Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Asscher regelt extra hulp voor vrijwilligers bij inburgeren asielzoekers

  •  
12-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
inburgeren
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) regelt extra begeleiding voor vrijwilligers die asielzoekers helpen bij het leren van de Nederlandse taal om de inburgeringstoets te halen. Steeds minder migranten halen het examen. In 2011 waren het er ruim 25000 en in 2015  slechts 5000. Asscher hoopt door meer te investeren in de trainers de aantallen te verbeteren. In EenVandaag geeft de minister een toelichting op de regeling die maandag van kracht gaat.
De regeling betreft de verbetering van de lessen aan leerlingen die nog geen verblijfsstatus hebben en dus geen toegang hebben tot inburgeringscursussen, maar al wel voorbereid moeten zijn. De vrijwilligers die de taallessen geven, krijgen training van professionals over hoe het beste informatie over te dragen. Dat gebeurt over het hele land in dertig groepen van vijftien deelnemers.
De gemeente was voorheen verantwoordelijk voor de kosten van de inburgeringscursus. Die wet werd in 2013 gewijzigd. Vanaf toen werden inburgeringsplichtigen zelf verantwoordelijk voor het doen van een inburgeringscursus, het afsluiten van een lening daarvoor en het behalen van het examen. Soms krijgen zij daarbij hulp en begeleiding van vrijwilligers maar sindsdien haalt maar 26,6 procent het inburgeringsexamen. De rest doet niet mee of haalt het niet.
Voor de inburgeringscursus kan er 10.000 euro bij DUO geleend worden. Als het examen niet op tijd gehaald wordt, moet de lening terugbetaald worden. Ook kan je een boete van 1250 euro krijgen. Vervolgens is het dan niet mogelijk om te naturaliseren en de Nederlandse nationaliteit te krijgen.
Vluchtelingenwerk Nederland maakt zich zorgen over de slechte cijfers bij het halen van het inburgeringsexamen en de verwachting dat asielzoekers alles zelf moeten regelen. Door het vertraagde leren van de taal en de beperkte mogelijkheden in het azc raken mensen achtergesteld. Daar moet volgens directeur Dorine Manson zo snel mogelijk iets aan gedaan worden.
Bij het inburgeringsexamen worden er vragen gesteld die wellicht geboren en getogen Nederlanders zelf niet – zonder Googlen – zouden kunnen beantwoorden. De nationale relevantie van hoe lang de Afsluitdijk is en wat het grootste meer in Nederland is, is niet helemaal duidelijk. Toch wordt er van migranten verwacht die informatie te leren en daarop te slagen.
Naast het verbeteren van de begeleiding start minister Asscher ook een onderzoek naar waar precies de knelpunten liggen bij het halen van het inburgeringsexamen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

crumb2
crumb213 mrt. 2016 - 11:39

"Inburgeren" ? Nou daar mag je dan wel een stuk of 15 decennia voor uittrekken. Wel lief dat die Asscher daar nog steeds in gelooft.

koloth
koloth13 mrt. 2016 - 11:09

Ik vind het belachelijk dat die mensen €. 10.000,- euro moeten betalen/lenen voor een inburgeringscurses die door de staat aan hun verplicht wordt. Lekker begin voor die mensen, ze hebben niets en krijgen direkt een niet terug te betalen schuld. Ja dat wordt je wel crimineel of gaat gewoon op de bank liggen in zo'n uitzichtloze maatschappij.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens13 mrt. 2016 - 17:33

Als men binnen twee jaar de cursus succesvol afmaakt dan wordt de lening kwijt gescholden. Toch is er wel reden tot kritiek. Hoe goed is iemand die bijna geen Nederlands spreekt of leest in staat te kiezen uit de vele commerciële aanbieders van inburgeringscursussen? Die moeten ze hier uitzoeken. http://www.blikopwerk.nl/inburgeren De Nederlandse overheid heeft van het inburgeren een markt gemaakt met klanten die niet in staat zijn de kwaliteit te beoordelen van dat wat ze kopen. Je moet wel erg in marktwerking geloven om dit te doen. VVD-beleid dus. Hoe stom kan je zijn. Probleem 1. De lening komt pas beschikbaar als iemand een status heeft. Dus als wij willen dat mensen dat examen gaan halen moeten ze zo snel mogelijk beginnen. Daar is geen geld voor en dus geen markt. Dus moeten vrijwilligers van vluchtelingenwerk deze cursus geven. En krijgt vluchtelingenwerk een beetje geld. Maar zo veel vrijwilligers die goed taalonderwijs kunnen geven zijn er niet. Probleem 2. Moraal: wij pakken die verkeert aan. Een betere oplossing. Geef mensen met weinig opleiding in land van herkomst tijd om te integreren en de taal te leren. Zorg voor professionele begeleiding en goed onderwijs en geef ze tijd. Bijna 90% van de Somaliërs. Selecteer mensen die goed engels of duits of frans spreken en een opleiding op MBO, HBO of Universiteit hebben in land van herkomst en zet ze aan het werk in de sector waar ze ook kwalificaties voor hebben, ik schat minimaal 35 % van de Syriërs die daar voor in aanmerking komen. Doe dat in een bedrijf dat ruimte heeft om deze mensen te begeleiden en op zoek is naar medewerkers die moeilijk te vinden zijn. Goed voor deze vluchtelingen en de economie. Laat ze 4 dagen werken en 1 dag hard en functiegericht leren en vul dat aan met Nederlands. Dan kosten vluchtelingen geen geld maar leveren ze geld op. En hebben in korte tijd hun eigen plek in de samenleving.

Acid Prune
Acid Prune13 mrt. 2016 - 10:37

Toch wel mooi dat al die mensen dat gratis doen voor Asscher .

1 Reactie
Minoes2
Minoes214 mrt. 2016 - 10:13

Je trekt gewoon een blik bijstandsgerechtigden open.

Okke2
Okke213 mrt. 2016 - 10:29

Wel een leuke industrie die inburgeringscursussen; je kan gewoon oneindig zakken, maar je zal een keer moeten slagen.`Vooral doorgaan` zou Barrie zeggen.

1 Reactie
truusbeek2
truusbeek215 mrt. 2016 - 9:22

Iemand die 600 uur les heeft gehad en 4 keer is gezakt krijgt dispensatie. voor mij onduidelijk of ze dan de kosten terug moeten betalen ( bij slagen niet) en of ze de mogelijkheid voor een Nederlandspaspoort krijgen. Mensen stromen nu eerder door naar NT2 onderwijs ,de vorige lichtingen die NT2 onderwijs volgen waren al wat langer in Nederland en had al wat taal gehad, daarnaast is de leestoets veel te zwaar

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events13 mrt. 2016 - 9:59

''......en de verwachting dat asielzoekers alles zelf moeten regelen.'' Ja nou, schandalig! Het idee dat mensen die hier uit eigen beweging naar toe komen zelf eens wat initiatieven ontplooien! Ze komen hier met de gedachte dat ze in een gespreid bedje terechtkomen waar alles gratis voor ze geregeld wordt, en dat is niet zo'n gekke gedachte, want al ca 40 jaar staande praktijk. Echter, met de huidige instroom is eea niet meer op te brengen / vol te houden. Ik herhaal wat Rutte zei: ''De nul moet in zicht komen''. We moeten helemaal ophouden met het ''opnemen'' van migranten uit de derde wereld. Oorlogsvluchtelingen opvangen in kampen in de regio, en zodra het kan, terug naar eigen land. Mensen die zich voorgoed in Nederland willen vestigen, doen maar een aanvraag bij de ambassade in hun eigen land, waar vervolgens gekeken wordt of de aspirant immigrant economisch iets te bieden heeft, cq zijn ''eigen broek kan ophouden''. Zo niet, tough luck; we hebben hier al meer dan genoeg handophouders.

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst13 mrt. 2016 - 9:21

Is er ergens zo'n inburgeringsexamen te downloaden of zo? Ik ben wel benieuwd wat de vragen zoal zijn en of ik wel voldoende ingeburgerd ben om dit te halen.

1 Reactie
Okke2
Okke213 mrt. 2016 - 10:36

http://www.oefenexamensduo.nl/portal/appmodules/examen/login.ctrl?organisatieid=1&productdefinitieid=18&index=0&examennummer= of hier: http://toetskns.nl/ het is niet echt heel moeilijk, er zijn honderd vragen, er worden er 30 gesteld, je moet ze gewoon alle 100 leren. , je moet er minimaal 21 van de 30 goed hebben.

nesje2
nesje213 mrt. 2016 - 8:37

Heb gister een vandaag gezien werd er niet vrolijk van. de cijfers 70 procent van de Somaliers is na al die jaren nog werkeloos. Zo triest een meisje had maar 3 jaar onderwijs genoten en hield de inburgering cursus niet.wat ook logisch is. Als ik het zo aanschouwde hopeloze onderneming en dan verwachten ze dit jaar nog meer van deze mensen.Denk dat we hier heel veel teleurgestelde mensen krijgen en wat gebeurt en dan is de vraag

1 Reactie
truusbeek2
truusbeek215 mrt. 2016 - 9:27

Het is zeer moeilijk om een jong volwassene die nauwelijks leervaardigheid in land van herkomst heeft aangeleerd redelijk een nieuwe taal aan te leren. Daar help niets tegen. Deze mensen zullen met hun kinderen hun moedertaal blijven praten, wat ook te adviseren is, de kinderen worden niet in de eerste jaren 2 talig opgevoed en sommige kinderen hebben daardoor in het onderwijs een slechte start.

DaanOuwens
DaanOuwens13 mrt. 2016 - 8:27

Op zich zinnige actie. Maar de kwaliteit van het aanbod van vluchtelingenwerk is net zo gevarieerd als de kwaliteiten van de vrijwilligers die de cursussen geven. Vluchtelingenwerk is een sympathieke organisatie maar geen professionele. Daar zou de directrice zich wat meer zorgen over kunnen maken. De verhouding beroepskracht/vrijwilligers is ongeveer 1/10. Een betaalde kracht moet 15 tot 20 vrijwilligers begeleiden. Er zitten natuurlijk ook nog allerlei stafdiensten op het hoofdkantoor. Die beroepskrachten moeten dus niet alleen iets afweten van lesgeven/wetgeving/integratie maar ook van het coachen van vrijwilligers. Dat zou allemaal een stuk beter moeten. Ik denk dat meer sturing en meer betrokkenheid bij Vluchtelingenwerk nodig is. De organisatie is niet sterk genoeg de huidige problemen op te lossen.

Felix-Arnhem
Felix-Arnhem13 mrt. 2016 - 8:04

Slechte zaak nu geef je het signaal af dat deze asielzoekers mogen blijven dat creëert veel teleurstelling later.

Buzzer
Buzzer13 mrt. 2016 - 6:51

Ik hoorde op een gegeven moment de vraag"hoe lang is de afsluitdijk". Wanneer je zoiets niet weet verdien je het nederlanderschap niet. (cynical mode)

2 Reacties
dordtenaar2
dordtenaar213 mrt. 2016 - 10:34

Alleen denk je zelf dat die vraag ooit gesteld is? Er is een verschil tussen iets horen en de waarheid.

Nick Ros
Nick Ros13 mrt. 2016 - 13:34

Mijn kleindochter, klas -5- basisschool : 32 km Zo moeilijk is blijkbaar die vraag niet. Mijn antwoord = minstens 30 km