Joop

Asscher: Politiek moet nu voortouw nemen bij racismebestrijding

  •  
08-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
49913229351_5734ffaf88_b
‘Het [is] nu aan de politiek om het voortouw te nemen. Niet alleen in woord, maar ook in daad.’ Dat schrijft PvdA-leider Lodewijk Asscher op de website van zijn partij. Volgens hem moet er meer gesproken worden over en gedaan worden aan ‘de pijn van alledaags racisme, van onrecht, van uitsluiting’ die de afgelopen weken weer veelvuldig kenbaar is gemaakt tijdens de #BlackLivesMatter-demonstraties.
Asscher schrijft ook dat premier Rutte nu wel de stelling ‘ black Pete is black, and I cannot change that ’ verlaten heeft, maar dat dit bij lange na niet genoeg is. De PvdA-leider zegt dat de politiek nu aan zet is om concrete stappen te zetten. Zelf doet hij vast enkele voorstellen, waaronder het uitsluiten van overheidsopdrachten voor bedrijven die discrimineren:
"Bestrijding van discriminatie en racisme zijn chefsache. Daarom moet dit voortaan taak van de premier zelf worden. Omdat het artikel 1 van de Grondwet is. Omdat het nodig is. Omdat het vrijwel alle andere portefeuilles raakt. Woondiscriminatie, arbeidsmarktdiscriminatie, discriminatie in het onderwijs, justitie en politie."
"Een staatscommissie instellen die onderzoek doet naar en adviseert over (onbewust) aanwezige uitsluitingsmechanismes en institutioneel racisme. Bij de schooladviezen en mogelijkheden tot stapelen in het onderwijs. Het onder de loep nemen van sociale en fraudewetgeving. En wat er kan verbeteren bij de politie, jeugdzorg en andere instanties. Laten we hier niet mee wachten."
"Normeren is niet vrijblijvend. Wat mij betreft gaan we uitzendbureaus die niet beschikken over serieus antidiscriminatiebeleid uitsluiten van overheidsopdrachten. En woningbemiddelingsbureaus die geen serieus antidiscriminatiebeleid voeren hun vergunning ontnemen."
cc-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai9 jun. 2020 - 12:30

Jaja de memorie van kiezers is helaas verschrikkelijk kort, uitspraken van prominente PVDA partijleden over de Marokkaanse gemeenschap is een ieder natuurlijk vergeten. maar hier hebben we er een paar: "Het klopt dat het vooral Marokkanen zijn. Deze jongens hebben een etnisch monopolie op dit soort overlast gekregen." Het was een omstreden uitspraak die PvdA'er Diederik Samsom in 2011 Partijvoorzitter Spekman zei in Vrij Nederland in 2008: "En van celstraf krijgen ze alleen maar meer status in hun groep. Je moet ze zien te raken dat ze hun status juist verliezen. De Marokkanen die niet willen deugen, moet je vernederen, voor de ogen van hun eigen mensen.'' van een eerder opgenomen portret van de politicus ving de camera van het 2Vandaag-team een gesprek op tussen Rob Oudkerk en de Amsterdamse burgemeester Job Cohen. Toen de burgemeester aan Oudkerk de vraag stelde of een charismatische figuur als Pim Fortuyn in Amsterdam ook veel stemmen zou hebben behaald, antwoordde Oudkerk bevestigend met: "Wij hebben hier toch ook kut-Marokkanen." Het verbaast me steeds weer hoe makkelijk kiezers vergeten. Al die roeptoeters die nu allemaal hun mening geven over rasisme van links tot rechts, het is hoofdzakelijk ingegeven door een momentje in de media, meer niet.

JaapBo
JaapBo8 jun. 2020 - 17:17

Goede plannen van Asscher.

Leontrotsky
Leontrotsky8 jun. 2020 - 13:26

Dit klopt. Er moet nu zeer streng afdwingbare wetgeving komen die alle bedrijven (maar ook alle overheidsdiensten) dwingt om vooral mensen met migratieachtergrond aan te nemen op de hoge "key positions" binnen hun bedrijf of organisatie. Alleen op deze wijze kan een cultuuromslag plaatsvinden binnen alle bedrijven en instellingen in Nederland want als we mensen met migratieachtergrond op de hoge functies benoemen en aannemen zal ook in de lagere functies een omslag plaatsvinden waarbij niet meer Jan de Vries wordt aangenomen op functie X maar juist Mohammed Nassir.

2 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander8 jun. 2020 - 14:57

"Dwingt aan te nemen...." Ik mag toch hopen nog wel obv de juiste functievereisen, want anders wordt het nog beroerder…..

KM2
KM28 jun. 2020 - 16:47

Hoe had Leon dat in gedachte bij familiebedrijven of bedrijven met 3 of 4 personen in dienst? Totaal niet haalbaar en ook nog uiterst discriminerend mijns inziens.

Bert de Vries
Bert de Vries8 jun. 2020 - 13:06

Opeens strijden PvdA, VVD en D66 om de hoogste plaats op het podium voor anti-racisten. Ook hier zullen de credo's wel zijn: Beter laat dan nooit. Niet omzien maar vooruitzien. Commissie!

Mostafa
Mostafa8 jun. 2020 - 12:32

Wie aan de tafel of in het parlement met Wilders of Baudet zit te vergaderen moet niet zich bemoeien met het bestrijden van het racisme. Beste meneer Asscher, u wilt graag het racisme bestrijden als sociaal democraat en tegelijkertijd zit u aan de tafel met PVV te genieten van een smerige dure ganzenlever hapje, betaald ook door moslims hardwerkende burgers, inclusief van Marokkaanse afkomst. Je eettafel partner Wilders wilde '' Minder Marokkanen'' ?! beste sociaal democraat !

Woeki Hypo
Woeki Hypo8 jun. 2020 - 12:28

Asscher: Politiek moet nu voortouw nemen bij racismebestrijding Het (maximaal) polariseren in het Westen begon weer fundamenteel met de opkomst van het neoliberalisme, door (hoogopgeleide) elites, hoogopgeleiden en financiers. Neoliberalisme is (ook) racisme. Dan o.a. economisch (maar ook cultureel) tegen o.a. een onderklasse / onderklassen. Hoogopgeleide politici van een midden en links hadden dit neoliberalisme nooit moeten accepteren. Wanneer gaan zij officieel hun verontschuldigingen aanbieden? Woeki Hypo is gematigd liberaal.

3 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries8 jun. 2020 - 13:09

Van a tot z met je eens. En vooral de laatste zin. Dat zou bij elk betoog over een aanpak de opening moeten zijn. 'Wij hebben eeuwenlang gefaald. Excuses zullen nooit genoeg zijn. Geef aan wat wij moeten doen. Kom!'

Buitenstaander
Buitenstaander8 jun. 2020 - 15:02

Ik denk dat neo-liberalisme de schuld en oorzaak van zo ongeveer alle ellende is. In ieder geval kunnen we met een gerust hart daar alles aan toeschrijven hier. Maakt t leven ook wel makkelijk. Hadden we maar overal socialisme, want dat polariseerd zeker niet. Er zijn genoeg voorbeelden die dat bewijzen. Sorry.

Woeki Hypo
Woeki Hypo8 jun. 2020 - 16:36

@Norm, 8 juni 2020 at 17:02, Als socialisme een polarisering is, dan is liberalisme ook een polarisering. Ik denk, dat neoliberalisme een extra / extreme polarisering is, vergeleken met liberalisme. En wel in twee betekenissen van de term polarisering: 1 Eigen belang is (maximaal) egoïsme geworden (extremisme). 2 Elk domein moet analoog gepolariseerd worden (totalitarisme). We kunnen hier dus extremisme en totalitarisme zien (in de praktijk). Woeki Hypo.

[verwijderd]
[verwijderd]8 jun. 2020 - 12:23

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Jorah
Jorah8 jun. 2020 - 16:30

Ik heb 5 jaar voor de klas gestaan op de openbare school. Als je denkt dat daar geen discriminatie plaatsvind dan kom je van een koude kermis thuis. Daarnaast is 2/3 van het Nederlandse basisonderwijs niet openbaar en is de openbare school niet zelden de minst presterende variant. Wat jij wil komt ook nog eens ernstig in conflict met onze grondwet (artikel 23). Keuze is goed, kies als ouder bewust de beste school uit voor je kind daarmee zet je de eerste stap voor een betere toekomst van je kind.

Ch0k3r
Ch0k3r8 jun. 2020 - 11:51

Asscher's naam heeft teveel smet opgelopen door zijn politieke verleden om dit echt serieus te nemen. Ook al staat hij achter de boodschap, hij heeft bewezen in het verleden een dergelijk gedachtegoed niet waar te kunnen maken. Daarnaast krijg ik steeds sterker het idee dat er binnenkort een strijd om het lijsttrekkerschap van de PvdA gaat plaatsvinden, en het zal me niets verbazen als Marcouch de tegenstander wordt. Helemaal als die binnen een dag of 2 weer een artikel hier op Joop.nl plaatst.

Joop den Uil
Joop den Uil8 jun. 2020 - 11:20

Zo vlak voor het reces nog even een ballonnetje oplaten ... doorzichtig hoor !

1 Reactie
itsme3
itsme38 jun. 2020 - 20:57

Asscher is nooit te beroerd om misbruik te maken van de situatie en hard te schreeuwen om maar een beetje aandacht te krijgen. Maar in dit geval is de vraag, wanneer moet hij het anders doen? Na het reces is het geen onderwerp meer.

Jorah
Jorah8 jun. 2020 - 10:56

Maak een mooi 4 jarig actieplan zou ik zeggen. Presenteer die binnenkort als onderdeel van het verkiezingsprogramma en ga daarmee de boer op. De verkiezingen staan immer weer voor de deur.

Viso
Viso8 jun. 2020 - 10:55

"‘Het [is] nu aan de politiek om het voortouw te nemen. Niet alleen in woord, maar ook in daad.’ Dat schrijft PvdA-leider Lodewijk Asscher op de website van zijn partij. Volgens hem moet er meer gesproken worden over en gedaan worden aan ‘de pijn van alledaags racisme, van onrecht, van uitsluiting’ die de afgelopen weken weer veelvuldig kenbaar is gemaakt tijdens de #BlackLivesMatter-demonstraties." Prima. Maar dan trekken we ook gelijk even helemaal door. Dus ook discriminatie vanuit religieus oogpunt jegens ongelovigen, andere sexuele voorkeur enz. Leeftijdsdiscriminatie graag ook erbij. Ook duidelijke regels die exact omschrijven wat valt onder de noemer voorkeur en wat discriminatie / racisme. En ook niet geheel overbodig, ook graag een wetsvoorstel voor een wet die vals beschuldigen van racisme en discriminatie strafbaar stelt met een strafmaat die gelijk is aan racisme/ discriminatie.

GMatth52
GMatth528 jun. 2020 - 10:20

“Volgens hem moet er meer gesproken worden over en gedaan worden aan ‘de pijn van alledaags racisme, van onrecht, van uitsluiting’ die de afgelopen weken weer veelvuldig kenbaar is gemaakt tijdens de #BlackLivesMatter-demonstraties.” Hij durft wel, die Asscher, vertrouwen op geheugenverlies bij de kiezers: In 2014 ging hij aan de haal met – een voorlopige versie van - het Motivaction-rapport en beweerde hij, dat een groot deel van de jonge Turkse Nederlanders zou sympathiseren met IS. Ook zouden Turks-Nederlandse organisaties, waarmee de Nederlandse overheid jaren lang had samengewerkt, integratie in de weg staan. Hij heeft deze beweringen herroepen: “Asscher: onderzoek naar radicalisering klopte niet” , Volkskrant 16-12-2015. Dit naar aanleiding van rapporten van het Sociaal Cultureel Planbureau, december 2015. Maar geen woord van excuus of verzoening richting de voormalige PvdA-Kamerleden Kuzu en Öztürk. Die zijn vanwege hun verzet tegen deze aantoonbare leugens uit de PvdA-fractie in de Tweede Kamer gezet, en door het PvdA-bestuur geroyeerd als partijlid. Asscher heeft door deze hetze het moeilijker gemaakt voor studenten met een islamitische achtergrond om stageplaatsen te vinden: “De krokodillentranen van Lodewijk Asscher”, website Frontaal naakt 17-12-2015. Zie ook: ‘Stagediscriminatie in het middelbaar beroepsonderwijs’ in: zeteenstreepdoordiscriminatie.nl (website rijksoverheid 2016). Andere fraaie staaltjes van discriminatie door Asscher zijn het beruchte participatiecontract voor nieuwkomers, en het in 2013 geopperde voorstel van etnische registratie van ‘allochtone’ Nederlanders (“Asscher worstelt met nieuwe Neurenberger rassenwetten, website Krapuul.nl”, Jeroen van den Heuvel, website Krapuul.nl 23-02-2013). Daarbij heeft Asscher de uitkeringen van repatrianten naar Marokko verlaagd: “Nederland zegt verdrag met Marokko over uitkeringen op”, NU.nl 10-10-2014. Dit volgens het oude plan uit de jaren ’80 van zijn voorgangers, de CDA-bewindslieden minister De Koning en staatssecretaris De Graaf (onder premier Lubbers). Ex-minister Asscher probeert, sinds het aantreden van het kabinet Bruin III in 2018, als ‘oppositieleider’ zijn ‘linkse’ imago op te poetsen. Volgens mij is hij helemaal niet geloofwaardig, aangezien hij van zijn eigen beleid in het kabinet Bruin II, 2012-2017, geen afstand neemt. Voor geheugenverlies acht ik hem te slim. P.S.: De rapporten van het SCP “Werelden van verschil” en “Notitie Opvattingen over religieus geïnspireerd geweld en IS onder Turkse en Marokkaanse Nederlanders” zijn te vinden op de website van het Sociaal Cultureel Planbureau (Rijksoverheid) in het Overzicht van Publicaties, datum december 2015.

1 Reactie
gimli55
gimli558 jun. 2020 - 12:13

Bedankt voor de moeite van de optelsom van inhoudelijke relevante argumenten om deze hypocriete en opportunistische fractie voorzitter af te serveren Hij en zijn partij hoort bij het neoliberale smaldeel en staat vooral bekend om het linkse lullen en rechts doen. Kopie gedrag van Rutte, en ook erg voorspelbaar. Haantje de voorste spelen, na stilstand en afbraak uitvoeren in Rutte2. Is hij niet een van de getuigen onder ede, die moet verschijnen bij de belastingdienst enquete onder ede? Neoliberalisme is stilstand en afbraak

TheBigLebowski
TheBigLebowski8 jun. 2020 - 10:20

Er werd na het racisme in het FC Den Bosch stadion ook van alles geroepen, maar het is een repeterende plaat. Dit verwatert weer helaas.

NoahAmber
NoahAmber8 jun. 2020 - 10:20

Waarom pas nu?

JoostV52
JoostV528 jun. 2020 - 9:39

Wat n heilig vertrouwen in de politiek als oplosser voor alle problematiek rond racisme. Allerlei wetten en beleid om dit tegen te gaan bestaan al jarenlang. Keer op keer blijkt weer dat racisme in ons allen (dus bij alle mensen met alle kleuren van de regenboog) zit en vooral bestaat uit vooroordelen en misinterpretaties. Dit kun je niet oplossen met 'de politiek'. Dit moet de mens zelf inzien.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt8 jun. 2020 - 9:59

Zeker. Maar jij weet ook dat niet de volledige mensheid dat inziet. En dat dat zo zal blijven. Daarom zijn er ook snelheidsmaatregelen, daarom moet CO2-uitstoot vanuit de overheid afgedwongen worden, daarom moet belastingontwijking bestreden worden, daarom blijkt het nodig superbonussen van supergrootverdieners af te remmen, etc., etc. . Sturend en soms dwingend beleid van de overheid kan nodig zijn. Dat is hier ook nodig.

JoostV52
JoostV528 jun. 2020 - 10:18

@vdbemt: u heeft het over wetgeving. Die wetgeving is er echter al. Discriminatie vanwege afkomst, religie, sekse, etc is al jaren bij wet verboden. Aangifte wordt er soms gedaan, maar bewijzen is lastig (zie maar eens te bewijzen dat geweld toch echt homogerelateerd was en zie maar eens te bewijzen dat je vanwege je afkomst niet voor een sollicitatiegesprek bent uitgenodigd). Wetgeving en beleid helpt helaas niet altijd. De volledige mensheid overtuigen van het feit dat racisme niet okay is zal het zeker niet opleveren. Ik zou zeggen, was het mar zo.

rvb2
rvb28 jun. 2020 - 10:34

@JoostV52: Het is aan de politiek om te bepalen aan welke misdaden wel of niet wat gedaan wordt. De wet tegen raciale discriminatie bestaat al jaren, maar wordt veel te weinig gebruikt. Daardoor hebben criminelen vrij spel.

vdbemt
vdbemt8 jun. 2020 - 12:52

@JoostV52. Ik heb het niet alleen over wetgeving. Het gaat ook om (voorbeeld)beleid. Je zou als overheid met je personeelsselectie een voorbeeld kunnen geven in impliciteit. Niet, zoals de Belastingdienst, een voorbeeld van juist discriminatie.

becket
becket8 jun. 2020 - 9:25

Goh,zijn er binnenkort verkiezingen of zo ?

1 Reactie
vdbemt
vdbemt8 jun. 2020 - 10:02

Dat komt mooi uit. Want dan kan deze ernstige problematiek eindelijk eens serieus op de agenda gezet worden. En kunnen we écht niet-racistische partijen de gelegenheid geven hier daadwerkelijk aan te gaan werken.

poeslief
poeslief8 jun. 2020 - 9:21

Dan gaat men het heel druk krijgen. Gigantisch druk. Gaat aangiftes regenen van mensen van alle kleuren. Wedden! Wedden dat juist dat "bestrijden" voor veel meer discriminatie gaat zorgen? Verder bedient Asscher zich van het gebruikelijke jargon zonder ook maar 1 daadwerkelijk punt te noemen dat in meest directe zin racisme de das om doet, laat staan iets vernieuwend, maar nee commissie instellen, onderzoek, zondebokkengroep aanwijzen, foei zeggen, en alles zal - hooguit - bij hetzelfde blijven.

Frits Jansen
Frits Jansen8 jun. 2020 - 9:16

Fijn dat Asscher dit belangrijk vindt, maar zijn voorstellen klinken zwakjes. Discriminatie is juridisch het ten onrechte maken van onderscheid. Ik herinner me jaren geleden dat de NS geen Marokkanen wilde hebben voor de winkels op stations, omdat die lui zijn en vaak te laat of helemaal niet komen opdraaien. Generaliseren is natuurlijk fout, maar niet helemaal onbegrijpelijk. Juridisch zit Asscher er merkwaardig naast. We hebben in Nederland geen "premier" maak een minister-president, en die is staatsrechtelijk niet de baas van de ministers doch slechts een coördinator. En het parlement is helemaal niet gebonden aan onze achterlijke grondwet, niet eens aan artikel 1. Misschien moeten Asscher c.s. wat bescheidener beginnen. Zo vrees ik dat er fundamenteel iets niet deugt bij de politie. Meermalen constateerde ik dat de politie het niet zo nauw neemt met de wet, en soms gewoon tekort schiet in wetskennis. De politie mag zo nodig geweld gebruiken, maar juist die bevoegdheid vereist uiterste zorgvuldigheid. Een regelmatig terugkerend probleem is dat de politie klaagt als een agent vervolgd wordt die iemand van het leven heeft beroofd. Kunnen agenten wel hun werk doen, als ze moeten vrezen voor vervolging als ze "gewoon" hun werk doen? zo wordt verzucht. Het probleem begint in dit geval bij de politie zelf. Als iemand verdacht wordt van een strafbaar feit moet hij voor onschuldig worden gehouden tot het tegendeel bewezen is. Maar de politie pleegt verdachten nog wel eens hard aan te pakken. Zo moet je al gauw overnachten in een politiecel, en daar laten ze de hele nacht fel licht branden, zodat je niet kunt slapen. En dan word je pas vrijgelaten nadat het OM heeft bepaald wat er met je moet gebeuren, wat soms ettelijke uren duurt. Let wel: dit geldt ook voor bijv. een belediging, bijv. als je een hardhandige agent voor klootzak uitmaakt. Want dat vinden die tere zieltjes verschrikkelijk. Uiteraard wil de politie hun collega's zo'n behandeling besparen. Maar als ze een collega-verdachte wel netjes zouden behandelen zou het niet meer dan redelijk zijn dat bij een dodelijk schot goed wordt gekeken of dat wel nodig was. De situatie lijkt op euthanasie, waar het OM wel kijkt of de arts zorgvuldig heeft gehandeld. Alsof het voor een dokter leuk is als verdachte beschouwd te worden. In elk geval krijgt een abortusarts een heel lang strafblad, want bij misdrijven worden ook bijgehouden als iemand wordt vrijgesproken of ontslagen van rechtsvervolging,

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber8 jun. 2020 - 10:26

Ik herinner me jaren geleden dat de NS geen Marokkanen wilde hebben voor de winkels op stations, omdat die lui zijn en vaak te laat of helemaal niet komen opdraaien. Generaliseren is natuurlijk fout, maar niet helemaal onbegrijpelijk. Wat jammer nou. Het was Ah To Go die in 2009 een Marokkaan weigerde aan te nemen. Daarvoor zijn ze ook op hun vingers getikt. Jammer dat je de NS erbij haalt. Die ging toen namelijk helemaal niet over het beheer van de uitbaters op de station. Dat was Servex i.o.v. NS Ook Servex is opgedoekt en kreeg een tik van de commissie voor de rechten van de mens

Jerry Bidet
Jerry Bidet8 jun. 2020 - 9:12

PvdA, is dat niet die partij die een grote rol speelt in de toeslagenaffaire en die het onderzoek daarna traineert? Dit is dus populisme van de bovenste plank.

4 Reacties
harmmeijer
harmmeijer8 jun. 2020 - 10:14

Het siert Asscher dat hij erkent dat er met de PvdA in kabinet met Rutte dingen niet goed zijn gegaan. Kom er eens om bij andere politieke partijen. Ze bijten liever hun tong af in plaats van voortschrijdend inzicht en dat je van mening kan veranderen.

NoahAmber
NoahAmber8 jun. 2020 - 10:28

Ja dat is de PvdA die nog niet zolang geleden overal de schuld van kreeg. Inmiddels is dat Halsema. Wel even bij de les blijven joh. Dus let op: Alles is de schuld van Halsema

gravin2
gravin28 jun. 2020 - 10:47

Asscher persoonlijk!

Jerry Bidet
Jerry Bidet8 jun. 2020 - 11:39

@Merel Dat mag hem wel sieren, maar dat zijn praatjes voor de bühne. Weet niet in hoeverre je het debat over de toeslagen gevolgd hebt, maar PvdA en D66 doen alles om dit tegen te werken. Dus ja.... @Noah Fijn dat je altijd zo objectief bent en inhoudelijk. Je begrijpt dat ik hier niet verder op in ga?

Bouwman2
Bouwman28 jun. 2020 - 9:04

Nou zo leert men Asscher dus kennen: meteen anderen de richting wijzen. Do ist der Bahnhof! Alsof vergeten is dat Asscher in een eerdere fase zelf de verkeersregelaar was.

Handige harry
Handige harry8 jun. 2020 - 9:03

Wat heeft Asscher zelf bewerkstelligd als minister van sociale zaken en werkgelegenheid? Populist.

Zeurmachine
Zeurmachine8 jun. 2020 - 8:59

Beetje vreemd dat een politiek en overheid die zo gelooft in het verschil, nu black pete aangrijpt om racistisch crimineel gedrag in de VS te veroordelen, en daarmee tegelijk ook (vermeende) discriminatie in Nederland op gebied van school, wonen, werken op gelijke hoogte zet als de situatie in de VS. De WAO en WIA vallen ze vol aan, vrouwen moeten op tv nog steeds vragen om ingrijpen bij straatintimidatie en ga maar door, maar de gekleurde medemens zou nu op sympathie mogen rekenen, aldus de partijpolitiek. Doelgroepbeleid 2.0 komt er aan, blijkbaar. Want als er in de VS iets over racisme wordt gezegd, roeptoeteren politieke carrièremakers op hun manier graag mee. Georganiseerde demonstraties van enkele honderden worden nu als maatschappijbrede uitingen van verontwaardigheid naar voren gebracht. Ineens staat iedereen met z'n kop vol zorgen over de aangekondigde "grootste economische neergang sinds de Depressie" op de achtergrond. John Molkenboer en medeslachtoffers zijn nu geen prioriteit meer, want ergens anders donderen ze een beeld de gracht in. Ik vroeg me al af hoe de media-aandacht door de politiek terug naar het maatschappelijk onbenul van alledag zou worden geleid, maar dit zal het dan wel zijn, hè.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt8 jun. 2020 - 10:13

"Georganiseerde demonstraties van enkele honderden worden nu als maatschappijbrede uitingen van verontwaardigheid naar voren gebracht." Werkelijk, Zeurmachine. Alleen in Amsterdam waren het er al duizenden. 1 demonstratie. Bij de 2e (!!!) demonstratie in Maastricht: ca 1000 deelnemers. En vele andere demonstraties. Dat wil je negeren als niet-maatschappijbreed? "De WAO en WIA vallen ze vol aan, vrouwen moeten op tv nog steeds vragen om ingrijpen bij straatintimidatie en ga maar door, maar de gekleurde medemens zou nu op sympathie mogen rekenen, aldus de partijpolitiek" Wat zielig om als kennelijke vrouwensympatisant jaloers te zijn op de aandacht die een andere vorm van discriminatie wél krijgt en het daarom te verwerpen. Geen enkele vorm van discriminatie deugt. Ze moeten allemaal aandacht krijgen. Niet andersom: wij niet, zij ook niet.

Buitenstaander
Buitenstaander8 jun. 2020 - 8:45

Mooie poging van Asscher, wat ik daarbij mis en graag zou zien aangevuld: Hoe brengen we een 'samenwerking' tot stand tussen de organisaties die zich inzetten tegen discriminatie en racisme, en diegenen die zich bezighouden met het bijsturen van instituties. Oftewel: Protesteren en vuist omhoog moet niet gaan leiden tot eenzijdig 'de een vs de ander', en dus niet polariserend worden. We moeten dan ook samen de toekomst in.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt8 jun. 2020 - 12:56

Toe maar. Dat is helemaal waarom het gaat. Dat is waar die vuist om vraagt: stop met zoals het nu gaat. We willen sámen verder. Het gaat uiteindelijk, bij die vele demonstraties, toch heel vredig.

korheiden2
korheiden28 jun. 2020 - 8:32

Alweer een commissie lijkt me alleen maar tijdverlies. Vele voorstellen kunnen meteen ingevoerd worden. Al is de praktijk weerbarstig. Je kunt alles nog zo mooi op papier hebben staan, maar bewijs maar eens waarom een sollicitant is afgewezen.

Rode druppel
Rode druppel8 jun. 2020 - 8:30

Ik moet de PvdA nageven dat ze de laatste 3 jaar zeer actuele vraagstukken willen aanpakken. Dat deden ze in die periode ervoor ook, maar dan toch geheel anders.

1 Reactie
Buitenstaander
Buitenstaander8 jun. 2020 - 15:04

Ja, maar vooral aan de zijlijn. Dat is ook makkelijker. "wij weten wat hunnie moeten doen"