Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Asscher wil zomercursus voor kinderen met taalachterstand

  •  
31-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Asscher-300.jpg
Minister Marja van Bijsterveldt is enthousiast over het plan van Amsterdamse wethouder
Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher wil afrekenen met de taalachterstand van jonge kinderen door ze in de zomer verplicht naar een taalcursus te sturen. In die twee weken moeten het niveau op peil worden gebracht.
De NOS meldt dat Asscher de taalcursus al in de zomer van 2011 wil doorvoeren. Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) vindt dat een goed plan. Het is de bedoeling dat docenten de kinderen met een taalachterstand aanmelden voor de cursus.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (59)

frankie48
frankie4831 dec. 2010 - 13:44

Is dit niet te laat? Kinderen uit de groepen 7 en 8 hebben dan al respectievelijk 6 en 7 jaar op school doorgebracht met deze taalachterstand. Waarom zou Asscher de kinderen uit groep 3, 4 en 5 geen (verplichte/ het woord wat in 2011 hellemaal gaat terugkomen) taalcursus willen gaan geven, je moet het probleem toch bij de wortel aanpakken?

bougeluk
bougeluk31 dec. 2010 - 13:44

dit had al lang gemoeten, dunkt mij. Dan was ik van mijn achterstand af geweest. was ik redacteur van Joop.nl geworden of zo iets.

JAWEH
JAWEH31 dec. 2010 - 13:44

Er is toch al zoiets als de voorschool ? Is dat niet genoeg ?

Christiaan53
Christiaan5331 dec. 2010 - 13:44

Ik had laatst een gesprek met een dame van 60 jaar. Die heeft vroeger 3 maanden in of op een "koloniekamp" gezeten op een waddeneiland. Vond ze erg leuk, leerzaam en denkt daar met warme gevoelens aan teug. Ze was daar om aan te sterken. Misschien werkt dat met taal, rekenen, praten en manieren ook wel.

edgarmat
edgarmat31 dec. 2010 - 13:44

Als ze deze bijlessen nu het eerste leerjaar van de lagere school doen: 2x per week een uurtje taal en rekenen bijspijkeren.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa31 dec. 2010 - 13:44

De hele zooitje Amsterdamse PVDA-ers, behalve de heer Cohen, moeten verplicht cursus ''Socialisme'' gaan volgen en zo spoedig mogelijk. De taal leren en beter niveau gaan halen is nooit met een stok achter de rug bedoeld in een rechtsstaat namens de socialisten. Nog iets, Tjongen jongen, meneer Asscher!

Yggdrasil
Yggdrasil31 dec. 2010 - 13:44

Hoe vreemd dat de PVV-mantra blijkbaar al zo ingeburgerd is dat men denkt dat kinderen met taalachterstand sowieso allochtoon zijn. Dat er ook nog wel eens autochtone kinderen zouden kunnen zijn die een taalachterstand hebben komt bij die mensen niet op. Dat is ook een vorm van achterstand alleen niet in taal.

Angelica2
Angelica231 dec. 2010 - 13:44

Als de ouders (zowel alloch als autoch) vaker voor zouden lezen... Dat helpt echt enorm veel. Moeten niet de laaggeletterde ouders en analfabeten geholpen worden?

desertfax
desertfax31 dec. 2010 - 13:44

Is dat plan weer een initiatief van die de Wallen weg wil hebben ? Laat hem dan eerst maar eens zijn eigen achterstand wegwerken.

karuna2
karuna231 dec. 2010 - 13:44

Ik ben niet vies van dit soort maatregelen. Maatregelen waar een zekere dwang vanuit gaat maar die ook directe mogelijkheden bieden. De dwang omdat het een inspanning vraagt van kind en ouders en het de vakantie verkleint en dus de mogelijkheden om op familiebezoek/vakantie te gaan. De mogelijkheden omdat er iets aan de taalachterstand gedaan kan worden, wat voor de toekomst van het kind van wezenlijk belang is. Er blijven nog 3 tot 4 weken over als het aan het oude schooljaar of voor het nieuwe schooljaar geplakt wordt, dus het verkleint de mogelijkheid tot familiebezoek maar maakt het niet onmogelijk wat ik niet vind kunnen. Zo ben ik ook voor straatcoaches waar een zekere controle vanuit gaat. Of gedwongen hulpverlening. Allemaal maatregelen waarbij je ingrijpt, die allemaal op hun eigen manier een steentje kunnen bijdragen, maar ook allemaal mogelijkheden voor de toekomst bieden. Het argument van Han vd Horst kan ik niet overzien. Ik kan de taalachterstand niet overzien, dus laat ik de uitvoerbaarheid maar over aan degene die het plan gaan uitwerken.

bacher
bacher31 dec. 2010 - 13:44

Je kan het probleem natuurlijk ook aan de voorkant oppakken. O.a., kleinere klassen zorgt voor minder leerlingen met een taal achterstand.....ennuh....breek mij de bek niet open over maatregelen in de afgelopen jaren die de kwaliteit van het onderwijs achteruit hebben doen hollen...... Draai eerst die terug.... Maarja, het lijkt wel alsof we alleen nog maar sym,ptomen wensen te bestrijden.........en dan oplossingen aandragen voor zelf gecreeerde problemen.....hey wacht.....waar heb ik dat eerder gezien....

doeidoei
doeidoei31 dec. 2010 - 13:44

Als er nu iemand in staat is om dit idee te realiseren dan is het de heer Asscher als bestuurder zelf. Dus mijn vraag aan hem is: wanneer realiseert u uw voorstel en voor welk aantal cursisten?

Yggdrasil
Yggdrasil31 dec. 2010 - 13:44

Ik weet niet zo verschrikkelijk veel van het onderwijs want het is al lang geleden dat ik dat zelf genoot, ergens in de seventies heb ik afscheid genomen van het onderwijs maar ik weet wel iets anders wat toen toch regelmatig werd gebruikt. Hoewel ik een vrij sterk ontwikkeld taalgevoel heb had ik als kind op de lagere school moeite met de Nederlandse taal, ik was volgens de normen van nu dus waarschijnlijk een groepslid geweest van de kinderen met een taalachterstand. Uiteraard had dit een valide reden, ik ben de eerste twee jaren van wat toen nog de lagere school was aanwezig geweest op het bijzonder onderwijs waarbij meer de nadruk op gezondheid lag en minder op onderwijs. Op de lagere school kreeg ik dus bijles in de Nederlandse taal. Later op het middelbaar onderwijs had ik wat moeite met de grammatica van de Nederlandse taal, ik had wat moeite met taal- en redekundig ontleden en daarom kreeg ik bijles. Bijles kreeg je meestal een uurtje per week op de lagere school en twee of drie uren op de middelbare school of invulling naar behoefte. Bijles werd vaak gegeven door dezelfde leraren waarvan je ook de reguliere lessen kreeg dus kon de leraar die precies wist waar je problemen lagen je heel gericht helpen. Het is net als met het onderhoud van een woning, af en toe een beetje buitenschilderwerk en de kozijnen en het houtwerk gaan meer dan een leven mee. Tien jaar lang uit bezuinigingsoverwegingen geen onderhoud plegen betekent verrotte kozijnen en houtwerk en dan moet je gaan vervangen en dat is veel duurder dan ieder jaar een beetje onderhoud plegen. Bijles voorkomt dat er achterstand ontstaat.

joopje2
joopje231 dec. 2010 - 13:44

Taalachterstand wegwerken is, op zich, een goed idee. Ik voorzie een aantal problemen: -Het lukt je nooit in 2 weken Kinderen uit de groepen 7 en 8 hebben dan al respectievelijk 6 en 7 jaar op school doorgebracht met deze taalachterstand. Je moet de kinderen uit groep 3, 4 en 5 ook al een (verplichte) extra taalcursus geven. -Vakanties opofferen werkt niet, ouders kunnen dan ook niet meer hun vakanties goed plannen met hun werkgever(s) -Kinderen die na groep 8 nog een NL-achterstand hebben, moeten maar naar groep 9, een verlengde basisschool, tot ze aan de ingangsvoorwaarden voldoen van een opvolgend schooltype.

HugoSpanje
HugoSpanje31 dec. 2010 - 13:44

Een groot gedeelte van de doelgroep van meneer Asscher viert tijdens de zomermaanden vakantie in het land van herkomst. Het lijkt mij redelijk onwaarschijnlijk dat de jaarlijkse grote reis voor wat taallesjes wordt geschrapt.

clara51
clara5131 dec. 2010 - 13:44

In Duitsland hebben ze weer hun heel eigen oplossingen: http://bit.ly/taalachterstand-duitsland

[verwijderd]
[verwijderd]31 dec. 2010 - 13:44

Goed plan.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst31 dec. 2010 - 13:44

De wethouder en jij, Peet, hebben in ieder geval een ding gemeen: ze hebben geen notie van wat er bij het onderwijs van een vreemde taal komt kijken.

[verwijderd]
[verwijderd]31 dec. 2010 - 13:44

En wat als die kinderen liever naar het land van herkomst van de ouders of grootouders op vakantie gaan dan twee weken langer moeten leren? Wat zijn de eventuele sancties bij het niet volgen van die verplichte cursus? Verder vind ik een extra cursus voor alle kinderen met een achterstand een goed idee. Het begint met taal...

2 Reacties
Pjotrs
Pjotrs31 dec. 2010 - 13:44

"En wat als die kinderen liever" Wat begrijp je niet aan "verplicht"? Dat betekent volgens mijn woordenboek nog steeds dat lieverkoekjes niet gebakken worden.

maclofty
maclofty31 dec. 2010 - 13:44

Friese kinderen en kinderen uit een dialect gebied hebben ook vaak een taal achterstand. Bovendien in bepaalde sociale milieus komen een taal achterstanden ook regelmatig voor. Asscher maakt hier geen onderscheid ik zou bijna zeggen zoals het hoort. Sancties zouden welkom zijn, maar dan voor de ouders. Prettige jaarwisseling en een goed begin van het nieuwe jaar.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa31 dec. 2010 - 13:44

Een goede plan Ooooooook voor 1,5 miljoen analfabete autochtone Nederlanders. Drie zomers en dan kunnen deze mensen ook mee doen in de samenleving. Want die kunnen ook hun kinderen en kleine kinderen helpen, laat staan dat zij ook zelfstandig de openbare teksten kunnen lezen.

1 Reactie
Janssen3
Janssen331 dec. 2010 - 13:44

Je roept bij elke discussie over taalachterstand weer dat er 1,5 miljoen autochtone analfabeten zijn. Ik heb het maar eens opgezocht en ik kom bij 250000 Nederlanders (let op, niet alleen autochtone Nederlanders) "Analfabeten (ongeletterden) zijn mensen die helemaal niet kunnen lezen en schrijven. In Nederland betreft dit naar schatting 250.000 mensen." http://www.lezenenschrijven.nl/nl/analfabetisme/vragen/#1 Stukje verder in de tekst: "Anderhalf miljoen Nederlanders boven de zestien jaar hebben grote moeite met lezen en schrijven. Deze mensen noemen we laaggeletterd. Tweederde is van Nederlandse afkomst en eenderde is van buitenlandse afkomst" Heel wat anders als analfabeet dus. Daarbij heb je ook nog meerdere niveaus van laaggeletterdheid.

[verwijderd]
[verwijderd]31 dec. 2010 - 13:44

Jammer, dan moeten die kinderen hun grootouders en de rest van hun familie maar niet zien, in hun zomervakantie. Gewoon domweg straffen in hunprivéleven.Zo hoort het. Met peuters en kleuters. Zo kennen we de Nederlandse normen en waarden weer.

2 Reacties
RonaldNijssen
RonaldNijssen31 dec. 2010 - 13:44

Je kind twee of drie van de zes weken zomervakantie bijles te laten genieten om zijn kansen in de toekomst te verbeteren is altijd een goed idee. Familiebezoek o.i.d. kan dan in de overige drie weken.

RonaldNijssen
RonaldNijssen31 dec. 2010 - 13:44

Overigens ben ik niet voor verplichten om twee redenen 1. Het zijn de ouders die beslissen voor hun kind, niet de overheid 2. Iedere weldenkende ouder zal een onderbouwd advies van de docent aangrijpen en zijn kind op deze cursus doen

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai31 dec. 2010 - 13:44

Bijzonder goed plan! Met naar mij lijkt, zou er wel een vorm van verplichting voor de kinderen die het nodig hebben moeten zijn.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman31 dec. 2010 - 13:44

"Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher wil afrekenen met de taalachterstand van jonge kinderen door ze in de zomer verplicht naar een taalcursus te sturen." Ik snap je opmerking "maar er zou wel een vorm van verplichting moeten zijn" dan ook niet. Heb je alleen de kop gelezen misschien?

[verwijderd]
[verwijderd]31 dec. 2010 - 13:44

Erg slim is dit niet, de vacantie wordt gebruikt om familie bezoek af te leggen, en meestal is dat niet naast de deur. Integendeel zelfs in de bijstand houdt er rekening dat er 14 week geen briefjes hoeven te worden ingeleverd. Gewoon om bezoeken aan familie mogelijk te maken. Nee, dit zal niet lukken, het is weer water naar de zee dragen.

1 Reactie
Klaas2
Klaas231 dec. 2010 - 13:44

---[Integendeel zelfs in de bijstand houdt er rekening dat er 14 week geen briefjes hoeven te worden ingeleverd. Gewoon om bezoeken aan familie mogelijk te maken.]--- Hoeveel onzin kan een mens in een zin proppen. Dat zie je alleen bij de overtuigde PVV-ers. Kinderen 14 weken schoolvakantie? Bijstandswet? Buitenlanders in de bijstand met veraf familie worden 14 weken gepardonneerd door de gemeente? Ik ben erg geïnteresseerd naar je informatie-bronnen, want volgens mij klopt er niet veel van.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa31 dec. 2010 - 13:44

Geachte de heer Asscher, Ik begrijp en snap heel goed dat wij in Maart een belangrijk verkiezing gaan toegemoet en u moet wat zeggen natuurlijk,want ik ben een beetje geweend aan zulke pogingen voor en tijdens de verkiezingen.Maar als PVDA-er, moet je juist iets verzinnen die met het pricipes van de PVDA als Partij van de Arbeid waar ik altijd op stem en niet met principes van de anti-alles wat niet op hem lijkt, wilders dus. U moet juist weten dat de niet-Westerse Nederlanders, met andere woorden de ''Nederlandse moslims'' in een moeilijke tijd hier leven, een feit feit feit! Mogen deze Nederlanders alstublieft van u 1 keer per jaar een paar weken in Marokko of in Turkijke rusg adem kunnen halen en weer mensen zich voelen, voor heeeeeel even dan!! Mag dat alstublieft?! Ik wens u de wijsheid en gelukkig nieuwe 2011. Hoogachtend, Mostafa Mouktafi.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs31 dec. 2010 - 13:44

"U moet juist weten dat de niet-Westerse Nederlanders, met andere woorden de ''Nederlandse moslims'' in een moeilijke tijd hier leven, een feit feit feit! Mogen deze Nederlanders alstublieft van u 1 keer per jaar een paar weken in Marokko of in Turkijke rusg adem kunnen halen en weer mensen zich voelen, voor heeeeeel even dan!! Mag dat alstublieft?!" Neemt niet weg dat het geen kwaad zou kunnen als je de taal een beetje zou leren.

johnber
johnber31 dec. 2010 - 13:44

Je moet didactisch gezien wel een totale nono zijn om ook maar even te kunnen denken dat je een taal achterstand, opgebouwd in de eerste 4 levensjaren daar er thuis geen Nederlands wordt gesproken, weg te kunnen werken in 2 weken. Een totaal zinloze bezigheid , die bovendien de aandacht afleidt van het werkelijke probleem. Waarom spreken deze kinderen zo slecht Nederlands? Dat heb ik u in eerste allinea reeds meegedeeld, maar om dat aan te pakken zul je wel met hele andere maatregelen moeten komen. Het is duidelijk waarom Asscher is gekozen tot beste bestuurder 2010, is het niet?

1 Reactie
Klaas2
Klaas231 dec. 2010 - 13:44

---[Een totaal zinloze bezigheid , die bovendien de aandacht afleidt van het werkelijke probleem. Waarom spreken deze kinderen zo slecht Nederlands?]--- Klopt als een bus. Kinderen wiens ouders slecht Nederlands praten hebben een taalachterstand die alleen door zeer begaafde kinderen zonder structurele extra steun kan worden ingehaald.

Hanvander Horst
Hanvander Horst31 dec. 2010 - 13:44

Ik ben benieuwd hoe ze dan in een zomercursus van veertien die taalachterstand gaan wegwerken. Of ze zouden voor elke leerling een afzonderlijk programma moeten maken, want die taalachterstand is er natuurlijk in vele vormen en maten. En als het te maken heeft met Nederlands leren als tweede taal, dan ondervindt iemand die van huis uit papiamento spreekt heel andere dingen moeilijk dan iemand met een Arabische of berberse achtergrond om maar eens even de twee groepen te nemen aan wie de rechtse deelnemers aan deze discussie bij hun reacties denken. Ik veronderstel dat men over voldoende docenten beschikt om deze cursussen te geven en dat geld geen rol speelt. Ook zou ik wel eens willen weten, hoeveel onderwijskrachten in Amsterdam ervaren zijn in het onderwijzen van Nederlands als tweede taal. Want dat is een vak apart en er komen steeds meer kinderen bij die thuis in een andere of in meer dan een taal worden opgevoed. Voor nu iemand de computer neemt om vast te stellen dat het ook schandelijk is dat die ouders thuis geen Nederlands spreken, vaak is dat maar goed ook, want daar leren de kinderen dan krom en verkeerd Nederlands van. Ouders kunnen beter de moedertaal spreken terwijl de kinderen behoorlijk onderwijs krijgen in Nederlands als vreemde taal. Dat kunnen ze dan snel en goed oppikken. Het is bovendien een winstpunt als kinderen meteen verschillende talen leren spreken. Daar hebben ze straks in de geglobaliseerde wereld veel aan. Des te belangrijker is het dat kinderen op school goed en effectief Nederlands leren, want Nederlands is in ons land de taal van de macht en je hebt kennis daarvan op een behoorlijk niveau nodig. Het lijkt me sterk dat zo'n cursusje van veertien dagen meer is dan een doekje voor het bloeden.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa31 dec. 2010 - 13:44

Bijna hele Nederlandse jeugd spreekt mensen tegenwoordig aan met: ''hé ouwe'' ''hai pik''...ect..over verkeerde taal gesproken. Ja, de moedertaal is pré als contact met je kind in de eerste jaren.Maar ze laten je niet met rust. Wie zijn ze Mostafa? nou, de stemmers-jagers. Helaas, zulke verhalen hebben vaak met verkiezing te maken, mensen worden dingen en dingen worden mensen.

frankie48
frankie4831 dec. 2010 - 13:44

Beste Han, Allereerst de beste wensen voor 2011. Het is natuurlijk een onzinnig voorstel, want waarom zou je die uren dan niet gaan verdelen over een lopend schooljaar, leren, taken en huiswerk hoort thuis in de reguliere schooltijden/jaar. Hoeveel hele of halve dagen per jaar hebben deze kinderen vrij wegens een studiedag van hun docent/leerkracht, daar zou je dan voor leerlingen met een taalachterstand, een leerkracht kunnen gaan inzetten die gespecialiseerd is om kinderen met taalachterstand te helpen. Bij dit voorstel zullen deze leerlingen dit als een straf gaan ervaren, jij moet naar school terwijl je beste vriend naar het zwembad gaat met een buitentemperatuur van misschien 30 graden, dat zal motiverend gaan werken, vooral omdat men het hier over de al wat oudere basisschoolleerlingen heeft. Ik ben het niet met u eens als uw wilt beweren dat de thuissituatie niet een factor is die aan taalachterstand bijdraagt, want ouders die de Nederlandse taal niet machtig zijn, zullen hun kinderen bij problemen niet kunnen bijstaan en ondersteunen. Eind groep 3, begin groep 4 maakt een kind de volgende stap in het leesleerproces; de fase van het voortgezet lezen. Woorden worden meer en meer direct herkend waardoor het leestempo van het kind toeneemt. En als hier een achterstand wordt ontwikkeld, dan kan je toch niet drie jaar gaan wachten, ik blijf het een raar voorstel vinden.

ArjanVisscher
ArjanVisscher31 dec. 2010 - 13:44

Moest bij het lezen van het artikel denken aan mijn eigen ervaring met het leren van een nieuwe taal. Toen mijn ouders verhuisden naar Amerika moest er bij mij ook het een en ander bijgespijkerd worden qua Engelse taal: summer school dus. Geen vakantie voor mij (en mijn ouders en zusjes) en het werd uit eigen zak betaald. Het is lang geleden maar het kan ook zijn dat familiebezoek eronder heeft geleden destijds :( Ooit er wel eens bij stilgestaan dat er wellicht ouders zijn die staan te springen om zo'n kans voor hun kinderen? Gratis en voor niks onderwijs in taal, binnen enkele weken de taalachterstand wegwerken (of in ieder geval gedeeltelijk) en je kind komt beslagen ten ijs in het nieuwe schooljaar. Wat een kans! We zijn een bevoorrecht land dat we dat kunnen aanbieden. Bovendien, opperen dat de Nederlandse taal leren voor elk individu anders is aanvoeren als een reden om dit plan van Asscher af te schieten lijkt mij een zwaktebod. Vooral op die leeftijd kan je bijzonder snel leren. Het helpt altijd! Een taal leren spreken en schrijven: it ain't rocket science..al beweren sommigen hier anders.

4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst31 dec. 2010 - 13:44

Voer ik dat aan om het plan af te schieten? Ik veronderstel alleen dat ze genoeg vakbekwame docenten hebben en dat geld geen rol speelt. Zoals je weet zal geld geen rol spelen in 2011. Dus dat komt hardstikke goed.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa31 dec. 2010 - 13:44

Hoe kan dat nou dat Nederlanders die vroeger naar Zuid-Afrika waren verhuisd nogsteeds geen Zuid-Afrikkaanse spreken en hun kinderen en kleine kinderen ook niet, terwijl deze kinderden Zuid-Afrikanen zijn van Nederlandse afkomst. De taal leren is leuk en belangrijk maar niet met een stok of oude schoen achter je rug.

FrenkMahon
FrenkMahon31 dec. 2010 - 13:44

Ik ben het volledig met je eens Arjan, mensen in Nederland weten niet hoe goed ze het hebben. Taal is de grootste barrière voor volledige integratie, de volgende barrière is de afstand die de Nederlanders zelf willen houden.

hannogroen
hannogroen31 dec. 2010 - 13:44

Arjan ik ben het volkomen met je eens en snap de zure reacties van sommigen hier totaal niet. Een paar leraren, een beetje geld en de 'summerschool' kan van start.

clara51
clara5131 dec. 2010 - 13:44

Wie de moeite neemt naar de bron van het bericht te kijken, ziet dat het een plan is. Zonder financiële onderbouwing, zonder praktische invulling, zelfs niet met het begin van een idee hoe je de kinderen die je wilt bereiken zou moeten selecteren. In goed Nederlands heet zoiets een ballon. http://bit.ly/parool-zomercursus Ik twijfel niet aan de goede bedoelingen van Asscher, maar ik zou ervoor willen pleiten om nou eindelijk eens op te houden met kinderen te misbruiken voor onderliggende politieke agenda's. Op het gebied van taalachterstand wegwerken gebeurt (i.t.t. wat velen hieronder schijnen te denken) al enorm veel, binnen- en buitenschools, voor Nederlandse kindertjes van allerlei merken. Als Marja van Bijsterveldt echt zo dolenthousiast is over deze ballon van Asscher, dan zou ze kunnen (moeten) beginnen met de rijksbijdragen voor bibliotheken op z'n minst intact te laten en bij voorkeur structureel te verhogen. Sinds 2007 is binnen bibliotheken in opdracht van het Rijk namelijk ruim een miljoen euro geïnvesteerd in het ontwikkelen van expertise en aanbod op het gebied van VVE (voorschoolse educatie) en wegwerken van taalachterstanden. Google zelf even op bibliotheek+taalachterstand en kijk wat daarmee al is bereikt. Ook in Amsterdam. Wellicht ten overvloede: bibliotheken krijgen nu, direct of indirect (via lokale bezuinigingen vanwege kortingen op gemeentefondsen) forse klappen van dit kabinet en deze minister. Ieder kind kan je vertellen dat dat niet alleen kapitaalvernietiging en contraproductief is, maar vooral ontzettend oliedom.

2 Reacties
karuna2
karuna231 dec. 2010 - 13:44

Clara, kan jij ook overzien of bv ook voor Amsterdam geldt dat er voldoende na- en voorschoolse mogelijkheden zijn?

Harmen2
Harmen231 dec. 2010 - 13:44

Ik ben het hier mee eens en ik ben niet eens links...

[verwijderd]
[verwijderd]31 dec. 2010 - 13:44

Beetje voor de bühne politiek van Asscher. Waarom de NL taal beheersen als toch alles in de gemeente papieren en informatie het Arabisch,Turks zet. En als dat niet genoeg is men wel een tolk voor je regelt. Eerst maar eens beginnen meneer Asscher nog maar 2 talen te gebruiken bij de gemeente en overheidsinstellingen. NL en als 2e taal Engels. Dat helpt meer dan deze flauwe kul van u.

2 Reacties
FrenkMahon
FrenkMahon31 dec. 2010 - 13:44

Beste Astrid, Ik neem aan dat je niet meer gelezen hebt dan hier op Joop geplaatst is. Het gaat om kinderen in groep 7 en 8 waar de taal achterstand zo groot is dat deze kinderen op het middelbaar onderwijs niet goed meer mee kunnen. Er wordt niet gesproken over allochtonen of autochtonen kinderen. Ik zelf heb als kind van een re-migrant ook een zomer les gekregen om mijn taalachterstand weg te werken, dit was nodig om ervoor te zorgen dat ik het jaar daarop niet hoefde te doubleren.

Charta46
Charta4631 dec. 2010 - 13:44

[...En als dat niet genoeg is men wel een tolk voor je regelt...] Waar haal je die onzin vandaan. Dus je denkt echt, dat als ze naar de bakker gaan er een tolk voor ze wordt geregeld.

cmore
cmore31 dec. 2010 - 13:44

Asscher kan er beter zorgen dat zijn ideologische broeders ermee stoppen om gemeentebrochures in het arabisch uit te geven en arabische tolken in te zetten. Wellicht worden mensen zo zelf gedwongen om de nederlandse taal te leren ? Ik heb famillie in het buitenland wonen en zij hebben toch echt, zonder hulp van de overheid, de taal aldaar moeten leren.

2 Reacties
Klaas2
Klaas231 dec. 2010 - 13:44

---[Ik heb famillie in het buitenland wonen en zij hebben toch echt, zonder hulp van de overheid, de taal aldaar moeten leren. ]--- In het buitenland, je bedoelt de rest van de wereld behalve jouw landje? Of kun je wat specifieker zijn? Laat ik eens raden, zonder hulp van de overheid de taal geleerd. Duitsland, België, Frankrijk, USA, Australië vallen af..... Van andere landen weer ik het niet. Ik denk inderdaad dat er een aantal landen bestaan waar de overheid nul komma nul investeert in immigranten, en zich er ook geen donder voor interesseert waar immigranten terecht komen. Je bedoelt dat deze landen een lichtend voorbeeld moeten vormen voor Nederland?

Charta46
Charta4631 dec. 2010 - 13:44

[...Ik heb famillie in het buitenland wonen en zij hebben toch echt, zonder hulp van de overheid, de taal aldaar moeten leren...] Met buitenland bedoel je zeker GB??

karuna2
karuna231 dec. 2010 - 13:44

Er wordt lekker negatief gereageerd op dit voorstel. Natuurlijk vooral door de PVV'ers en aanverwanten. De meeste kritiek lijkt te komen vanuit: het zou niet zo mogen zijn. Iedereen zou Nederlands moeten spreken en iedereen zou geïntegreerd moeten zijn. Dat dit niet zo is, is niet alleen reden tot boosheid blijkbaar, maar ook reden boos te blijven. Dat je boos bent over fouten die gemaakt zijn en die zijn gemaakt, dat is te begrijpen. Maar wat heeft het voor zin boos te blijven? De enige oplossing die nog gepruimd wordt lijkt: weg ermee, of alsnog assimileren. Beiden kunnen niet. De eerste lijkt me duidelijk waarom niet en de tweede, assimileren, kan je gewoon niet afdwingen. Dat is zelfs de ergste dictator waar dan ook niet gelukt. Beide varianten wél willen houdt alleen maar de boosheid in stand. Wat heb je daaraan? Waarom niet geleerd van de fouten? Zoals: nu inzien dat Nederland aantrekkelijk is om te blijven en integratie heeft een houding nodig van: je zal ons halverwege tegemoet moeten komen. De eerste wordt op links meer gemaakt dan op rechts en de tweede is er allang bij iedereen. Waarom van daaruit niet geprobeerd er aan te doen wat je kunt doen en ieder voorstel op zijn haalbaarheid en mogelijkheden de problemen te verminderen bekeken? Waarom niet? Wat heeft het voor zin boos te blijven? Geef daar nou eens een antwoord op, want het boos blijven en het 'het zou niet zo mogen zijn' staat aan de basis van iedere discussie over alles wat met integratie en immigratie te maken heeft.

1 Reactie
Klaas2
Klaas231 dec. 2010 - 13:44

---[Er wordt lekker negatief gereageerd op dit voorstel. Natuurlijk vooral door de PVV'ers en aanverwanten. ]--- Ze gaan weer helemaal los, en dat op die website van de publieke omroep, en dan ook nog de VARA, linkser kan het bijna niet. Waar zouden ze zijn, zonder links, die PVV-ers, op hun eigen parochie-sites, maar die zijn niet spannend, zonder debat.

objectivist
objectivist31 dec. 2010 - 13:44

Elke actie om taalachterstand weg te werken is goed. Zonder taal geen goede integratie. Prima plan derhalve.

1 Reactie
Klaas2
Klaas231 dec. 2010 - 13:44

---[Elke actie om taalachterstand weg te werken is goed. ]--- Elke goede actie om taalachterstand weg te werken is goed. De vraag is, is deze actie goed, zinvol? Of is het symboolpolitiek die geen zoden aan de dijk zet? Ik denk het laatste.

elgringo2
elgringo231 dec. 2010 - 13:44

Op zich een symphathiek idee, wat sowieso moet gebeuren. Het is echter wel symptoom bestrijding. We moeten het probleem bij de bron aanpakken. Nederlands moet de enige, leidende taal zijn in dit land. Dus niet meer in Amsterdam allerlei foldertjes in vreemde talen afdrukken, omdat mensen de taal niet machtig zijn. Scheelt ook nog geld. Mensen moeten gewoon gedwongen worden onze taal te leren, anders pas je hier niet. Desalniettemin, goed initiatief, want het is een probleem en dat moet opgelost, ook op korte termijn.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst31 dec. 2010 - 13:44

Groot gelijk! Weg met het Engels uit de straten van Amsterdam.

[verwijderd]
[verwijderd]31 dec. 2010 - 13:44

Het doet mijn Amsterdamse, socialistische hart pijn te zien dat ook onze PvdA-wethouders in een snel tempo te zien verWildersen. Het is toch te walgelijk voor woorden te zien dat kindertjes van niet-westerse allochtonen niet met een leuk accent te mogen praten. Het riekt mij een beetje naar 'onze uitspraak eerst', i.p.v. onzee autsprak erst, zoals mijn marrokaanse buurtkindertjes zulk een zin zouden uitspreken. Het riekt mij teveel naar 'kolonialisme in eigen land'. De PvdA zou zich moeten schamen om deze Wilderiaanse praktijken in te willen voeren. Waar is dit nou goed voor PvdA, is het een poging van jullie om 'white angry men' naar de mond te praten? Is het praten met een accent zulk een probleem"? Waarom gaan jullie je nou niet eens verdiepen in straattaal, zoals Ouwe Rukkers doet? Ben ik nu werlkelijk de enige bij de PvdA die het multiculturalisme een warm hart toe draagt? Nooit geweten dat de afstand tussen Pvv en PvdA zo smal was.

1 Reactie
vaclavklaus
vaclavklaus31 dec. 2010 - 13:44

U bent ervoor dat allochtonen een eigen taaltje ontwikkelen? AUB niet!! Het is met een niet Hollandse achternaam vaak lastiger een baan te vinden, maar als je niet behoorlijk Nederlands spreekt, dan wordt het helemaal niets. Daarnaast zijn deze taallessen natuurlijk voornamelijk gericht op kunnen lezen en schrijven op niveau. Een heel goed initiatief. Ik geloof niet dat de PVV echt bezig is met het verbeteren van de positie van de immigranten (-kinderen) in Nederland.