Joop

Atrofie, of het einde van de staat

  •  
26-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Hoe in Oeganda de overheid wegteert
Stapvoets slalom ik over de spoorwegovergang door Industrial Area als een man mijn auto stopt. “Wij werken aan de weg.” Zijn open hand komt door het raam. Iets verderop schept zijn maat uit een kruiwagen steen in de gaten die ik probeer te omzeilen. Goeie actie, zeg ik en stop een briefje van duizend Shilling (halve euro) in zijn hand.

Meer over:

opinie, wereld,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods26 mrt. 2010 - 9:07

Treurig. Heel treurig. Vooral omdat het toekomstbeeld er daarmee zo slecht uit ziet. Dit doet me sterken in mijn opinie dat ontwikkelingshulp zich zou moeten richten op goed bestuur en het aanleggen van infrastructuur. Ik kan niet goed oordelen of dat nu al (voldoende) gebeurt, en ik ben ook geen voorstander van het verminderen van de ontwikkelingshulp, dus dit hoeft geen kritiek te zijn op het beleid van Bert Koenders. Maar gericht zijn op goed(e) bestuur en infrastructuur zijn naar mijn mening nodig. (Atrofie betekent overigens het in volume afnemen van weefsel door wat voor oorzaak dan ook. Meestal gebruikt m.b.t. spierweefsel.)

1 Reactie
Klaas2
Klaas226 mrt. 2010 - 9:07

-[Dit doet me sterken in mijn opinie dat ontwikkelingshulp zich zou moeten richten op goed bestuur en het aanleggen van infrastructuur.]- Maar een klein deel van het ontwikkelingsgeld komt terecht voor wat het is bedoeld. De rest blijft hangen aan de strijkstokken van corruptie op een heel scala aan niveaus zoals Marcia Luyten beschrijft. Indien er NGO's bij zijn betrokken blijft additioneel ook een heel groot deel hangen bij de enorme kosten die deze NGO's hebben in de vorm van materieel en torenhoge salarissen. Een belangrijk deel van het geld dat door NGO's wordt besteed bereikt nooit het land waarvoor het is bedoeld. Stel een medicijn kost 1 Euro. Dan kost het aanreiken van dat medicijn aan een Afrikaan die dat nodig heeft misschien wel 20 of 50 Euro. Dit zijn reële verhoudingen. We moeten beseffen dat we al sinds WOII in een gestage stroom miljarden dollars/euro's aan ontwikkelingshulp hebben geschonken. Afrika, wat een welvarend continent zou kunnen zijn, boordevol waardevolle delfstoffen, enorme landbouwgronden, toerisme, is nog steeds geen sikkepit vooruit geholpen. Sterker, de situatie is schrijnend er dan het ooit is geweest, vanwege de bloedige oorlogen, die driftig worden gefinancierd, soms zelfs door de zelfde organisaties die ook ontwikkelingshulp financieren. Kortom, wat is een goede oplossing? Van Koenders zullen we die niet horen. Jammer, jammer. Hij laat gewoon een open doel liggen. Ik vind de hypocrisie ten opzichte van derde wereld landen het grootste probleem waarmee Afrika kampt, en ik zou van een minister zoals Koenders verwachten dat hij dat zou aanpakken. Waarschijnlijk is dat goedkoper dan geld in een bodemloze put storten. Ik ben politiek gematigd links, maar naar mijn mening heeft links een stevige blinde vlek voor wat betreft visie op ontwikkelingshulp. Wanneer we dat probleem zouden oplossen zouden we meerdere vliegen in een klap slaan. Met de armoede zou moslim-extremisme verdwijnen, de stroom economische vluchtelingen zou opdrogen, en door een groeiende economie in Afrika zou onze economie ook kunnen groeien.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods26 mrt. 2010 - 9:07

Rouane, Als dat wat je schrijf allemaal waar is, vooral het strijkstokverhaal, zou ik het met je eens zijn. Maar hoe weet ik dat het waar is? Dat wetenschappelijke proefschrift laatst mag naar verluidt de titel "wetenschappelijk" niet dragen, omdat het één lang opiniestuk zou zijn. Van iemand die toch al nooit veel met ontwikkelingshulp op zou hebben gehad. En het boek/stuk van die Arend-Jan Boekestein over ontwikkelingshulp was zo slecht onderbouwd, dat is weggehoond door vriend en vijand. En verder zie ik alleen maar opiniestukken. Dus ik wacht op betrouwbare, verifieerbare informatie als je het niet erg vind. En ga ik niet af op een stuk dat zo uit het PVV-verkiezingsverzinsel kan zijn gekopieerd. No hard feelings verder. ;-)

2 Reacties
Klaas2
Klaas226 mrt. 2010 - 9:07

Verklaar jij dan waarom een rijk continent dat ook nog eens honderden miljarden aan steun heeft ontvangen er slechter aan toe is dan het ooit is geweest. Ik ben benieuwd. -[En ga ik niet af op een stuk dat zo uit het PVV-verkiezingsverzinsel kan zijn gekopieerd. ]- Ik heb niets op met verkiezingsfolders van wie dan ook. Nadenken doe ik zelf. Sjabloon-denken probeer ik te vermijden. Dus de relevantie van jouw opmerking ontgaat me volkomen.

Klaas2
Klaas226 mrt. 2010 - 9:07

-[Dus ik wacht op betrouwbare, verifieerbare informatie als je het niet erg vind]- Hoelang wacht je daar al op, sinds WOII? En hoelang ben je van plan om te blijven wachten, tot WOIII?

paulvr2
paulvr226 mrt. 2010 - 9:07

Ik vraag me af of het voor arme landen als Uganda wel slim is om met asfalt te werken. Het is nu eenmaal een materiaal dat heel slecht kan tegen extreme warmte of extreme koude, je moet het dus aan de lopende band repareren. Klinkers zijn bewerkelijker, maar mits goed gelegd gaat het decennia lang mee. Een investering voor de toekomst, zeker in en rond de grote steden.

2 Reacties
Klaas2
Klaas226 mrt. 2010 - 9:07

-[Klinkers zijn bewerkelijker, maar mits goed gelegd gaat het decennia lang mee.]- Maar als locatie voor Le Grand Depart kun je het schudden, want dat is nooit op een klinkerweg.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods26 mrt. 2010 - 9:07

In Oeganda wordt het niet zo warm, omdat het hoog ligt. Daarentegen wordt het in Saoedi-Arabië bloedheet, en daar hebben ze geen probleem met het asfalt. Goed bedoeld, maar dat is dus niet de oplossing.