Joop

Zuid-Afrika staakt gebruik AstraZeneca-vaccins: niet effectief tegen mutatie

  •  
07-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
Covid-19 vaccination in France
Update 21.30 uur:
Zuid-Afrika heeft zondag de vaccinatiecampagne met het Oxford/AstraZeneca-vaccin gestaakt. Uit onderzoek is gebleken dat het vaccin niet goed werkt tegen de B.1.351-mutatie, ook wel de Zuid-Afrikaanse variant genoemd. Ongeveer een week geleden ontving het land een eerste levering van zo’n miljoen doses van het vaccin.
In Zuid-Afrika zijn inmiddels zo’n 46.000 bevestigde covid-doden. Volgens wetenschappers komt de ontdekking dat het AstraZeneca-vaccin verminderd effect heeft op B.1.351 overeen met eerdere ontdekkingen, namelijk dat immuniteit als gevolg van een covid-besmetting in de eerste golf, niet bestand is tegen de mutatie.
De Zuid-Afrikaanse covid-mutatie is inmiddels in zo’n 32 landen vastgesteld. Eerder al bleek het AstraZeneca-vaccin niet goed te werken bij mensen boven de 65. Spanje besloot zondag dat het vaccin zelfs niet mag worden gegeven aan mensen boven de 55 jaar.
Eerder:
Het Oxford/AstraZeneca-vaccin biedt zeer waarschijnlijk slechts een beperkte bescherming tegen ziekte veroorzaakt door de Zuid-Afrikaanse covid-mutatie. Dat heeft de farmaceut dit weekend zelf bekendgemaakt na een eerste studie. Die werd uitgevoerd door de Zuid-Afrikaanse universiteit Witwatersrand in samenwerking met Oxford.
Het gaat om een kleine testgroep van iets meer dan tweeduizend proefpersonen besmet met de Zuid-Afrikaanse covid-variant, waarvan de helft het AstraZeneca-vaccin kreeg en de ander helft een placebo. Geen van de testpersonen belandde uiteindelijk in het ziekenhuis of overleed, maar volgens AstraZeneca is dat er vooral aan te wijten dat de proefpersonen relatief jong en gezond waren. Het bedrijf verwacht dat het vaccin ernstige ziekte door corona wel kan voorkomen, maar mildere klachten niet.
Terwijl wereldwijd verschillende coronavaccins worden uitgerold en toegediend, nemen de zorgen toe over de effectiviteit daarvan tegen de voornaamste mutaties van het virus die nu in omloop zijn. De Zuid-Afrikaanse, Braziliaanse en Britse mutaties lijken zich allen vele malen sneller te verspreiden dan de eerdere variant. De Britse covid-mutatie is in Nederland nu naar schatting verantwoordelijk voor twee-derde van de coronabesmettingen. Vrijdag maakte AstraZeneca testresultaten bekend waaruit blijkt dat het vaccin wel bestand is tegen de Britse mutatie.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

Mark Huysman
Mark Huysman8 feb. 2021 - 16:16

In bovenstaand artikel staat: “Het gaat om een kleine testgroep van iets meer dan tweeduizend proefpersonen besmet met de Zuid-Afrikaanse covid-variant, waarvan de helft het AstraZeneca-vaccin kreeg en de ander helft een placebo.” Dit klopt niet. De tweeduizend proefpersonen waren niet besmet met het virus maar vormden de (onbesmette) begingroep die opgedeeld werd in mensen die het vaccin kregen en mensen die een placebo kregen. Vervolgens werden in beide groepen bijna evenveel mensen ziek (19 en 20). Verder is deze zin cruciaal: “Het bedrijf verwacht dat het vaccin ernstige ziekte door corona wel kan voorkomen, maar mildere klachten niet.” Als dat werkelijk zo is dan is er dus geen man overboord maar waar is die verwachting precies op gebaseerd? Het vaccin is in ZA alleen uitgetest op (een kleine groep) jonge en gezonde mensen die dus sowieso weinig gevaar lopen om in het ziekenhuis te belanden. Het is niet voor niks dat de ZA regering het gebruik van het vaccin stopt.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 feb. 2021 - 4:48

Mark Huysman Volgens mij is dat nu juist wat AstraZeneca zelf ook aangeeft en aangegeven heeft, ook voor het originele virus.

Joop Schouten
Joop Schouten8 feb. 2021 - 13:22

Ik vraag mij ineens af hoe het met de vaccinatie voor supermarktmedewerkers gaat. De ruggengraat van de voedselafdeling. Er komen daar nogal wat mensen over de vloer. (...)

1 Reactie
ton14024
ton140248 feb. 2021 - 13:38

Precies, kunnen al die mensen van woensdag tot vrijdag, en zondag en maandag hun boodschappen doen?

WeesGeenKees
WeesGeenKees8 feb. 2021 - 10:29

En straks komt er weer een nieuwe variant, en weer een nieuwe en weer en weer en weer en wat dan??? Nog 10 jaar in lockdown en elk jaar ieder NL-se burger 5 maal vaccineren. Het mag intussen toch wel heel erg duidelijk zijn dat de aanpak van de corona-crisis tot nu toe van een lachwekkend niveau is. Dit corona-virus gaat nooit meer weg zo simpel is het gewoon. De schade die al een jaar aan net aanrichten is die is ongekend en maar blijven roepen dat er niets aan de hand is en dat na vaccinatie van de gehele NL-se bevolking alles zo weer bij het oude is. Hoe dom ben je dan als je daar vanuit gaat. Maar ja Mark Rutte lacht alles weg en iedereen blijft er maar intrappen. Onvoorstelbaar en ronduit stuitend hoe deze domme man alles naar de gallemiezen helpt en geen enkele vorm van tegengas krijgt.

5 Reacties
WeesGeenKees
WeesGeenKees8 feb. 2021 - 10:33

ieder = iedere De schade die dit kabinet al een jaar aan het aanrichten is

HappyBuddha
HappyBuddha8 feb. 2021 - 12:07

Een lichtelijk fatalistische insteek. Ook dit virus zal goed te bestrijden zijn in de toekomst. Vaccin is er al en zal gelijk de influenza prik elk jaar aangepast worden. Influenza muteert namelijk ook altijd.

Jozias2
Jozias28 feb. 2021 - 12:07

@kees en wat is uw oplossing dan? Laten we eerst iedereen eens vaccineren en tegelijk het vaccin aan laten passen aan mutaties (zou binnen paar weken moeten kunnen). Wellicht dat er een tweede of derde prik nodig is. Als de situatie daarmee onder controle blijft. Het alternatief van een voortdurende lockdown, grenzen voortdurend sluiten of alles maar los laten lijken mij niet beter.

Dehnus
Dehnus8 feb. 2021 - 13:36

Vaak vaccineren is helemaal niet erg en dat zal ook moeten. We zullen ook onze boostershots op moeten halen in Europa. Op die manier kunnen we ziektes als Mazelen uitbannen! Ook andere ziektes zoals kinkhoest, zouden we eigenlijk elke 5 a 10 jaar eventjes een shotje voor op moeten halen. Je bent namelijk na 15 jaar niet meer beschermd, en Kinkhoest gaat je (ook als volwassene) niet in de koude kleren zitten. Dus ja, de overheid moet minder "centjes besparen en aan vrindjes geven!" en meer "Hallo Jan,Henk, Ingrid en Piet! Dit is Doctor Hannie, melden jullie je eventjes voor de prik? Dan kunnen we er met zijn allen weer tegenaan en besparen we zorgkosten voor iedereen!". Want vaccinaties zijn een STUK goedkoper dan medicijnen, doctor-diagnosesen en ziekenuisopnames! En vaak is het niet eens een spuitje, en kan het zelfs via een pilletje! Dus niet meer bang voor de spuit, je mag gewoon een lolly hebben naderhand! En enten die hap! Was getekend een autist! (Jullie denken dat wij een ziekte zijn, Linda de Snol voorop, dus mag het altijd graag eventjes melden.).

Winterdepressie
Winterdepressie8 feb. 2021 - 14:24

Onwaarschijnlijk doemscenario ongehinderd door enige vorm van realiteit. Ten eerste zal het virus puur door evolutionaire druk minder schadelijk en dodelijk worden en zal in het slechtste scenario een corona prik alleen noodzakelijk zijn voor de risicogroep net zoals de griepprik. Echter in dit geval hebben we het over vaccins die in korte tijd aan te passen zijn en ruim boven de 50% effectief. Dat is meer dan genoeg om het virus en alle varianten uit te roeien. Het gaat dus helemaal goed komen ongeacht het achterlijke regeringsbeleid.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg8 feb. 2021 - 8:33

Toch zou ik liever AstraZeneca krijgen dan helemaal niets. Enige ervaring met een coronavirus heeft, zo werd tenminste vorig voorjaar gesteld, een milder ziektebeloop tot gevolg. Dat lijkt me beslist winst.

1 Reactie
adriek
adriek8 feb. 2021 - 9:15

Minder effect hoeft geen ramp te zijn als het helpt om de reproductie onder 1 te krijgen/houden. Er is echter wel een risico dat verminderd effect het ontstaan van nieuwe, resistente varianten in de hand kan werken en dan zijn we verder van huis. Vergelijk het onstaan van MRSA bacterieen (mede) als gevolg van (verkeerd) gebruik van antibiotica.

tempest
tempest8 feb. 2021 - 8:29

“ Eerder al bleek het AstraZeneca-vaccin niet goed te werken bij mensen boven de 65. ” Dit klopt volgens mij niet en is een vrij gevaarlijk statement om zonder onderbouwing te verspreiden. Volgens mij zijn er twijfels over de effectiviteit bij 65+ omdat die groep niet voldoende aan de trials mee deed. De effectiviteit is volgens sommigen dus onvoldoende bewezen. Dit is iets wezenlijk anders!

Jozias2
Jozias28 feb. 2021 - 7:49

Hoe zit het nu precies? Kop: ‘AZ niet effectief tegen mutatie’. Artikel: ‘AZ werkt niet goed tegen Afrikaanse variant’. Er is een verschil tussen niet effectief en minder effectief maar goed. Maar dan de melding van de fabrikant waar de berichtgeving op gebaseerd is: “Het bedrijf verwacht dat het vaccin ernstige ziekte door corona wel kan voorkomen, maar mildere klachten niet”

2 Reacties
tempest
tempest8 feb. 2021 - 9:58

Je zegt het zelf al: het ene is een kop en moet de aandacht trekken (dus drama en emoties). Koppen altijd met flinke korrels zout nemen! Wat de fabrikant zegt is vermoedelijk het enige juiste, de rest is duiding/opinie.

HappyBuddha
HappyBuddha8 feb. 2021 - 12:09

@tempest 8 februari 2021 at 10:58 Wat de fabrikant zegt is vermoedelijk het enige juiste, de rest is duiding/opinie. Plus dat er continu nieuwe data en gegevens bijkomen. Je ziet dan ook in het bericht staan: update of eerder

The Apple
The Apple8 feb. 2021 - 3:43

Ik begrijp de beweegreden niet waarom het uitgangspunt bij Covid anders zou moeten zijn dan bij andere infectieziektes, zoals de mazelen. Covid behoort thuis in het rijtje van infectieziektes met een onaanvaardbaar risico. Dat betekent dat je het besmettingsniveau zo snel mogelijk moet terugbrengen tot onder de 5 per 100.000 inwoners, omdat je de verspreiding anders niet meer in de hand kunt houden met testen, bron en contactonderzoek en quarantaine. Met of zonder vaccin, want het vaccin is daarbij niet meer dan een hulpmiddel, waarvan we hopen dat het afdoende zal zijn om de regelmatige terugkerende noodzaak voor meer rigoureuze maatregelen (lockdowns) te voorkomen. Het doel is en blijft om het aantal besmettingen onder de 5 per 100.000 inwoners te houden, ook als het vaccin er is en werkzaam blijkt te zijn. Pas dan kun je het “normale leven” weer oppakken. Dat betekent geenszins dat Covid daarmee volledig geëlimineerd is; dat zijn de mazelen tenslotte ook niet. Maar we hebben geleerd om de verspreiding van de mazelen in verregaande mate onder controle te houden en er is geen enkele aanwijsbare reden waarom dat in het geval van Covid niet zou kunnen. In juni 2020 lag het besmettingsniveau op 2 per 100.000 inwoners en het is ernstig verwijtbaar dat de overheid toen de kans op verdere verspreiding middels testen, bron en contactonderzoek en quarantaine niet heeft waargenomen. De tegenwerping dat dat onmogelijk is omdat je dan de grenzen zou moeten sluiten snijdt geen hout, want uiteindelijk zitten we nu daardoor met allerlei mutaties die ons -als alles tegen zit- alsnog zullen dwingen om de grenzen te sluiten. Dat is geen ongelukkige samenloop van omstandigheden, maar het resultaat van verkeerde keuzes. Covid-19 kun je het beste zien als een oefening en een aansporing om brandgangen aan te leggen om erger in de toekomst te voorkomen. Als het vuur overslaat ben je de lul, want daar kan geen brandweer tegenop - https://www.npostart.nl/buitenhof/07-02-2021/VPWON_1324932.

JoostdeV
JoostdeV7 feb. 2021 - 21:24

We vaccineren zoveel mogelijk mensen om voldoende groeps immuniteit op te bouwen zodat uiteindelijk een ziek persoon minder dan 1 ander persoon kan besmetten. Elke nieuwe introductie van het virus uit het buitenland dooft dan na naar verloop van tijd uit. Met de oude virus varianten werd geschat dat het voldoende was als 60-70% van de bevolking immuniteit had opgebouwd. De Britse variant is besmettelijker. Pas wanneer 80-90% van de mensen immuun is, zal dit virus naar schatting uitdoven. Als ik het goed heb begrepen bouwt maximaal 60% van de personen na een Astra Zenica vaccinatie voldoende immuniteit op. De bescherming tegen de zuid Afrikaanse variant ligt nog lager. Dat betekent dat het virus na de hele vaccinatiecampagne zal blijven verspreiden. Van de 10 miljoen mensen die het AZ vaccin moeten krijgen, zullen er alsnog miljoenen ziek worden. Gelukkig is het misschien zo dat het ziekteverloop milder zal zijn. Misschien ook niet... Hoe klinkt dit niet als een recept voor nog vele maanden besmettingsgolven nieuwe virus varianten en lockdowns?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 feb. 2021 - 21:14

Het AstraZeneca-vaccin werkt te goed bij 65+. Maar deze mensen hebben een verminderd immuunsysteem. En zoals Goudsmid bij Buitenhof bevestigde werkt het niet bij lichte verschijnselen maar wel bij mensen die er echt ziek van worden. Kortom geef het gewoon, de vaccinaties staan voor de komende weken gepland, anders gaat de hele zaak weer op de schop en moeten we nog langer wachten. Het belangrijkste is dat de IC's en de ziekenhuizen niet overbelast raken. Goudsmit was het overigens eens met het RIVM dat voorstelde eerst de echte risicogroep van 60 tot 65 te vaccineren. Dan hadden de lockdownmaatregelen eerder opgeheven kunnen worden en was een avondklok niet nodig gewest. Dat had in december kunnen starten op basis van de lijsten voor het griepprikken. Er zijn ca. 2.4 miljoen ouderen in die leeftijd en er zijn 2.4 miljoen vaccins. Dat plan werd aan de kant geschoven omdat de Jonge zwichtte voor de politieke lobby's van onderwijs- en zorgpersoneel. Over die laatste zei hij dat ondanks hun contact met covidpatienten het aantal besmettingen onder zorgpersoneel zo laag is dat eerder vaccineren zoals nu gebeurt niet nodig is. Hetzelfde geldt voor het onderwijspersoneel, hun motivatie is geen vrees voor het virus maar dat ze weer aan de slag willen. Goudsmit benadrukte dat hoe langer je de vaccinaties voor 60+ uitstelt hoe langer de maatregelen van kracht moeten blijven. Het kabinet wil iedereen tevreden houden en maakt op die manier keer op keer de verkeerde keuzes.

Winterdepressie
Winterdepressie7 feb. 2021 - 13:55

Duidelijk. AstraZeneca voor iedereen buiten de risicogroep en de mRNA vaccins voor de risicogroep en zorgmedewerkers. Een aangepaste variant van AstraZeneca is al in de maak, dus iedereen van de zomer nog even een update'je halen. Het is ook nog eens zo dat het huidige AstraZeneca nog wel degelijk ziekteverschijnselen verminderd. Verschillende vaccins inzetten is een goeie strategie wanneer ze op de meest effectieve plekken worden ingezet, zelfs als sommige misschien nog maar 50% effectief zijn.

6 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman7 feb. 2021 - 15:07

[Een aangepaste variant van AstraZeneca is al in de maak, dus iedereen van de zomer nog even een update’je halen.] Ik meen dat AZ verwacht dat dat pas op z’n vroegst in de herfst zal zijn. Gezien de onkunde in dit land om een vaccinatiecampagne uit te voeren denk ik dat mensen de update pas krijgen als er al weer mutaties rondgaan die ook de aangepaste variant te slim af zijn.

Winterdepressie
Winterdepressie7 feb. 2021 - 16:27

@Mark Huysman, Vooralsnog lijkt het erop dat de mRNA vaccins robuuster zijn dan het AstraZeneca vaccine als het gaat om mutaties. Wanneer AstraZeneca tot de herfst een effectiviteit van 50% ish heeft, dan blijft het een geldige strategie om deze bij de juiste groep in te zetten. Ik denk trouwens dat de update er wel eerder zal zijn. De herfst uitspraak was een vanuit voorzichtigheid. Mochten de mRNA varianten ook een update nodig hebben, dat lijkt een kwestie van weken te zijn, niet maanden. Uiteindelijk is het allemaal een statistisch spelletje.

Juppé🎗
Juppé🎗7 feb. 2021 - 17:47

Mochten de mRNA varianten ook een update nodig hebben, dat lijkt een kwestie van weken te zijn, niet maanden. Uiteindelijk is het allemaal een statistisch spelletje. »......precies Winterdepressie, zo hebben we een redelijke kans om de zomer te halen.

Mark Huysman
Mark Huysman8 feb. 2021 - 6:25

[Wanneer AstraZeneca tot de herfst een effectiviteit van 50% ish heeft, dan blijft het een geldige strategie om deze bij de juiste groep in te zetten.] Maar dat is onzeker. Het enige wat bekend is is dat het vaccin voor 60% werkt bij mensen tot 55 jaar en dat het minder effectief is voor ouderen. Is het dan voor 50% effectief bij mensen tot 65? Ik heb daar niks over gelezen. Daarnaast vraag ik me af hoe reëel het is om te verwachten dat de Zuid-Afrikaanse variant tot de herfst buiten het land is te houden. En als het hier komt dan zal het zich verspreiden aangezien Nederland geen indammings-strategie heeft.

tempest
tempest8 feb. 2021 - 8:42

@Winterdepressie “ Mochten de mRNA varianten ook een update nodig hebben, dat lijkt een kwestie van weken te zijn, niet maanden. ” Ja en nee. Bij die vaccins zit de tijd in het testen, niet de ontwikkeling. Het idee is dus om aanpassingen zomaar toe te staan (of met beperkt testen), net als bij de griepvaccins. Alleen de hele techniek achter de mRNA vaccins is nieuw, dus buiten Coronatijd zouden de toezichthouders dat never nooit toestaan.

Mark Huysman
Mark Huysman8 feb. 2021 - 10:18

Correctie. Ik schrijf: “Het enige wat bekend is is dat het vaccin voor 60% werkt bij mensen tot 55 jaar en dat het minder effectief is voor ouderen.” Dat is niet juist. Het is onbekend hoe effectief het is voor ouderen omdat het niet uitgebreid op die doelgroep getest is.

Bouwman2
Bouwman27 feb. 2021 - 13:38

Onzekerheid is weer troef en alle zelfverklaarde virologen komen tezamen, rond Jaap Goudsmit die vertelt dat het allemaal veel beter had gekund ,indien..... net als die mevrouw van de Dierenpartij die instemmend vertelt: had nou maar naar mij geluisterd, ik zei in 2007 al, dat van van de zoönose. Maat je luisterde oen niet naar me, en nu zie je hoe gelijk ik had. Ik maak een lage neus....Je krijgt wel een nieuwe kans, Maar....ik wordt dus alleen de Akeela des Lands als ik jullie allemaal onder mijn vleugels heb verzameld. En niet eerder Toen glom ze al evenzeer van zelfgenoegen als Jaap Goudsmid, die ooit een boek schreef over virussen die al langer bestaan dan de mens. En daar heeft ie gelijk in, het virus heeft de toekomst, als ie maar genoeg gastheren krijgt. Gelukkig was er Pieter Waterdrinker om te vertellen over Rusland. Dat Russen nooit het éclair hebben meegemaakt, en dus ánders zijn. En dat is ook zo, Op drie uur vliegen kom je in een heel ander model terecht. Een kapitalistisch corstet waar het neoliberalisme nog een puntje aan kan rijgen.. Nou, ik behelp me wel met Nederland, met Rutte want dat is een leider die gewoon zegt: ja ik ben feilbaar, ik heb de wijsheid niet in pacht, en ben vreselijk jaloers op al degenen die wel alles kunnen duiden, maar die kennis voor zich houden en pas als de geschiedenis haar arbeid heeft verricht zeggen: zie je wel, dat ik aan God gelijk ben?. Ik ga vanmiddag" corsetten voor een libel " maar lezen, want dat komt redelijk overeen met hetgeen ik meen te mogen omschrijven als mijn huidige gemoedstoestand. Buiten vriest het 4 graden, binnen is de koffie bruin met een wit schuimlaagje. Uit de speaker klinkt de nulde van Bruckner die zo heet omdat het thema ontbreekt. Precies zoals de huidige toestand in de wereld. O, was GBJ nog maar onder ons, maar die is in 2000 overleden. Hij zag de bui dus weldegelijk ook al hangen. . . . , .

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗7 feb. 2021 - 22:38

« Ik ga vanmiddag” corsetten voor een libel ” maar lezen, want dat komt redelijk overeen met hetgeen ik meen te mogen omschrijven als mijn huidige gemoedstoestand. ......wat leuk (sorry), er is hier een stroompje meer dan een uur rijden naar het noorden en daar zijn vaak libelles en ook forellen. Twee kilometer voor een goed restaurant met geweldige mensen , helemaal in het niets, maar voor iedereen die de moeite doet om er te komen het middelpunt van hun wereld.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman7 feb. 2021 - 11:26

Er is dus,op geen enkele manier bekend in hoeverre het mensen van boven de 60 beschermt. Dat geldt overigens ook voor de "gewone" variant. Die zijn nauwelijks in de studie meegenomen. Ik vind het dan ook extreem onverantwoordelijk dat 60-64-jarigen met dit vaccin worden gevaccineerd. 1.- Mensen denken "ik ben gevaccineerd, dus ik ben veilig.". 2.- Als ze geluk hebben, hebben ze een 60% lagere kans om ziek te worden van het *gewone* virus, maar niemand weet of dat daadwerkelijk zo is. 3.- Als ze de Zuid-Afrikaanse variant oplopen, hebben ze geen enkele bescherming (want dat ze er minder ziek van zouden worden is alleen "we geloven dat...". Kortom: als je zoveel mogelijk 60-64-jarigen met Corona wilt besmetten, moet je ze vaccineren met Astra Zeneca...

13 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗7 feb. 2021 - 13:23

« Kortom: als je zoveel mogelijk 60-64-jarigen met Corona wilt besmetten, moet je ze vaccineren met Astra Zeneca… ».....Nee, dan moet je ze niet inenten en zonder mondkapje de disco of de sportschool injagen... Er zijn wel adequate getallen voor de groep tot 55 jaar. Men gaat er van uit dat niet gelijk bij 56 jaar de hele bescherming wegvalt en Nederland en Frankrijk hebben dat nu opgetrokken tot 65. Dat zal waarschijnlijk komen door het te kort aan de andere vaccins. Het is volgens een arts die ik persoonlijk ken altijd mogelijk mensen die nu met AZ worden gevaccineerd later een beter vaccin te geven, maar momenteel is AZ heel veel beter dan niets. Testen met het vaccin van Jansen geven ook een indicatie dat dat bij de Zuid-Afrikaanse variant minder beschermd. Jansen gaat net als Spoutnik uit van dezelfde principes als AZ.

ton14024
ton140247 feb. 2021 - 13:31

Sylvia is nu definitief stuurloos. ´´geen enkele bescherming´´ is nu “we geloven dat…” Die Engel is zo gek nog niet.

Bouwman2
Bouwman27 feb. 2021 - 13:39

Goed geargumenteerd, Silvia we wachten af, althans ik wél.

Mark Huysman
Mark Huysman7 feb. 2021 - 15:01

[Nee, dan moet je ze niet inenten en zonder mondkapje de disco of de sportschool injagen…] Het verschil is dat ze dan weten dat onbeschermd zijn en zich daar naar zullen gedragen, zelfs in de disco of sportschool. Nu worden ze ingeënt en voelen ze zich veilig en dat kon dus wel eens onterecht blijken. Schijnveiligheid zogezegd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 feb. 2021 - 15:17

@Juppe mevr. Stuurman is denk ik nodeloos alarmistisch bezig. ik vraag me af hoeveel krasse knarren van 60plus nu de disco zouden inrennen. Tennissen voorlopig toch maar liever in de buitenlucht?

Juppé🎗
Juppé🎗7 feb. 2021 - 17:31

@Mark...in uw gedachtengang is Pfizer dan nog gevaarlijker, want 90 is toch bijna 100. Met 70 procent weet je dat het geen 100 is. Gewoon je laten vaccineren en geen gekke dingen gaan doen, dan help je mee om R beneden de 1 te krijgen en te houden ook met een vaccin dat maar 50% effectif is. Krijg je later wel een update

Juppé🎗
Juppé🎗7 feb. 2021 - 17:44

« Tennissen voorlopig toch maar liever in de buitenlucht? »...Inderdaad Danielle, maar nu nog niet. We lijden aan het Bernie Sanders syndroom (heet hier frileux) dus wachten tot het boven de 20 graden is. En binnen tennissen is ook anders , zelfs als toeschouwer.

Jozias2
Jozias27 feb. 2021 - 22:11

@sylvia Voor de groep 60-65 is vanwege de strategie nu geen moderna of Pfizer beschikbaar. Ook al zou AZ iets minder goed werken dan is het beter dat het 50% beschermd dan helemaal niet. Voor de druk op de zorg is dit een van de meest cruciale groepen. Als je de druk met 50% kunt verminderen is dat een significante verbetering. Daarnaast wordt het deel wat wel ziek wordt veel minder ziek (geen ziekenhuisopname). En bovendien dat de werking niet kan worden bewezen vanwege onvoldoende onderzoek is wat anders dan dat het niet werkt. Voorlopig dus geen reden voor paniek.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 feb. 2021 - 23:17

Juppé???? zelf tennis ik niet (meer). Ik heb nog nooit een sportschool van binnen gezien. Vroeger maakte ik huttentochten in Noorwegen op ski's onder vaak barre omstandigheden zoals harde wind geen zicht en lage temperaturen. Helaas heb ik nu een rugprobleem maar ik wil nog steeds gewoon naar buiten. Weer of geen weer.

Mark Huysman
Mark Huysman8 feb. 2021 - 6:12

[Gewoon je laten vaccineren en geen gekke dingen gaan doen, dan help je mee om R beneden de 1 te krijgen en te houden ook met een vaccin dat maar 50% effectif is. Krijg je later wel een update] Dat vind ik op zich geen gekke gedachte. Maar het is dus onzeker of die 50% (of 60%) werking wel geldt voor mensen boven de 55 jaar. En er is nu een mutatie waar ie helemaal niet tegen schijnt te werken. Je kunt denken, oh die mutatie houden we wel buiten het land, maar dat zou wel eens weer wishful thinking kunnen blijken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2021 - 7:38

Juppé????wat betreft de vaccinatie wacht ik op een oproep.

Juppé🎗
Juppé🎗8 feb. 2021 - 9:29

@Mark....op de lange termijn houden we niets buiten landen als Nederland en Frankrijk. Als het straks niet geschaatst mag worden horen we weer Politiestaat roepen. Buiten de onzekerheden die U aangeeft zijn er nog veel andere zoals verdrijft de Zuid-Afrikaanse variant de Engelse of omgekeerd en uiteraard hoe doen de andere vaccins het. Zoals Winterdepressie al zei, ze zullen in de laboratoria al druk bezig zijn om de vaccins aan te passen. Ook ben ik benieuwd hoe de natuurlijke immunisatie werkt tegen de nieuwe varianten. We gaan gelukkig het voorjaar in (lijkt er kennelijk in NL niet op) en dat scheelt voor de beruchte R....

Juppé🎗
Juppé🎗8 feb. 2021 - 9:41

In januari was mij enige sportieve activiteit een uurtje petanque toen het smiddags 18 graden in de zon werd, Danielle. Gelukkig zal het hier geen maand meer duren voordat we aan de wandel kunnen. Goed dat U zich niet door ijsgoden laat beperken, dan had U in Noorwegen ook wel hopeloos lang binnen gezeten. Veel oudere vrienden hebben hier hun eerste prik al gekregen, allemaal Pfizer en wij moeten wachten tot onze groep aan de beurt is. Hier krijg je geen oproep, maar moet je een afspraak op internet maken of laten maken op een vaccinatie punt in de buurt.