Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Australische bosbranden: na de koala's sterven nu de vissen massaal

  •  
18-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De rampzalige gevolgen van de Australische bosbranden blijven voortduren, nu zeer zware regenval verkoeling brengt maar ook overstromingen veroorzaakt. In de deelstaat New South Wales zijn honderdduizenden vissen omgekomen doordat asresten met het stromen regenwater in de Macleay River terecht zijn gekomen. De rivier oogt volgens getuigen als een soort cake-beslag dat bestaat uit rottende planten en dode vissen. Volgens ecologen kunnen de gevolgen van deze nieuwe natuurramp decennia doorwerken. In 1939 is een rivier veranderd in een mortuarium voor vissen na een hevige bosbrand en de visstand heeft zich daar nooit van weten te herstellen.
Tegenover The Guardian verklaart een getuige dat hij gedurende een 100 kilometer lange tocht langs de rivier alleen maar dode vissen zag. De stank is volgens hem niet te harden. Hij vist al 50 jaar in het gebied, heeft wel eerder massale vissterfte gezien maar nooit op deze schaal. “Dit gaat zich herhalen bij iedere rivier aan de oostkust die getroffen is door de bosbranden.”
Buurtbewoners trachten met pompen en slangen zuurstof in het water te krijgen maar “dat is zoiets als tegen de wind in pissen bij 40 kilometer per uur”, aldus de visser.
Voor de koala’s brengt de regen wel enige verlichting, zo is te zien in onderstaande ontroerende vide:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

HaloOfFlies
HaloOfFlies19 jan. 2020 - 11:16

Ze hebben met 25 miljoen mensen een heel continent tot hun beschikking - mooi weer, bodemschatten in overvloed, overal toegang tot zee - alle kansen er wat van te maken. En ze maken er een puinhoop van. We hebben geen enkele reden tot medelijden. Ik lach me kapot om de inzamelingsacties voor Australie - dat is net zoiets Robin Hood die steelt van de armen om het de rijken te geven. De Australiers hebben ondanks al hun mogelijkheden, hun rijkdom en hun kennis (die er wel degelijk is, al werd die ontkend) over de klimaatverandering hun continent verprutst, hebben zwaar hun billen verbrand, en bedelen nu om gratis brandzalf.

Karingin
Karingin18 jan. 2020 - 18:46

Ook hier was voor gewaarschuwd, door de uitgedroogde grond kan het water niet weglopen en veroorzaakt enorme modderstromen. Ik ben bang dat Australië nog een paar moeilijke maanden tegemoet gaat.

2 Reacties
O3
O318 jan. 2020 - 19:12

Daarnaast is er ook nog eens gewaarschuwd voor de voorziening van schoon en veilig drinkwater in dat land op de korte en lange termijn als gevolg van de watervervuiling door de bosbranden. De gevolgen van het vervuilde drinkwater kunnen zich nog tientallen jaren voortslepen. Bron: https://www.theguardian.com/australia-news/2020/jan/09/bushfires-threaten-drinking-water-safety-and-the-consequences-could-last-decades

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jan. 2020 - 7:26

Het water kan wel 'weglopen' maar niet direct in de grond opgenomen worden. Het water stroomt dus over de grond naar het laagst-gelegen gedeelte, vaak de rivier.