Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Asscher vicepremier'

  •  
26-10-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
ANP-LodewijkAsscher300_01.jpg
Het grote namenspel is begonnen ... Media maken op basis van 'Haagse bronnen' ministerslijstjes ... Kloppen die namenlijstjes?
Lodewijk Asscher, de Amsterdamse locoburgemeester en wethouder van Financiën, wordt vicepremier in het kabinet van VVD en PvdA waarover momenteel wordt onderhandeld. Dat schrijft onder andere NRC Handelsblad vrijdag op basis van Haagse bronnen.
Aan het NRC Handelsblad zou door ‘goed ingevoerde bronnen’ zijn bevestigd dat Asscher vicepremier wordt. Het is nog niet zeker welk departement hij gaat leiden, schrijft de krant. Genoemd worden sociale zaken en onderwijs. De naam van Lodewijk Asscher als minister in het tweede kabinet Rutte zingt al geruime tijd rond, maar Asscher heeft altijd gezegd sowieso tot 2014 wethouder in Amsterdam te willen blijven, aldus NRC.
De Telegraaf kwam vrijdag, eveneens op basis van Haagse bronnen, met een lijstje van dertien ministers, waaronder een ‘programmaminister’ voor woningmarkt en de hervorming van de rijksdienst. De Volkskrant meldt op basis van de berichtgeving in de Telegraaf:
Naast Rutte als minister-president en Asscher als vicepremier op Onderwijs noemt de krant verder: VVD’er Blok op Economische Zaken of Defensie, PvdA’er Dijsselbloem op Financiën, Schippers van de VVD op Volksgezondheid, PvdA’er Bussemaker op Sociale Zaken, onderhandelaar Kamp namens de VVD op Defensie of Economische Zaken, PvdA’er Plasterk op Binnenlandse Zaken, Schultz van Haegen namens de VVD op Infrastructuur en Milieu, PvdA’er Timmermans op Buitenlandse Zaken, VVD’er Opstelten op Veiligheid en Justitie en PvdA’er Ploumen op Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De dertiende programmaministerspost zou naar een VVD’er gaan, naar wie is nog niet bekend.
De formatie bevindt zich in de eindfase. Een akkoord op hoofdlijnen tussen VVD en PvdA wordt komend weekend doorberekend door het Centraal Plan Bureau.
Kloppen de namen?
Hoe betrouwbaar zijn de media als het gaat om het voorspellen van namen? Een paar mooie missers:
In 2010 meldde NRC Handelsblad dat Dick Sluimers (wie?) minister van Sociale Zaken zou worden (werd Kamp), dat Sybrand Buma de nieuwe minister van Integratie zou zijn (werd Leers), dat Hans van Baalen werd genoemd voor Buitenlandse Zaken (werd Rosenthal) en Dick Berlijn voor Defensie (werd Hillen).
De Volkskrant zette in 2007 de Rotterdamse wethouder René Smit – waar we landelijk nooit meer wat van vernomen hebben – op Volksgezondheid.
EenVandaag noemde in 2007 onder meer Dick Benschop voor Buitenlandse Zaken en voorspelde dat Rouvoet geen minister zou worden. Louise Fresco werd voor Landbouw getipt. NRC zette Paul Depla op Integratie.
Veel namen uit de lijstjes die rondgingen in de media bij Balkenende IV en Rutte I blijken achteraf inderdaad juist maar met de champagne kun je toch maar beter even wachten.
Video: Dag 42 van de formatie Als we de berichtgeving mogen geloven dan zijn Rutte en Samsom er bijna uit. De formatie is in volle gang. Binnen een week zou er al een regeerakkoord kunnen liggen en dan op naar het bordes van koningin Beatrix. Maar gaat het ook zo voortvarend als in het Journaal en in de kranten wordt gesteld?
Een gesprek met communicatie-adviseur Sherlo Esajas, Peter Kee, politiek redacteur van Pauw en Witteman. En ook aanwezig is Francisco van Jole hoofdredacteur van de opinie- en debatsite Joop.nl.
Lees ook deze opinie-artikelen: Harry van Bommel: Het gebruik van drones moet opgeschort worden Ewald Engelen: Eurofascisme, scherpe column uit De Groene Han Knols: De mazzel van Messi , over hoe het leven ook kan lopen

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (42)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa26 okt. 2012 - 9:32

Foute boel, want met deze strakke jonge man kun je Rutte niet goed opvoeden, want Rutte heeft een stevige politiek en sociaal opvoeding nodig, liefst een psycholoog en polilticus naast uit de PVDA kroeg, Rutte zat al jaren op de schoot van Wilders, want het is niet zo, dat als je tot 3 telt wordt Rutte weer een gezonde liberaal ? Er is veel werk aan de winkel.

Meta Foor
Meta Foor26 okt. 2012 - 9:32

afgezien van Asscher lijkt een ministerpost tegenwoordig meer op een beloning ... gehakkel van Opstelten, gestuntel van Rosenthal, geniep van van Leers , ga maar door... allemaal figuren die niet op kennis maar op contacten minister werden. nog steeds word ik smorgens gillend in angstzweet wakker onder t roepen ... mijn God ! welke idioten hebben er op VVD gestemd ...

QuosEgo
QuosEgo26 okt. 2012 - 9:32

Zal hij dan ook zijn kamervragen gaan beantwoorden in het Turks?

Jantje68
Jantje6826 okt. 2012 - 9:32

Asscher komt uit een rasecht VVD nest. Linker vleugel van de PvdA zie ik sowieso niet op het lijstje. Ja brekebeen Ploumen (uit CDA nest) mag ontwikkelingssamenwerking gaan doen maar met een sterk ingekrompen budget en het feit dat het sowieso weggegooid geld is kan ze verder weinig schade aanrichten.

mees.
mees.26 okt. 2012 - 9:32

Dat zou ik heel erg fijn vinden,Asscher,topman vind ik dat...dat Samsom in de kamer blijft getuigt van grote klasse,heb het idee dat Samsom en Spekman echt de verandering brengen die nodig is.

meijerlahn
meijerlahn26 okt. 2012 - 9:32

"VVD'er Opstelten op Veiligheid en Justitie" ----------------------------------------- Met Teeven weer aan zijn zijde? Brrrrrrrr.

Zakenpief
Zakenpief26 okt. 2012 - 9:32

Beste nieuws van de dag. Heb ik toch niet voor niets op de PvdA gestemd. Weg met die trut van een man uit Amsterdam. Daar ga ik een extra biertje op drinken vanmiddag.

freaky33
freaky3326 okt. 2012 - 9:32

Het feest der neo liberale kliek kan beginnen. Fantastisch... Niets sociaal kabinet, en de VVD'ers die het hier niet mee eens zijn hebben het niet begrepen. Het wordt gewoon een rechts feestje hoor, dus ze kunnen alsnog 'hun vingers gaan aflikken'... En PVDA'ers die dit een degelijk kabinet zullen vinden en het eens zijn met de tot nu toe uitgelekte punten (mocht het allemaal kloppen) zijn dus allemaal eigenlijk neo liberaal want een sociaal kabinet is dit niet bepaald. Wat een armoe.

freaky33
freaky3326 okt. 2012 - 9:32

En dan nog maar niet te spreken over al die ministers posten. Zo'n Schippers ook. Die heeft het vorige kabinet laten zien hoe het juist niét moet. Totaal niet capabel voor deze functie dus. Van PVDA huizen inderdaad het neo liberale kliekje. Ik vraag me af of er buiten Spekman en voorheen Samsom nog meer PVDA'ers te vinden zijn die aan de linker sociale kant zitten. Het is 1 grote bende neo liberale typetjes die het doen voorkomen 'kijk ons eens sociaal zijn' met z'n alle. Niets is minder waar naar nu blijkt...

gt2012
gt201226 okt. 2012 - 9:32

Wauw: mooi zo en wat fijn inderdaad wat mij betreft is dit nieuws na die ontzettend polariserende en deprimerende laatste paar jaren in ons land vooral vanwege de discriminerende PVV en (naar mijn mening tenminste) haar haatzaaiende manier van het bedrijven van de Haagse politiek...en als dit bericht klopte (ik hoop van wel en ook tienduizenden Nederlanders in heel Nederland geloof ik) alvast proficiat en van harte meneer Aascher!!!

Monique Sparla
Monique Sparla26 okt. 2012 - 9:32

Ah mooi Asscher vicepremier Meneer Asscher Gefeliciteerd met de nieuwe functie, gaat u de bijstand hervormen in een basisinkomen voor studenten, ZZper, AOWers zonder inkomen?

rgeurtsen
rgeurtsen26 okt. 2012 - 9:32

Ach ja.... ik vind Asscher op financiën en als vice-premier helemaal niet mis... het idee alleen al dat fractie-secretaris Dijsselbloem de bluf van Rute moet weerstaan... dan heb ik heel wat meer vertrouwen in The Man. Maaaaar, uh, niet om het even hoor. Heeft Asscher bij de vorige verkiezingen niet gezegd, dit is de volledige termijn en de laatste daarna ga ik wat anders doen... niet meer politiek... Vroeg weg gaan uit Amsterdam is niet leuk meneer Asscher, u behoort tot een kopstuk... te vroeg weg is jammer, maar actief blijven voor de PvdA is klasse. Asscher onze nieuwe Schaefer... Grijp die liberale hufterigheid bij de ballen, man. Don't take no... ik heb vertrouwen... maar wel op financiën... aub.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos26 okt. 2012 - 9:32

Ben benieuwd hoe de VVD dit gaat uitleggen na het rancuneuze beleid van de afgelopen jaren. Wil het gedraai van rubberen Rutte wel weer zien.

Patrick Faas
Patrick Faas26 okt. 2012 - 9:32

Ingewijdenen weten dat Lodewijk Asscher van de PvdA vandaan is, maar zijn imago staat al een tijdje boven de partijen, officieel erkend door zijn rol als locoburgemeester, maar bij het volk voornamelijk door zijn zogenaamd harde hand bij de aanpak van criminaliteit op de Wallen van Amsterdam. Velen van ons zullen niet snappen waarom een aanpak van criminaliteit ‘rechts’wordt gevonden door het volk, maar de Wallen, inclusief zijn criminelen, hebben nu eenmaal een warme plaats in het hart van de platsprekende en de straattaalsprekende Amsterdammers. Goed nieuws dat boven de partijen staande politici naar voren geschoven worden, want ik heb nog steeds niet met zekerheid gehoord dat Opstelten een nieuw baantje krijgt ergens ver van Den Haag of Brussel. Dan pas ben ik echt gerust. Maar het naar voren schuiven van Lodewijk Asscher is een altruïstisch gebaar van de PvdA, wat ons een indicatie geeft van hoe het spel gespeeld wordt. We hebben goede hoop.

lindenboom
lindenboom26 okt. 2012 - 9:32

Aan alle machtsgeile Amsterdammers e.o.: in ´t Twents noemen we zoiets KWW: Kiek´n wat´wordt..... Er is al een hele optocht Randstedelngen, uit diverse partijen langsgekomen, die er uiteindelijk weinig tot niets van gebakken heeft..... Laat eerst maar eens wat zien, ipv een grote bek te hebben!

Bakoe
Bakoe26 okt. 2012 - 9:32

Proest, ontslagrecht eraan, de WW verkort, en doorgaan met de JSF. Het gehuil en gejammer op de diverse fora begint groteske vormen aan te nemen. Plezant is het wel dat het van dezelfde mensen komt die zo vlak voor en na de verkiezingen iedere SPer voor rotte vis uitmaakten. Ach ja de strategische stemmer, een schlemiel is en blijft een schlemiel.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai26 okt. 2012 - 9:32

Slechte keuze deze diamantair zoon, hij is beter op zijn plaats in de grachtengordel.

PeterDraman
PeterDraman26 okt. 2012 - 9:32

Hoop van wel, dan worden de Wallen tenminste weer met rust gelaten.

1 Reactie
lancelot2
lancelot226 okt. 2012 - 9:32

Kuunen de planken weer voor de ramen weg.

[verwijderd]
[verwijderd]26 okt. 2012 - 9:32

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
RvDugt
RvDugt26 okt. 2012 - 9:32

"Een degelijk lijstje namen." Degelijk lijstje of degelijke namen??? "Het gaat er natuurlijk om dat iedereen het regeerakkoord onderschrijft zodat de sfeer constructief blijft." Duh!!!! "Voor de inhoud heb je topambtenaren en andere adviseurs." Dat het topambtenaren zijn wil nog niet zeggen dat ze top zijn, dan zaten we nu namelijk niet in een crisis. En "andere adviseurs" zijn deel van het probleem te hoge uitgaven van de overheid aan ingehuurde vriendjes en adviescommisies die onrendabele adviezen uitbrengen. "Ik heb veel respect voor degenen die nu regeringsverantwoordelijkheid dragen." Als je het over NU hebt, wie bedoel je dan??? "Het zijn lastige tijden, en dat vraagt om verstandig beleid." Beleid moet altijd verstandig zijn ongeacht de tijd, jij suggereert dat je slecht beleid mag voeren als het goed gaat met de economie. "De woningmarkt moet uit het slop, het begrotingstekort moet op een verantwoorde manier weggewerkt worden, en Europa moet sterker en democratischer worden. Allemaal lastige vraagstukken." Nee het zijn geen lastige vraagstukken het wordt lastig als je complexe oplossingen bedenkt die de problemen niet structureel aanpakken. Laat de overheid eerst maar eens zorgen dat ze zelf lean en mean worden zolang ze dat niet lukt zal het ze ook niet lukken een degelijk beleid voor de rest van Nederland te maken laat staan mbt Europa goed beleid te creeren.

wvdstraat
wvdstraat26 okt. 2012 - 9:32

Staan daar écht de namen van brekebenen Schultz en Opstelten ???? En heeft de vvd een extra ministerie, zodat zij de meerderheid in de ministerraad hebben ???? Ben benieuwd wat de PvdA daar allemaal voor terugkrijgt.....

2 Reacties
boswachter2
boswachter226 okt. 2012 - 9:32

En heeft de vvd een extra ministerie, zodat zij de meerderheid in de ministerraad hebben ???? Simpel ze zijn toch ook de grootste partij.

bruces
bruces26 okt. 2012 - 9:32

Staat brekebeen Plasterk ook op die lijst ?

lancelot2
lancelot226 okt. 2012 - 9:32

Een HORROR kabinet!!!!!!!! Rutte heeft zich laten naaien door de PVDA. De PVDA heeft de meeste belangrijke posten in handen, en maak je borst maar nat: ze gaan bij de deuren langs om je laatste spaargeld af te pakken. Wie zong dat ook al weer: voor vluchten is het te laat.

3 Reacties
nico1943
nico194326 okt. 2012 - 9:32

Ik dacht al waar blijft het geweten van niets te weten.

mees.
mees.26 okt. 2012 - 9:32

samen oplossen....ken je dat nog of denk je echt alleen maar aan je eigen hachje?

Xoral
Xoral26 okt. 2012 - 9:32

Het kabinet wat hierna door het volk in het zadel wordt geholpen wordt horror in het kwadraat.

JoopSchouten
JoopSchouten26 okt. 2012 - 9:32

'Blok op Economische Zaken of Defensie, PvdA'er Dijsselbloem op Financiën, Schippers van de VVD op Volksgezondheid' Nou, tel uit je 'winst'. Kille neoliberale boekhouders om De Vierde weg gestalte te geven. Brrrrrrrrrrr. Ik krijg het koud om mij hart. De PvdAso wordt bedankt.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten26 okt. 2012 - 9:32

'mijn'

bruces
bruces26 okt. 2012 - 9:32

Als het om het geld en de status gaat, dan zijn socialisten, net neo-liberalen.

rbakels
rbakels26 okt. 2012 - 9:32

Asscher is een just gepromoveerd op grondrechten. Die kunnen ze beter op justitie zetten dan het komische duo Opstelten en Teeven, mensen die grondrechten maar linkse flauwekul vinden waar je hooguit Chinese bewindslieden mee treitert. BTW de functie van premier bestaat helemaal niet in dit land (we hebben alleen een minister-president, en dat betekent iets anders), en een "vice-premier" bestaat al helemaal niet.

1 Reactie
freaky33
freaky3326 okt. 2012 - 9:32

Opstelten en Teeven zijn de Peppi en Kokki van het kabinet. Totaal niet capabel voor deze functie alleen maar een beetje rechts doen om het rechts doen met wat plannetjes voor populistische maatregelen. Te gemakkelijk. Voor die functies zijn betere mensen te vinden, alhoewel binnen de PVDA lijkt nu alles ineens neo liberaal te zijn dus daar schiet je dus ook niets mee op.

a.doorgeest
a.doorgeest26 okt. 2012 - 9:32

Als dit de ploeg wordt die ons land de komende jaren mag gaan leiden, dan ziet het er - een paar mitsen en maren daargelaten - goed uit. Opstelten blijft natuurlijk een man met een missie en is verstandiger en breder georiënteerd dan een Teeven, die ook wel als minister werd genoemd. Blok op economische zaken lijkt me goed: een hyperbegaafde liberaal die misschien iets te veel hecht aan zijn eigen gelijk en uitgangspunten, maar verder absoluut over de noodzakelijke kwaliteiten beschikt. Schippers blijft een plezante democrate die de kosten van de zorg ècht betaalbaar wil houden en ook met een Melanie Schultz is - in hoofdlijnen - niet zoveel mis. Een positieve en vlotte dame; lekker pragmatuisch en oplossingsgericht. Kamp op Defensie lijkt me een zegen: betrouwbaar en zeer gewaardeerd op Defensie een aantal jaren her. Wel krijg ik de indruk dat de PvdA een aantal steken laat vallen, met name op Financiën. De huidige economische crisis is dusdanig diepgaand en verstrekkend, dat je eigenlijk een ongelooflijke zwaargewicht nodig hebt op die post die de overheidsfinanciën als zijn broekzak kent, maar ook iemand die alles weet van internationaal kapitaalverkeer, bankwezen en geldstromen binnen het (internationale) bedrijfsleven. In die zin is het doodzonde dat minister De Jager ècht opstapt: die man had het - naar mijn smaak - allemaal wèl in huis, en de voorgestelde PvdA-kandidaat waarschijnlijk net niet. Verder is het natuurlijk makkelijk om altijd maar te klagen en te mopperen: de voorgestelde ploeg is kennelijk het beste wat ons land thans in stelling kan brengen om de huidige crisis het hoofd te bieden. Het blijft jammer dat het aantal ministers en staatssecretarissen zo klein is geworden; da's niet kwaliteitsbevorderend. Bovendien zijn hier in het verleden slechte ervaringen mee opgedaan: een onderbemande top is geen zegen voor een hoog-ontwikkelde samenleving. Maar verder is het allemaal nogal robuust en ervaren wat er in stelling wordt gebracht. Hopende dat de onderlinge verhoudingen zullen werken, en dat Nederland veel plezier aan dit aankomend kabinet mag gaan beleven. Iets beters is thans toch niet leverbaar: Kortom: geniet er maar van en profiteer ervan, van dit verstandig afgedwongen maatschappelijk evenwicht. Het had allemaal een stuk beroerder gekund...

1 Reactie
freaky33
freaky3326 okt. 2012 - 9:32

Nóg beroerder dan dit? Dat meen je niet...Hoe dan?

[verwijderd]
[verwijderd]26 okt. 2012 - 9:32

Waarom geven we de post buitenlandse zaken niet gewoon aan Amerika en Israel? Wel zo doorzichtig voor de gemiddelde kiezer. We gaan ons dus de komende jaren hard opstellen tegen Rusland en de opkomende markets als Brazilië en India. Venezuela afzeiken enz. Enig idee wat ons dat gaat kosten? U weet wat het gesprek met Timmermans en Arnall betrof? Lees het na op wikileaks. Daar kan Asscher niet tegenop....maar hopen dat hij zich niet zo laat misbruiken als opa Asscher.

1 Reactie
boane
boane26 okt. 2012 - 9:32

Dat is toch al zo ? Toen we lange tijd geen VS ambassadeur hadden, de man moest in de VS voor de rechter verschijnen voor fraude of corruptie, riep Ben Bot de VS op snel weer een ambassadeur te benoemen. Bent Bot verveelde zich, of miste z'n baas.

JoeChip
JoeChip26 okt. 2012 - 9:32

Tenzij het een kabinet is dat al een termijn heeft uitgezeten... Een korte formatie = korte levensduur. Dat ze er nu al uit zijn betekent dat ze hun werk niet goed hebben gedaan.

1 Reactie
bruces
bruces26 okt. 2012 - 9:32

Ik denk dat de kiezers duidelijk hebben gemaakt wat ze willen, na de LPF en PVV. Een midden-kabinet, dat de rit uitzit en de problemen aanpakt met 79 zetels. De kiezers zijn het linkse gezeur en het rechtse gezeur, spuugzat.

[verwijderd]
[verwijderd]26 okt. 2012 - 9:32

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten26 okt. 2012 - 9:32

De SP is gewoon weggezet. Regenten houden namelijk niet van kritiek. En al zeker niet als deze terecht is. Dit vormt een gevaar voor hun bestaansrecht.

RvDugt
RvDugt26 okt. 2012 - 9:32

Maar 1 dingen hebben ze in de basis gemeen, de overheid moet kleiner en moet minder geld verkwisten. Toch een punt wat we nu nodig hebben om juist te zorgen dat de overheid zelf minder geld over de balk smijt en dus de koopkracht van de mensen te behouden en daarmee de economie weer op gang te brengen. Deze combinatie had vele malen beter geweest dan die met de PVDA, want vooral de salonsocialisten van de PVDA houden vooral erg veel van zichzelf en hun meglomane verspillingsprojectjes.