Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

‘Athens, we have another problem.’

  •  
22-03-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Zo zou minister Hirsch Ballin het telefoongesprek kunnen openen dat hij eigenlijk vandaag nog moet voeren met zijn Griekse ambtsgenoot.
Deze tag line zou vervolgens opgepakt kunnen worden door andere ministers van Justitie of Binnenlandse Zaken van EU-lidstaten. Laat ze allemaal bij Athene protest aantekenen. Vandaag nog.
Waartegen? Het Griekse asielbeleid. Dat beleid deugt niet. En de praktijk deugt nog minder. Asielzoekers hebben vaak geen toegang tot een advocaat, een tolk of gewoon tot informatie over de asielprocedure. Er is ook eigenlijk nauwelijks een asielprocedure, om van een inhoudelijke toetsing door de rechter van beslissingen op asielverzoeken maar te zwijgen.
Ik acht de kans klein dat Hirsch Ballin en zijn Europese collega’s de telefoon pakken, vandaag of de komende dagen. Als zij dat doen, hebben ze namelijk een ander probleem: asielzoekers kunnen dan eigenlijk niet zonder pardon teruggestuurd worden naar Griekenland. Gebeurt dat dan? Ja. Waarom? Vanwege de Dublinverordening. In het kader van die verordening sturen Nederland en andere EU-lidstaten asielzoekers terug naar Griekenland, indien die asielzoekers eerder in Griekenland verbleven. ‘Dublin’ bepaalt namelijk dat zij dan daar hun asielaanvraag moeten doen. In Dublin? Nee, in Griekenland. De verordening moet ‘asielshoppen’ in Europa voorkomen.
Aan de Dublinverordening ligt de gedachte ten grondslag dat in de EU-lidstaten het beschermingsniveau voor asielzoekers gelijk is, ook als de asielprocedures niet helemaal hetzelfde zijn. Wie in Nederland bescherming zou vinden, vindt deze ook in Griekenland. Dat is een fictie; in het geval van Griekenland een gevaarlijke fictie, als je vluchteling bent. Wie in Griekenland asiel zoekt, loopt kans om, bijvoorbeeld via Turkije, teruggestuurd te worden naar een situatie waar hem of haar ernstige mensenrechtenschendingen wachten.
Behalve kritiek op de asielprocedure, heeft Amnesty ernstige bezwaren tegen de opvang van asielzoekers in Griekenland. Veel naar Griekenland teruggestuurde asielzoekers komen (tijdelijk) in overbevolkte, onhygiënische detentiefaciliteiten terecht.
De klachten zijn niet helemaal nieuw. Amnesty en andere organisaties hebben eerder aan de bel getrokken over de Griekse toestanden. Dat leidde er tot nu toe helaas niet toe dat de Griekse overheid haar leven beterde, of dat andere Europese landen hun beleid veranderden. Enkele maanden geleden liep ik in een gesprek met de toenmalige staatssecretaris Nebahat Albayrak nog tegen een muur aan. Natuurlijk moesten de Grieken hun asielpraktijk verbeteren, maar er kon geen sprake van zijn dat Nederland overdrachten zou staken. Dat zou koren op Griekse molens zijn. Dan zou Nederland de Griekse problemen oplossen. Griekenland moest zelf orde op zaken stellen.
Maanden later zouden we dezelfde geluiden horen over de Griekse staatsfinanciën. Die moeten op orde gebracht worden, maar zonder dat het de Nederlandse belastingbetaler een cent kost. Het Griekse asielsysteem moet wat Nederland betreft ook op orde gebracht worden. Maar tot vandaag aan toe, mag dat wat de Nederlandse regering betreft de vrijheid, veiligheid of gezondheid van niet-Nederlanders best wat kosten.
Amnesty International heeft tussen september 2008 en februari 2010 onderzocht hoe het asielzoekers, die onder de Dublinverordening worden teruggestuurd naar Griekenland, vergaat. Vandaag (22 maart 2010) werd het rapport gepubliceerd. De bevindingen in het rapport zijn alarmerend genoeg voor Amnesty om Europese regeringen, ook de Nederlandse, te vragen overdrachten naar Griekenland op te schorten. Athene heeft een probleem; Den Haag heeft een verantwoordelijkheid.
Het rapport The Dublin-II Trap –Transfers of asylum-seekers to Greece is beschikbaar op: www.amnesty-eu.org

Meer over:

opinie, wereld,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

robindegroot
robindegroot22 mrt. 2010 - 13:06

Nu vraag ik mij af of het asielbeleid in Nederland ook overal wel zo goed geregeld wordt? Natuurlijk zijn het geen amnesty-taferelen, maar moeten wij niet eerst zorgen dat het in Nederland in orde is voordat wij halsoverkop naar Griekenland vertrekken?

Jensson
Jensson22 mrt. 2010 - 13:06

Griekenland heeft duizenden kilometers kust en grenst aan landen die nog decennialang zullen moeten wachten om ooit lid van de EU te mogen worden. Vandaar dat Griekenland het gehele jaar door wordt overspoeld met mensen die aan komen drijven in gammele bootjes om in Europa op zoek te gaan naar een betere toekomst. Het is wel érg gemakkelijk om vanuit een luxe en duur grachtenpand te Amsterdam een land als Griekenland de les te lezen en haar te bevelen wat te moeten doen. Het zou me wat waard zijn wanneer de -ooit zó betrokken- actiebeweging Amnesty International haar blik eens zou gaan richten op mensen die haar hulp wérkelijk nodig hebben en die al decennialang dagelijks onder zware bezetting moeten leven zoals de Palestijnen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 mrt. 2010 - 13:06

Ik mag hopen dat het engels van Hirsch Ballin goed genoeg is om "Athens, we have another problem" te zeggen.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 mrt. 2010 - 13:06

Kop is aangepast zie ik. Goed zo redactie!

Tarak
Tarak22 mrt. 2010 - 13:06

Waarom hoor ik Eduard Nazarski nooit over Wilders die wegens zijn politieke opvattingen bewaakt moet worden? Of waarom neemt Amnesty het niet op voor Susanne Winter die veroordeeld werd wegens het bekritiseren van Mohammed? Amnesty International is één van die organisaties die ooit een prachtig doel hadden maar inmiddels gekaapt zijn door linkse activisten als Eduard Nazarski . Het zijn mensen zoals hij die Amnesty verpesten, die het doel waarvoor Amnesty ooit is opgericht uitgehold hebben. Meneer Nazarski: Amnesty International is ooit opgericht om op te komen voor de rechten van POLITIEKE gevangenen, en daarbij staat de vrijheid van meningsuiting centraal. Het asielbeleid van Griekenland heeft NIETS met politieke gevangen te maken. Amnesty is niet opgericht voor economische profiteurs, dat u zich daar wel mee wil bemoeien zegt alles over u zelf, en dat u daarmee een schande bent voor het ooit prachtige doel van Amnesty. Amnesty is inmiddels niet meer de kaars maar een doorn van het prikkeldraad geworden, een bestrijder van de vrijheid van meningsuiting middels het tot norm verheven van politiek correcte dogma's.

2 Reacties
fjacobse
fjacobse22 mrt. 2010 - 13:06

---Amnesty International is één van die organisaties die ooit een prachtig doel hadden maar inmiddels gekaapt zijn door linkse activisten als Eduard Nazarski . Het zijn mensen zoals hij die Amnesty verpesten, die het doel waarvoor Amnesty ooit is opgericht uitgehold hebben.--- Ik denk dat u vrij goed verwoord waarom ik in het verleden achter Amnesty International heb gestaan en nu niets een meer de moeite neem om hun politiek gekleurde standpunten aan te horen. Men heeft inderdaad veel geloofwaardigheid verloren. Ook idealisten worden oud zullen we maar zeggen.

PeerJawel
PeerJawel22 mrt. 2010 - 13:06

Schaam je knul.