Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Atoomagentschap: "Iran werkt aan atoombom"

  •  
09-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
728 keer bekeken
  •  
bom.jpg
Volgens Iran is het nucleaire programma alleen bedoeld om energie op te wekken. Het internationaal atoomagentschap heeft bewijzen die rechtstreeks wijzen op de productie van een kernwapen
Iran werkt aan een atoombom volgens het Internationaal atoomagentschap. Onzin volgens Teheran, het programma is slechts bedoeld voor energieopwekking. Israël heeft bewijs genoeg en speculeert op militair ingrijpen.
Teheran heeft altijd gezegd dat de uraniumverrijking in het land bedoeld is voor burgerdoeleinden, zoals de opwekking van elektriciteit. De ontwikkeling van kernwapens door Iran is jaren geleden al stopgezet. Dat klopt volgens het rapport van het internationaal atoomagentschap (IAEA) dat gisteren uitkwam, maar is niet de hele waarheid.
Inderdaad, in 2003 is een groot programma rond de productie van kernkoppen beëindigd. Maar delen van dat programma gingen in het geheim verder. Het Atoomagentschap wijst naar computermodellen die zijn aangetroffen en die enkel maar relevant zijn bij de ontwikkeling van een kernwapen. Ook is er een grote metalen kamer gevonden in Iran die geschikt is om nucleaire bommen te testen.
Het rapport is gebasseerd op veel documenten en gesprekken met leveranciers van grondstoffen en essentiele gegevens. Namen worden er niet genoemd, maar zeer waarschijnlijk gaat het om het netwerk rond Abdul Qadeer Khan, de Pakistaanse atoomgeleerde die later een pak kerngeheimen verkocht aan onder meer Iran, Libië en Irak.
“De inlichtingen in deze annex komen van verschillende onafhankelijke bronnen”,staat in het rapport. Het IAEA wil daarmee misstanden voorkomen zoals met de volledig door Amerika verzonnen inlichtingen over Irak in 2003.
Het Atoomagentschap heeft een aantal keer gevraagd om een gesprek over het atoomprogramma, maar kreeg geen gehoor. Ook pogingen om een ontmoeting te regelen met de belangrijkste man van het Iraanse atoomprogramma, Mohsen Fakhrizadeh.
Het rapport is voor aartsvijand Israël reden om openlijk te speculeren over een militaire aanval op Iran. President Shimon Peres had zondag al gezegd dat ‘de kans op een militaire aanval groter is dan de toepassing van diplomatieke stappen.’
Foto cc: VaxZine
Meer explosief nieuws: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.