Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Australische deelstaat virusvrij na strengste lockdown ter wereld die 112 dagen duurde

  •  
26-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
50515988312_01c49b1506_k

© cc-foto: Philip Malis https://flic.kr/p/2jXVDnJ

De vijf miljoen inwoners tellende Australische stad Melbourne gaat woensdag uit lockdown nu er voor het eerst sinds juni geen nieuwe besmettingen met het coronavirus zijn geconstateerd. De hoofdstad van de deelstaat Victoria was, met meer dan 90 procent van de in totaal 905 Australische doden, het epicentrum van de tweede golf die het land teisterde. Op 7 juli werd tot een vrijwel totale lockdown overgegaan nadat het aantal besmettingen in Victoria, met 6,5 miljoen inwoners, opliep tot 700 per dag. Er zijn nu nog 91 ziektegevallen bekend in de staat.
Geen video? Klik hier.
De lockdown die werd doorgevoerd gold als een van de strengste ter wereld. Inwoners mochten hun huis niet meer verlaten, op een uur per dag om te bewegen na, niet verder dan vijf kilometer van hun woonhuis komen, de horeca ging dicht en na acht uur ’s avonds mocht niemand meer de straat op. Het naleven van de lockdownregels werd intensief gecontroleerd door de politie en overtreders niet gespaard. Dat leidde tot kritiek van onder meer mensenrechtenorganisaties. Zo is het voorgekomen dat mensen uit hun auto getrokken werden als ze zich niet wilden identificeren en werd een zwangere vrouw thuis gearresteerd omdat ze via social media opriep tot deelname aan een anti-lockdowndemonstratie.
De sociaaldemocratische premier van Victoria, Daniel Andrews, prees de inwoners bij zijn aankondiging van de versoepeling. “Het komt er op neer dat het einde van deze tweede golf te danken is aan iedere Victoriaan die de maatregelen heeft nageleefd, vasthield aan de koers, en met mij en mijn team samenwerkte.” In Australië is het nu lente en breekt in december de zomer aan.
Het einde van de lockdown wil niet zeggen dat alle beperkingen worden opgeheven, integendeel. In de openbare ruimte blijf het dragen van mondmaskers verplicht. Vanaf woensdag gaan alle winkels en horeca weer open met een groepslimiet van 10 personen voor binnenruimtes. Er mag thuis weer bezoek ontvangen worden en buiten ontmoetingen gehouden worden met maximaal tien personen. Bij trouwerijen mogen 10 mensen aanwezig zijn, bij begrafenissen 20. Op 8 november worden de maatregelen verder versoepeld, zoals de heropening van sportscholen, als de omstandigheden dat toelaten.
Volgens de premier maakt Victoria kans op een “Covid-normale Kerst” maar moeten de inwoners wel waakzaam blijven. De aankondiging werd volgens de BBC via social media volop gevierd door de burgers die in grote meerderheid achter de strenge maatregelen stonden. Rechtse media gingen wel tekeer tegen de strenge maatregelen maar dat werd veelal afgedaan als ritueel omdat de deelstaat een linkse regering heeft.
Australië, dat het relatieve lage aantal van 27.500 besmettingen telt op 25 miljoen inwoners, combineert lokale lockdowns met een intensief testbeleid. Melbourne leek de uitbraak al eerder bedwongen te hebben maar zag de besmettingen in rap tempo stijgen nadat de beveiligers van een quaratainehotel geïnfecteerd werden.
"In Australië leeft breed het idee dat het virus helemaal kan en moet worden uitgebannen. Het helpt natuurlijk dat Australië een eiland is en binnenkomende reizigers scherp kan controleren. Waar in Nederland geprobeerd wordt het virus te beheersen zodat de zorg niet wordt overbelast, is in Australië elke dode er een te veel. Iedere dag staat Victoria’s premier Andrews in zijn persconferentie uitvoerig stil bij elk slachtoffer, waarbij hij zijn medeleven betuigt aan de getroffen families. Dat vormt de legitimatie om door te gaan met de lockdown. ‘Een grote meerderheid van de inwoners is het met me eens dat het niet goed is nu te versoepelen’, zei hij vorige week. ‘Het virus moet helemaal verslagen zijn.’"
cc-foto: Philip Malis

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (50)

Paulus3
Paulus327 okt. 2020 - 9:23

Vanmorgen werd Australie wakker met nul nieuwe gevallen. NUL. In veel staten gaat dat al maanden zo, afgezien van een reiziger uit een COVID gebied die in quarantine gaat. Nu Victorie open gaat, is het bijna compleet. Ander staten zijn al lang intern open. Heel Australie gaat naar open eind deze maand en COVID blijft onder controle met vol en hard testen en tracen. Een overheid die niet alleen kwebbelt en de schuld en het stechelen aan de mensen geeft.

Windewaan
Windewaan27 okt. 2020 - 8:10

Via persoonlijke contacten in Melbourne weet ik dat vrijwel iedereen inmiddels kampt met problemen op het gebied van geestelijke gezondheid. Dit is zeer ernstig. Daniel Andrews heeft de bijnaam "Dictator Dan" gekregen. De strenge en vaak gewelddadige manier van handhaven van de maatregelen leidt tot veel angst. Het is allesbehalve rozengeur en maneschijn.

2 Reacties
Paulus3
Paulus327 okt. 2020 - 9:13

Onzin. Ver verreweg de meeste mensen steunen openhartig het beleid and hem. Bijna alleen roddel TV maloten moeten de sociaal democraat hebben. Protesten zijn nietig en gebeurden vrijwel niet. Natuurlijk moet je extra goed voor je geestelijke gezondheid zorgen met een lockdown. Dat moet je ook als je trouwt of in een kantoor werkt. Dit is zwaarder maar we weten waarom. Solidariteit en een betere uitkomst. En die hebben we nu.

NoahAmber
NoahAmber27 okt. 2020 - 9:17

Wat een angsthazen dan

FransAkkermans1947
FransAkkermans194726 okt. 2020 - 22:42

Er zijn geen besmettingen meer, er zijn weinig doden te betreuren maar valt er iets te zeggen over de sociaal-economische gevolgen van dit beleid? Zo te lezen werd er niet meer gewerkt.

5 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman27 okt. 2020 - 7:43

De economische gevolgen zijn natuurlijk groot. Maar of ze groter zijn dan in landen waar een slap beleid gevoerd wordt is zeer de vraag. Zie: https://br.reuters.com/article/idUSL4N2HE2LS

Paulus3
Paulus327 okt. 2020 - 9:16

Dat moet je op mid termijn zien. De correlatie wereldwijd is hoe meer doden hoe erger voor de economie. Victoria kan weer open, economiesch dus ook, en de rest van de staten zijn dat bijna allemaal, en eind deze maand alles.

Paulus3
Paulus327 okt. 2020 - 9:57

Ook zo iets. In Australie zijn er hypotheek pauzes, verbreed en minder streng en duur zaken krediet, worden zaken betaalt om hun werknemers door te betalen, is de WW verhoogt, is die nu makkelijker te krijgen en te behouden, en zijn er investerings fondsen voor verschillende sectoren.

Paulus3
Paulus327 okt. 2020 - 10:44

En Australie is al uit de COVID recessie van het voorjaar.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 okt. 2020 - 13:51

@Mark H. Bedankt voor de link. Er zal binnenkort wel ergens een wereldwijd overzicht te zien zijn over de gevolgen.

LaBou
LaBou 26 okt. 2020 - 19:58

Die "kritische opinie, gericht tegen de Israelische regering" had een heel andere oorzaak dan jij hier nu wilt suggereren.

nikita72
nikita7226 okt. 2020 - 19:41

Dat begrijpt u verkeerd. In Australië gold de lockdown voor iedereen, ook voor de politici.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9326 okt. 2020 - 18:40

En hoeveel extra zelfmoorden heeft dit opgeleverd? "werd een zwangere vrouw thuis gearresteerd omdat ze via social media opriep tot deelname aan een anti-lockdowndemonstratie." Sorry maar op dit soort Noord-Koreaans toestanden zit ik ook niet te wachten.

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman27 okt. 2020 - 7:15

[En hoeveel extra zelfmoorden heeft dit opgeleverd?] Je kunt je dit zo in z’n algemeenheid afvragen maar misschien is het beter om het op te zoeken. Het blijkt dat er veel indianenverhalen over in omloop zijn. In dit rapport worden de maandelijkse zelfmoordcijfers vergeleken met die van voorgaande jaren: https://factcheck.afp.com/false-facebook-posts-misrepresent-suicides-recorded-australian-state-victoria-during-coronavirus Zoals je in de bijgeleverde grafieken kunt zien loopt het aantal zelfmoorden in 2020 bijna gelijk op met dat van 2019. Dit jaar zijn er tot nog toe vier zelfmoorden minder geregistreerd dan vorig jaar. Dat lijkt dus een kleine trendbreuk te zijn aangezien vanaf 2016 elk jaar het aantal zelfmoorden iets toenam.

Paulus3
Paulus327 okt. 2020 - 9:25

Ach, je roept maar. Ik zie je al tegen een rood stoplicht staan te schelden.

Zwerfstein
Zwerfstein26 okt. 2020 - 17:12

Psychische schade is waarschijnlijk niet te overzien, misschien zelfmoorden van mensen die gek werden thuis?

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman26 okt. 2020 - 21:42

@Zwerfstein Je kunt erop los speculeren zoveel je wilt maar het enige dat we weten is dat Victoria nul besmettingen per dag heeft en Nederland 10.000.

Paulus3
Paulus327 okt. 2020 - 9:36

Och man. Doe niet alsof mensen troeteldiertjes zijn. Ze doen en moeten vannalles doen om mee te komen, te overleven, te werken, te streven, etc, etc. Ja, er waren en zijn uitdagingen. Maar dat verwerk je samen met steun aan je buren en daar doe je iets mee.

Herr Vorragend
Herr Vorragend26 okt. 2020 - 17:05

In Australië is het nu voorjaar en wordt het zomer. Hier gaat een totale lockdown niet werken tenzij je m tot het voorjaar laat duren. Maar dan zal de maatschappelijke ontwrichting compleet zijn zodat we van de drup in de regen zullen zijn beland.

P Haan
P Haan26 okt. 2020 - 16:59

Nederland: Oppervlakte: 41.543 km² Bevolking: 17,28 miljoen Australie: Oppervlakte: 7.692.000 km² Bevolking: 24,99 miljoen Geen hogere wiskunde.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe26 okt. 2020 - 18:40

Toch even wat beter lezen: Victoria heeft 6,5 miljoen inwoners, 5 miljoen daarvan wonen in dichtbevolkt gebied, tw. Melbourne.

P Haan
P Haan26 okt. 2020 - 20:00

Heb je de kaart wel eens bekeken? Amsterdam 5.255 inw./km² Melbourne 430 inw./km² Melbourne Sydney: 900 kilometer. Melbourne Adelaide: 700 kilometer en een beetje. Zie boven: Geen hogere wiskunde. En geen vergelijk.

LaBou
LaBou 27 okt. 2020 - 9:02

Ik mis de afstand tussen Amsterdam en Melbourne. Die is ook relevant in deze vergelijking van phaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 okt. 2020 - 13:47

LaBou daar zit ook een vliegreis met quarantaine aan het eind tussen.

LaBou
LaBou 27 okt. 2020 - 17:13

DD, het was ironisch bedoeld.

Schouten3
Schouten326 okt. 2020 - 16:36

Op naar de volgende lockdown! Legitimatie is weinig veeleisend, vooral op de emoties spelen dan gaat het er in als zoete koek. N.B. Ik ben geen tegenstander van lockdown, ben slechts toeschouwer.

Louis6
Louis626 okt. 2020 - 16:07

En op het moment dat je de lockdown opheft begint het van voor af aan. Alleen loop je dan 112 dagen achter op het bereiken van groepsimmuniteit

19 Reacties
LBNB
LBNB26 okt. 2020 - 19:40

Ja voor de bevolking is te hopen dat er een werkend vaccin komt, maar voor leiders die dit doen hoop ik het niet. Totaal gestoord.

LaBou
LaBou 26 okt. 2020 - 19:59

Sommigen blijven ondanks alle aanwijzingen richting het tegendeel fanatiek geloven in een niet-bestaande groepimmuniteit.

Loebkesman
Loebkesman26 okt. 2020 - 20:39

Precies

Mark Huysman
Mark Huysman26 okt. 2020 - 21:45

Die groepsimmuniteit gaat enkel ontstaan als er een vaccin is. Dus Australië spaart a) duizenden mensenlevens en krijgt b) op hetzelfde moment toegang tot een vaccin als Nederland.

LBNB
LBNB26 okt. 2020 - 22:16

@LaBou en Mark Huysman [Sommigen blijven ondanks alle aanwijzingen richting het tegendeel fanatiek geloven in een niet-bestaande groepimmuniteit.] Groepsimmuniteit bestaat niet? Waarom zou dit virus de uitzondering zijn? Wat gebeurt er momenteel in Zweden? Waarom zou een vaccin dan wel werken ? Waarom zie je nu in Europese landen die eerder heel strenge lockdowns hadden sneller stijgende cijfers op het gebied van ziekenhuizen dan in Nederland, de UK en vooral Zweden ? Waarom geloven tienduizenden wetenschappers wereldwijd wel in groepsimmuniteit? Zie bijv de great barrington declaration: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-nederlands/

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 okt. 2020 - 22:41

De oversterfte is in Zweden inmiddels opgehouden maar dat hoeft niet zo te blijven.

Mark Huysman
Mark Huysman27 okt. 2020 - 7:35

[Waarom geloven tienduizenden wetenschappers wereldwijd wel in groepsimmuniteit? Zie bijv de great barrington declaration: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-nederlands/] Misschien omdat veel van die ‘wetenschappers’ homeopaten en masseurs zijn en namen dragen als "Dr Johnny Bananas” en “Professor Cominic Dummings”? https://www.theguardian.com/world/2020/oct/09/herd-immunity-letter-signed-fake-experts-dr-johnny-bananas-covid

o u wisbaar
o u wisbaar27 okt. 2020 - 8:58

@Mark Huysman? Hoeveel is een mensenleven/jaar waard. Australie spaart duizenden levens van voornamelijk mensen boven de 75 die al wat anders onder de leden hadden wat ze tientallen miljarden kost wat op termijn trouwens ook weer extra mensenlevens kost maar OK. Simpel rekensommetje: We sparen 100.000 levens van voornamelijk zwakkeren ( die je beter kan isoleren van de maatschappij) en dat kost ons zeg maar 50 miljard en misschien wel meer aan economische schade( waar de komende generaties nog voor mogen gaan betalen) Dat is dus 500 K per persoon. Ik heb de medische kosten hierbij buiten beschouwing gelaten Ik heb geen waarde oordeel maar ik geloof dat zo'n zelfde rekensommetje ook voor Nederland kan gelden, zeg maar waar u voor kiest. Een virololoog kijkt niet naar dit soort cijfers maar alleen naar medische cijfers en in die zin heeft een viroloog gelijk, een complete lock down is het beste.

LaBou
LaBou 27 okt. 2020 - 9:08

"Misschien omdat veel van die ‘wetenschappers’ homeopaten en masseurs zijn en namen dragen als “Dr Johnny Bananas” en “Professor Cominic Dummings”?" Dat is een goeie. Maar ons orakel heeft daar vast een verklaring voor.

Paulus3
Paulus327 okt. 2020 - 9:38

Nee, zo werkt het niet. Daar heb je test eb trace en quarantine / isolatie voor. Als besmettingingen laag genoeg zijn kan je die daarmee ook zo houden.

LBNB
LBNB27 okt. 2020 - 10:07

@MarkHuysman [Misschien omdat veel van die ‘wetenschappers’ homeopaten en masseurs zijn en namen dragen als “Dr Johnny Bananas” en “Professor Cominic Dummings”?] Ik citeer uit jouw artikel: 'Sky News discovered 18 self-declared homeopaths in the list of expert names and more than 100 therapists whose expertise included massage, hypnotherapy and Mongolian khoomii singing.' De lijst is ondertekend door 15.000 experts en ze ontdekken dat een klein gedeelte hiervan fake is. Wie zegt dat dit geen nep accounts zijn aangemaakt door farmaceuten, die vervolgens de media getipt hebben om ze zwart te maken? Feit blijft dat ook een hoop epidemiologen, artsen en immunologen deze verklaring ondertekend hebben. Deze mensen zet jij hiermee ook weg als fake. De lijst is opgesteld door: Dr. Martin Kulldorff, professor geneeskunde aan de universiteit van Harvard, biostatisticus en epidemioloog met expertise in het opsporen en volgen van uitbraken van infectieziekten en evaluaties van de veiligheid van vaccins. Dr. Sunetra Gupta, professor aan de Universiteit van Oxford, epidemioloog met expertise in immunologie, vaccin ontwikkeling, en wiskundige modellering van infectieziekten. Dr. Jay Bhattacharya, professor aan de universiteit van Stanford Medische School, een arts, epidemioloog, gezondheidseconoom en deskundige op het gebied van volksgezondheidsbeleid die zich richt op infectieziekten en kwetsbare bevolkingsgroepen. Dit zijn dus volgens jou homeopaten? [Dat is een goeie. Maar ons orakel heeft daar vast een verklaring voor. ] Zie hierboven

GoudenBergen
GoudenBergen27 okt. 2020 - 11:25

Australië is een ander verhaal dan de 26 EU-landen met open grenzen. Als je een lockdown invoert, moet je die wel afstemmen met de rest. Als het aantal besmettingen niet daalt, zal er deze week waarschijnlijk een lockdown worden ingesteld. Ik kan me zo voorstellen dat veel beleidsmakers en virologen Zweden in de gaten houden.

LaBou
LaBou 27 okt. 2020 - 11:56

Niet dus, al-shahaf.

Nick the Stripper
Nick the Stripper27 okt. 2020 - 12:24

LBNB 27 oktober 2020 at 11:07 [ Dit zijn dus volgens jou homeopaten? ] Ik zou het eerder nuttige idioten willen noemen, die zich hebben laten inpakken door de ultrarechtse denktank van de Koch Brothers. Net zoals er ook talloze nuttige idioten met academische titels rondlopen, die zich voor het karretje laten spannen door de tabakslobby en de olie-industrie. Herd immunity is alleen een zinvol concept in samenhang met een vaccin - zoals in het geval van mazelen. Als herd immunity zonder vaccinatie al bereikbaar zou zijn (Zweden is daar nog lange na niet in de buurt) dan levert dat miljoenen doden op - vooral in landen met obese en/of vergrijsde bevolkingen. Voor sociaal-darwinisten is dat natuurlijk een natte droom.

adriek
adriek27 okt. 2020 - 12:32

"Als je een lockdown invoert, moet je die wel afstemmen met de rest." Iets afstemmen met 26 landen duurt minstens anderhalf jaar (tenzij het om een paarhonderd miljard virtuele euro's voor financiele markten gaat), dus dat is geen optie. Ik denk dat besluiteloosheid in een crisis als deze de grootste vijand is. Nederland heeft zes weken getwijfeld over de invoering van lokale of regionale maatregelen, en toen hadden lokale maatregelen geen zin meer omdat de tweede golf het hele land al overspoelde.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 okt. 2020 - 14:00

@Nick [Net zoals er ook talloze nuttige idioten met academische titels rondlopen, die zich voor het karretje laten spannen door de tabakslobby en de olie-industrie.] Tsja, vele complottisten zijn hoogopgeleid.

Mark Huysman
Mark Huysman27 okt. 2020 - 14:12

o u wisbaar [Australie spaart duizenden levens van voornamelijk mensen boven de 75 die al wat anders onder de leden hadden wat ze tientallen miljarden kost] Maar ook de landen die geen of halfslachtige lockdowns hebben en die (tien)duizenden mensen opofferen, verliezen miljarden. Dat is nu eenmaal eigen aan een pandemie. Zelfs Zweden doet het economisch niet beter dan de buurlanden die strenge lockdown-maatregelen hadden. [wat op termijn trouwens ook weer extra mensenlevens kost maar OK.] Dat weten we niet. Onderzoeken laten zien dat in recessies en crises de levensverwachting over het algemeen niet daalt. De vraag is natuurlijk wel wie er financieel gaan opdraaien voor de crisis. En mij lijkt dat we het niet niet generatietermen moeten vatten, maar in klasse-termen. Dit is tenslotte een links forum. Het wordt tijd dat de superrijken wat gaan inleveren. O ja, en dat isoleren van ouderen en kwetsbaren van de rest van de maatschappij, hoe zie je dat precies voor je? Heb je misschien ook voorbeelden van landen waar dat gelukt is?

Mark Huysman
Mark Huysman27 okt. 2020 - 14:16

“En mij lijkt dat we het niet niet generatietermen moeten vatten” moet zijn: “En mij lijkt dat we het niet in generatietermen moeten vatten”

LaBou
LaBou 28 okt. 2020 - 6:28

"Wie zegt dat dit geen nep accounts zijn aangemaakt door farmaceuten, die vervolgens de media getipt hebben om ze zwart te maken?" Ah, leuke complottheorie van lbnb. Weten we dat ook weer.

HarrieJ
HarrieJ26 okt. 2020 - 16:03

Eat that, Rutte!

adriek
adriek26 okt. 2020 - 15:34

Een regionale lockdown. Het had, in Nederland, zo mooi kunnen zijn, maar Rutte moest zo nodig acht weken discussieren over mondkapjes tot het virus zelf op de waddeneilanden is doorgedrongen.

2 Reacties
Gaz Typari
Gaz Typari27 okt. 2020 - 9:38

We hadden Agnes Kant kunnen hebben, maar we kregen Hugo de Jonge.

Paulus3
Paulus327 okt. 2020 - 9:41

De overheid in Nederland kan niet meer regeren. Willen het niet meer. Weg sociale democractie. Hallo neo-liberale kleine overheid. Zonder werkende volksvertegenwoordeging is het volk verdeelt en machteloos. Rutte, de anti-Drees.