat soort lui geld geeft ben je in mijn ogen even triest als die lui zelf.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 feb. 2020 - 8:56

Er zijn koala-hospitals die eerder steun verdienen.

JanB2
JanB23 feb. 2020 - 10:48

Klopt.

de Boer2
de Boer22 feb. 2020 - 18:03

Als er overal nog kinderen zijn die een stuk harder terechtkomen dan een koala zou het aanbeveling zijn om dáár eens over je druk te maken. Maar ja, een koala ziet er schattiger uit dan zo'n ondervoed kindje.. Overigens, er staat weer eens niets te lezen over al die knuffels die in de hoorn van Afrika het eten voor de mensen daar opvreten in plaats van andersom. Waarom wordt dat beestje van 7 centimeter eigenlijk niet gekoesterd? Of een slak, die hier de planten verwoest? Of waarom de wants niet, de strontvlieg, de muskiet de tijgermug, de bruine rat of de schorpioen? Zijn dat geen dieren soms? Is dat geen discriminatie? Ga maar weer schelden op meneer Wilders die mensen in soorten onderscheidt. Maar de partij van de dieren is net zo erg door soorten beesten in klassen in te delen. Krankzinnig is het, dat zegt Sjoerd Bonnema ook al. De Boer hoopt van harte dat het nog goed komt, maar hij houdt zijn hart vast.

1 Reactie
quatsch
quatsch3 feb. 2020 - 1:20

#Ga maar weer schelden op meneer Wilders die mensen in soorten onderscheidt. # Je hebt slechts 2 soorten mensen de Boer: goede en slechte. U bent net als Wilders, een haatzaaiertje. Wilders heeft er een dik belegde boterham aan. Wat is uw motief?

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander2 feb. 2020 - 16:30

Krankzinnig. Ik hoop dat het met de mensheid nog goed komt.

1 Reactie
Robert de Visser
Robert de Visser2 feb. 2020 - 18:49

Ik ben al een tijd naar de ander kant gaan hellen. We zijn een virus op deze aarde.

Tom Meijer
Tom Meijer2 feb. 2020 - 14:14

Hoe bewijs je dat die koala's levend in de boom zaten toen er 'gekapt' werd? Deze criminele actie valt waarschijnlijk niet te bewijzen. Het zou de autoriteiten sieren als ze alles op alles zouden zetten om toch daders te vinden en te veroordelen.

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 feb. 2020 - 15:09

Dat bewijs valt niet te leveren dus de criminelen zullen vrijuitgaan.

johannn2
johannn22 feb. 2020 - 15:18

Tom, Ik denk dat het moeilijk zal zijn om een andere geloofwaardige verklaring te vinden. Bovendien schijnt het niet de eerste keer te zijn dat dit gebeurt. .

MG1968
MG19682 feb. 2020 - 17:21

Indien niet, maximale straf op alle overige geconstateerde overtredingen. Dit zal immers niet het enige zijn.

LaBou
LaBou 2 feb. 2020 - 17:42

TomMeijer begint met de verkeerde vraag. Niet de milieumensen moeten bewijzen dat die koala's nog leefden de houtkappers moeten maar bewijzen dat ze al dood waren.

quatsch
quatsch3 feb. 2020 - 1:27

#Hoe bewijs je dat die koala’s levend in de boom zaten toen er ‘gekapt’ # Heb je weleens een dode koala in een boom zien klimmen?

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 feb. 2020 - 19:52

Als hun bos wordt gekapt gaan ze als ze nog leven later alsnog dood van de honger.

Woessie
Woessie2 feb. 2020 - 13:46

Vrij harteloos ja. Zulke mensen mogen ze kappen

1 Reactie
johannn2
johannn22 feb. 2020 - 15:20

Woessie, Ja. Ze zouden boven in een boom moeten worden gezet waarna de boom gekapt wordt. .

johannn2
johannn22 feb. 2020 - 13:05

Nou, de opdrachtgever kan altijd nog sorry zeggen, toch? .