Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Australië laat ‘Novax’ Djokovic het land niet in

  •  
06-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
FILES - TENNIS - AUS - OPEN - DJOKOVIC

© (FILES) In this file photo taken on February 21, 2021 Serbia's Novak Djokovic serves against Russia's Daniil Medvedev during the men's singles final on day fourteen of the Australian Open ten

De Servische antivaxxer en tennisser Novak Djokovic stapt naar de Australische rechter om toegang tot het land af te dwingen. Hij zit nu in een quarantainehotel, omdat hij geen goede reden kan geven waarom hij niet is gevaccineerd.
Djokovic wil over anderhalve week deelnemen aan de Australian Open. Hij had ook een medische vrijstelling gekregen om het land binnen te komen. Het is probleem is echter dat de vrijstelling is verstrekt door de tennisbond en de staat Victoria, maar niet door de federale overheid van Australië.
Bij andere tennissers groeit ondertussen de ergernis over het divagedrag van Djokovic: zij geloven niet dat er voor hen ook een uitzondering zou zijn gemaakt als ze zich niet hadden laten vaccineren.
In april 2020 verklaarde Djokovic op Facebook Live dat hij tegen inentingen is. De toptennisser nam ook nauwelijks maatregelen om een coronabesmetting te voorkomen. Integendeel: hij zoekt de drukte juist op. Zo organiseerde hij aan het begin van de pandemie een eigen tennistoernooi. In juni 2020 liep hij dan ook een infectie op.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

Jean-Baptiste L Allemand
Jean-Baptiste L Allemand8 jan. 2022 - 8:46

Onduidelijkheid creëert hij zelf ook. Hij wil .niet zeggen of hij gevaccineerd is. Net als Caroline van de BBB trouwens, want dat kost stemmen op rechts. Tot ze zich versprak.

pahan
pahan8 jan. 2022 - 7:23

Australië heeft natuurlijk als voordeel dat je er voor Covid ook al niet zomaar binnen kwam. Die zouden niet nerveus moeten worden van een ballenmepper met praatjes.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 jan. 2022 - 23:00

Tennis Australia: Ja, als je die reden gebruikt en het kan tonen, dan mag je Australie in Staat dienst. Dat is zo. Als Tennis Australia dat zegt en dat bij de Douane zo gebeurt. Douane: Waar is je bewijs voor die reden Djokovic: Ik ben Djokovic en wil binnen om te tenissen Douane: Maar waar is je bewijs, andere mag je niet binnen Djokovic: Ik zal je recht op dat oordeel bevechten want ik ben Djokovic. Douane: We hebben liever dat je naar huis gaat, maar dat recht heb je nu hier, maar dan moet je wel in het hotel blijven. Djokovic clan: Kerker! Inhumaan! Vervolging! Ketenen! Aanval op de Serbische natie!

djh
djh6 jan. 2022 - 20:54

Geen medelijden mee. Het beleid van de Australische overheid is bekend; streng, consequent en met hoge boetes bij overtredingen -en dat leidt ook in Australië tot protesten-. Het hele beleid zou dan ook volkomen ongeloofwaardig worden als een of andere ongevaccineerde tennisser uit Europa aan komt waaien en verwacht dat voor hem de wet even aan de kant wordt gezet en de poorten openzwaaien omdat hij een beroemd tennisser is. Hij had dit kunnen weten, of hij had in ieder geval kunnen beredeneren dat er moeilijkheden zouden kunnen komen, dus eigen schuld.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 jan. 2022 - 17:36

goed nieuws voor de tennisliefhebbers - dan kan iemand anders ook een keer winnen

Jozias2
Jozias26 jan. 2022 - 17:10

Wel heel veel zwart wit reacties alsof Djokovic van mening is dat de regels niet voor hem gelden maar er blijkt wel wat nuance mogelijk. Kennelijk is het in Australie mogelijk een medische vrijstelling te krijgen waarmee ook zonder vaccinatie het mogelijk is het land in te reizen. Djokovic heeft die mogelijkheid benut en een verzoek ingediend. Een verzoek tot medische vrijstelling wordt beoordeeld door twee onafhankelijke medische panels. Deze panels hebben het verzoek van Djokovic inhoudelijk beoordeeld en groen licht gegeven. De toestemming om af te reizen is gekomen van de toernooi directie en de deelstaat Victoria. Het is onduidelijk waarom het visum is afgewezen maar kennelijk was er onvoldoende duidelijkheid tussen de deelstaat en de landelijke overheid. Nu kan men wel heel hard roepen dat regels regels zijn maar de vraag is tegelijkertijd ook wel of je als burger mag verwachten dat als een overheid je toestemming geeft om af te reizen een andere overheid dat bij aankomst toch niet staat. Zeker omdat er kennelijk een procedure is en die procedure gevolgd lijkt. Als regels regels zijn dan moet wel duidelijk zijn welke regels. https://www.nu.nl/tennis/6176820/waarom-djokovic-met-een-vrijstelling-op-zak-toch-wordt-geweigerd-in-australie.html

7 Reacties
Phantom3
Phantom36 jan. 2022 - 19:41

Nuance is voor het redelijke midden. Je bent hier op een uiterst links roeptoeter weblogje. Nuance moet je toch echt elders zoeken.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 jan. 2022 - 22:21

De onduidelijkheid is omdat D het nodige bewijs moest leveren aan de douane dat tellend zou zijn voor de regels bij de douane en dat niet deed of kon. Ook wat voor soort exemptie en ook in hoeverre die onafhankelijk afgegeven is. Dan gaat om de tennis bond. Victoria zelf zecht dat ze het aan die panels overlaten wbt de procedure and de nationale douane wbt de regels daar. D is geen burger. En de bredere context is, zoals ik beneden al gezegd heb, de rommeligheid dat de regeringen en instanties hun regels en diensten aan het veranderen zijn door de zaak open te gooien, en Omikron te snel en groot is voor hoe dat gebeurt. D. zag een kans om via de Tennis bond processen een exemptie te verkrijgen, maar die vergaten even dat andere regels er nog waren.

JanB2
JanB26 jan. 2022 - 23:25

@ Fantoom Je bent een uitgesproken voorbeeld van wat je hier aan de kaak probeert te stellen. Wat zijn je beweegredenen om hier überhaupt actief te zijn. Kennelijk voel je je niet aangetrokken tot links en toch ben je actief op een “uiterst links roeptoeterig weblogje”. Zo strijdig met elkaar als wat. Dus wat doe je hier? Beetje trollen?

pahan
pahan7 jan. 2022 - 6:12

Volgens BBC: Applications for medical exemptions are being assessed anonymously by two separate panels, with inflammatory cardiac illness or another acute condition listed as valid reasons. But it is also possible Djokovic has recently tested positive for the virus, which would allow him to defer taking the vaccine. (..) "It'll certainly be helpful if Novak was to explain the conditions in which he's sought an exemption and granted an exemption but ultimately it's up to him," Afwachten of het de zoveelste storm in een glas water is, of dat er daadwerkelijk een stukje klassejustitie plaats heeft gevonden en men betrapt is met de handen in de snoeppot.

Jozias2
Jozias27 jan. 2022 - 11:03

@Paul, Als je in Nederland een paspoort aanvraagt bij de gemeente dan wordt dat paspoort afgegeven door de burgemeester. Dan mag je er toch vanuit gaan dat je vervolgens met dat paspoort mag reizen en niet dat de nationale overheid dat paspoort niet erkent. Ik vind het prima dat Australië strenge regels heeft maar als een deelstaat een procedure kent en toestemming geeft dan moet je er ook vanuit kunnen gaan dat voldoende is en anders had die deelstaat dat duidelijk moeten communiceren. Of de lokale overheid gaat er over of de nationale overheid. Je moet als burger kunnen vertrouwen dat als je bij het ene loket wordt geholpen dat dat afdoende is.

Ivan61
Ivan617 jan. 2022 - 11:25

@ Jozias, Deze burger vliegt met eigen vliegtuig en heeft paar advocaten op zijn loonlijst. Zij hebben paar fouten gemaakt volgens mij.

Jozias2
Jozias27 jan. 2022 - 13:01

@saraijlja Dat is de vraag en daar zal de rechter over oordelen. Is hij op de bonnefooi afgereisd in de veronderstelling dat regels niet voor hem gelden of mag hij op basis van een verkregen vrijstelling en besluit van een deelstaat verwachten dat hij Australië binnen mocht komen. Ik weet niet of de aanvraag van visa normaliter een verantwoordelijkheid is van een individuele speler of van een toernooi directie zoals een werkgever dat voor werknemers kan doen. Punt is dat sommige conclusies wel wat context missen.

Ivan61
Ivan616 jan. 2022 - 14:38

Ondertussen zijn mensen in Beograd straat op gegaan en Novak roept dat God alles ziet. Als hij niet in staat is om te begrijpen dat de regels ook voor hem gelden dan is God altijd dichtbij. Fantastische tennisser maar slechte verliezer. Eigenlijk moeten alle sporten stopgezet worden want dat gaat nergens meer over. De clubs en sporters moeten doorgaan met alle gevolgen van dien,

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers6 jan. 2022 - 22:40

Zijn vader roept dat het allemaal is om het volk van Serbie te vertrappen. Hij kan gewoon naar huis maar die man roept dat het hotel als een kerker is en dat hij bedreigd word om in kettingen te worden geslagen. En de president dat het hele volk van Serbie achter D staat. Die mensen op straat zijn familie en supporters. Wat een hooligan mafia staat. Laat hem nu maar opflikkeren dan. Het zijn gewoon doane regels van een nationale staat. Dat die niet overeen kwamen met een ander process was te betreuren en is jammer maar die jongen is geen keizer van de wereld.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 jan. 2022 - 22:48

Hij is nog niet Australia uit omdat hij dat zelf niet wil. Omdat hij de zaak wil bevechten. Niet omdat hij niet mag opdonderren.

rvb2
rvb26 jan. 2022 - 13:08

Novax heeft natuurlijk geen gelijk als hij een uitzonderingspositie eist. Maar is hij misleid door de tennisbond die frauduleus een vrijstelling gaf, of heeft hij zelf meegedaan met die fraude?

1 Reactie
JasDon
JasDon6 jan. 2022 - 16:24

Ik vrees dat de vrijstelling van de bond voor deelname niet gelijk stond aan vrijstelling om het land binnen te komen. Maar doktersverklaringen omtrent besmettingen etc. maken het erg fraudegevoelig en dus slecht houdbaar als middel om het land binnen te komen.

ton14024
ton140246 jan. 2022 - 12:00

´´omdat hij geen goede reden kan geven waarom hij niet is gevaccineerd.´´ Dan zou hij de eerste wezen.

3 Reacties
Starter2
Starter26 jan. 2022 - 13:09

Kan een medische reden hebben. Maar dat zou dan netjes gedocumenteerd moeten zijn. Vermoedelijk is hier niet aan de orde.

vdbemt
vdbemt6 jan. 2022 - 14:10

Zo bedoel je het natuurlijk niet. Maar hij zou inderdaad de eerste wezen als hij zonder goede reden in Australie werd toegelaten. In Australie zijn ze een tikkie strenger dan hier. Niet zo schijterig voor de publieke opinie. EN ook stuk consequenter. Je mag dan de beste tennisser zijn van de wereld. Dan ben je (vooalsnog in Australie) toch ook maar gewoon een mens die zich aan de regels dient te houden.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 jan. 2022 - 22:25

Er zijn altijd al medisch nodige en verantwoorde redenen geweest om geen vaccinatie te gebruiken. De vraag is alleen, of dat zo bij Djokovic was. Hij kon het medische process bij de tennis bond overtuigen dat de reden genoeg was en dat werd door een andere instantie afgevinkt maar kon niet een relevant tellend bewijs laten zien bij de douane.

Middenman
Middenman6 jan. 2022 - 11:58

De grootste frustratie van Djokovic is dat van de 'grote drie' de andere twee veel populairder zijn dan hij, terwijl hij misschien wel de betere tennisser is op basis van de statistieken. Het lijkt maar niet tot hem door te dringen waarom dat is.

3 Reacties
Sonic2
Sonic26 jan. 2022 - 15:35

Het is altijd goed om bij dit soort zaken inderdaad de achtergrond in verschillende sporten te kennen. U kent dat met tennis en het klopt volledig. Djokovic is sowieso een raar type. Het is een beetje zoals met Lewis Hamilton en met VI. Als mensen dat een beetje weten dan hoeven we in de toekomst niet zo boos te worden. Althans Twitterend Nederland. Derksen heeft de ballen verstand van politiek. En maakt al jaren domme grappen. Je moet hem absoluut niet te serieus nemen. In politiek opzich een groentje. Die niet weet waar hij over praat. Negeer Derksen zo snel hij het over politiek heeft. Ik kijk sinds 2001 Formule 1. Dus ook al sinds 2007. Lewis Hamilton is iemand die de klok wel heeft horen luiden, maar niet direct weet waar de klepel hangt. Hamilton is tegen racisme en dat is goed, maar hij maakt geenszins de indruk echt te weten wat BLM betekent. En wat het inhoud. Lewis is een populist die op elk circuit de fans toespreekt alsof ze de beste zijn. Ik snap niet waarom rechts Nederland en de rest van de wereld altijd zo erg in de fik staat als Lewis wat zegt. En waarom links Nederland zo in de fik staat als Derksen wat zegt. Derksen moet je duiden zoals Derksen is. Fijn dat u het goed duidt. En in dit soort gevallen is het van belang dat mensen achtergrond kennis van de sport hebben. Zoals u dus.

Sonic2
Sonic26 jan. 2022 - 15:38

Ik kraak overigens in mijn betoog niet BLM af. Ook niet ongevaccineerden en ook niet mensen die rechts in het politieke spectrum staan. Mensen moeten de politieke mening en standpunt inname van Djokovic, Hamilton en Derksen niet zo serieus nemen en met een flinke schep zout nemen

Middenman
Middenman7 jan. 2022 - 0:07

Mooi beschreven Sonic. Ik hou ook van de Formule 1, sinds de jaren dat ik in Brazilië woonde. Het was in de tijd dat Ayrton Senna verongelukte en ik krijg nog kippenvel als ik terugdenk aan wat die gebeurtenis deed met het land. Naar schatting een miljoen mensen stonden langs de weg toen zijn kist van het vliegveld naar het parlementsgebouw werd gereden, waar meer dan 200.000 mensen in 22 uur hem de laatste eer bewezen. Ik krijg nog koude rillingen toen ik hoorde dat na het ongeluk er geen Braziliaanse vlag in zijn auto werd gevonden, maar een Oostenrijkse, om bij een overwinning de eerder dat weekend omgekomen coureur Ratzenberger te eren. Sportverdwazing zullen sommigen zeggen. Misschien. Ik ben vooral blij dat de sport sinds die tijd veiliger is geworden.

Dr. Octagon
Dr. Octagon6 jan. 2022 - 11:31

Goed zo, geen privileges voor deze gast. Gelijke monniken, gelijke kappen

2 Reacties
Martin108
Martin1086 jan. 2022 - 11:54

Weer iemand met veels te veel geld die denkt dat de regels alleen voor t gepeupel gelden.

Phantom3
Phantom36 jan. 2022 - 19:43

@Martin, de regels zijn ook alleen voor het gepeupel.

Juppé🎗
Juppé🎗6 jan. 2022 - 11:26

De tenniswereld heeft zich tijdens de Corona crisis duidelijk veel verantwoordelijker gedragen dan veel andere sporten, waar het zoeken naar oneigenlijke mogelijkheden om dingen door te laten gaan hoogtij vierden. Ook de klaag cultuur was er duidelijk minder. Dit terwijl je met service ballen van verschillende kleur je nog zelfs 2 m afstand kunt houden en aan de andere eisen kunt voldoen. Iedereen begreep voordat het vaccin er was dat je gewoon beter niet kon tennissen mede omdat er op professioneel niveau veel gereisd moet worden. Weinigen die dit niet begrepen, maar bij de uitzonderingen was Djokovic. Nu dus ook weer met vaccineren. Als groot tennisfan zie ik Djokovic qua tennis op gelijk of zelfs hoger niveau dan Sampras, Federer en Nadal, maar die drie zien de wereld gelukkig wat breder dan alleen tennis. Hopelijk volgen de politici in Victoria het voorbeeld van Macron ( met wat andere bewoordingen) en wordt er geen kunstmatige uitzondering gecreeerd.

Jozias2
Jozias26 jan. 2022 - 11:20

Macron zegt het, Australië doet het.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers6 jan. 2022 - 14:28

Alleen past het niet meer zo precies met het beleid. Dat beleid is nu 'laat het virus maar los' en 'iedereen zal het krijgen'. Er word veel minder getest, de grenzen tussen staten zijn open, de isolatie termijnen zijn korter en voor minder soorten zaken, dichtbijzijnde contacten zijn nu alleen je huisgenoten en alleen die en degene met symptomen hoeven een test en dan vaak een thuis test, als zijn ze niet te krijgen. Dus de besmetting nummers die nog geraporteerd worden worden geschat op een derde van de eigenlijke nummers. Elke dag word er wel weer een deel van een regel of dienst opgeheven of gekort. Djokovic heeft het ongeluk dat door de te snelle afbouw en slechte voorbereiding bij de snelheid van Omikron er onzekerheid is, waardoor hij een kans zag, en Tennis Australia wel een uitzondering maakte, terwijl ze niet snapten dat de douane regels nog niet verandert waren. Het is rommelig.

JohannesV2
JohannesV26 jan. 2022 - 11:01

Iets met keuzes en consequenties die blijkbaar nu eens wel voor iedereen gelden.